Agnelli: „Nem ragaszkodhatunk idejétmúlt szerkezetekhez”

agnelli_andrea_hivatalos_megjelenes_bianconero_mikrofonnal.jpgAndrea Agnelli a minap levelet intézett a klub részvényeseihez, ebben pedig természetesen főszerepet kapott a továbbra is létező Szuperliga projekt, amelyet az elnök megoldásnak tekint a futballvilág megkérdőjelezhetetlenül szükséges reformjára.

„Tisztelt részvényesek!

A sikerünket az elmúlt tíz évben a klub rendkívüli előrelépései kísérték, erre például szolgálnak a bevételek, a globális márkaismertség, az infrastruktúra (a stadion és a komplexum), a sportügyi tervezés (női és U23-as csapat), illetve a szervezet mérete.

Nincsenek kételyeim azzal kapcsolatban, hogy a Juventus jelenleg megfelelő jellemzőkkel rendelkezik ahhoz, hogy megfeleljen a jövő kihívásainak. Mindazonáltal nem feledkezhetünk meg annak a ténynek a kiemeléséről sem, hogy – pontosan a legnagyobb fejlődés és a klub számára jelentős pénzügyi erőforrások megnyílásakor – a futballvilág, és a Juventus különösen, a legnagyobb ütések egyikét kapta a koronavírusjárvány formájában. Az esemény által okozott kár rendkívüli volt. Teljes bevételi csatornák apadtak el teljesen egyik napról a másikra, miközben a költségek változatlanok maradtak. Az ipar által elszenvedett tőkehiányt a becslések 8,5 milliárd euróra teszik.

A közel két évig üresen álló stadionok sokkolóan ábrázolták az esemény hatásait, újranyitásuk pedig nem vonhatja el a figyelmet a koronavírusjárvány által kiválóan szemléltetett korlátok tekintetében, mivel a gazdasági események középpontjában szerkezeti gyengeségek állnak.

A megelőző 20 évben a futballipar hozzászokott a kétszámjegyű növekedéshez, és immunisnak tűnt egyéb válságokkal szemben, amelyek adott időszakban hatással voltak úgy a gazdasági, mint a lakossági szektorra. Így túlzott magabiztosság lett úrrá az iparágon, ez pedig a kockázatkezelés tekintetében is túlzott magabiztosságot eredményezett. A válság megálljt parancsolt az átigazolási piacon kifizetett összegek folyamatos növekedésének, a 2019-es adatokhoz képest az átigazolási díjakban 50%-os visszaesés volt tapasztalható 2021-re. Ezek jelentős eseményekké váltak számos klub üzleti modelljében a a sportügyi kockázatok csökkentése érdekében, ami a mi üzleti szektorunkban elválaszthatatlan a gazdasági és pénzügyi kockázatoktól.

Mindazonáltal a futballipar átfogó instabilitása, és következésképpen gyengesége nem kizárólagosan a válságnak tudható be, és nem is szabad csak ehhez az eseményhez kapcsolni a megtapasztalt instabilitást.

A jelentős futballintézmények, amelyek egykoron független harmadik személyek és kezesek szerepét töltötték be, és biztosították a szabályok helyes alkalmazását, fokozatosan a sportág szabályozói szerepe mellé felvették a szervezői, brókeri, terjesztői szerepeket, ami a futballterméket illeti, és végül a bevételek elfogadói és elosztói lettek.

Egy klub egészséges és hiteles működtetését nem alapozhatjuk egy idejétmúlt szerkezeti rendszerre, elkönyvelve a teljes szektor általános leépítésének a kockázatát, ami a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne a világ legnépszerűbb sportja számára.

Évek óta beszédtémát jelent a Z-generáció, a generáció értékei és szükségletei. A koronavírus utáni világ ehhez a generációhoz tartozik, a 12 és 21 év közötti korcsoportba tartozó embereknek a világa. A futballnak kötelezően a jövőben is központi szerepet kell betöltenie a generáció szabadideje tekintetében, figyelembe véve a különböző érdeklődési köröket. A digitális forradalom által kínált lehetőségek bizonyosan képesek közelebb hozni ezeket a fiatalokat a sportunkhoz. Ebben a kontextusban figyelve az eseményeket igencsak anakronisztikusnak tűnik a vita, amely az élő meccsek különböző, a hagyományos televíziós felületektől eltérő készülékeken való követhetőségét és elérhetőségét illeti, ezt a vitát pedig el kell felejtenünk. A digitalizált világban a felhasználók előtt nagyon széles skála áll a lehetőségek tekintetében. Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A felhasználók a saját preferenciáik és az általuk értékek megfelelően döntenek.

Ez nem megfelelő fórum arra, hogy ismét kibontsuk a Szuperliga megszületésének az okait, azonban megfelelő lehetőség arra, hogy tájékoztassam Önöket arról, hogy ez az új kiírás, amely a világ számára a legjobb futballélményt képes nyújtani, három alapvető értéket tartalmaz a szabályzatában, ezek célja pedig a futballipar stabilitásának a garantálása:

  • egy új, közös keretrendszer a költségek korlátozására és a kiegyensúlyozott versenyhelyzet biztosításának az elősegítésére a különböző kiírásokban, ellenben azzal, amit különböző környezetekben sejtettek, beleértve a komoly autoritással rendelkező feleket is;
  • határozott elkötelezettség a szolidaritás és a kölcsönösség értékei iránt;
  • központi hangsúly a klubok európai sorozatokban nyújtott teljesítményén és azon, hogyan járulnak hozzá a klubok a tehetséggondozáshoz, ezek alapvető elemei a sportügyi érdemrendszer új fogalmának (mindez nem alapulhat kizárólag a honi teljesítményen, hiszen a geopolitikai és kereskedelmi megfontolásokat távol kell tartani a sport alapvető szellemiségétől).

Röviden, ez a rendszer új meritokratikus paradigmát és a költségkorlátozás és átláthatóság alapvető értékeihez való visszatérést testesíti meg, a projekt középpontjában pedig az érdekelt felek három kategóriája áll:

  • a szurkolók, akik révén létrejön a termékkel szembeni igény;
  • a játékosok, akik a show sztárjai, legyen szó klubok vagy válogatottak közötti versenysorozatokról;
  • a befektetők, akik a futballiparban rejlő teljes üzleti kockázatot viselik.

Ez egy új paradigma, amelyet a futball a jövőben nem hagyhat figyelmen kívül, s amelynek alapján a politikai párbeszédnek folytatódnia kell.

Semmit nem vehetünk biztosra. És minden fejleszthető és újragondolható. Amint az Edoardo Agnelli közel száz éve mondta: »Törekednünk kell a jó teljesítményre, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy egy jól elvégzett feladatot is mindig lehet jobban végezni.«.

A futball a világ legnépszerűbb sportja. A Juventus, számos további klubhoz hasonlóan, az évek során ennek a nagyszerű látványosságnak a részét képezte. A klubot képviselő bármilyen személy feladata, hogy a legmagasabb szintű professzionalizmust, törekvést és becsületességet mutassa annak érdekében, hogy a Juventus hűséges maradjon történelméhez.

A Juventus továbbra is a futball része lesz. A családom támogatása, ami lassan egy évszázados múltra tekint vissza, kézzel fogható bizonyítéka ennek, és a lehető legjobb garanciát nyújtja arra vonatkozóan, hogy a klub a jövőben is kulcsszerepet fog vállalni a világfutball csúcsán, és osztozik a világszerte százmilliók által érzett szenvedélyen.

Fino alla fine, Andrea Agnelli.”

A levél kapcsán mindenképpen említést érdemel, hogy a minap a madridi bírósági döntésekre explicit módon hivatkozva az UEFA megszüntetett mindenféle vizsgálatot és fegyelmi eljárást a Szuperligában érintett összes klubbal szemben. A Real Madrid, a Juventus és a Barcelona mellett ide tartozik a kilenc klub is, akik a projekt nyilvános megtagadásával és a szövetséggel kötött szerződések révén határolódtak el a Szuperligától, illetve eurómilliós díjak megfizetésére kötelezték magukat jóvátétel gyanánt. Ezen kifizetéseket illető igényét az UEFA visszavonta, valamint az európai sorozatokban való részvételből származó kifizetések felfüggesztését is törölte az európai szervezet, így az érintett klubok minden további korlátozás nélkül részesülhetnek az UEFA által kiosztott tőkében. Zárásként a nyilatkozatban az UEFA egyértelművé teszi elkötelezettségét az országos és EU-s törvényeknek való megfelelőség, illetve az európai szervezet és a futballban érintett összes fél érdekeinek a védelme iránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5116702354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeriGjuve 2021.09.28. 08:55:53

Rohadjanak meg!
Milyen érdekes amúgy,hogy megszűntek az eljárások...
Ceferint beborogatták hideg vizzel?

venember83 2021.09.28. 11:30:06

@FeriGjuve: állítólag az uniós (szabadkereskedelmi) jog megsértése volt a legfőbb probléma, mivel korlátozni akarták egyes szereplők jogait.

FeriGjuve 2021.09.28. 12:25:46

@venember83: Igen,olvastam azóta.
Így,vagy úgy,de jó,hogy el lettek hallgattatva ezek a "királyok".

Lanzafame 2021.09.28. 12:58:45

Tehát vagy elkezdenek rendesen utalni a kedves befektetők és megyünk előre az olajcsapatok tulajdonosai után a futballipar elenbíésítése/elNFLesítése, showbusiness-szé tétele felé (ebben az esetben Agnelli szívesen a forradalom élére is áll és képes formálni a jövőt, legyen szó új szabályokról, keretrendszerekről)

vagy

a Juventus először leszakad, majd lemarad a következő évtizedekben és megszűnik topklub lenni az új világban.

venember83 2021.09.28. 14:41:16

@Lanzafame: nem így látom. A Szuperliga megkövetelne egy fajta költségtudatosságot, legalábbis ezt sugallják a három renitens klub vezetőjének a nyilatkozatai, még ha nehéz is ezt elhinni az elmúlt évtizedben komoly vásárlások sorát mutató Real és Barcelona esetében. Az viszont tény, hogy valahogy elejét kell venni ennek az őrült hajszának, amit a PL kőgazdagjai (Chelsea, MU, M City), illetve a Párizsi Olaj Labdarúgó Klub együttesen propagál. 180 milliós ajánlatot elutasítani egy utolsó évébe lépő játékos esetében??? Mivel a két spanyol klub is benne van a buliban, kétlem, hogy minimálbüdzsére váltanának a klubok, inkább csak több lenne a bevétel, s lenne valamiféle reális és valóban betartatott korlát.

Vagy csak túl naív vagyok, s túl sokat várok ezektől a maffiózóktól.

Csak Csucsu 2021.09.29. 14:45:35

Köszönjük a tartalmas cikket. Nem kis meló lehetett. Én ódzkodom ettől az egésztől, bár azt is megértem, hogy az UEFAMAFFIA rengeteg pénzt bezsebel a majdnem semmire... de valahogy az egész bajnokok ligája basszus...a hátamon feláll a szőr, ha meghallom a zenét...én mint futball szerető ember nagyon nehezen tudom elképzelni BL nélkül a meccseket...márpedig a bajnokság,Bl,Kupa, Nemzetközi meccsek mellett bevezetni még egy Superligát is...(ami valószínűleg a csapatoknak legkedvezőbb pénzkiosztással lesz)....Vmi bánni fogja
Fino alla fine

alexGicamo 2021.09.29. 18:19:51

Azta ! Ez aztán jó hosszú és informatív levél !

venember83 2021.09.30. 08:09:55

@alexGicamo: @Csak Csucsu: szívesen, örülök, hogy nem volt hiábavaló. A család és a meló tekintetében szerencsére nem mindennapi az, hogy Agnelli és Allegri is ilyen bő és tartalmas nyilatkozatokkal szolgáljon.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (909) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9904) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2428) meccsek (4147) mercato (4135) nyilatkozat (7431) Olasz Kupa (324) összefoglaló (408) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (198) Címkefelhő
süti beállítások módosítása