Tognozzi: „Büszke vagyok a Juventusnál elvégzett munkára”

tognozzi_matteo_juventus.jpgMatteo Tognozzi a minap a Tuttosport munkatársának nyilatkozott, s több témában is megszólalt a jelenleg a Granada sportigazgatói székét elfoglaló szakember, aki több évig a Juventusnál dolgozott a tehetségkutatás részlegen.

„Hat és fél év után egy időszak egyszerűen lezárult a Juventusnál. Maradhattam volna Torinóban, és örülhettem volna az érkező eredményeknek, de a természetem azt diktálta, hogy mindig új ingereket keressek. Már egy ideje ismertük egymást Cristiano Giuntolival, és a klubnál azonnal kiváló kapcsolatot alakítottunk ki, de én a Juventusnál már elértem a céljaimat, most pedig új célokat keresek.

Büszke vagyok arra, hogy új munkamódszert alakítottam ki a Juventusnál, és a tehetségkutató részlegnek sikerült minőségi fiatal játékosokat azonosítani, és ezt olyan folyamatossággal, amire eddig nem volt példa a klubnál. Pár évvel ezelőtt lehetetlen lett volna a Juventusnál olyan politikát implementálni, amelynek értelmében a Juventusnál a fiatal futballistáknak megelőlegezik a játéklehetőséget, és akkor igazolja le őket a klub, amikor még kevéssé ismertek, és még nem kerülnek sokba. A tervezés és a bátorság szükséges összetevő volt, de a második csapat megléte is elengedhetetlen volt. A Juventus olyan ismert játékosokat csábított magához a múltban, akik karrierjük második korszakában vannak, ma viszont a klub mágnes fiatalok számára, akik fejlődési fázisukban érkeznek a klubhoz. A Juventus ma nem olyan klub, ahol nagyon egyszerű a felnőtt keretbe kerülni, azonban a legjobb hely fiatalok számára edzések tekintetében.

A Juventusnál egyértelmű a változás, de ez nem csak nekem tudható be. A tehetségkutató részleg összes munkatársáról van szó, az olasz piacra koncentráló kollégákról, a nemzetközi piaccal foglalkozó munkatársakról, illetve a felnőtt kerettel foglalkozó munkatársakról. S ezen kívül el kell mondanom, hogy elégedettséggel tölt el, hogy Massimiliano Allegri dolgozik ezekkel a fiatal játékosokkal, ő ideális mester ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki ezekből a tehetségekből.

Hóviharban figyeltük meg Dean Huijsent? Pontosan. Történelmi pontok és emlékek, éppen Granadában voltam, ahol ma dolgozok, és a Malaga ellen játszott a csapat az U16-os bajnokságban. Viszont Kaio Jorge megszerzése még nehezebb körülmények között történt. 2021 nyarán még bőven voltak koronavírussal kapcsolatos korlátozások, így Brazíliában csak öt napot tölthettem, ha nem akartam karanténba vonulni. De aztán a tárgyalás elhúzódott, egy hétig tárgyaltam az ügynökeivel egy hotelbe zárva, aztán visszatérésemkor is karanténba kellett vonuljak, így az augusztusi szabadságot egyedül töltöttem a J Hotel egyik szobájában... Mindazonáltal meggyőződésem, hogy Kaio Jorge bizonyítani fog. Egyszerűen peches volt, mert súlyos sérülést szenvedett a beilleszkedési időszakban, azonban kivételes jellemzőkkel rendelkezik. Ezért szerintem már a következő hat hónapban bizonyítani fogja a képességeit a Frosinone csapatában.

Matías Soulét élőben először egy Vélez-Boca meccsen láttam az U12-es bajnokságban, akkor 11 éves volt. Nyilvánvalóan akkor még nem igazolhattuk le őt, csak valamivel később, viszont egy Algarvében rendezett tornán már a világ számos tehetségkutatója felfigyelt rá, s ilyenkor előfordulhat, hogy elpárolog az előny, amit az ember szerzett. Viszont mivel az évek alatt kialakítottunk egy megfelelő kapcsolatot, amikor eljött az európai ugrás ideje, csak a Juventushoz akart csatlakozni, miközben legalább 10-12 nagy klub ígéretekkel próbálta meggyőzni őt a csatlakozásról.

Kenan Yildiz lényegében ingyen érkezett, s ezt próbáltuk titokban tartani, amíg a Bayern München képviselői Torinóba látogattak Matthijs de Ligt megszerzése ügyében. Akkoriban az a pletyka keringett, hogy a török tehetséget a Barcelona akarja megszerezni, és mi hagytuk, hogy ezt higyjék az emberek, mert féltünk, hogy az egyezkedés híre befolyással lehetne a 80 millió eurós átigazolásra.

2019-ben tényleg egy lépésre voltunk Jude Bellingham megszerzésétől, de aztán a játékos mégis úgy döntött, hogy a Birmingham keretében marad.

Erling Håland? Valóban egy lépésre voltunk az ő megszerzésétől is. 2017 novemberét írtuk, én júliusban érkeztem, és ez volt az első kapcsolatfelvételek egyike, amit a Juventus nevében végeztem, akkoriban még Federico Cherubinivel. A helyzet az, hogy a felnőtt játékosok piacán megvan az idő a tárgyalások végrehajtására, azonban fiataloknál pár nap alatt minden megváltozhat. A kezünkben volt a srác sorsa, de akkoriban őt a primavera csapat tagjaként képzeltük el, és egyszerűen túl drága lett volna a művelet az utánpótláscsapat kontextusában. Akkoriban még a Molde padján ült, de pár héttel később elkezdett játszani és gólokat szerezni, így mindenki lecsapott rá. Ráadásul egy olyan csapat, mint a Salzburg megígérhette neki, hogy gyorsan fellépteti a felnőtt keretbe. Sok tehetségkutatóban az ilyen helyzetek dühöt váltanak ki, de mivel közeli együttműködésben dolgoztam a sportvezetéssel, megértettem, hogy az ilyen helyzetek elkerülhetetlenek, ettől még a jól végzett munka tudata megmarad.

Következő tehetségek? Szerintem hamarosan bemutatkozik Nonge Boende, ő hihetetlen tehetség, szerintem ő ugyanazt a szintet képviseli, mint Dean Huijsen és Kenan Yildiz. Rajta kívül pedig még egy 2007-es középpályást mondanék, Patryk Mazur jó fizikummal és személyiséggel rendelkezik. Igazán fényes jövő áll előtte. Ő volt az utolsó igazolásom a Juventusnál, és szerintem minden adott számára, hogy kövesse azok példáját, akik ma már Massimiliano Allegri keretében találhatók.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr218264411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaben Smith 2023.11.22. 16:13:20

Na itt ut ki ,hogy nem tudja/tudta a jobb kez ,hogy mit csinal a bal.
Ha arculat valtas van es a masodik csapatban es a fiatalokban latjak a jovot akkor mit keres itt Allegri aki 30 alatt ra se nez senkire?
Vagy feltehetem ezt forditva is ha itt van Allegri miert nem neki igazolnak?
Szakmai vezetes lvl 100.

Shyr Kahn 2023.11.22. 16:39:56

@Gaben Smith: Ami ebbol a nyilatkozatbol lejon, hogy Mr. Tognozzi megtette, amit megtehetett es jol vegezte valoban a dolgat. Az hogy az elso csapatnal mikent veszik at ezeket a fiatalokat mar egy masik kerdes. Matteo Tognozzi-nak ehhez mar nem sok koze volt sajnos (vagy nem sajnos).
Amit meselt itt a fiatalokrol egy eleg jo hatterinformacio. Erdekes, hogy korabban nem ahllottunk ezekrol. Most is csak azert, mert Tognozzi feljebb lepett es mar sportigazgatokent lett interjuztatva.
Bizzunk benne, hogy egy relative sikeresebb ev utan is sikerul majd atesnunk egy kedvezo edzovaltason. Igazan orulnek, ha egy Zidane fele edzo erkezne hozzank, akinek van alapos kitekintese es sikere mind a nemzetkozi, mind az olasz fronton. Rankferne mar egy jatekfelfogasbeli valtas.

venember83 2023.11.22. 17:49:08

@Shyr Kahn: én is kifejezetten érdekesnek találtam ezt a nyilatkozatot, rég olvastam ennyi háttérinfót. Elkezdtem pár mondatot fordítani belőle, ami Yildizre és a de Ligt kapcsán folytatott tárgyalásra vonatkozott, aztán egyre csak bővült a cikk.

Shyr Kahn 2023.11.22. 18:13:04

@venember83: Koszi, hogy kibovitetted, mert valoban mindig erdekes egy benfentes, de ugyanakkor a szokasostol eltero hatterinformaciot olvasni. Szokasosnak mondanam azt, ami a PC jegyeben a hivatalos interjukon keresztul jon be. Abbol kevesbe tudunk gyarapodni mi is tortenik valojaban, mivel a PC-seg jegyeben legtobbszor csak a kodosites. van jelen, amin - az esetek tulnyomo tobbsegeben - nem lehet keresztullatni.

Gaben Smith 2023.11.22. 18:47:53

@Shyr Kahn: nem egeszen ertek egyet veled most Tognozzit illetoen, nem hibaztatom ,viszont nem erzem azt ,hogy kiemelkedo munkat vegzett.
Igaz nem latom a nextgen meccseit es a keretet sem ismerem behatoan ,de egyenlore csak potencialrol van szo a jatekosokat illetoen senki nem tett le maradandot az asztalra. Kai Jorge pl iszonyat flopnak tunik. De Dragusin, Frabotta es meg sokan mások is reg Serie-B-ben jatszanak vagy ott se. Fagioli es Miretti csak egy igeret igazan egyikuk se bizonyitott. Iling Junior ,Yildiz sem igazan kap szerepet. Biztos kihagytam sok egyeb jatekost ,de ha nem ugrik be egybol a nevuk valoszinu pont azert ,mert nem igazan valtak be. Allegri nem a fiatalokrol hires ,de egy Pogbat egy Comant egy Kean-t jatszatott O is ,viszont jelenleg nem igazan bizik egyikukbe sem . Nem allitok semmit ,de lehet nem veletlenul.
Amit viszont en gondolok az az ,hogy a szakmai iranyitas itt biztosan nem oke ,de ezt az elmult evek jatekpolitikaja es velejaroi tokeletesen alatamasztjak.
A legjobb az amikor azt cikkezik ,hogy Sanchoval erositenenk.
Ez a Ramsey,Pogba,Di Maria,Paredes vonal tokeletes folytatasa.
Sancho egy rendszerjatekos a Dortmundba megfeleloen leoktatott egy gyakorolt semak alapjan elvette a rendszertol amit kellett es jol teljesitett kvazi sztarpotencial volt ,aztan jott az MU ahol fejetlenseg van mindenfajta rendszer nelkul vergodik a srac rendesen.
Ennek tudataban ha idehozzuk tenyleg a non plus ultraja lenne a balfaszsagnak. Renitens,magas fizetesu,lelki es fizikai serulesre hajlamos, es abszolut nem illik Allegri taktikajaba.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (922) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9926) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4169) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4176) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása