Causio: „Egyeseknek kevesebbet kellene beszélni”

causio_franco_ingben_nezelodik.JPGA Radio Bianconera számára megszólalt a Juventus egykori játékosa, Franco Causio, aki az idei év kapcsán a játékosok egyéni felelősségét emelte ki.

„Az idei év átmeneti év számunkra, klubként, célunk a BL-be visszatérés, illetve az Olasz Kupa-döntőbe kerülés. Az európai sorozatba való bejutás kötelező.

A szezon végén a vezetőség majd kiértékeli, hogy ki marad és ki távozik, de sok egyénnek kevesebbet kellene nyilatkozni, és többet tenni a pályán. Az eredmények a pályán születnek, nem a televíziós vagy rádiós interjúkban. A Juventus mezének van egy súlya, és ezt ki kell érdemelni a pályán nyújtott teljesítménnyel. Nem akarok neveket említeni, de ha az ember több évig a Juventusnál futballozik, és nyert valamit, alaposan meg kell fontolni, mit nyilatkozik.

Az edző? Nem fontos. Akár én is meghatározhatom a kezdőcsapatot, de a játékosok azok, akik pályára lépnek. A Fiorentina elleni meccs bizonyította ezt, túlságosan nagy különbség volt az első és a második félidő között. Nem szenvedhetünk egy Empoli, Udinese vagy Fiorentina ellen. A múltban hazai pályán gond nélkül szereztünk három gólt az ún. kiscsapatoknak. Megértem, hogy a dolgok változtak, de a bianconero mezt viselve adott eltökéltséggel kell pályára lépni.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr1018377235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyr Kahn 2024.04.11. 07:12:33

"Az edző? Nem fontos. Akár én is meghatározhatom a kezdőcsapatot, de a játékosok azok, akik pályára lépnek." - hat ez kb olyan, mintha az edzoknek zero szerepe lenne a futballban. Miert is nem ultetik oda a szertarost akkor? Joval olcsobban megusznank. Ezek szerint az eronleti edzoknek, video analizaloknak es scoutoknak sincs semmi szerepe. Barkit oda lehet ultetni ezekre a poziciokra. Rohej.

Nagyon lebecsmerlo volt ez az edzokkel kapcsolatban. Ezek utan nem tudom komolyan venni, amit mond.

Nyilvan nem kell tulertekelni sem az edzok szerepet, de a jatekosoket sem. Ebben az interjuban, a jatekosok felelossege iszonyat nagy, mig az edzoi zero. Akkor miert is fizetjuk Allegrit? Katasztrofaliasan meggondolatlan ez a nyilatkozat.

Shyr Kahn 2024.04.11. 07:22:50

Persze ettol meg a kerdesem: "Akkor miert is fizetjuk Allegrit?" meg ul, hiszen ahhoz kepest is, amit a toszkan ironajaval szokott mondani, miszerint az edzo feladatacsupan az, hogy a leheto legkevesbe rontsa el a csapatot, alahuzza azt hogy tul van fizetve. Valahol Allegri ugy tunik egyetertene "Franco Causio"-val.

Kezdo edzokent mondom, hogy az edzo befolyasa hatalmas. Igaz en 9-12 evesekkel dolgozom, de lattam mar edzot, aki inkabb leepitette a csapatot es lattam zsenialisat, aki kihozta a maximumot a csapatbol, ugy hogy rengeteg uj dolgot tanitottunk a sracoknak kozben. Kivancsi lennek, hogy a sracok honnan tanultak volna meg ezeket az uj dolgokat, vagy hogy mennyire lettek volna szervezettek, motivaltak a tanacsaink nelkul. Mennyi merkozesen latszott volna, hogy nem rohannak ra a labdara, mint a mergezett eger stb.

Meg ha felnotteknel teljesen maskent is mukodik. Egy kulso szemlelo, akinek van egy jo elkepzelese es legfokeppen tapasztalata, hogy mi mehet - es mi nem mehet jol, rengeteget hozzaadhat a csapat jatekahoz, ha azt a gyakoirlatban is jol tudja atadni. Ez kis tulzassal olyan, mintha elvennenk a karmestert a zenekar elerol es hagynank, hogy osszehangoljak a zenet sajat maguk. Nyilvan a sok hangszer nem tisztan tudna osszehangolodni es egymast kovetve jo ritmusban, tempoban jatszani. A karmester nelkul valoszinu joval gyengebb, harmonikusabb zenet tudnanak jatszani.

Az edzo a merkozeseken es az edzeseken olyan, mint a karmester. Nelkule is lehet jatszani, csak a csapatreszek/jatekosok osszehangolasa nelkul ugy totalisan felborulna. Egy hozza nem erto kinevezett szertarost is oda lehet ultetni karmesternek, de a hadonaszasa inkabb csak kart okozna.

Azt hiszem ez az analogia megalja a helyet ez esetben.

Attilio79 2024.04.11. 07:32:16

A stáb igenis fontos, mert pl. az ellenfél felmérése alkalmával rámutathat erősségre és gyengeségre egyaránt, a megfigyelők is fontosak.
Sajnos ott tart az olasz foci, ahol tartott 20 éve és az ilyen megnyilvánulások miatt menekülnek azok, akik tényleg tehetségesek és motiváltak.
Kellene egy új szemlélet minden téren, ebben az újságírók is ludasak, amikor leközölnek egy ilyet (nem a blogra értendő!).

venember83 2024.04.11. 07:36:47

@Shyr Kahn: mi is sokszor nem értünk egyet egyes nyilatkozatokkal (oldaltól függetlenül), de a szőröstökű régimotorosok is elmondhatják a véleményüket, és sokan közülük kiállnak Massimiliano Allegri mellett, vagy legalábbis nem mernek nekimenni a sajtóban. És bár sokszor ér minket vád, hogy elfogultak vagyunk ("ezen a blogon ez és ez szokás"), azért az objektív tájékoztatást részesítjük előnyben, személyes preferenciától függetlenül. Különben meg érdekes látni a táborokat, mert természetesen a Juve egykori játékosai/edzői között is megvannak a táborok, nem csak mezei fotelszurkolók között.

Rikster91 2024.04.11. 08:13:25

Nekem az Allegri 3 éves ciklusa alatt legalább ugyanakkora felelősség terheli a játékosok oldalát, mint az edzőét. Furcsállom, hogy szerinte az edző szerepe ennyire elenyésző, de akkor azt kihagyta a nyilatkozatából, hogy ilyen munkához nem kell 7 millió euró éves fizetés sem.

Maga a játékunk szisztémája és sablonossága egy 3 éves projekt eredménye, ami az Allegri féle játékelemeket tökéletesen szimbolizálja. Unalmas, körbepasszos, sémákat nélkülöző.

Az pedig a játékosok kritikája, hogy miféle játék az, amikor a 3. vagy 4. passz már hosszú, elérhetetlen vagy ívelés, mert nincs mozgás vagy éppen nem tudja lekezelni. Számomra itt több játékos és az edző is megbukott ezalatt az idő alatt és aki tényleg a fejlődés legkisebb jelét sem tudta mutatni attól meg kell válni, hiába van mondjuk 2028-ig szerződése.

venember83 2024.04.11. 08:23:13

Szerintem amúgy pont az ilyen hozzáállás miatt történhetett meg, hogy az olasz válogatott sorozatban lemaradt vb-kről. Pedig csak kiscsapatokon kellett volna túljutni (az észak-macedón és a svéd válogatott, ugye).

Amúgy kíváncsi lennék, hogy Locára vagy Danilóra gondol Causio. Feltételezem, hogy előbbire.

Shyr Kahn 2024.04.11. 09:10:01

@venember83: a felreertes eloszlatasa vegett, a hsz-eim nem az iranyotokban kritikusak. A munkatokat nagyra ertekelem es kis tulzassal barmilyen Juvehoz kapcsolodo forditasotokat szivesen olvasom. Ez a poszt sem kivetel, barmennyire is erzem az interjualanyt meggondolatlannak/radikalisnak.

Szoval a kritikam az interjualannyal kapcsolatos. Lehet ha ujraolvasna/hallgatna azt amit mondott, O sem ertene magaval egyet :)

venember83 2024.04.11. 09:24:30

@Shyr Kahn: nem is kritikaként értékeltem. A kritikát sokkal nyíltabban szokták megfogalmazni a kommentelők. :)

Lanzafame 2024.04.11. 10:11:50

@Shyr Kahn: megpályázom Allegri pozícióját ezek alapján. A lényeg, hogy nem kell semmi érdemlegeset csinálni sem a meccseken, sem a felkészítés során, csak felküldeni a csapatot. Szünetben esetleg bemondok annyit, hogy "fussatok előre, mert abból lesz valami", ahogy a mester tette a Lazio-meccsen.

@Rikster91: "Maga a játékunk szisztémája és sablonossága egy 3 éves projekt eredménye, ami az Allegri féle játékelemeket tökéletesen szimbolizálja. Unalmas, körbepasszos, sémákat nélkülöző."

Ahogy körbeírod, valójában pont szisztéma nincs, csak ad hoc futball, minden meccsen ugyanaz a semmi.

alexGicamo 2024.04.11. 17:12:10

Markáns vélemény ! Egyetértek vele .

Pedro32 2024.04.11. 18:36:06

Jellemző szűklátókörü,maradi gondolkodás.
Máshol már a befobásokhoz is szakértőt me elemzőt fogadnak,Olaszországban sokan úgy gondolják,hogy vezetőedzőre sincs szükség.
Mi sem jobb példa erre ,mint a Olasz labdarúgószövetség vezetése,aminek sikerült elérnie ,hogy az Olasz topklubbok is vergődjenek.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9911) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4137) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása