Tencone: „A sportolónak gépként tökéletesnek kell lennie”

pogba_paul_cremonese_elleni_serules_utan.jpgPaul Pogba a Cremonese elleni mérkőzésen kezdő volt, Juventushoz való visszatérése óta először a bajnokság kezdetétől, ám bő húsz percet követően izomsérülést szenvedett, és cserére szorult.

„Paul Pogba sérülése a négyfejű combizomnál történt, a comb elülső részén. Alacsony szintű sérülés, elsőfokú, ami általában 3-4 hét alatt jön rendbe.” - mondta a Tuttosport munkatársának Fabrizio Tencone, az Isokinetic Torino vezetője, aki a 1995 és 2016 között a torinói klub egészségügyi részlegét vezette.

„Igen, vége a szezonjának. 15 nap alatt a legegyszerűbb sérülés sem gyógyul meg kockázatmentesen. Szóval nincs kizárva, hogy pályán láthatjuk még a játékost idén, de ez kockázat lenne, főleg egy ilyen viharos szezon után, amilyen volt az idei Paul Pogba számára.

Mivel nem a műtött térd fölött történt a sérülés, szerintem a sérülés nem súlyosabb, s nem jelent további komplikációt. Figyelembe véve Paul Pogba futóstílusát, nyújtásait, a prognózis hosszabb is lehetett volna, ha a hátsó izmok sérülnek, de az ilyen típusú sérülés a várható időn belül meg fog gyógyulni.

Bizonyos, hogy az idei évet Paul Pogba számára meghatározta a rossz döntés, amit hozott, amikor elhalasztotta a meniszkusz műtétet a júliusi sérülés után. Az ezt követő problémák szerintem a sérült térdhez köthetők, a főbb ok viszont a megszakított edzés és a korántsem optimális fizikai felkészülés volt. Ezért úgy gondolom, hogy van némi kapcsolódás a különböző típusú sérülések között: egy sportolónak gépként tökéletesnek kell lennie, ellenkező esetben ilyen helyzetek jelentkezhetnek. Ha nem is közvetlen a kapcsolódás, bizonyosan létezik a kapcsolat.

Pech? Minden a térdsérüléshez köthető, amit túlságosan sokáig halogatott a játékos, ami aztán fájdalmat és diszkomfortot okozott, ez pedig lelassította a rehabilitációt, és így a felépülési idő is nagyon elhúzódott. Talán ez az első döntés volt peches, átkozott. Az is tény, hogy egy azonnali műtét esetén sem vehetett volna részt a játékos a világbajnokságon, de a szezon második részében már inkább szerepet vállalhatott volna, ha megvan a kontinuitás az edzésben, és jobb a fizikai állapota. Következésképpen a sérülések kockázata is lényegesen csökkent volna. Ha viszont az állapot nem tökéletes, s a játékos megpróbálja terhelni a térdet, majd leáll, majd ismét terheli és ismét leáll, ekkor a sérülés lényegében prognosztizálható, mivel a szervezet sérülékenyebb. Szóval az idei évet semmiképpen sem nevezném balszerencsének.

A következő szezon tekintetében a nyár kulcsfontosságú lesz. Nem elég megjelenni a felkészülés első napján reménykedve abban, hogy a szabadságon való kis pihenés mindent megold. Ez hiba lenne. Paul Pogbának nyáron progresszívan fel kell készítenie magát fizikailag, az izmokat és az ízületeket, hogy minél magasabb szinten tartsa az erőnlétét, hogy aztán újrakezdhesse az edzéseket a többiekkel. Ellenkező esetben csak saját magát fogja kergetni, s egy ilyen üldözéskor az ember olykor nagyszerűen érzi magát, máskor viszont túlhajtja magát.”

Mivel felmerült a nyári felkészülés, érdemes megemlíteni, hogy a Juventus július 22-én a Barcelonával, július 27-én a Milannal, augusztus 2-án pedig a Real Madriddal fog felkészülési meccseket játszani egy észak-amerikai turné keretén belül.

Paul Pogba sérülése kapcsán Riccardo Ciatti, a Villa Stuart orvosa is megszólalt a Corriere dello Sport munkatársának.

„Paul Pogba izomsérülése másodlagos dolog. Kezdjük az elejéről. Kétféle meniszkuszsérülés létezik, belső és külső. Évekig nem különböztették meg ezeket, de a belső meniszkuszsérülés sokkal gyorsabban gyógyul. Meniszektómia a megoldás, és a sportoló két hét után már terhelhető. Külső meniszkuszsérülésnél nem ez a helyzet, gond van a biomechanikus funkcióval, és egyéb komplikációk léphetnek fel a műtét után. A múltban számos külső meniszkuszsérülést kezeltek meniszektómiával, például Ruud Gullit esetében, aki azóta visszavonult. Ezért sok esetben a külső meniszkuszsérülést az ortopéd szakorvos és a futballjátékos sírjának tartják.

Az elmúlt években Mariani professzor ezeket a sérüléseket egy innovatív, nem rutinszerű technikával gyógyította. Egy dupla műtét során történik mindez, a meniszkusz lehető legkisebb részét távolítják el, majd a térd ízületi tokját megerősítik, így csökkenthető az ízület újabb sérülésének a kockázata. Bárhogy is legyen, egy külső meniszkuszsérülés esetén 4 hónapig a játékos nem térhet vissza a pályára. Amikor a térd szenved, az izmok is kiegyensúlyozatlanná válnak, így a felépülést is fokozatosan kell végrehajtani. A megoldás, amit találtunk, az jó eredményekkel szolgált. Ezzel a technikával műtöttük meg Paul Pogba csapattársát, Arkadiusz Miliket, és azóta nem voltak gondjai. Lehetővé tettük, hogy a külső meniszkuszsérülés ne legyen többé sír az ortopéd szakorvos számára, hanem legyen visszatérés a sportolónak.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr7318125072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giorgio007 2023.05.16. 12:17:26

Már most fogadnék, h első dolga az lesz, h megy a trópusokra nyaralgatni. Nem fog ez progresszíven készülni semmire. Majd amikor a többiek elkezdik a felkészülést, talán nem késik el az első edzésről :D

Gaben Smith 2023.05.16. 13:14:22

Ilyen ez a 21! 19-re lapot kertunk nem jott be. Ketszer behuztuk a unitedet harmadszorra mar nem jott ossze .

Pilsnerurquell 2023.05.16. 13:45:34

Kabalának jó lesz. A világ legdrágább kabalája a lelátón. Legalább majd szurkol a csapatnak. 'jópénzé xd

Nagyon várom már a mercato-t bár semmi jóra nem számítok. Szoktam nézni a Lazio meccseit, de hogy ebben a SMS gyerekben mit látnak az számomra talány. Totál középszer. Bár ha nem az lenne Maxi akkor is gondoskodna róla h az legyen.

Del Pybala 2023.05.16. 14:11:32

Csak bontasak inkabb fel a szerzodeset ennek a nyomoreknak.

Rikoo 2023.05.16. 14:12:49

Nagyon hasznos és érdekes interjú! Köszi szépen!

venember83 2023.05.16. 14:17:52

@Rikoo: szerintem is igencsak érdekes volt, főleg így, hogy miközben írtam, lett egy másik orvosi szempont/meglátás is, amit belefűzhettem. Nagyon szívesen. Azon igencsak kevés cikkek egyike, ami nem karakter- és időpazarlás.

JuveMI 2023.05.16. 17:22:56

Szóval Pogba mentalitásán múlik az egész?... következő szezon elején a kérdés (ismét) megválaszolásra kerül... mivel az idei mentalitás-tesztet abszolút elbukta.

Pilsnerurquell 2023.05.16. 17:45:34

@Del Pybala: Te legalább leírod amire gondolok XD

rockitbaby 2023.05.16. 19:35:38

@venember83: Leginkább azért, mert azt mi mezei szurkolók is sejtettük, hogy a konzervatív kezelés gallyra vágta a teljes szezonját, de most már szakszerűen el is lett magyarázva miért igaz ez.

alexGicamo 2023.05.16. 20:24:45

Érdekes cikk ! Köszönjük !
Sok múlik a játékos hozzáállásán és döntésén is, az biztos !
Kár volt őt visszahozni !
Mielőbbi gyógyulást neki !

Shyr Kahn 2023.05.16. 20:27:46

@venember83: Jo interju, sok erdekes konstruktiv gondolattal! Bevallom oszinten, egy kis remenyt adott nekem, hogy Pogba felgyogyulhat a kovetkezo idenyre, ha normalisan vegzi a dolgokat es meg tudja vegre erositenie magat. Egyebkent a cikk elott mar lemondtam rola. Korral persze a regeneracios ido is csokken, de nem hiszem, hogy ez Pogba koraban nagyon lassu lenne. Inkabb az a baj, hogy az elozo evekben tonkre lett vagva, amire sok idot es okos felkeszulest kell hagyni.

Rikoo 2023.05.16. 23:04:12

@venember83: Igen, ráadásul sok kérdésre megadta a választ. Keresgéltem Pogba ügyében az elmúlt időszakban, de közel se találtam ennyire szakmai véleményt a helyzetéről.
Nagyon értékes interjú!

Mark Szabo 2023.05.17. 17:49:34

@Pilsnerurquell: Ez nem olyan pozitív rád nézve!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9912) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4138) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4168) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása