Górcső alatt: a Juventus formációi 2009-ben

Bár még nincs itt az év vége én mégis úgy gondolom, hogy bő egy hónappal az újév előtt beszélhetünk az idei - oly sokszor emlegetett - helyesnek, vagy helytelennek hitt felállásokról, hiszen szinte minden egyes mérkőzés, vagy potenciális igazolás előtt olvasok valakitől helyesnek, helyesebbnek tartott felállásról és ezzel együtt kezdő tizenegyről. Vajon tényleg olyan egyszerű formációt választani, mint azt olyan sokan megteszik itt kommentjeikben? Nyilván nem, de mi nézőként egyszerűen látjuk a dolgokat, hiszen egyrészt nem látunk a játékosok, a klub mindennapi életébe, másrészt nem mi futunk ki a pályára tétmeccseken. Aki sportolt az tudja, hogy a stratégia milyen fontos a csapatjátékok magasabb szintjein.

Miközben információkat gyűjtöttem rátaláltam egy nagyon egyszerű, de annál fontosabb mondatra: "Different formations can be used depending on whether a team wishes to play more attacking or defensive football." Azaz magyarul: a különböző formáció annak megfelelően használandó, hogy egy csapat mennyire akar támadó, vagy védekező futballt játszani. Ha a futball történelmére pillantunk, akkor szembeötlővé válik, hogy régen bizony sokkal több támadó játékos volt a pályán, azaz sokkal inkább támadófutballra helyezték a súlyt, ezért méltán mondhatták/mondhatják az idősebbek: a futballban az a lényeg, hogy mindig egy góllal többet lőjön az ember csapata az ellenfél csapatáénál. Másképpen megfogalmazva: a futballban nem a védekezés a lényeg. No, igen, de akkor miért is változott ez annyit az évek során? Miért nevezik még ma is - nem alaptalanul - túlzottan védekezőnek az olasz futballt? És vajon a Juve ebben tekintetben a konzervatív, vagy a modern nézőpontot képviselte-e 2009-es esztendőben?

Kezdjük egy - szintén - közhelyesnek tűnő információval: a csapat struktúrájának megválasztása elsősorban a csapatban található játékosok tudásától és karakterétől függ. 

No igen, de mondjuk, ha nem csak azt nézzük, hogy egy csapatban sok a belső középpályás, akkor a szakkönyvek bizony un. vékony formáció használatát javasolják. Ilyen formáció a 4-1-2-1-2-es, vagy a 4-3-2-1-es formáció is, ahol a csapatok egyszerre 4-5 középpályással tudnak felállni. A dolog hátülütője, hogy ilyen felállásoknál a csapat játéka nagyban támaszkodik a szélső védők előrefelé mozgó játékára is, hiszen ezeknél a vékony formációknál nincs tipikus szélső középpályás, ezért a széleken felfutó beadásokat, a csatárok támogatását másnak kell megoldania. Ebben az esetben a szélső védőknek.

 

Nyilván, ha egy csapatban sok a szélső és csatár, akkor az ún széles formáció javallott. Ilyen felállás a klasszikusnak nevezett 4-4-2-es, 3-5-2-es és 4-3-3-as felállás is, amiben a szélső és támadó játékosok a támadásoknál az egész pályát be tudják járni, míg védekezésnél nagyobb fedezetet képesek biztosítani.

A történet úgy kezdődött, hogy

"Skill and discipline on behalf of the players is also needed to effectively carry out a given formation in professional football. Formations need to be chosen with the players available in mind, and some of the formations below were created to address deficits or strengths in different types of players."

Kiütötte Ranieri-t, míg Ferrara-t a csapat mesterévé tette: 4-4-2

A statisztika megmutatja.

 

Ferrara első ötlete Milan mintára a rombusz: 4-3-1-2

 

Ami biztosan működött Diego nélkül is: 4-3-3

 

Ferrara második ötlete, Diego nélkül vajon elképzelhetetlen?: 4-2-3-1

Nyilván az a hátránya, hogy Diego - ne adja Isten - lesérülésével nem tudnánk alkalmazni, hacsak nem próbálnánk ki valakit a játékmester pozícióban. Giovinco, Camoranesi és Del Piero tűnik esélyesnek erre a posztra, de ha előbbi kettő a 4-2-3-1-ben alap ember, akkor már csak Del Piero marad, aki viszont még mindig nem bevethető. Marad a nyakatekert Gio középre és De Ceglie bal szélre alternatíva... az egyetlen alternatíva.

 

 

http://www.football-lineups.com/tactic/4-3-1-2/?fd=&ft=0&fs=11

http://orangeramblers.blogspot.com/2009/04/4-2-3-1-formation.html

http://this11.com/topics/show/2010/very-interesting-formation-40-4-45-2-45-3-45-1-41

http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2009/jun/24/the-question-brazil-4-2-3-1

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr904650286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3385) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (915) elemzés (40) előzetes (860) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9916) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4158) mercato (4141) nyilatkozat (7440) Olasz Kupa (326) összefoglaló (411) pletyka (4171) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása