Agnelli: „A futball szerkezeti változtatásokra szorul”

agnelli_andrea_2023-as_gyules_bucsubeszed.jpgAndrea Agnelli búcsúbeszédet tartott a részvényesek gyűlésén, amelyen a Juventus részvényesei új elnököt és vezérigazgatót, illetve igazgatótanácsot választottak.

„Először is szeretnék megemlékezni a Juventus két kapitányáról, akiket elveszítettünk, Castanóra és Viallira. Ezért kérnék egy perc csendet.” - kezdte a beszédét az elnök.

„Nem tudom palástolni az érzéseim, a Juventus történelmének egy korszaka ma lezárul.”

Az elnök ezt követően a sokak által kritizált projektjéről, a Szuperligáról és az aktuális rendszer gondjairól beszélt.

„Láthattunk tulajdonosváltást a Chelsea, a Milan, a Newcastle, az Atalanta és a Leeds esetében. Konzorciumok léptek elő a Chelsea esetében, a Milannál a RedBird, a Newcastle-nél a PIF, az Atalantánál pedig a Pagliuca. Ezen kívül egyre több szereplő birtokol több klubot is egyszerre, ilyen tulajdonos a CityGroup, a RedBull, a RedBird és a 777.

Nincsenek pontos adataink, de a Goldman&Sachs 1 milliárd eurót fektet a futballba, és adott az érdeklődés az iparág iránt.

Számomra a döntéshozó szervek nem szolgáltak megfelelő válasszal, nem fejlődtek, és nem látják a különbséget a játék és az üzlet között, pedig a különbségek egyre nyilvánvalóbbak. Az UEFA és az ECA elnökeként az elemzés következtetései egyértelműek voltak. A rendszer nem volt fenntartható, és a klubok voltak az egyetlenek, akiknek vállalniuk kellett a kockázatot. A szurkolók elfordultak, és gyakran kritika ért engem ezekért a kijelentésekért, pedig ez már kezd nyilvánvaló lenni a középső szinteken is.

A javaslatunk egy olyan ökoszisztéma megalkotása volt, amely az európai vezető bajnokságokat célozta, növelte volna a stabilitást, illetve megőrizte volna az egyensúlyt az országos és európai sorozatok között.

A Serie A mindössze 68 csapattal rendelkezik, mióta egységes bajnokság lett közel 100 évvel ezelőtt. Ez a rendszer nyitott mindenki számára, aki sport tekintetében versenyképes. Az UEFA és az ECA javaslatot tett 2019-ben, aztán nem is kell tudnom, hogy mi következett. Utána jött a koronavírus-járvány, és nem is akarok erről az időszakról beszélni.

Ha meg akartam volna tartani a kiváltságos pozíciómat az ECA elnökeként, nem hoztam volna meg bizonyos döntéseket 2021-ben. Az európai futball szerkezeti változtatásokra szorul, ellenkező esetben szenvedni fogunk, ami a Premier League-nek fog kedvezni, és az angol bajnokság dominánssá fog válni.

A jelenlegi szabályozó testület hallani sem akar a futball problémáiról. Monopol helyzetben vannak, és remélem, hogy az Európai Bíróság elismeri majd az UEFA domináns pozícióját.”

Ezt követően az elnök a klubnál elért eredményeket sorolta fel, a felnőtt csapattal begyűjtött 19 trófeát, a női csapat 2017-es megalapítását, amely sorozatban nyeri azóta az ötödik bajnokságot.

Az elnök ezt követően köszönetet mondott legközelebbi munkatársainak, beleértve Fabio Paraticit és Beppe Marottát, illetve az összes edzőt, aki a mandátuma során a klubnál dolgozott.

„Szeretnék köszönetet mondani az edzőknek: Luigi Delneri, Antonio Conte, Massimiliano Allegri, Maurizio Sarri és Andrea Pirlo. A kapitányaimnak: Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, Leonardo Bonucci, Danilo, és végül, de nem utolsó sorban Pavel Nedvěd alelnöknek.

A távozás személyes döntés volt, amivel egyetértett John Elkann.”

Ezt követően reményeiről beszélt a leköszönő elnök: „Véleményem szerint célkitűzés lehet, hogy a felnőtt keret 50/60%-át 5-8 éven belül az utánpótláscsapatok adják.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr4718029196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Del Pybala 2023.01.19. 01:10:26

Vegre elkotrodott ez a majom.

venember83 2023.01.19. 07:59:04

@Del Pybala: ennél mindenképpen több megbecsülést érdemel, elég csak a Continassa komplexumra és az elnöksége alqtt begyűjtött címekre gondolni.

Csak Csucsu 2023.01.19. 11:35:12

Remélem kiszellőzteted a fejed s egyszer erősebben céltudatosabban visszatérsz!
Azért néha pislogtunk csak milyen játékosok jöttek mentek a szinte tökéletes olasz maggal körülötte a regnálása alatt.a szuper liga óta elengedném a munkásságát
Grazie
Köszi a cikket

Csak Csucsu 2023.01.19. 12:08:17

Mondjuk Chiellini és DYBALA kimaradt az említésből xddd

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9860) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4125) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4153) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása