Marotta ügyesen játssza ki kártyáit

Marotta Giuseppe.jpgAmikor megközelítőleg két hete a Juventus leigazolta Carlos Tévezt, Beppe Marotta előtt opciók nyíltak meg. Nem csupán azért, mert klasszist igazolt csatárposztra, amelyre évekig vártak a szurkolók és minden bizonnyal a tréner is, hanem amiatt is, mert ezt követően a támadó részleghez érkező bármely játékos plusznak tekinthető, nem pedig egy tátongó űr pótlására érkező játékosnak.

A Stevan Jovetić aláírásáért való hajsza? Már egyáltalán nem annyira égető fontosságú.

Licitpárbajt folytatni egy csapat ellen egy olyan játékosért, akire a Juventusnak rendkívüli szüksége van? Nincs égető szükség erre olyan mértékben, mint amennyire megközelítőleg egy hónapja volt, főleg mivel Carlos Tévez jelentős szerepet tölt már be a keretben.

Ez azt jelenti, hogy a montenegrói csatár, aki Beppe Marotta és csapatának célpontja volt az utóbbi két nyáron, ha nem régebben, már nem az a játékos, akire a Juventusnak szüksége van a klasszis támadó játékos tagadhatatlan hiánya okán. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Juventus vezetése nem szeretné, ha a játékos a következő szezont bianconero mezben kezdené.

A Fiorentina játssza a kemény fiút, tartja magát az álláspontjához, és nem kíván engedni a huszonhárom éves montenegrói válogatott árából. A harminc millió eurós átigazolási díj természetesen jelentős kerékkötője a csatár átszerződésének, azonban az is tény, hogy a firenzei csapat nem kívánja eladni legjobb futballistáját a torinóiaknak, és próbálkoznak, hátha sikerül nyélbe ütni valamilyen üzletet más csapatokkal. Talán ha egy angol, mély zsebekkel rendelkező csapat jelentkezne a csatárért és két zsák készpénzt tenne le az asztalra a Fiorentina vezetősége elé, akkor más lenne a helyzet, de pont a Juventus kívánja megszerezni az eligazolni kívánó fiatalt — a firenzeiek azonban nincsenek már abban a kecsegtető helyzetben, mint az átigazolási szezon elején.

Emlékezzünk csak vissza, mit mondott a Juventus igazgatója, amikor bemutatta Fernando Llorentét a sajtónak:

„Jovetić? Ő egy opciót jelentett számunkra a nyár folyamán, de figyelembe véve a feszült viszonyt a Fiorentinával, úgy hiszem, hogy jelen pillanatban készen vagyunk. Elégedettek vagyunk az igazolásainkkal.”

„A tárgyalások újra kezdődhetnek? Minden megtörténhet mostantól egészen augusztus 31-ig, hiszen az átigazolási piacon egyik napról a másikra is megváltozhatnak a dolgok. Ki tudja? Talán augusztus végén a Fiorentina ingyenes kölcsönadás keretében kínálja majd nekünk.”

Hölgyeim és uraim, olyan ember mondta mindezt, aki már nyélbe ütött néhány igazolást élete során. Az átigazolási időszak végén érkező ingyenes kölcsönadási opció megemlítése külön bája a mondandónak. Azonban mindamellett, hogy Giuseppe Marotta megszurkálta kicsit a firenzei klubvezetőket, arra is utalt, hogy mit is jelent Carlos Tévez és Fernando Llorente érkezése az ő számára — a rugalmasság lehetőségét.

Jovetic Stevan_ordít.jpgCarlos Tévez keretbeli jelenlétével már nincs akkora szükség Stevan Jovetić klasszisára (aki múlt héten állítólag visszautasította a Napoli ajánlatát, mivel a Juventus az egyetlen opció számára, és így a Juventus ajánlatára vár, legyen az készpénzes vagy játékosokat is magában foglaló), mint hetekkel ezelőtt, amikor még az ikonikus tízes mez is szabad volt. Ez azt jelenti, hogy a Juventus vezetői már nem kénytelenek megfizetni a firenzei lilák által meghatározott árat, ami Carlitos Tévez érkezése előtt elkerülhetetlennek tűnt.

Ne feledjük, hogy a montenegrói játékos a torinói zebrákhoz kíván igazolni, amely ha megtörténik, nem kis mértékben erősítené meg a Juventus teljesen átalakult támadó alakzatát. Nehéz nem álmodozni kicsit az opciókról, igaz? Már szinte szemünk előtt láthatjuk a 4-3-3 alakzatban felálló csapatot, amelynek támadó hármasa a Tévez - Llorente - Jovetić trió, aminél nehéz virgoncabb csatársort elképzelni, és ez minden bizonnyal a Juventust meglepetéscsapatból a Bajnokok Ligájának egyik határozott esélyesévé emelné, mivel a csapat többi egysége már a helyén van.

Ezt a gondolatot figyelembe is véve azonban elmondható, hogy a Juventus csapata, ahogy Beppe Marotta fogalmazott, eléggé késznek tekinthető, ami a csatárokat illeti. Hogy ez a kijelentés a Sampdoria egykori igazgatójától csak a taktika része volt, hogy megtörje a Fiorentina vezetőségét, vagy más célja volt, az még kérdéses. Azonban most mozgástere van az igazgatónak, amely nem létezett azelőtt, hogy Carlos Tévezt leigazolta, és amely helyzetet kihasználhatta volna a Fiorentina.

Giuseppe Marotta csupán azt teszi, amit bármely valamire való igazgató tesz: figyeli a piac alakulását és nem fizet ki rendkívül túlzott árat olyan játékosért, akit amúgy csapatához kíván csábítani. És ha figyelembe vesszük a huszonhárom éves csatár sokak által elismert minőségét, ezt a múltban mindeddig nemigen tehette meg az igazgató.

Danny Penza írása nyomán

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr405396281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tony. 2013.07.09. 19:01:31

Valóban nincs most feltétlenül szükség Jovetic-re, de ne felejtsük, hogy Tévez is csak rövid távú igazolás így előtt-utóbb majd kell egy 25 év körüli támadó hosszútávra.

A csapat egy balbekkel valóban kész lenne, így azon felül minden már csak plusz. Ahhoz, hogy feltétlenül sikeres mercato-ról beszéljünk ez alapvető fontosságú.

Marotta egyébként tényleg nagyon ügyes/szerencsés, mert bár most is a szokásos lejáró szerződésű 30-ast hozta, de az legalább valaki. De úgy érzem Tevez sem az "A" megoldás volt.

Tomi82 2013.07.09. 19:07:02

Pedig de jó lenne még Jovetic....

Barolo 2013.07.09. 19:12:10

Érdekes cikk, alapvetően jó színbe tünteti föl, az itt a blogon sokat szidott Marottát. A jelenlegi Juventus keret kezd teljesen összeállni és ez nagyban a tudatos építkezés érdeme. Ami viszont továbbra is hiányzik, az fiatal top játékos(ok) akikből potenciálisan világklasszis lehet (na jó Vidal szerintem ilyen, bár már nem nagyon fiatal). A jelenlegi felállás szerint a Juventus nem fog egyhamar 60-70 millióért Falcaot és Neymart igazolni, akkor viszont nincs más megoldás, mint Jovetic kaliberű már most nagyon drága, de még nem világsztár játékosokat igazolni. Minden évben minimum 1-2-öt. Ez persze nem azt jelenti, hogy pl. Jovetic tutira nagy karriert futna be a Juvéban, de mondjuk legalább meg van rá az esély..... ha megnézzük a klub utolsó 8-10 csatár igazolását, ott már az esély sem volt meg eleve (elsősorban a kor miatt, másodsorban pedig a tudás miatt). Mostantól véleményem szerint nem szabad közép megoldásokba gondolkodni. Nagyon jó példa erre Cavani. Amikor a Napoli 23 évesen leigazolta 17 millió euróért, akkor az irreálisan nagy összegnek tűnhetett. Világklasszissá vált, rengeteg gólt lőtt, és most 3 év után 3-4szeres áron fogják tovább adni, annyiért amiből bőven tudnak újra gazdálkodni. Nem mondom, hogy Jovetic biztosan el tudna jutni pl. Cavani szintre, de nem sok hasonló tehetséget látni a korosztályában, aki meg is szerezhető. Ezért amennyiben ő tényleg a Juventusba akarna igazolni, akkor szerintem hatalmas hiba lenne nem áldozni rá, akár irreálisan sok pénzt is. Forza Juventus!

Hoods121 2013.07.09. 19:19:10

@Barolo: +100
Nagyon jo lenne meg Jovetic es Kolarov. Jojo szerintem szep karriert futna be a juveba. Fiatal tehetseges lenne ideje megmutatni mit tud. Remenykedek benne hogy meglesz akar jatekosok bevonasaval akar kpra.

Tomi Répási 2013.07.09. 19:32:07

Üdv. Azt lehet már tudni, hogy mi van Kolarovval? Vagy Ogbonna érkezése miatt ő már nem jön? Nagyon szeretném, ha jönne Kolarov, mert, ha ő jönne, akkor a másik hiányposztot is ki lehet húzni. joveticre egyelőre nincs égető szükség, max akkor hoznám el, ha lenne legalább 3 bal lábas védőnk (s pelusot nem tekintem annak) Azt hiszem, babo0410 írt Kolarovról, hogy már csak részletek vannak a szerződtetéséhez, azóta semmi hír..... Remélem azért, mert tényleg küszöbön áll az ő bejelentése is.... Forza Juventus!!!!

babo0410 2013.07.09. 19:53:34

@Barolo: Hasonlóan gondolom! Én is azt mondom, hogy a piacon nincsenek jelenleg olyan támadók akik fiatalok, és megszerezhetőek nekünk is, és potenciál annyi lenne bennük, mint Joveticben. Én azt mondom, hogy le kéne igazolni akár 30 milláért is Joveticet. És utána eladni nekik Quagliarellat és Islat, ha tényleg érdekli őket eme két játékos (állítólag Montella szeretné őket nagyon). A Q-Isla párosért a Fiorból 15 millát ki lehetne préselni, ha Montellanak nagyon kellenek. Q meg állítólag oda szeretne igazolni. De az nagyon nem tetszene nekem, ha megint a City húzná keresztül a számításainkat. Én bízom abban, hogy Jovetic tényleg csak hozzánk akar jönni!

babo0410 2013.07.09. 19:58:28

@Tomi Répási: Ogbonna középső védő. Nem tudom miért gondolják úgy páran, hogy szélsőt akarunk belőle csinálni. Kb. annyira lehet jó szélső, mint Chiellini. Ő leginkább Chiellini cseréjének jön. Akkor fog játszani, mikor Chiellininek pihennie kell. Kolarov még a héten jöhet, az edzőtáborra Conte kész keretet szeretne. De meglátjuk mi lesz, egy bal szélső jönni fog a közeljövőben remélhetőleg. Mostanában Wakasot is elővették. Őt állítólag 6 milla körül el lehetne hozni, mert eladó.

Tomi Répási 2013.07.09. 20:34:57

@babo0410: Nem mondtam olyat, hogy szélső védőt akarnék csinálni Ogbonnából. De Kolarovban hogy vagy ennyire biztos? bárhol olvasom, semmi erre utaló jelet nem találtam. Imádkozom Kolarovért!!!!

GLB 2013.07.09. 20:43:40

@Tomi Répási: a héten jöhet még cr7 meg messi is meg talán cavani is:))

babo0410 2013.07.09. 20:51:50

@Tomi Répási: Múlt héten, asszem pénteken volt több hír is, hogy közel van a megállapodás Kolarovhoz. Akkor nagyon biztosak voltak benne, hogy a héten meglehet. Egybehangó vélemény volt, hogy a City még engedne is Kolarov árából, csak fizessük ki, mert mi kölcsönbe akarjuk csak. Én bízom benne, hogy volt legalább egy csepp valóságtartalom ezekben a hírekben, és csak arra vár a vezetőség, hogy valakit eladjon. Lehet ezért engednék el Giaccherinit is ahogy a dühöngőben Hellan és Rudi kollégák felvetették.

babo0410 2013.07.09. 20:52:52

Elnézést, RuidaRobert nevét nem jól írtam!

Tomi Répási 2013.07.09. 20:53:52

@babo0410: Én is pont erre gondoltam. Na adja Isten (meg a City) nekünk Kolarovot!

FinoallaFine 2013.07.09. 21:01:47

@Tony.: Tevezben lehet még kb. 5 év, az nem olyan rövid táv.

Tomi Répási 2013.07.09. 21:06:36

Kolarovról a twitteren találtam:
Manchester City have rejected Juventus' loan + option to buy offer for Aleksandar Kolarov. Man City wants £6 million. (Daily Star)

babo0410 2013.07.09. 21:09:02

@FinoallaFine: Én nem adok 5 évet Téveznek nálunk. Mikor leigazoltuk olyan hírek voltak, meg ő is nyilatkozta, hogy szeretne majd Argentinában is játszani a Juve után. Szerintem 3 év után max. haza fog menni.
@Tomi Répási: Bízzunk benne, hogy Conte kérése figyelembe lesz véve, és a héten tényleg jön egy szélső. Szerintem Ogbonna után (holnap lehet hivatalos) ez lesz terítéken.

GLB 2013.07.09. 21:11:23

@Tomi Répási: én is nagyon szeretném,hogy jöjjön kolarov csak én nem vagyok olyan bizakodó mit babo.de attól lehet neki igaza csak már úgy ír Jojoról meg kolarovról,hogy már itt vannak 100ra:))

Tomi Répási 2013.07.09. 21:12:33

@GLB: Ha jön Ogbonna, amire nagy esély van, akkor nekem már csak az egy Kolarov kell!!!!! ÉS KÉSZEN VAN A CSAPAT!!!!!

GLB 2013.07.09. 21:20:07

@Tomi Répási: hatalmas előrelépés lenne az biztos kolarov érkezése is,ogbonnat meg ahogy már írtam egyszer nem tudom milyen játékos nem ismerem a játékát ezért nincs véleményem róla, csak így látatlanba lehet sok érte az az összeg amiért idehozzuk,de ez sem biztos

Tomi Répási 2013.07.09. 21:23:46

@GLB: Ha olyan tanároktól tanulnak, mint Chiellini, Bonucci, Barzagli, akkor top3-as olasz védő válhat belőle. S ennek nem csak a Juventus, hanem a válogatott is nagy hasznát venné!!!

Csucsukaaa 2013.07.09. 22:22:48

Jó úton haladunk sztem Marotta is...:) Ez a Jovetices húzás pedig nagy dolog:) semmibe veszi Della Vallet és ez nagyon tetszik nekem ;) és ha Jovetic kitudná sírni ezt a kölcsönös opciót jövőre 20+bónuszokért mondjuk az nagyon patika lenne:D
Az eddigi mercato Ogbonnával vagy nélküle 3/5..balhátvéddel 4/5...selejtek kiszórásával 5/5...+Joveticcel csillagos ötös :)

Csucsukaaa 2013.07.09. 22:35:55

@Barolo: én pont fordítva látom, ha egy játékos ide akar jönni és mondjuk nincs 5 éves szerződése(mondjuk Jojoval kispechünk van de úgy néz ki Firenzében nem szeretik már annyira) akkor ebből lehet profitálni jó pár milliót csak olyan megállapodások kellenek mint Llorrentével..vagy úgy néz ki mint Jojoval

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása