Bonucci, Buffon, Barzagli és Chiellini a világ legjobb védelme?

Bonucci Leonardo_gólöröm_2.jpg„Nem akarok önteltnek látszani, de szerintem Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli és jómagam alkotjuk a világ mostani legjobb védelmét. A számok nem hazudnak.”

Egy hónappal ezelőtt ezt nyilatkozta Leonardo Bonucci. A Bianconeri a 2011-12-es szezon óta a legjobb védekezési mérleggel rendelkezik a fontosabb európai ligákat nézve.

A Juve ezen időszak alatt 144 bajnoki mérkőzést játszott le, és ezeken 82 gólt kapott, ez mindössze 0,57 gól mérkőzésenként. Csak a Bayern München kapott kevesebb gólt ugyanezen időtartamot nézve, a bajorok azonban 14 meccsel kevesebbet játszottak, így az ő átlaguk, ha minimálisan is, de rosszabb: 0,58 gól/meccs. Más nagy klub a közelében sincs ennek a teljesítménynek.

A PSG 117, a Barcelona 121, az Atlético Madrid 128, a Real Madrid 139, a Manchester City 134, Chelsea 138, a Manchester United 149, az Arsenal pedig 159 gólt kapott ebben az időszakban.

Több tényező is közrejátszott abban, hogy az Öreg Hölgy védelme ilyen erős. Buffon és Chiellini már több mint egy évtizede csapattársak, Barzagli 2004-ben debütált Olaszországban, de Bonucci is már az ötödik szezonját tapossa Torinóban. Ők együtt több mint 300 szoros válogatottak, 17 Scudettót nyertek és ketten világbajnokok.

Barzagli Andrea.jpg"A Juve védelme egyénileg is nagyszerű játékosokból áll, csapatként is remekül működnek együtt, ismerik egymás gondolatait. Ez teszi őket nemzetközileg is megbízható és egységes csapatrésszé. Bonucci, Chiellini és Barzagli nagyszerű játékosok, utóbbi különösen lenyűgözött, Stephan Lichtsteiner az egyik legjobb szélső hátvéd jelenleg." - nyilatkozta Moreno Torricelli a 96-os BL-győztes csapat tagja.

Tavaly nyáron egy újabb tapasztalt játékos, Patrice Evra is csatlakozott a csapathoz, aki tudja, mi kell a sikerek eléréshez, ezáltal mentálisan tovább erősítette a gárdát. Talán csak Diego Simeone Atléticojának védelme hasonlítható össze velük.

"A Juve védekezése az egyik legjobb a világon. Ez már szinte hagyomány náluk. Nagyon nehéz ellenfelei lehetnek bárkinek a Bajnokok. Ligájában." - ezt már Diego Simeone mondja.

A Juventus ellenfele a BL negyeddöntőben az a Monaco, amely csapatnak szintén remek a védelme. Az Atlético és a Bayern mellett ők kapták a sorozatban a legkevesebb gólt.

Taktikailag, de összességében is, a Monaco csapategysége kiváló, akik egy okos kontrajátékot játszanak. Azonban az Arsenal elleni visszavágó megmutatta, hogy hiányzik belőlük az a tapasztalat, ami oly jól jellemzi a Bianconeri hátsó alakzatát.

Az Öreg Hölgy taktikailag is rugalmas. Antonio Conte edzősége alatt szinte mindig 3-5-2-es formációban küldte fel a pályára övéit. Massimiliano Allegri amellett, hogy megtartotta a régi rendszert, képessé tette a csapatot 4-3-1-2 de még 4-3-3-as rendszerben való játékra is. Legyen azonban három- vagy négyvédős a rendszer, a védelem mindig megbízható.

Chiellini Giorgio gólöröm.jpg"Allegri alatt a Juve három és négy védővel is hatékony. Az a lehetőség, hogy bármikor válthatnak a két rendszer között, nagy taktikai előnyhöz juttatja őket." - teszi hozzá Torricelli

"A védekezés szempontjából azonban nem csak az a lényeges, hogy kettő vagy három középhátvéddel áll fel valaki, ez az egész csapatról szól. A nagyszerű védekezéshez az erős középpálya is kell. Vidal, Marchisio és Pogba a világ egyik legjobb középső csapatrészét alkotják."

A kapuban pedig a még mindig nagyszerű Buffon áll, aki remekül irányít hátulról.

" A Juventusnak nincs miért tartania a többi csapattól." - mondja Torricelli.

A statisztika alapján csak a Bayern München és az Atletico Madrid vetekedhet a Bianconeri védelmével. Persze a számok önmagukban sokszor megtévesztőek lehetnek, de ha a Monaco ellen ismét lehúzzák a rolót, Bonucciéknak eggyel több okuk lesz úgy tekinteni magukra mint a védekezés mestereire.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr877371224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babo0410 2015.04.16. 10:24:14

Kicsit nagyképű nyilatkozat, de egyetértek vele, és imádom a védőinket. De én azért nagyon örülnék neki, ha Ruganit elhoznánk jövőre, és elkezdenénk beépíteni. Ha nem, akkor egy nagy csapatnak képne kölcsönadni, csak az a baj, hogy a Napolival, a Roma-val, a Lazioval, Fiorentina-val rossz a viszonyunk, így ez nem igazán jöhetne szóba, maximum, ha külföldre menne. Annak meg nem sok értelmét látom, hogy újra csak a bajnokságban játszon. Hozzuk el, és kezdjük beépíteni. Chiellini is sajnos 30 éves, és elég ideges típus, ráadásul sokszor hatalmas hibákkal. Nagyon jó lenne, ha minél előbb összeszokhatna a védőinkkel, mert nagyon tehetséges, és ő is részese lehetne a világ legjobbjainak. :)

pedronegroo 2015.04.16. 10:26:02

A számok nem hazudnak. Én még azért megemlíteném Asamoah és Lichsteiner védekező munkáját is aminek hatékonysága közel 100%-os.

consminor 2015.04.16. 11:06:21

@pedronegroo: illetve Vidal és Marci emberfeletti melóját, amit szűrnek a középpályán (annak ellenére, hogy Vidal támadójátéka csapnivaló már lassan egy éve)... és Tévez visszalépését.. és Moratáét.

tényleg az egész csapat melózik mezőnyben, ami tényleg egységes csapatra enged következtetni. azért tegyük hozzá, hogy kedden a "világ legjobb védelmének" védő-tagjai több gólt is összehozhattak volna, ha nincs a kapuban a világ legjobb kapusa.

Trieszt120506 2015.04.16. 11:21:50

Hozzá kell tenni, hogy teljesen mást jelent ma a "védekezés" mint mondjuk 10 éve. A mai futballban a védekezés már az ellenfél térfelén kezdődik, a középpályán fokozódik és jó esetben a hátvédeknek már csak söprögetniük kell. Az igazán nagy csapatoknak meg megvan az az egyszerű "fegyverük", hogy gyakorlatilag náluk van a labda az egész meccsen.

Amúgy nem mond nagy hülyeséget Bonucci, ha az összeszokottságot is figyelembe veszem, akkor top5-ös a védelmünk Európában. -és akkor mi lenne, ha még mindig olyan védőink lennének, mint Cannavaro, Thuram vagy Zambrotta?

pedronegroo 2015.04.16. 11:24:03

@consminor: Tevez, Vidal és Marci is természetesen sokat melózik, de őket direkt nem említettem, mert ha mellettük elmegy egy-egy támadó akkor még nincs gól vagy gólhelyzet, viszont ha a védőkön átjutnak az már ajtó-ablak helyzet, mert már "csak" Buffon eszén kell túljárniuk.
Keddi esetről meg csak annyit, hogy ez fordítva is igaz, hogy Buffon se akkora klasszis ha nem klasszis a védelem, egy-egy hiba, kihagyás meg mindig előfordulhat bárkinél.

Tony. 2015.04.16. 11:26:54

A képet némiképp árnyalja, hogy az olasz bohócligában, főleg Conte évei alatt a gyönge kis és középcsapatok, a rájuk gyakorolt egész meccses pressing miatt jóformán át sem jutottak a félpályán, így a védelem feladata néhány kósza támadás kivédekezésében ki is merült.
Valóban óriási segítséget kapnak az iszonyú munkát végző középpályától, így mondhatjuk, hogy a Juventus egész csapatként védekezik nagyon jól.

Egyetlen gyengéje van a 3-asnak, ami a sebesség. Ha egy gyorsan játszó csapat átjátsza a középpályát és lendületből viszik rájuk a labdát, akkor megverhetőek, viszont jó helyezkedésükkel, egymást kisegítve az esetek többségében meg tudják oldani.

Hogy a világ legjobbja-e azt nehéz lenne megmondani, de az biztos hogy az elitbe tartozik.

Ha van, aki nekem nem hisz, az olvassa el ezt a cikket, amely szintén rámutat, hogy miért is kirobbanthatatlan ez a 3 ember jelenleg a Juventusból.

tjunior 2015.04.16. 11:38:06

@Tony.: "olasz bohócligában" Miért beszélünk úgy a Seria A-ról, mint az üzbég másodosztályról? Tény, hogy nem ezek az olasz bajnokság legszebb napjai, ez egyértelmű, de ne essünk már át azért a ló túlsó oldalára.

Apuleius 2015.04.16. 11:40:08

@Tony.: "Egyetlen gyengéje van a 3-asnak, ami a sebesség. Ha egy gyorsan játszó csapat átjátsza a középpályát és lendületből viszik rájuk a labdát, akkor megverhetőek, viszont jó helyezkedésükkel, egymást kisegítve az esetek többségében meg tudják oldani."

Ez szerintem lényegében a világ összes védelmére igaz.

Barolo 2015.04.16. 12:15:47

@consminor: +1
Minden elhangzott itt amit gondolok a témáról.
Tényleg benne vannak a világ top 10 védelmében, bér ez reálisan mérhetetlen, illetve kétségtelen, hogy az angol vagy spanyol bajnokságban teljesen más támadósorokkal kellene hétről-hétre felvenni a versenyt (az lenne az igazi mérce). Ráadásul az előző években a 'világ legjobb védelmének' nemzetközi szinten sem sikerült ez bizonyítani, leginkább azért nem mert mind a Juventus, mind a válogatott hamarabb kiesett, mint ahogy az igazán nehéz meccsek/csapatok érkeztek volna (ez persze nem feltétlenül a védelem hibája, sőt).
A sebesség problémás.... pontosan ezért (is) van szükség folyamatos fiatalításra és nem arra, hogy négyük átlagéletkora 30 év felett legyen.
Nagyon jó ez a védelem, de Ruganival és két fiatal szélső cserével (vagy Kolaroval) még jócskán lehetne (és kellene is) javítani. Ha ez sikerülne, akkor egyértelműen a világ legjobb védősorra Torinóban játszana. Forza Juventus!

BigP86 2015.04.16. 12:39:49

Olyan jó volt olvasni a kommenteket, jó érzés Juve szurkolonak lenni.. :-) a Monacon jussunk túl és onnan minden egyes perc ajándék és hab a tortán! FORZA JUVEEEE

Gannicuss 2015.04.16. 12:54:56

Akkor most már elvárhatjuk a BL győzelmet nyugodtan. Vidal szerint a világ legjobb középpályája és Tevez remek formában van. Még hozzávesszük, hogy Morata az egyik legjobb fiatal támadó és Pogba a világ egyik legértékesebb játékosa.

Nagyon örülök, hogy eddig így alakult az év és csak így tovább. Viszont nem kéne elszállni...

Szerintem a kezdő védősorunk elég erős, Top 5 ben van. Viszont hamarosan fiatalítást igényel majd.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (922) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9926) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4169) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4176) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása