Pirlo a Dortmund ellen – a csapat motorja vagy Achilles-sarka?

Pirlo Andrea BL.jpgAndrea Pirlót sosem zavarta különösebben a rá nehezedő nyomás – gondoljunk csak a Panenkás büntetőjére – és ezt még "Gondolkodom, tehát játszom" című önéletrajzában is megerősíti. Habár a mentális nyomást valóban képes lerázni magáról, a fizikai megterhelés annál inkább kikezdi.

Pirlo a valaha volt legkiválóbb játékmesterek egyike: kimagasló játékintelligencia jellemzi, aminek segítségével úgy irányítja a labdát és csapattársait, ahogyan egy karmester vezényel. Paul Pogba minden dinamizmusa ellenére az "Építész" (anyanyelvén L'architetto) becenévre hallgató irányító még mindig a Juventus (egyik) legfontosabb játékosa. Ám miközben képes mérkőzéseket eldönteni, egyben ő a csapat legnagyobb fékje is. Részben éppen azért, mert ennyire fontos eleme a Juve támadásszervezésének: az ellenfelek az ő megállításával az egész csapatot képesek lehetnek megállítani.

Természetesen a maga zsenijével bármely ellenfelet képes kijátszani, de azért ő is csak ember. 35 évesen, folyamatos letámadás alatt már közel sem olyan labdabiztos, mint korábban – elég a múlt heti, Cesena elleni 2-2-es döntetlenig visszamenni az időben. Péntek este az Atalanta ellen azonban még csak hasonló esete sem volt. Bár a csapat hátrányba került (egy a Milan elleni 3-1-es győzelem során kapott gólhoz kísértetiesen hasonlító fejessel), Pirlo az elejétől a végéig remekül játszott, ráadásul egy majd' 30 méteres lökettel koronázta meg aznapi teljesítményét. Ráadásul nem csak a labdák elosztásában jeleskedett, hanem védekezésben is: öt alkalommal szerzett labdát és szinte megállás nélkül zavarta az ellenfél játékosait.

Persze a Borussia Dortmund nem egy olasz középcsapat, így a keddi Bajnokok Ligája nyolcaddöntő egy teljesen más történet lesz. A németek egy gyors letámadásra játszó együttes, így Pirlón várhatóan ismét óriási nyomás lesz. Jürgen Klopp előtt ráadásul egy hazai rivális, a Bayern München két évvel ezelőtti, hasonlóan dinamikus játéka is jó példával szolgálhat a Juventus elleni felkészülés során. Az azóta eltelt idő alapján akár azt is feltételezhetnénk, hogy már nincs túl nagy jelentősége annak a két, rúgott gól nélküli vereségnek, de a bajorok elleni 4-0-ás kiesés óta a Juve csak marginálisan erősödött. Pirlo továbbra is fontos szerepet tölt be a csapatban, az Antonio Contét váltó Massimiliano Allegri pedig csak elvétve nyúl a jól megszokott 3-5-2-es felállástól eltérő hadrendhez. Ezek együttesen azt eredményezik, hogy a zsinórban 3 bajnoki győzelemmel a háta mögött érkező BVB egy kellően magabiztos fellépéssel hasonló nehézségek elé állíthatja a hazaiakat, mint anno a Bayern.

A feladat tehát adott; hogy Pirlo hogyan viseli a felelősséggel járó mentális és fizikális nyomást, az nagyban meghatározza majd a legjobb nyolc közé jutó csapat kilétét.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr917196287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barolo 2015.02.22. 15:22:15

'Péntek este az Atalanta ellen azonban még csak hasonló esete sem volt'... nem tudom pontosan megmondani, hogy hányadik percben, de emlékeim szerint volt olyan amikor az ő labdavesztéséből majdnem gólt kaptunk. Kedden nem kellene, hogy kezdjen, mert túl kockázatos a játéka, de minden bizonnyal kezdeni fog. Forza Juventus!

juve28adam 2015.02.22. 15:29:44

Minden tiszteletem az öregé ,de a BVB ellen nem szabad berakni a kezdőbe, mert simán átrohannának rajtunk a szélvész gyors dortmundiak. Ettől függetlenül kezdeni fog ,ebben biztos vagyok, Allegrinek nincs töke kitenni.

Ádám.84 2015.02.22. 15:42:24

A Dortmund ellen egy keményen védekező középpályás kéne a posztjára, különben kevés lesz a négy hátvéd két szélső, egy csatár és egy tkp ellen.

babo0410 2015.02.22. 16:00:31

"...az Antonio Contét váltó Massimiliano Allegri pedig csak elvétve nyúl a jól megszokott 3-5-2-es felállástól eltérő hadrendhez." 4-3-1-2 az alapfelállásunk ha jól tudom. Szerintem ezt gondold át még egyszer. Amúgy az írás ezen kívül tetszik. És véleményem az, hogy pénteken kivételesen jó volt Pirlo. Sőt meglepően sokat szerelt, nem vesztett labdát, és hasznos volt előrefelé is, most nem voltak eladott labdái. De sajnos ez idén egyedi eset volt, tavaly meg szinte nem is emlékszem olyan meccsre, ahol minimum ilyen jól játszott volna. Az nekem kevés egy ilyen klasszistól, hogy szabadból betalál. Pláne, ha az ellenfél simán kikapcsolja. Márpedig a Bayern elleni 4-0-nkból kiindulva attól félek, hogy most is azért fogunk beszorulni, mert Pirlo kezdő lesz. Sajnos nem tudjuk kihozni a labdát, ha Pirlot kikapcsolják, mivel a támadások rajta mennek keresztül (habár hála istennek mostmár nem annyira, mint korábban, mostmár azt veszem észre, hogy kevésbé Pirlotól függ a támadójáték).

babo0410 2015.02.22. 16:03:51

@Barolo: Lehet volt, de annyira jól játszott pénteken, hosszú idő óta először, hogy ez még nekem se tűnt fel, aki ugye az egyik legnagyobb kritikusa vagyok. Nagyon remélem, hogy nem kezd. Ha igen, és ezért esünk ki, akkor Allegri mehet amerre lát. Ha játszik, és jó lesz, én leszek az egyik leghangosabb, aki elnézést kérek az eddigi kritikáimért.

Drughi Di Bianconeri 2015.02.22. 16:15:12

Jó írás, köszönjük :)

Részemről teljesen egyértelmű,hogy Pirlonak nem szabad a Dortmund ellen kezdenie. Sajnos azonban az is egyértelmű,hogy Allegrinek nincs töke kitenni a kezdőből.

Nem néztem az Atalanta elleni meccset (teljesen kiment a fejemből, számításaimból,hogy péntek este meccset játszunk.) Gyönyörű gólt varázsolt.

A Dortmund azért egy picit más kávéház,mint az Atalanta.

Szvsz., ha Pirlo kezd,akkor ott az Ő helyén nagyon könnyen elveszíthetjük a meccset.
Egy dolog,hogy a BL-ben rengeteget számít a rutin, a tapasztalat,de mivel Pirlo már ennyire lassú és pontatlan,tulajdonképpen nincs értelme ezért köré építeni a dolgokat. Beverhet bármikor egy szabadot, de erre várni egy Dortmund ellen nem éppen épületes taktika.

Részemről Marci-t kezdetném az ő posztján.

pedronegroo 2015.02.22. 16:18:26

Hülyeség! A csapat Pirlo nélkül is szar, ne hogy már az öregre fogjuk. A védőinket is simán lefutják a gyorsabb támadók akkor rakjuk ki őket is?? Játszani fog a Mester, egymagában van annyi Bl győzelme mint a Juventus-nak, egymagában több BL mérkőzést játszott mint a csapat többi tagjai összesen. Fel kell készíteni rendesen a csapatot és akkor nem kell "pirlózni".

Drughi Di Bianconeri 2015.02.22. 16:36:24

@pedronegroo: Persze,hogy nélküle is szar és lelketlen a csapat.A mondanivalóm lényege nem a "pirlózás" akart lenni,csak az,hogy ha lehet ne legyen kezdő, mert borzasztó lassú és olykor pontatlan is.
Egy bitang gyors és jól kontrázó,erőszakosan letámadó Dortmund ellen nem hiszem,hogy Ő kell.

Tony. 2015.02.22. 17:30:56

Pirlo kezdeni fog, pont. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Goku06 2015.02.22. 18:04:45

@Drughi Di Bianconeri: "nélküle is szar és lelketlen a csapat"
Ez mennyire leírja az idei évünket.. ÉLJEN MAXI

egyetértek én is a mindenki által leírt "Pirlo nem kellene a kezdőbe mert szétfutnak minket, de Hallegri fejében meg sem fog fordulni hogy esetleg padoztassa" dologgal..
Tipikus felelősséget vállalni nem merő hozzáállás.. ha kirakja Pirlot és kikapunk, akkor szétszedi a média hogy miért nem játszatta az idiótája.. (ugyanez a sztori a fiatal tehetség vs. középkorú középszer esetekben)

Hoods. 2015.02.22. 18:45:55

Kezdeni fog. Ez nekunk mennyire jo az mar mas kerdes.

Juvegaspy 2015.02.22. 20:47:02

Csaak hogy legyen egy kis pozitivum is mivel ugyis kezdeti Allegri.
Javulo format mutat hatha osszekapja magat nyilatkozata alapjan van benne moral s o soha nem arrol volt hires h milyen kurva gyorsan tud visszazarni...vagjon be egyet szabibol vagy akciobol 25rol NE adja el a labdakat es akkor nem lesz baj. Ha mar jatszik akkor bizzunk a rutinjaban meg a jobb lababan!

MdewC 2015.02.23. 09:29:26

Ezt a "javulóban" lévő Dortmundot mindenképp verni kell. Pirloval, vagy nélküle. :)

2015.02.23. 17:17:10

Nem szabadna már kulcsszerepet szánni neki,a probléma viszont az,hogy se irányító nincs a csapatban,se szélsők,se klasszis befejező...Marchisio sokkal hasznosabb a mezőnyben,de ő meg csak egy jó munkásember.Igazából mindegy Pirlo a pályán van-e,ha megy neki,akkor tud még az öreg villanni,ha nem,akkor meccsek mennek el rajta,az ő speciális posztján ez teljesen természetes,nincs ebben semmi meglepő,nélküle ugyanúgy kevesebbek lehetünk,mint vele adott esetben.Az a baja ennek a csapatnak,hogy nagyon arctalan,a taktika látványtalan,unalmas,kiszámítható.

Hogrin 2015.02.23. 21:55:36

Igazából nem feltétlen azzal van a baj ha pályán van hanem azzal ha 100%-ban rá építünk ami Conte alatt igencsak jellemző volt de szerencsére most már nem annyira (legalábbis én így látom). Az elmúlt évek bl tapasztalatából okulva mindig az történt, hogy az ellenfél ráállt Pirlora kivette a játékból ezzel megölte a játékunkat és csak szenvedtünk. Nem baj ha játszik mert a tapasztalata és rúgótechnikája sokat segíthet, csak ne körülötte forogjon a "világ".

Drughi Di Bianconeri 2015.02.23. 22:11:56

@Hogrin: Szerencsére már azért ilyen nincs,hogy mindenki tanácstalanul csak Pirlot keresi a labdával. Egyre többet vállal magára Pogba és Marchisio,Tevezről ne beszélve.

Csak mintha mindenki most demotivált és szar lenne magához képest, és így viszont nem bírunk el egy lassú, egyre pontatlanabb Pirlot.

Ha mindenki 100%on pörög,leginkább Marci,Pogba,Vidal, akkor elfér Pirlo is,pláne ha van néhány káprázatos key passa, vagy egy szabi gólja.De ha a nagy totyogásban labdát vesz középen, akkor kegyetlenül megkontráz minket a Dortmund,abban ők meg nagyon jók...

niccolo 2015.02.23. 22:46:38

@fire06: ,.meccsek mennek el rajta'' Hát a többi 10 fiatal.gyors játékos hol van ilyenkor egy gólt nem tudnak összehozni,hogy ne menjen el a meccs! Döbbenet miket irtok Pirloról! +2 pontot ért a gólja most is.

MDaniel98 2015.02.27. 16:31:37

A cím kiváló, mert szerintem évekig a motor volt a gépezetben, de most már inkább teher, a Dortmund elleni 1. meccsen viszont nem játszott sokat, és a 2.-on se tenném rá a házat, hogy fog, annak ellenére, hogy Allegri retteg kitenni őt a csapatból, szóval ezzel az a mentség is elúszott, hogy ő fogna vissza minket. Abban viszont én is egyetértek, hogy a gyorsabb labdajáratású csapatok ellen már nem szabad szerepelnie, annak ellenére, hogy sokszor nála jóval gyengébb játékosokat cserélünk be, vagy éppen kezdetünk(illetve nem mi, hanem Allegri).

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1850) bajnokság (3373) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1646) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2426) meccsek (4141) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása