Chiesa: „Ne aggódjatok, Dušan nagyon jól érzi magát”

chiesa_federico_edzesen_gattival_es_ilinggel.jpgA hétvégi torinói derbi előtt a Tuttosport megszólaltatta Federico Chiesát, akinek bőven volt miről beszélnie az elmúlt szezon viszontagságai és az idei jó szezonkezdet után.

„Jól vagyok, tényleg, jól érzem magam. Mostanra magam mögött hagytam a sérülést követő rehabilitációs időszakot. Nem is szeretnék már rehabilitációról hallani, a legjobb állapotomban vagyok úgy fizikailag, mint mentálisan.

Az új szerepkör tekintetében maximum a külvilág beszél nehézségekről. Én csak arra gondolok, hogy keményen dolgozzak a napról napra való fejlődésért, és bizakodok az edző döntésében, aki előrébb tolt engem. S azt hiszem, jól kezdtem ezt a szezont…

Hogy nem egyeznék Massimiliano Allegrivel? Ugyan, én mindekivel jóban vagyok! A modern futball, amit ő javasol, egy ötleten alapul, amelynek részét képezi az ellenfél magasan való letámadásának a szándéka, emellett pedig minél proaktívabb játékot kell mutatnunk, amikor nálunk van a labda, lényegében ez az, amit láthatnak tőlünk. Még ha egymás után is jönnek a fontos meccsek, meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt, és közösségként éretté kell válnunk, hogy megértsük a meccs adott pillanatait, mert ez különbözteti meg a többitől a nagy csapatokat. Például Reggio Emiliában a Sassuolo ellen nem voltunk egységesek a végén, és ezért meg is fizettük az árat. Sokat beszélünk ezekről a problémákról, videókat nézünk, áttekintjük a meccseinket, hogy azonosítsuk, mit csináltunk jól, és hol hibáztunk. Ebben a tekintetben nagy segítség Francesco Magnanelli és Simone Padoin támogatása.

Francesco Magnanelli teljesen átvette Paolo Bianco helyét, akivel kevesebbet tudtunk dolgozni, mert tavaly háromnaponta meccsünk volt. Idén azonban több lehetőségünk van egyes sémák többszöri kipróbálására a hét során, amint megérkezett a megerősítés az európai kupasorozatokból való kizárásról, a teljes edzéstervet átszabták.

Az elmúlt két évben nem nyertünk egyetlen trófeát sem, ez természetesen nem tetszik a klubnak, és valószínűleg befolyásolja a csapat külső megítélését is. Azonban a célunk az, hogy jövőre a BL-ben szerepeljünk, ahogyan ugyanez volt a cél tavaly is, amikor az eredménytől megfosztottak minket, miután a pályán mi ezt kiérdemeltük. Aztán majd meglátjuk, hol állunk márciusban, s akkor majd eldől, hogy szőhetünk-e komolyabb terveket.

Az elmúlt év? Reménykedtem benne, hogy sikerül lineárisabban megoldani a problémát a szezon végéig. A bajnokság zajlott, s igencsak nehezen tudtuk kezelni az egész helyzetet, az ember számíthat büntetésekre, de amikor hirtelen változik a tabella… Mindig úgy léptünk a pályára, hogy mindent beleadunk, s így természetesen fájt a visszalépés. Aztán visszaadták a pontokat, hogy újból elvegyék, ezt egyáltalán nem volt könnyű megemészteni. Depresszió az öltözőben? Szó se róla, ellenkezőleg, nagy bosszúvágyat éreztünk. Azonban sokszor nehéz volt ezt megmutatni. Ahogyan történt az Empoli elleni meccsen is, hiszen percekkel a pályára lépés előtt kaptunk hírt a büntetésről. Azt mondogattuk magunknak, hogy minden és mindenki ellen harcolunk, legyen szó ellenfelekről, vagy éppen külső tényezőkről. Őszintén mondhatom, hogy ma már senki nem beszél erről az öltözőben, sem a játékosok, sem az edző, most már teljes agyunkkal a pályán zajló eseményekre koncentrálhatunk.

Nyáron fontos játékosok távoztak, nemzetközi szintű játékosok, ám fiatal energia érkezett Timothy Weah és Andrea Cambiaso révén. Rajtuk kívül pedig jöttek srácok a NextGentől, például Dean Huijsen, Kenan Yildiz vagy például Samuel Iling-Junior, aki már tavaly is pályára lépett párszor. Naponta látom őket az edzőpályán, és igazán nagyszerű jövő áll előttük. A klub számít rájuk, és mi is ugyanezt tesszük.

Vezér lennék? Jelenleg Danilo a csapatkapitányunk, aki mindannyiunk közül a legbölcsebb. Vannak rajta kívül még tapasztalt játékosok, amilyen Wojciech Szczęsny vagy Adrien Rabiot, akik számos tanáccsal szolgálnak az öltözőben. Ők beszélnek a legtöbbet a srácokkal, a keretben mindenkivel beszélgetnek. Persze, már a negyedik torinói évemet töltöm, s olyan csapattársaim vannak, mint Dušan Vlahović és Arkadiusz Milik, akinek a szavára sokan figyelnek, s próbáljuk megosztani a nézőpontunkat, és megpróbáljuk a lehető legjobb keretet alkotni.

vlahovic_dusan_chiesaval_1.jpgDušan Vlahović és én már Firenzében jó barátok voltunk, amikor még a primavera csapatban volt, szóval jó most megosztani vele a bianconero légkört. Ráadásul elöl mi ketten egész jól kezdtük az évet. S ne aggódjatok, Dušan Vlahović nagyon jól érzi magát.

Kupák nélkül a Juventus szenved ebben az adott helyzetben, ez szokatlan a klub történelmében. De csak azért, mert elvették tőlünk az európai szereplés jogát, miután megharcoltunk ezért. Lényegében kétszer vették el, hiszen a tízpontos levonással is szerepelhettünk volna a Konferencia Ligában. Figyelem a Bajnokok Ligáját, és picit zavar is az egész, de csak azért, mert megérdemeltük volna a szereplést, és ezt elvették tőlünk. A Milan ötödik lett, s most mégis a BL-ben játszanak, mivel minket pontlevonással sújtottak.

Úgy érzem, hogy mindentől függetlenül ez a megfelelő év számomra, mert a júniusi válogatott edzőtábor után már az új szezonra koncentráltam. A nyári szünet jót tett nekem hat nehéz hónap után, de nyár óta csak azon járt az agyam, hogy minél korábban visszatérjek a pályára, és a legjobb nyári felkészülést akartam a csapattal. Csak erről beszéltem Cristiano Giuntolival, amióta kinevezték, s ő hívott fel engem. Mondtam neki, hogy alapos felkészülésre van szükségem, hogy a legjobb formában legyek. Amint találkoztunk az edzőtáborban, Massimiliano Allegri az első volt, aki kiemelte, milyen jó fizikai állapotban vagyok. Most pedig rendkívüli bizalommal van felém, ennek az összes pozitív aspektusával fizikai és mentális szinten.

A csillagászat? Ez mindig érdekelt, a futball és az univerzummal kapcsolatos dokumentumfilmek mindig a két legnagyobb szenvedélyem volt. Szerencsére sikerült betörnöm a futball világába, ellenkező esetben sokat kellett volna tanulnom a másik szenvedélyem kielégítésére. A Juventus egy bolygó lenne? Egy bolygónál több, inkább egy csillag, ez a Nap, ami körül minden forog. Egy érkezési pont, ami számos rajongót és kötelezettséget eredményez. A Juventus számára egy döntetlen is vereséggel ér fel, de el kell fogadnunk mindezt, ha a Juventus mezét akarjuk viselni. Hogy tetszik-e ez a nyomás? Nem véletlenül érkeztem Torinóba!.

A firenzei nemzetközi iskolában nagyon nyitott szemléletet sajátítottunk el, már fiatalabb korban összehasonlítottam magam az osztálytársaimmal, akik a bolygó számos részéről érkeztek. Így megismerhettem több nézőpontot, ami most egyszerűbbé teszi számomra az öltözői életet. Mondjuk azt, hogy az iskolának köszönhetően ma könnyebben megértem azon csapattársak gondolatait, akik a miénktől eltérő kultúrkörből származnak. Hogy ez építőkocka-e a csapatkapitánysághoz? Jelenleg Danilo a referenciapontunk, ő nagyszerű futballista, de mindenekelőtt kiváló vezér. Jelenleg ő viseli a karszalagot, s nem gondolok most erre.

Az angol nyelvtudásom miatt a Premier League felé vehetem az irányt? Nyáron egyetlen hangot hallottam, ezt őszintén mondom, ez pedig Cristiano Giuntoli hangja volt, akivel megegyeztünk abban, hogy a legfontosabb, hogy a lehető legjobban előkészítsük az új szezont. Az angolnak köszönhetően jobban tudok kommunikálni Timothy Weahval és Weston McKennie-vel.

A 2021-es EB-győztes keret? Van egy chatszobánk. Kivételes emlékeket őrzök arról a nyárról, még ha az ezt követő sérülés miatt kissé meg is fakult ezeknek az emlékeknek a csillogása. S ez kicsit megváltoztatta az időérzékemet is, olyan, mintha több mint két év telt volna el azóta. A győzelem gondolata nem segített a nehéz pillanatok legyőzésében, a csodálatos gondolat inkább ahhoz a meccshez kötődik, amikor végre sikerült visszatérnem a pályára. Ami aztán egybeesett a klub utolsó BL-meccsével, tavaly a PSG ellen.

Roberto Mancini és a szövetség? Én csak köszönetet tudok mondani az edzőnek, amiért rendkívüli bizalmat mutatott irányomban, különösen az EB előtt. Nem tudok véleményt mondani a személyes döntéseit illetően. De bizonyosan nagy hatással volt rám úgy a pályán, mint azon kívül. Tanultam is abból, amit tanított a mindennapi élet tekintetében, mindig bátorított arra, hogy felnőjek, és így megfelelő döntést hozzak a döntő pillanatokban. Kijutás a következő EB-re? Erősen hiszek benne. Mindenünk adott ehhez, és ez csak rajtunk múlik. A keret minőséget képvisel, és egy Luciano Spalletti szintű edző áll rendelkezésrre, aki tavaly és azelőtt is bizonyította kvalitásait. Az Észak-Macedónia elleni döntetlen után nőtt a nyomás, de a San Siróban Ukrajna ellen nagyszerű teljesítményt nyújtottunk.

A nemzeti válogatott a Juventus gerince nélkül? Ez egyik évről a másikra változik, de az erős fiatal olasz játékosok megvannak a Juventusnál. Olyanokra gondolok elsősorban, mint Nicolò Fagioli és Fabio Miretti, de Federico Gattit is említhetem. Aztán rajtam kívül ott van még Manuel Locatelli és Moise Kean, a következő Juventus alapú válogatott lehetősége adott, de nyilvánvalóan rajtunk múlik, hogy kiérdemeljük a meghívót.

chiesa_federico_golorom_udinese_1.jpgCsatár az apámhoz hasonlóan? Az édesapámmal sokat beszélünk a futballról, de nem hasonlítjuk össze magunkat. Gólkirály és scudetto a Juventusszal? Mindaddig az a célom, hogy javítsak a saját személyes mutatóimon, tehát tíznél több gólt akarok szerezni. A Juventusszal viszont a BL-kvalifikációra kell koncentrálnunk, aztán ezen kívül természetesen álmodozó vagyok, és szeretem emelni a szintet.

A szikra a gólszerzésre? Bár változott a szerepem, az első gondolatom továbbra is a csapat teljesítménye, a gól csak egy másodlagos következmény. Massimiliano Allegri mindig bátorított arra, hogy bevonjam magam a meccsbe, és ne csökkenjen a koncentrációs szintem 100 percen át, és most úgy érzem, hogy ez sikerül. Leginkább erre figyelek, növeljem a koncentrációs szintem, emeljem a lécet, ez alapvető fontosságú. Most már érett futballista vagyok, bizonyosan kellett a tapasztalat, de valószínűleg szükség volt az évekre is.

A Derby della Mole hete? Ez nagyon érzelemdús meccs. Számunkra mindentől függetlenül fontos meccs, a bergamói döntetlen után három pontra van szükségünk, illetve arra, hogy visszatérjünk a siker útjára a szurkolóink előtt. A derbi nagyszerű meccs, de őszintén mondhatom, hogy ebben a mezben ez többet jelent. Az Inter elleni meccs előtt más a légkör az öltözőben? Valószínűleg igen, és a médiafigyelem is fokozottabb. De egy rangadó a városban is tapintható. Nagyszerű meccs vár ránk a Toro ellen, akik a stadionunkba jönnek harcolni, ahogyan azt Ivan Jurić már megjövendőlte. Torino gránátvörös vagy bianconero? Micsoda kérdés ez, Torino bianconero!”

Federico Chiesához köthető friss értesülés, hogy a mai edzés után Romeo Agresti arról számolt be, hogy Federico Chiesa nem fejezte be az edzést, és kérdéses a szereplése a szombati meccsen, bár a feltételezések szerint a sérülés korántsem súlyos. A DAZN szerint is kisebb sérülésről van szó, azonban holnap már edzésbe áll Federico Chiesa, és szombaton pályán lehet. A másik komoly kérdőjelet a szombati derbi kapcsán Dušan Vlahović jelentette, mivel a játékos továbbra is hátproblémákra panaszkodik, és Giovanni Albanese szerint a szakemberek pesszimisták a hétvégi szereplés tekintetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr218228433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eddie999 2023.10.05. 22:13:12

Köszönjük ennek a hatalmas cikknek a minőségi fordítását!

alexGicamo 2023.10.06. 05:20:07

Jó hosszú interjú !
Hálás köszönet a munkáért !

venember83 2023.10.06. 08:09:55

@alexGicamo: túl hosszú, nem tudom, hogy manapság ki fordít 15-20 percet egy cikk elolvasására. Maximum Juve-szurkolók, ők elég zakkantak ahhoz is, hogy allegriballt nézzenek egy egész meccsen át. Akár hétről hétre.

alexGicamo 2023.10.06. 09:23:48

@venember83: Úgy - úgy !
Géza barátunk bőbeszédű volt ... :-D

SuperTrezi 2023.10.06. 09:43:15

Köszönjük a munkádat, Vénember!

Más: ha Vladek nem jön rendbe (Arek is ki tudja), akkor szerintem azt a borzalmat nézhetjük majd, mint múlt héten. Bár Fede nem tudom, miről beszél, hogy a bergamói döntetlen után most 3 pontra van szükségünk. Ha ott nyertünk volna, akkor is kötelező lenne begyűjteni a Toro ellen a győzelmet.

Leram7 2023.10.06. 12:00:08

@venember83: nagyon jó cikk, bravo.
Jó volt megismerni Chiesa nézőpontjait.

Nagy kérdés, hogy hosszabbít vagy távozik nyáron. Tavaly még Fagioli miatt is érdemes volt nézni meccseket, de idén kb. csak Chiesa aki mutat valami focit.

Valamint mekkora a kontraszt, hogy nemrég még BL-t akartunk nyerni, most meg nagy eredmény, ha bekerülünk a BL-be.

venember83 2023.10.06. 12:28:06

@Leram7: úgy nehéz mutatni valamit, hogy próbálkozások után lecserélnek és meccs után nyilvánosan le is b@sznak. Mindegy.

Amúgy egyetértek a nézőpontoddal, Bab úrban látok én is némi perspektívát, ha a felnőtt csapatot nézzük, meg Yildizben szeretnék sokat látni, de nem hiszem, hogy erre lesz mód mostanában adott kontextusban. Sokakkal ellentétben azonban a BL-t max. pénzügyileg látom fontosnak, mivel az elmúlt években én már a BL-menetelést is borzasztóan égőnek éreztem, értem ezalatt a szenvedős csoportmeccseket olykor, de a csapat az elmúlt pár évben vagy kizúgott simán és rögtön a csoportmeccsek után, vagy tovább sem jutott a csoportból. Mindez számomra teljesen méltatlan egy Juventushoz. Úgyhogy tényleg nem sok örömöt leltem a BL-meccsekben (sem) sajnos.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása