Thuram: „Ha a Juve hív, arra csak igennel lehet válaszolni”

thuram_khephren_allianz_melegitoben_fotozkodik.jpgKhéphren Thuram átigazolása tegnap hivatalossá vált, így a 2001-es születésű középpályás visszatért Torinóba, amelyhez több emlék is köti, s érkezését követően természetesen a klub munkatársának is nyilatkozott.

„Már gyerekként is álmodtam arról, hogy majd a Juventus játékosa leszek, így most nagy meghatottságot érzek, és boldog vagyok ezen a különleges napon. Ha a Juventus hív, arra csak igennel lehet válaszolni.

Emlékszem, amikor apa a Stadio Delle Alpiban játszott, emlékszem Zlatan Ibrahimovićra, arra is emlékszem, hogy éltem itt, s azt gondoltam, hogy Zlatan Ibrahimović a világ legjobbja.

Apa mindig azt mondta, hogy a Juventus Olaszország legnagyobb klubja, a világ legnagyobb klubjaként tekint rá, és azt mondja, hogy amikor az ember a Juventushoz érkezik, kötelezően a győzelemért játszik.”

A játékost Continassában a klub igazgatója, egykori játékosa, Gianluca Pessotto üdvözölte, akit a középpályás nagybácsinak szólít, emlékezve az együtt töltött időre.

„Az első kapcsolatfelvétel a Juventusszal akkor történt, amikor a Monaco játékosa voltam, még 17 évesen. Boldog vagyok, hogy a Juventus ismét felvette a kapcsolatot velem. Szeretek futni a labdával, szeretek védekezni, de támadni is. Szeretem a futballt, jól érzem magam a pályán a csapattársaimmal, és imádok nyerni. Szeretném ezúton is üdvözölni a szurkolókat, és remélhetőleg hamarosan találkozhatunk. Fino alla fine.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr4018444579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venember83 2024.07.11. 09:50:35

@Lanzafame: mivel Olaszországban született, benvenuto!

JeetTrader 2024.07.11. 10:52:30

@venember83: olasz állampolgár is? Akár lehetne akkor olasz válogatott is nem?;))

Nagyon örülök neki! Remélem most ismét egy nagy Juve áll éppen össze!

venember83 2024.07.11. 11:02:06

@JeetTrader: ezt nem tudom. Olaszországban született Marcus és Khéphren is, amikor Lilian Thuram a Parmánál/Juventusnál játszott, de az adatoknál nem szerepel az olasz állampolgárság.

Rocky80 2024.07.11. 12:17:04

Aztán magas vagy-e, fiam? XD

alexGicamo 2024.07.11. 15:05:46

Isten hozott !
Sok sikert nálunk !

MarcoT 2024.07.11. 15:34:47

Agresti szerint Guintioli jelenleg Géza mellett Szczesny, DS, Kostic, Rugani, Meki, Artur és Milik eladásán dolgozik.

venember83 2024.07.11. 15:41:29

@Rocky80: "Hány éves vagy, cula? 30-nak nézel ki!"

alexGicamo 2024.07.11. 16:52:26

@MarcoT: Drága kenyér ! Az majd ' a fél csapat ...
Lottózik is ? Ezeket a játékosokat pótolni is kellene valamiből .

Shyr Kahn 2024.07.11. 20:13:52

@MarcoT: En ugy hallottam, hogy a fokusz Koopmeiners megszerzesen van jelenleg es sok mindent elkovetunk, hogy nalunk kosson ki.

Shyr Kahn 2024.07.11. 20:22:41

Ha ujra be akarnank vezetni a klasszikus 10-es poziciot... van ra otletem. James Rodriguez 6 golpasszt jegyzett idaig a Copa America-n es bitang jol jatszik klasszikus 10-es pozicioban, ami meglepo, mert sokan azt mondtak, hogy az a pozicio halott (kulonosen Europaban). 6 golpassz egy uj rekord es meg ott a donto, hogy novelje ezt a szamot.
Egyebkent a Copa-t nagyobb elmeny nezni, mint az Euro-t. Utobbi tul van taktikazva, allo frontok alakulnak ki es elveszik a foci elvezeti erteke. Kivetel eddig a spanyol csapat volt.
A Copa-n amennyire lattam eddig igen jo merkozesek voltak (peldaul klasszikus iranyitoval felallo Kolumbia igen jol tolja es van esely, hogy vegre elpicsazza valaki a nagyarcu argentinokat)... az persze mas kerdes, hogy a del-amcsi ver miatt elegge durvak egymassal a csapatok + szurkolok, de ezen nem feltetlenul kell(ene) meglepodni.

gomorra21 2024.07.11. 21:19:38

@Shyr Kahn: a nagy tornák egyre laposabbak, mert a játékosok elképesztő meccsszámmal érkeznek meg. James a brazil bajnokságban lekocogott pár meccset, ha épp nem volt sérült. Nehéz elképzelni, hogy profi csapatban hétről hétre bizonyítson. Kár érte, hatalmas tehetség volt. A 14-es VB után nem lett volna szabad a Madridba mennie.

Shyr Kahn 2024.07.11. 21:51:23

@gomorra21: Nem csupan a merkozesszam a gond en ugy gondolom. A strategiat figyelve azt latom, hogy a 10-es evekben tulzottan elmentunk a legyen mindenki univerzalis jatekos iranyba. Ennek koszonhetoen egyre kevesebb az "eredeti" jatekos, aki mondjuk passzolasban, kreativitasban kimagaslo a tobbiekhez kepest, mert nem kidomboritjuk ezeket a kepessegeket, hanem probaljuk hozzaadni, ami az atletikussag elnyeresehez hianyzik (pl. sebesseg). Csak figyeld meg a brazil valogatottat... a legtobb europai valogatottat. Nincs iranyito a palyan, csupan atletak, akik bar kulonboznek, de egyaltalan nem annyira, mint a 10 evvel ezelotti jatekosok. Persze vannak kivetelek, de nincs igazi karmester (Totti, Riquelme, Zidane), nincs Beckham (ki ad manapsag merkozesenkent olyan keresztlabdakat...) azt mondjak, mert a mai modern fociban nem fernenek el. En ugy gondolom ez az utobbi 10 ev egyik legnagyobb felrevezetese es az utanpotlasnevelesben is az egyik legrosszabb dontes, amit meg lehetett hozni hosszu tavon, mert a sracokat univerzalis modon probaljak nevelni es ezzel kiolik az egyenisegeket, az eredetiseget. Meg van a kurrikulum. A dinamikussag, atletikussag a kozpontban.
Ezt azok utan mondom, hogy latom mit muvel James. Akar a merkozesszam, akar mas az oka... miert tud a modern fociban klasszikus 10-eskent dominalni? Nem azt mondtak, hogy a klasszikus 10-esnek nincs helye, mert a magas presszing miatt mar nem eletkepes a pozicio? Ez egy nagy marhasag volt es inkabb annak koszonheto, hogy GLOBALISAN iranyt valtottunk valami butasag miatt, ami 1-2 csapat eseteben talan relevans volt, de semmikeppen nem GLOBALISAN.
A globalizacio aldozata az attraktiv foci es az van, amit ma latunk az Euron. Bunkerfoci a kobon, homogen, uncsi jatekkal.

JuveMI 2024.07.11. 22:05:24

@Shyr Kahn: Teljesen egyetértek! Ez egy remek levezetés a futball haláláról.
És nem csak a 10-es posztot "gyilkolták meg"... hanem a klasszikus szélső posztokat is... ez a mostani tükörszélső-baromkodás tovább rövidíti/szűkíti, az amúgy is beszűkült pályát... sőt terítéken van a teljes középpályás sor degradálása... a védők ívelgetnek, a középpályás meg fölöslegesen rohangál... és csak rombol.

DelPiero2 2024.07.11. 22:23:01

Az interes Thuram az a testvére?

Shyr Kahn 2024.07.11. 22:26:04

@JuveMI: Oszinten, mivel Kanadaban elek es itt szedtem fel a focis fogalmakat utana kellett neznem mi a "tukorszelso". Ha valoban az aminek irjak, akkor egyetertek, bar itt a kicsiknel (U10, U13) igazi szelso feladatokat kerunk (egyelore), habar pl. az agyrazkodasi protokol miatt teljesen ki van irtva a fejeles oktatasa 14 eves korig, ami megint csak butasag, mert az, hogy merkozeseken, eros labdak eseten probaljuk elkerulni a fejkontaktot egy dolog (teljesen sosem elkerulheto egyebkent), de az hogy e miatt mondjuk a hosszu labdakat sem gyakoroljuk egy halal, csakugy mint az, hogy kis parban torteno gyengebb dobasokkal sem gyakoroljuk a helyes fejelesi technikat.
Az en problemam altalanossagban veve az, hogy van egy homogen elkepzeles a mai globalis trendek szerint (klasszikus iranyito, tukorszelso stb), ami miatt a fiatalok egyeni kepessegei nincsenek kiaknazva es homogen modon olyan jatekosokat probalunk meg nevelni, akik gyorsak, atletikusak, fizikalisak, de azokat az egyeb kulonbsegeket, amiket latunk kozottuk (pl palyan valo latas, passzbiztonsag, cselezesi keszseg) nem erositjuk egyaltalan. Kulonosen nem poziciokra bontva, mert manapsag a pozicio nelkuli fluiditas a lenyeg 14 eves kor alatt, azaz az, hogy univerzalis modon barmely pozicioban kepes legyen a jatekos egy szintet megutni es majd kesobb fejleszti ki a kepesseget bizonyos poziciokra. Bar ennek az elkepzelesnek meg van az elonye, de ahogyan utaltam ra, kioli az egyeni, eredeti majdhogynem veleszuletettnek mondhato kepessegeket, amiket hatterbe szoritunk.
Persze nekem csupan kevesebb, mint egy evnyi tapasztalatom van es lehet megvaltozik majd a velemenyem, de amit eddig lattam itt Kanadaban - es amivel osszefuggesbe hozom a TV-ben lathato merkozesek alapjan az nem tul meggyozo ezidaig.
A Del-Amcsi futbal azt mondjak jocskan az europai mogott jar.... de elvezeti ertekben ez nem feltetlenul igaz es ugye itt jon az, amit Allegri kapcsan is kifogasoltunk: lehet valasztani, hogy olyan focit szeretnenk, ami rettentoen unalmas, szurke es relative sikeres (relative), vagy olyat, amit szorakoztato is. Azt hiszem sokan szavaznank a szorakoztatora (ami eredmenyes is az esetek tulnyomo tobbsegeben :) ).

Shyr Kahn 2024.07.11. 22:27:17

@DelPiero2: Igen. Batyja, hogy pontosabbak legyunk. Erdekes, hogy a batynak elobb emlekei lehetnek a Juverol, de megis kepes volt a dogevokhoz menni... tudjuk persze, hogy a mai fociban ez (sem) szamit (mar).

DelPiero2 2024.07.11. 22:37:40

@Shyr Kahn: Akkor a Papa hűsége a Juvéhoz abban merült ki, hogy a tesók ne legyenek egy csapatban (Interben már volt)

gomorra21 2024.07.11. 22:55:42

@Shyr Kahn: a meccsszámot elsősorban Jamesre értettem, ő most nincs csapásagyra hajtva, most jól néz ki, de nem bírná azt a meccsszámot, amit a profi futball diktál.

Amit a futball evolúcióról írsz, az izgalmas, jó meglátás, de szerintem úgy logikus, hogy ha az irányítóval erősebb tud lenni a jelenkori foci, akkor úgyis vissza fog térni ez a szerepkör. Mindig a praktikusság irányába változik a foci, kivéve, amikor a szabály módosítások direkt más irányba viszik a fejlődést.
Full laikusként, de azt gondolom, hogy az ösztönös zseniket többek között a videózás, elemzés forradalma szorította ki a fociból, rájuk lehetett készülni, megfojtani a játékukat, míg az univerzális játékosokra kevésbé lehetett készülni, őket meg kellett verni.
Én Allegri Juventusát is akkor szerettem a leginkább, amikor Dybala egyfajta irányító szerepkörben játszott. Sajnos aztán elég hamar váltott egy sokkal univerzálisabb irányba ő is.

Shyr Kahn 2024.07.11. 23:24:14

@gomorra21: James-nel igaz lehet, amit irsz. Sajnos nem kovetem a brazil bajnoksagban mennyire volt lehajtva. Az bizonyos, hogy a merkozesek intenzitasa es szama mas es ha igaz a wiki, akkor csupan 19 merkozest jatszott az elozo szezonban.

Amit irtal mottokent a masodik reszben felvet nehany kerdest: "Mindig a praktikusság irányába változik a foci, kivéve, amikor a szabály módosítások direkt más irányba viszik a fejlődést."
A kerdes pedig az: a szabalymodositasoktol elteroen, mennyiben mi formaljuk egyfajta praktikusnak velt iranyba (lasd, amit irtam: ha valami nehany nagyobb klubnal mukodik, az nem feltetlenul mukodik globalisan minden klub eseteben, megis hajlamosak a kicsik a nagyokat majmolni - ez az uniformizacio es globalizacio hatasa, amiert a kulturais kulonbsegek elmosodnak), vagy automatikusan formalodik, vagy mind a ketto.
Bizonyos esetekben az ujdonsagot eppen a regi dolgokbol valo otletmeritessel es megujitassal nyujtjuk. Vajon valoban meghalt-e ez a pozicio (tobbek kozott a regista es klasszikus szelso poziciokkal egyetemben)? Valoban e fele kell mennunk, vagy ez csupan egy divat, ami a praktikussag kontoset hordja?
A kerdes eppen azert jogos, mert a szolas az volt: az enganche-nak nincs helye a mai fociban. Megfulladtak a presszing es a modern foci eloretoresevel. Es lam, a Copa legjobb jatekosa ebben a pozicioban tundokolt idaig 6 golpasszt kiosztva es kimagasloan elvezheto jatekot produkalva.
Nekem Riquelme jut eszembe a 2006-os VB-n. A szerbek elleni jatek. Az gyonyoru volt es azota is csak keresem a hasonlot, de megtalalni nem tudom. Azt mondtak, hogy Pekerman elcserelte magat a nemetek ellen akkor. Sokan masok azt mondtak, hogy Riquelme nem jatszott jol, mert jol sikerult semlegesiteni. En pedig azt mondom, hogy egy emberre nem erdemes valoban epiteni, hiszen mindenkinek lehetnek rossz - es jo napjai, de ha a padon van egy hasonlo kaliberu csere, akkor ez nem feltetlenul a legmegfelelobb kerdes.
Magyaran en pontosan az ellenkezo iranyba mentem volna el. Nemhogy meghalt az a pozicio, hanem pontosan meg tobbet kell befektetni ebbe a pozicioba, hogy tobb jatekost neveljunk ki, akik kepesek a mai modern "presszing" ellenre is jatekmesterek lenni.
Ki probalta ki ezt a vonalat? Lehet probaltak, de lehet nem elegge (ma bizonyosan nem probaljak)... sot, bizonyosnak tunik, hogy nem elegge, mert gyorsan arra a kovetkeztetesre jutottak, amerre a vilag is tart: uniformizacio (atletikussag, ero, gyorsasag), mindent tudjunk egy eleg jo szinten, de semmit sem tudjunk igazan kivalo szinten, hacsak nem fejlodik ki magatol olyan jatekos (Yamal, vagy Williams, akik az egyet kepviselik a tobb millio neveltbol... azaz a mennyisegbol elobb-utobb ki-kijon egy-egy kivetel).

Shyr Kahn 2024.07.11. 23:31:15

Egyebkent James-nak a statok ellenere jot tehetett az europai kitero. A kuzdelem a rendszerek ellen es az adaptalodas, a beilleszkedni vagyas mas poziciokba/feladatokba sok tapasztalattal gazdagithatta, ami nyilvan elosegithette az ujraviragzasat is.

gomorra21 2024.07.12. 01:22:47

@Shyr Kahn: szerintem a kicsik részéről ez sok esetben nem majmolása a nagy csapatoknak, hanem a kényszerhelyzet, amit a pénz szül. Felépítesz egy karakteres csapatot, és azon melegében kivásárolják a kulcsjátékosaidat, akik lehet, hogy nálad voltak extra jók, egy nagycsapatban meg kijön a hiányosságuk. A játékosok individuumként nem annyira tudják a nagy képet látni, hanem az öt perc hírnévben elhiszik magukról, hogy ők lesznek az üzbég Messi. De neked edzőként az nem vigasz, hogy a tavalyi kulcsjátékosod máshol besült, neked csak fejfájás, hogy hogyan pótold a hiányzó puzzle darabot. És akkor lassan úgy döntesz, hogy a befolyt pénzből veszel jó játékosokat, akikkel a karakteres játék helyett inkább próbálsz a magad szintjén jó focit csinálni. Aztán elviszik következő évben újra a legjobbakat, és megint veszel "jó" játékosokat.
Én Serie A szinten azért respektálom nagyon az Atalantát, mert ők most már egy ideje a kivétel, akik tartósan képesek karakteres csapatot építeni. Feltételezem, hogy ehhez nagyon kell az is, hogy Gasperini idősebben futott be, és emiatt őt már nem annyira motiválja, hogy egy top csapatban tökéletesítse a mester tervét. Az is ritka, hogy valaki ennyire jól be tudja lőni a szintjét.
A Bologna micsoda csapatot épített.. erre elvisszük az edzőt, és elviszik a kulcsjátékosaikat. Kérdés, hogy jövőre marad-e bármi a Bologna karakteréből, vagy az egész megmarad egy rövidke fejezetnek.

Shyr Kahn 2024.07.12. 07:19:10

@gomorra21: Logikus levezetes, meglatas. Ez is edzo fuggvenye. Nyilvan ragaszkodunk jatekosokhoz, de a kicsiknel is rengeteg szulo van, aki elviszi a fiat/lanyat mas klubba. Mas szulok az ellenkezo utat jarjak be. En bevallom nem nezek ilyen messzire, hanem azzal dolgozom ami van, akik vannak a csapatban. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem szomorit el nehany jobb jatekos esetleges tavozasa, de nem kezelem ugy a jatekost, mint aki potolhatatlan. Ez az elet resze. En is a jatekos resze vagyok... jobb esetben egy jo peldakep, aki kepes atadni sok uj dolgot. A celja egy edzonek mindig ugyanaz, a tudas atadasa. Aztan, hogy nyersz-e a csapatoddal/csapataiddal, vagy sem, mar mas kerdes es szamomra annyira nem is fontos. A leglenyegesebb, hogy akarmilyen anyagbol is dolgozom, kihozzam beloluk a legtobbet ugy, hogy kozben ne utaljak meg a focit, hanem eppen ellenkezoleg: fonntartva a motivaciojukat es lelkesedesuket. Ha latom, hogy a merkozeseken egyre tobb visszajon abbol, amit latni szeretnek, mert jonak tartok, es a jatekos orul, akkor happy vagyok en is. A jatekos fejlodese es orome nelkul megette a fene az egeszet, mert lehetsz te a liga legjobb fiatal csapatanak a mestere, ha a jatekosaid 1-2 szezon mulva kiegnek es otthagyjak a focit. Az totalis edzoi kudarc a tabellan mutatott kep ellenere.
Nyilvan ez felnott csapatoknal, ahol a profit szamit maskent mukodik, de itt most az utanpotlasnevelesrtol beszeltem elsosorban, mert sajnos az utanpotlasnevelesre hatassal van a felnott profi foci, hiszen a fiatalokat ugy keszitjuk fol, mint amit az igeny es a jelenlegi divat diktal. Magyaran, ha nincs klasszikus iranyitora szukseg, es a legtobb edzoi gyarkorlat igy nem foglalkozik ennek kifejlesztesevel, akkor a legtobb utanpotlas kepzo nem fog ezzel foglalkozni, mert folulrol a kereslet diktal es mindig probaljuk a feladatokat modernizalni. Azaz azt hianyolom, hogy egyiranyu uton vagyunk, holott az utanpotlasnevelesnek eppen akkora befolyasolo szerepe kellene, hogy legyen, mint forditva. Nem egyiranyu utcat akarnek latni, hanem ketiranyut. Peldaul nem azt akarjuk latni, hogy a NextGen-ben levo fiatalok tobbsege elmegy, mert a felnott csapat rendszerebe nem illesztheto be, hanem azt, hogy a kimagaslo fiatal jatekosoknak csinaljunk helyet a nagycsapatban. Nem mindenki szamara, de legalabb az igeretesek szamara.
Az Atalanta jo pelda, de meg jobb pelda a 80-as evek beli es a 90-es evek eleji Ajax.
Ehhh... nehez kerdes ez, meg jaratom az agyam rajta. Van nehany otletem mikent lehetne az utanpotlasnevelest jol csinalni manapsag, de meg emesztgetem magamban es hagyom, hogy erlelodjon a dolog par evet, hatha kijon belole valami ertelmes dolog a vegen.
Szoval felreertes ne essek, logikus a levezetesed es sok igazsag van benne, de pontosan ezert erdemes lenne kicsit ujragondolni ezt a rendszert, mert rendszerint nem jo, ha ennyire a divatra epulo "kockazatminimalizalt" es profitorientalt irany szukiti be a latoteret.

gomorra21 2024.07.12. 13:33:14

@Shyr Kahn: világos, én most azokat a korosztályokat néztem, akik már a profi labdarúgás részei, te meg sokkal fiatalabbakat.
De feltételezem, hogy az idősebbeknél lévő folyamatok lecsorognak a fiatalokhoz. Ha egy gyerek azt látja, hogy a játékosok úgy váltogatják a klubokat, mint más az alsógatyát, az azért beépül a gondolkodásba. Sajnos minden abba az irányba tart, hogy ha ledobnak valahol, az első pillanatoktól légy látványosan jó játékos, és akkor mész előre a ranglétrán. Ahhoz, hogy valaki fiatalon 10-es legyen, talán sokkal nagyobb türelemre van szükség a csapat részéről, mint amire ma a profi labdarúgás időt szán. De amúgy nem vágom az utánpótlás nevelést egyáltalán, nem tudom, hogy ott mik a fő problémák.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1868) bajnokság (3457) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (51) edző (958) elemzés (40) előzetes (876) Európa Liga (171) felkészülés (137) hírek (1693) játékosokról (10167) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2492) meccsek (4239) mercato (4258) nyilatkozat (7587) Olasz Kupa (331) összefoglaló (424) pletyka (4274) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (178) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (299) video (214) Címkefelhő
süti beállítások módosítása