A fiatal francia képes lehet helyettesíteni Pirlot?

pirlo es pogba.jpgLehet, hogy a teljesítményén nem látszik, de Andrea Pirlo a 2013/14-es szezon végeztével 35 éves lesz és lehet, hogy rám fog cáfolni, amikor azt mondom, hogy ő sem futballozhat örökké. Mint a focin kívüli másik nagy szerelme (a bor), Pirlo teljesítménye is az idő előrehaladtával lesz egyre jobb, viszont előbb-utóbb el kell érkeznie annak a napnak, amikor szögre akasztja a stoplist.

A 2011/12-es szezonban valószínűleg Pirlo jelentette a különbséget a Juventus és a Serie A többi csapata között. Bár a mögöttünk lévő bajnokságban úgy tűnhetett, hogy a talján passzkirály kissé háttérbe szorult a szenzációs idényt produkáló Arturo Vidal mögött, de ez nem azt jelenti, hogy a chilei közvetlen helyettese lenne Pirlonak. Ahogy Claudio Marchisio sem az, ennek ellenére a Juventusnak mégsem kell a költeni arra, hogy Pirlo utódját megtalálják, elég lesz házon belül körülnézni és meglátni a fiatal Paul Pogba-t.

Pogba a Manchester Unitedet hagyta el a több játéklehetőség kedvéért és ez a Vörös Ördögöknek elég fájó veszteséget jelentett, a Juventus pedig egy fiatal tehetséget nyert az üzlettel. A francia sokat fejlődött Torinóban és érett, jó játékával valószínűleg még az edző elvárásait is sikerült felülmúlnia rögtön első szezonjában.

Hogy tudja e helyettesíteni a kiváló játékmestert, az közel sem biztos, viszont ebben az idényben felfedezhettünk olyan párhuzamokat a két játékos játékában, amik biztatóak lehetnek a kérdés megítélését illetően. Pogba 27 mérkőzésen kapott lehetőséget a szezonban, ebből 15 alkalommal végigjátszotta a 90 percet is és 9 esetben cserélték le, ami tisztán mutatja, hogy még mindig a fejlődési szakasz elején tart. Ezzel szemben Pirlo 32 meccséből csak egyszer nem játszotta végig a teljes játékidőt.

pirlo-pogbameccs.jpgTeljesítmény szempontjából ugyan senki meg sem közelítette Pirlo 2070-es pontszámát, de Pogbának sem kell szégyenkeznie a 980 pontjával, továbbá ő volt a nyolcadik legeredményesebb gólszerző a szezonban, olyan nevek után mint például Marchisio, Giovinco vagy Vucinic.

Érdekes módon Pirlo és Pogba ugyanannyi gólt szereztek (5-5 találat), viszont az olasz lövéseinek pontosságában (52%) még felülmúlja fiatal francia csapattársát (35%). Nem meglepő módon azonban Pirlo eme dominanciája nem csak Pogba vonatkozásában áll fenn, hanem az összes csapattársát felülmúlja. Ezt mutatja az is, hogy 95%-os mutatójával messze az olasz játékmester alakította ki a legtöbb gólhelyzetet, e téren a második Arturo Vidal a maga 63%-ával. A nyilvánvaló gyengébb mutatói ellenére - Pogbánál ez a szám 22% - azonban a francia játékosnak semmi oka a csalódottságra, hiszen kevesebb játékpercet töltött a pályán mint Pirlo és Vidal.

pirlo-pogbagól.jpgA passzpontosságban is kissé alulmarad a francia a maga 83%-os mutatójával, hiszen Pirlo 87%-ban pontosan adja tovább a zsugát, ugyanez a helyzet a szereléseknél is, amiben Pogba 67%-a még nem közelíti meg Andrea 73%-os mutatóját. Azt mondhatjuk, hogy Pirlo az idényben háromszor vétett komoly védekezési hibát, míg Pogbánál ez a szám kicsivel több volt, habár ő egy piros lapot is begyűjtött.

Pogba - bár mutatói (még) valamivel gyengébbek mint Pirloé és a posztjuk sem teljesen azonos - lehet a Juventus zseniális húzása az olasz karmester pótlására. A Juventus rendelkezik jelenleg a futballvilág egyik legjobb középső középpályájával. Marchisio és Vidal feladata Pirlo tehermentesítése és ezt remekül el is látják, viszont ha valamelyik távozik (legtöbb esélye erre Marchisionak van), akkor Pogba helyettesítheti, így viszont minden esélye elszáll, hogy Pirlo utód legyen belőle. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy az a leginkább testhezálló  feladat számára, hogy Vidal és Marchisio mellett játsszon, ne pedig mögöttük.

Készült Pete Sharland cikke alapján (squawka blog).

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr455373027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4Evorg 2013.06.22. 08:29:28

Kicsit ellentmondásos és rendkívül nehéz nyelvezetű (volt) a cikk. Nem teljesen tiszta, hogy a szerző végül is milyen konklúziót von le értekezése végén. Most akkor szerinte Pogba Pirlo utód lehet vagy sem? Mert a végén azt mondja, hogy inkább nem, viszont akkor az előzőekben kifejtett összehasonlítása a két játékosnak tárgytalanná válik. Szerintem amúgy ez egy érdekes téma - mármint Pirlo pótlása és Pogba szerepe (a kettő szerintem független egymástól) - de jobban is meg lehetett volna oldani az összehasonlítást.

Egyébiránt a cikket azért fordítottam le, mert érdekes témát boncolgat és kissé más vitaalapot szolgáltat mint az állandó mercato-pletykák és hírek.

tjunior 2013.06.22. 09:41:58

Pirlot nem lehet pótolni, már csak azért sem mert a posztja eltűnőben van, ha ő és Xavi visszavonul gyakorlatilag kihal a mélységi irányító szerepkör. Jó, lesz 1-2 Montolivo szintű karakter, de ennyi. Pogbával más középpályánk lesz mint a maestroval, talán kevésbé elegáns de sokkal dinamikusabb.

Györijuventino 2013.06.22. 10:25:11

Pogba jó képességű játékos , de Pirlo- hoz mért képességei sosem lesznek. Pirlo- nak külön stilusa van mozgása művészet ahogy vezeti a labdát passzol és milyen meglátásai vannak. Kevés ilyen focista volt mostanság ki nek egyéni stílusa van és nem agoyntanult mozgásokat cseleket másolja. Akik igy hirtelen eszembe jut és szememben "művész" Totti-Figo-Zidane-Trez-Xavi-Del Piero-Nedved-Ronaldo(brazil

Goku06 2013.06.22. 11:50:54

Posztban nem az utódja, de Pirlo visszavonulásával a Marchisio-Vidal-Pogba középső hármas lehet a mostani hármas utódja.. szóval nem az utódja, de mégis az.
Pirlo utódlását szerkezetváltással fogjuk megoldani, mert nincs mégegy olyan ember mint ő.

Victor90 2013.06.22. 12:06:16

Pirlo-t nem tudja nagyon senki sem pótolni!Hihetetlen milyen kvalitású játékos Andrea.....(még most is).

ggbuffon 2013.06.22. 12:25:11

a cikk elég zavaros, jórészt értelmetlen, h akkor most mire akar kilyukadni

A saját véleményem szerint Pogba egyértelmű utódja Pirlonak. Nem abból kell kiindulni, h amíg a világ a világ nekünk mindig mélységi irányítóval kell játszanunk, ez a szerkezet idővel változhat. A francia jelenléte a középpályán azonban hihetetlen domináns tud lenni és nem csak a fizikumából fakadóan. Nyílván még most óriási rizikó lenne Pirlo helyére dobni, hisz ahogy a cikk is említi, illetve ahogy mi is látjuk, rendkívül pontatlan és ráadásul kelekótya tud lenni, a pálya azon részén meg nemigazán van lehetőség a túlzott hibázgatásra.

Tony. 2013.06.22. 12:55:47

Egyértelmű, hogy Pirlo-t nem lehet majd így 1az1ben pótolni. Ahogy Goku06 írja, csakis szerkezetváltással lesz ez megoldható, mert a piacon sem nagyon találni hasonlót (bár én Moutinho-t kipróbáltam volna).

Szóval, ha ő befejezi, valószínű, hogy a mélységi irányítós játék érdemi helyettes híján megszűnik és Conte-nak ki kell találnia valami mást.

Pogba-Vidal-Marchiso így együtt nem elég kreatív támadásban, szal kell majd mondjuk 2 komoly szélső, vagy ilyen Suárez stílusú csatár, vagy egy Sneijder féle csatárok mögött játszó irányító.

És jöhet 4-3-3, vagy 4-3-1-2, vagy 4-2-3-1 stb.

2013.06.22. 13:02:43

Pirlo-t nem lehet helyettesíteni,se Pogba nem képes rá,se senki más a futball világából...új taktikát kell kidolgozni,amiben viszont kulcsszerepet kell adni Pogba-nak,Vidal-nak,de még Marchisio-nak is,mert vele kapcsolatban az az érzésem,hogy ha Conte kulcspozíciót adna neki és szabad kezet a pályán,akkor megbirkózna vele...én a 4-3-1-2-es formációt tudnám elképzelni,valahogy így:
Buffon-Caceres,Barzagli,Chiellini,Kolarov-Marchisio,Pogba,Vidal-Jovetic-Llorrente(Higuain),Tevez

2013.06.22. 13:06:13

@fire06: Habár Jovetic helyére egy kreatív irányító játékos,egy tipikus irányító nagyon jól jönne,azért írtam oda Jovetic-et,mert mégcsak pletyka szintjén sem merült fel eddig,hogy irányítót akarnánk igazolni(meg ne haragudjon a világ,de én Diamanti-ból nem nézek ki annyit,hogy egy olyan nagy csapatot,mint a Juventus tudna irányítani),kéne arra a posztra egy Isco vagy egy Gündogan...álomcsapatom meg nagyjából ez lenne:
Buffon-Caceres,Barzagli(Bonucci),Chiellini,Kolarov-Gündogan,Pogba,Vidal-Marchisio-Higuain,Tevez

Hoods121 2013.06.22. 14:40:01

Fire06 Teljesen egyet ertek. Nalam maximum tevez higu helyett raknek mast. De tokeletes csapat..

babo0410 2013.06.22. 14:45:23

Pogba nem tudja Pirlo helyét átvenni, teljesen más a stílusa. Ha Verrattit leigazolnánk, ő talán. De Pogba nem fogja pótolni Pirlot. A játékunkat el kéne kezdeni szép lassan újjá alakítani, egy olyan felállást kéne kitalálni, ahol Pirlonak nincsen nélkülözhetetlen szerepe.

Drughi Di Bianconeri 2013.06.22. 14:51:53

A Maestro kiválása után, és ahogy visszavonul Ő és Xavi (meg Xabi Alonso) -ahogy mondtátok- megszűnik létezni ez a hátravont irányító, ha úgy tetszik a klasszikus értelemben vett Regista szerepkör.
Bár még van 1-2 fiatalabb követője, mint a Dortmund-i Gündogan,Sahin,vagy Verratti,sőt akár Schweinit is idesorolhatjuk de már alapvetően Ők is másképpen játszanak,mint a Zseniális Szundi.Ahogy mondtátok,Ő egy művész , a maiak nem azok.
Egyértelműen másfajta játékra lesz szükség,mert egy nagyon masszív, nagyon lendületes, domináns kp. a Marci-Vidal-Pogba (kiegészülve Asamoahval) trió,ez lesz talán Conte legnagyobb edzői feladata : kitalálni egy Pirlo nélküli játékot,ugyanis 2 éve másról sem szól a játékunk,hogy Pirlo majd megoldja, csak hát láthattuk,hogy a BL-ben ez már nagyon kevés. A Marci-Vidal-Pogba nagyon is megfelelő,sőt kiváló lehet Európában is (feltéve,ha Marcit elfelejti ezt a "tétmeccseken alibizok" játékát),de valóban hiányzik a kreativitás, és ezt ,ahogy @fire06 is mondta, egy 4-3-1-2es felállással lehetne orvosolni.Főleg mivel ugye szélsők nélkül játszunk.
@fire06: +1
egyet értek, még az is szimpi,hogy Cáceres az állandó (bár nekem semmi bajom Stefivel), de nyilván jobb az első változat,nem csak azért mert realistább,hanem azért is, mert Marci semmiképpen nem trequartista,Joveticet inkább el tudnám ott képzelni,sőt... ;)

LaVecchiaSignora 2013.06.22. 23:32:49

Nem tűnik el a poszt Pirlo és Xavi visszavonulásával, egy ember marad aki folytathatja, Verratti, neki az az igazi posztja mint Pirlonak.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3382) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (914) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4155) mercato (4139) nyilatkozat (7439) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása