Buffon: "A sors kapusnak rendelt"

buffon_gigi_unnepel_2.jpgNapra pontosan húsz esztendővel ezelőtt, 1995. november 19-én mutatkozott be az olasz élvonalban az itáliai labdarúgás és a Juventus történelmének egyik legnagyobb óriása, a sportág történelmének valaha volt legkiválóbb hálóőre, Gigi Buffon.

"Úgy kezdtem játszani, ahogyan minden srác teszi, nem kapusként." - emlékezett vissza a kezdetekre Buffon az UEFA hivatalos honlapjának nyilatkozva. "Szerettem gólt lőni, végül is az egész a góllövésről szól. Azután, hat-hét éves koromtól a középpályán játszottam, még söprögetőként is, s őszintén szólva, nagyon szerettem.

Azonban úgy tűnik, hogy a sors kapusnak rendelt. Az apám azt javasolta, hogy váltsak, s próbáljam ki magam a kapuban. Mindig szerettem az akció központjában lenni, ahol megpróbálhatok megtapasztalni különféle helyzeteket, különféle kihívásokat. Egyik évben úgy döntöttem, hogy megpróbálok a kapuban játszani, s úgy volt, hogy visszatérek majd a mezőnybe.

Úgy gondolom, hogy öt-hat hónap elteltével elég jó kapus vált belőlem, mivel talán volt egy kis tehetségem, ami azonnal komoly figyelem középpontjába helyezett. Egy évre rá már a Parmában játszottam, ezen a teljesen eltérő ösvényen."

A Parma akkori mestere Nevio Scala volt, aki számos trófeát gyűjtött az azóta elképesztő mélységekbe zuhanó klubnál.

"Az első számú kapusunk, Luca Bucci megsérült." - idézte fel Buffon bemutatkozásának körülményeit Scala, aki pillanatnyilag a mindent az alapoktól újrakezdő Parma Calcio 1913 elnöki pozícióját tölti be. "Ezért úgy döntöttem, hogy a Primavera kapusát, Buffont az első kerethez hívom.

Kedden kezdett velünk edzeni. Állt a kapuban, s kivételes dolgokat művelt, olyan dolgokat, amelyek ugyanakkor számára tökéletesen természetesnek tűntek. Azután elkezdtünk néhány gyakorlatot végezni a csatárokkal, s senki sem volt képes gólt lőni neki. Odafordultam a kapusedzőhöz, Vincezo Di Palmához, s azt kérdeztem tőle, hogy látja-e azt, amit én látok. »Ez a fickó egy fenomén.« - válaszolta. Mindkettőnknek elakadt a szava.

Azon a szombaton úgy döntöttem, hogy beszélek Gigivel. Nem adtam neki időt arra, hogy azon gondolkodjon, miért vagyok ott, s pontosan ezt a mondatot mondtam, neki: »Mi lenne, ha holnap játszatnálak?«. A válasza? »Semmi probléma, Mester«. Mindenféle tétovázás nélkül mondta mindezt, pozitív hencegéssel. Teljesen tudatában volt annak, hogy mit kérdeztem tőle, mégis átragasztotta rám a magabiztosságát. Végül is a Milan ellen léptünk pályára.

Tudtam, hogy komoly döntés beküldeni, hogy egy olyan hatalmas csapat ellen debütáljon, mint a Milan, azonban úgy tűnt, mintha nem is érezné ennek a felelősségnek a súlyát. Ez tökéletesen meggyőzött arról, hogy őt jelöljem. A legnehezebb pillanat akkor következett, amikor beszélnem kellett a cserekapusunkkal, Alessandro Nistával, aki azt hitte, hogy ő fog játszani Bucci helyett.

Elmagyaráztam neki, hogy ez nem egy érzelmi választás volt, hanem egy szükségszerű döntés. Megbántódott, de még ő is látta hét közben ennek a fiatal srácnak a minőségét. Kivételes mérkőzése volt, a legkisebb ünneplés nélkül. Még a mérkőzés után is csak köszönetet mondott az edzőnek és a klubnak az irányában mutatott bizalomért. Ez volt az erőssége.

Olyan volt, mintha a világ legtermészetesebb dolgát tenné. Mintha szinte nem is fogta volna fel, hogy mit tett. Szédületes technikai képességei voltak, de mindenekelőtt elképesztő belső erővel rendelkezett. Egy a saját életkoránál sokkal érettebb fiú volt, de ugyanakkor nem is tulajdonított  túl nagy jelentőséget annak, amit tett.

Egy fiatal srác volt, számos érdeklődési körrel, s nem csak a labdarúgásra összpontosított. Úgy hiszem, hogy ez segítette abban, hogy azzal a derűvel lépjen pályára, ami mindig is jellemezte. Kedves volt, mindig vidám. Örömöt árasztott magából. Az a szezon után távoztam a Parmától, de soha sem voltak kétségeim Buffont illetően."

Maga Buffon is felidézte ezt a bizonyos két évtizeddel ezelőtti pillanatot, valamint a Milan elleni bemutatkozást.

"A legfontosabb mérkőzés számomra az első fellépésem volt húsz esztendővel ezelőtt, mivel akkor mutatkoztam be a nagy bajnokságokban. A debütálásom emléke kitörölhetetlen, ahogyan az izgalom és az önbizalom is, amit egy ilyen fontos meccs keltett bennem a Milan ellen.

Az az izgalom és öröm soha sem hagyott el engem. Scala kopogtatott az ajtómon, s azt kérdezte, hogy készen állok-e a játékra. »Természetesen, mi mást keresnék itt?« - válaszoltam."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr118092010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mixbetegállat 2015.11.20. 08:05:38

Tök jó kis cikk, csak azon csodálkoztam hogy miért nincs még hozzászólás, de aztán rájöttem:
Itt furán nézne ki a vezetőség ócsárolása..

pedronegroo 2015.11.20. 08:35:39

@Mixbetegállat: Akkor csak figyelj! :)

Remélem ha Gigi befejezi páratlan sportolói pályafutását azonnal a vezetőségben kap helyet. Akár sportigazgatói vagy edzői pozícióban is megállná a helyét mert meg vannak benne a vezetői képességek, nem töketlen és balfasz mint a két kókler és már most nagyobb tekintéllyel rendelkezik. Nedved-el karöltve legalább olyanok vezetnék a klubot akik tudják mit jelent a Juventus!

venember83 2015.11.20. 09:11:43

Nagyon jó döntés volt anno óriási összegért leigazolni, azóta is bizonyít, amikor csak a csapat minősége megengedi. Az a minimum, hogy a klub alkalmazásában marad vezetőként, miután befejezte a karrierjét, de addig még parádézhat a kapuban.

Mixbetegállat 2015.11.20. 10:27:30

@pedronegroo: Szép volt!
De mi lesz ha így is becsúszik majd egy kis hullámvölgy.Akkor Gigi is pikk-pakk balf@sz lesz..

pedronegroo 2015.11.20. 11:07:27

@Mixbetegállat: Egy kis hullámvölgy??? :) Hidd el ha csak erről volna szó senki nem szólna egy szót se még a két kóklerre se! :)

MDaniel98 2015.11.22. 16:07:54

A világ talán legjobb kapusa, és jelen pillanatban az egyetlen igazi klasszis a csapatban. Remélem még 2-3 évet tud vállalni és olyan magas szinten tud teljesíteni nálunk, ahogyan azt idáig tette.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9911) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4137) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása