Gravina: „A reform mindenkit érint”

gravina_gabriele_figc.jpgAz FIGC a pletykák és most már az elnök nyilatkozata szerint is megszorításokat kíván alkalmazni, hogy kizárja azon csapatokat, amelyek elutasítják az UEFA és a FIFA kiírásait.

A mai napon szövetségi tanácsgyűlés zajlik Rómában, és úgy hírlik, hogy az olasz szövetség csak azon klubok nevezését hajlandó elfogadni a bajnokság következő kiírására, amelyek elfogadják az UEFA és FIFA által kihirdetett sorozatokat.

A cél egyértelműen annak megakadályozása, hogy a klubok külön versenysorozatot alakítsanak, amire példa volt a közelmúltban a Juventus, az Inter és a Milan kapcsán, és az elfogadott irányelv szerint, amelyik csapat jóváhagyás nélküli kiírásban vesz részt, elveszíti a bajnokságbeli szereplésre jogosító licencét.

A Tuttomercatoweb beszámolója szerint a szövetség óvintézkedésként tekint a szigorításokra, a jogi keretet jelenleg határozzák meg a felek, a cél pedig a FIGC és a nemzetközi szövetségek együttműködésének és kapcsolatának a megerősítése.

Emellett azonban komoly téma a bajnokság újraszervezése, akár kevesebb csapattal és rájátszásos rendszerrel. A gyűlés kapcsán a fenti forrásnak nyilatkozott a szövetség elnöke, Gabriele Gravina, aki továbbra is elkötelezett híve a rájátszásnak.

„Akik azt hiszik, hogy részt kell venniük az FIGC, az UEFA és a FIFA által jóvá nem hagyott kiírásban, azok elveszítik a licencüket. Jelenleg nincs hír arról, hogy ki akar maradni, és ki távozna a Szuperligából. Ez a kitétel, amely első számú prioritást élvez az FIGC sajtóközleményében a szövetségi tanácsgyűlés nyomán a klubok országos engedélyeit szabályozza.

Egyértelmű, ha június 28-án, amíg le kell adni a nevezéseket a következő szezonra, valaki magánjellegű sorozatokban kíván részt venni, nem fog részt venni a mi bajnokságunkban.

Aki úgy értelmezte a Szuperligát, mint a gyengeség jele egyes klubok részéről, akik gazdasági nehézségekkel találták szembe magukat, illetve lázadásként tekintett erre az eseményre a futballvilágban, rosszul látja a dolgokat. Természetesen ez kényes téma, amit fel kell térképeznünk.

Az új formátum természetesen figyelembe veszi a csapatok esetleges csökkentett számát is. Rájátszás? Sajnálom, hogy az időzítésem nem volt túl jó, mivel erről már két éve beszéltem. A véleményem a bajnoki címet és a kiesést eldöntő rájátszásról nem újdonság, de most, hogy a Premier League szintjén is felmerült az ötlet, kicsit divatosabb lett ez a téma. Senki nem lehet próféta a saját hazájában, de remélhetőleg ez ösztönzőként hathat világszerte a rájátszás elterjedése kapcsán. Én nagyon támogatom ezt, de ezek olyan dolgok, amikkel kapcsolatban szembesítenünk kell magunkat az egyes nézőpontokkal egy általános reform keretében.

Mindazonáltal figyelembe kell vennünk, hogy minden egyes összetevőnek valamit fel kell adnia a reform érdekében. Nem lehetséges, hogy reformok kapcsán mindig arra gondoljunk, hogy ez csak mások ügye, másokra vonatkozik.

Hogy mikortól ültetjük gyakorlatba a reformot? Nem veszíthetünk még egy évet, az egyes összetevők jóváhagyását illető első lépést meg kell tegyük május 30-ig, hogy aztán teljességében megvalósuljon a reform a 2021/22-es szezonban.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2416513642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humorpalanta 2021.04.26. 16:00:06

Haver, nem cégként működtök, hanem alapítványként. Nem zárhattok ki valakit azért, mert egy másik sorozatban is el akar indulni, amit nem ti rendeztek. :D
Megpróbálhatjátok, csak szarrá fognak titeket perelni, aztán az lesz a vége, hogy az EU a seggetekre néz és vége a korrupciónak. Még mindig nem értitek, hogy magatok alatt fűrészelitek az ágat? :D

m.martin91 2021.04.26. 16:05:10

A rájátszás az egy rendkívül látványos dolog, ami az amerikai sportokra jellemző leginkább, ugyanakkor rendkívül igazságtalan is. Megnyerheted az alapszakaszt 20 pont előnnyel, aztán kikaphatsz a rájátszás első körében, és kiestél. Az európai topbajnokságokban legalább akkora ellenszenvvel kellene fogadni a rájátszás ötletét, mint a Szuperligát.

A Szuperliga-klubok kapcsán, amiről ez a múmia beszél, az az érdekesség, hogy az én nézőpontom szerint a lehető legjobbat teszik ezekkel a fenyegetőzésekkel. Nyilván ők úgy gondolják, hogy a hazai bajnokságok szent és sérthetetlen kategóriába esnek még a Szuperliga-kluboknál is (ami igaz is sajnos, hiszen Perez is érinthetetlennek tartja a LaLiga szereplést), de gondoljunk csak bele, milyen helyzetbe hoznák magukat a különböző topbajnokságok szövetségei, ha a Szuperliga-klubok összetartanának és kizárnák őket. Saját maguk alatt vágnák a fát. Én már korábban is mondtam, hogy számomra az egésznek úgy volna értelme, ha nemcsak az UEFA-sorozatokból, hanem a saját bajnokságukból is kiválnának ezek a klubok, és később mások is csatlakoznának hozzájuk. Ez volna a végtermék. Ettől fényévnyire vagyunk, de így volna értelme. Ebben az esetben mindenki lehúzhatná a rolót. Mindenki. És ekkor lennék kíváncsi az ilyen mocskos, álszent férgek nyilatkozataira, mint a Ceferin, az Infantino, és társaik, beleértve ezt a Gravinát, vagy ki a náthás pöcst.

Juventino86 2021.04.26. 16:52:05

Amit a FIGC csinálni akar, az nyilván nem jogszerű. Ennek ellenére most van az a pillanat, hogy el kellene engedni ezt a Szuperliga nevű megalomán agyrémet. Fel kell tenni a kérdést, hogy pereskedni akarunk-e, vagy játszani? Nem lehet kérdés, a Szuperliga már úgysem valósul meg pár éven belül. Ki kell lépni, aztán majd a jogászaink dolgozhatnak azon, hogy ez mit von maga után.

@m.martin91: A rájátszás szerintem is totál igazságtalan. Remélem, hogy sosem lesz bevezetve.

Andras74 2021.04.26. 17:02:54

@Juventino86: a Szuperligából nem lehet csak úgy kilépni. Fel kell függeszteni a tagságot.

Andras74 2021.04.26. 17:04:14

@humorpalanta: teljesen egyetértek. Üres fenyegetőzés az egész. Majd a jogászok helyreteszik. Vagy ahova való.

Juventino86 2021.04.26. 17:05:28

@Andras74: Akkor függesszük fel! Az a gond, hogy így már nagyon sokat veszíthetünk. Világos, hogy a FIGC és az UEFA is jogszerűtlen szankciókkal fenyeget, de én nagyon félek attól, hogy találnak majd valami jogi kiskaput, ami alapján meg lehet minket büntetni mégis. Remélem, hogy ezt Elkann is látja.

Zombijuve 2021.04.26. 17:10:10

Örüljenek, hogy annak idején nem pereltük be őket!

Shyr Kahn 2021.04.26. 17:13:55

@m.martin91: ++
En ugy erzem, hogy ezek a nyilatkozatok az emberek felbujtasa miatt szuletnek. Egy ecceru kis szurkolonak, aki baromira nem latja at az egeszet, az esik le csupan, hogy a szeretett klubjat nem fogja tudni a bajnoksagban latni, aminek tobb, mint 100 eves hagyomanya van. Ettol az emberek beparaznak es mennek tuntetni.
Ez az eszkoze maradt az UEFA-nak es FIFA-nak. A szabad piacrol es versenyrol ezek a monopol helyzetben levo oskovuletek meg nem hallottak.

Shyr Kahn 2021.04.26. 17:16:07

@Juventino86: A szabad verseny es szabad piac minden nyugati orszagban alap. Nem hiszem, hogy kiskaput lehetne talalni.

Andras74 2021.04.26. 17:28:10

@Zombijuve: nagy hiba volt. Becsődölt volna a liga, és megérdemelték volna.

babo0410 2021.04.26. 17:28:23

Ez is benyalt Ceferinnek? Mi ez, ha nem egy önkényuralmi rendszer? Ha neked nem tetszik, akkor te nem játszhatsz. Csak az UEFA létezhet, aki mást akar, az mindenhonnan el lesz tiltva. Aztán jönnek a szabályok, aki valami mást akar létrehozni, az majd szépen nem indulhat sehol, aztán oldja meg magának. Gratulálok. És így lesz teljhatalmuk, és azt fognak tenni, amit csak akarnak. És most, hogy a klubok elnöke a katari bohóc lett, fel lehet készülni minden rosszra. Még ha nem is zárnak ki minket, akkor is rossz lesz. De nem csak nekünk, hanem minden csapatnak. Egyedül a PSG lesz örök. Hánynom kell ezektől a mocskoktól. Semmivel sem jobb az UEFA/FIFA rendszere, mint amilyen az elmúlt rendszer volt itthon. Teljesen ugyanazt látom most itt is.

GodPiero 2021.04.26. 19:36:38

@Shyr Kahn:
Ameddig ilyen " eccerü" szurkolók vannak addig túl nagy csodát nem érdemes várni....

tjunior 2021.04.26. 20:18:33

Akkor ha jól értem ezekben a nyári tingli-tangli ligákban sem lehet szerepelni? :)
Vagy eddig múlasztásos szabályzatsértésben működött a liga?

venember83 2021.04.26. 20:37:09

@tjunior: nem lepne meg, ha azokat a szövetségek jóváhagyásával és bevonásával rendeznék/rendezték volna.

Attilio79 2021.04.26. 20:40:45

Gondolkozzunk, ha lesz olyan versenykiírás, ami független adott szövetségtől, akkor a Figc vagy bármely másik szövetség feleslegessé válhat. Ezt Gravina nem engedheti, hiszen feleslegessé válna a munkája, a szervezet munkája, persze, hogy nem támogatja és persze, hogy ki akarja zárni a renitenseket...
A kérdés az, hogy megteheti-e, hogy kizárólagossággal hírdeti meg a következő kiírást? Márpedig megteheti a szövetség...
Ez egyenlő azzal, amit a Szuperliga estéjén vázoltam, nem ad licencet és amatőrré válik az adott klub. Ez az egy jogilag is elfogadható fegyver a Figc és az Uefa kezében (sajnos).
Erre csak az a válasz lehetséges, hogy megéri valakinek kilépni, ha 10-20 évig garantálják a klub működését egy "másik" bajnokságban...

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (910) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9905) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2429) meccsek (4149) mercato (4135) nyilatkozat (7433) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása