Ferencvárosi emlékek a torinói éjszakából

A Juventus a Ferencvároshoz látogat szerda este, s ugyan a két csapat összességében már hét alkalommal találkozott egymással tétmérkőzésen, ezek többségére mára már megszűnt kupasorozatokban került sor.

A modern európai kupák történetében a felek egyetlen alkalommal mérkőztek meg egymással, s a jeles eseményre éppen egy kupadöntőben, a Vásárváros Kupájának 1965-ös fináléjában került sor. A kupasorozat lényegében a z 1970-1971-es szezon után UEFA-kupa, majd később Európa Liga néven futó sorozat elődje volt, s a trófea sorsáról abban az évben csupán egyetlen mérkőzés döntött, amelynek Torinó adott otthont. 

1965_vvk_donto_la_stampa.jpgAz 1965 június 23-án a torinói Stadio Communale gyepén, a svájci Gottfried Dienst játékvezetése mellett lejátszott mérkőzésre a Juventus két kulcsjátékosa, Sandro Salvadore, valamint az 1961-ben Aranylabdát nyerő Omar Sívori nélkül lépett pályára. 

A kezdőcsapatok az alábbiak voltak:

Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi.

Edző: Mészáros József

Juventus: Anzolin – Gori, Castano, Sarti – Bercellino, Leoncini – Stacchini, del Sol, Combin, Mazzia, Menichelli.

Edző: Heriberto Herrera

Mára már történelem, hogy a mérkőzés egyetlen találatát Fenyvesi Máté szerezte a döntő 74. percében, ezzel a Ferencváros a klub és a magyar labdarúgás történetének mindmáig egyetlen európai kupagyőzelmét ünnepelhette. 

Évtizedekkel később így emlékeztek vissza a 30 évvel korábbi mérkőzésre az egykori ferencvárosi játékosok:

Albert Flórián

– Mennyire bí­ztak magukban? Hitték volna a sorozat elején, hogy a világsztárokkal telezsúfolt együttesek elől megszerezhetik a kupát?
– Nem mi voltunk a sorozat esélyesei, kétségtelen. Az első fordulóban még aligha jutott eszébe bármelyikünknek is, hogy a Kupa végül az Üllői útra kerül. Úgy gondoltunk, a Brnon könnyedén átjutunk, és már készülhetünk is a második körre. Ehhez képest a csehek hatalmas küzdelemre késztetettek bennünket, sőt megkockáztatom, a sorozat legnehezebb mérkőzését ellenük ví­vtuk. Igaz, a mondás is úgy tartja, hogy az első meccs nehéz, utána azonban sorba meg lehet nyerni a meccseket. Valami ilyesmi történt velünk is.

– Mégsem lehetett ilyen egyszerű, hiszen többször a harmadik meccsen ví­vtuk ki a továbbjutást.
– Valóban, hiszen akkoriban még nem volt érvényben a szabály, mely döntetlen esetén az idegenben lőtt több gól alapján kerül ki a továbbjutó, í­gy a Wiener SC, az Atletico Bilbao és a Manchester ellen is három mérkőzésre kényszerültünk. A Juventus ellen már nem volt ilyen “gond”, hiszen a fináléban egy mérkőzés döntött.

– A Ferencváros javára.
– Pedig előtte mindenki leí­rt bennünket! A honi labdarúgó szövetség koncnak odadobott bennünket az olaszoknak. A mérkőzésre idegenben került sor, lehetett már vagy este tí­z óra, vagyis a körülmények sima Juventus sikert í­gértek. Aztán jött Tüske gólja, és a lefújást követően az előzetes várakozásokat megcáfolva mi ünnepelhettünk. Az egész stadion, vagyis a hazai drukkerek is felállva tapsoltak bennünket. Ennél nagyobb elismerés nem létezhet egy sportolónak, mint amikor az ellenfél részéről is elismerik. Negyven évvel ezelőtti kupagyőzelmünkre bármelyik hazai, sőt bármelyik külföldi csapat büszke lehetett volna.

 

dr. Fenyvesi Máté

– Visszatekintve a sorozatra, véleménye szerint melyik együttes ellen volt a legnehezebb dolguk?
– Ezekben az években, í­gy ebben a sorozatban is, valahogy az angol és skót csapatok stí­lusa feküdt a leginkább a mi játékunknak. Ez annál inkább érdekes, hiszen az elődöntőben az ellen a Manchester United ellen játszottunk, ahol ekkoriban olyan játékosok szerepeltek, mint Bobby Charlton, vagy George Best. A sorsolás egyébként sokszor kedvezett nekünk. Legtöbbször ugyanis idegenben kezdhettük a párharcokat, amit szerettünk, hiszen egy minimális vereség, vagy döntetlen után itthon már könnyebb dolgunk volt a visszavágón. Egyébként ebben az időszakban nem egyszer előfordult, hogy még a BEK-nél is erősebb mezőny gyűlt össze a VVK-ban.

– Gondoltak-e egy-egy nagyobb siker után arra, hogy itt akár messzebbre is eljuthatnak?
– Nem és szerintem a vezetőség sem számí­tott igazából a döntőre. Tulajdonképpen június végére már benevezték a csapatot egy New York-i tornára, amely hatalmas pénzt jelentett a Ferencvárosnak, de az olaszok nem akarták elhalasztani a döntőt. Ezért ment aztán bele a csapat abba, hogy közös rendezéssel, egy mérkőzésen, Torinóban dőljön el a kupa sorsa.

– Volt valami különleges taktika erre a mérkőzésre? Hiszen ahogy Ön is emlí­tette az előbb, sokszor a kinti meccs alapján készültek fel a hazai visszavágóra, amiről viszont ekkor lemondott a vezetőség.
– Lelkileg levette a csapatról a terhet az a tény, hogy idegenben – főleg egy Juvétól -, nem szégyen kikapni. A Juventusnál viszont érezhető volt egyfajta könnyelműség, hogy úgyis megnyerik majd a meccset. így aztán mi nyugodtan játszottuk a saját játékunkat, és az olaszok csak könnyeden játszogattak. Nem volt meg bennük az a keménység, nem volt a játékukban a sok lökés, ami egyébként az olasz csapatokra jellemző. Amikor a vége előtt körülbelül negyed órával megszereztük a vezetést, már nem tudták magukat annyira összeszedni, hogy egyenlí­tsenek, hiszen a mi csapatunkban égett a tűz, és nagyon jól védekeztünk egyébként is.

 

A nyilatkozatok forrása: Tempó, Fradi! (http://www.tempofradi.hu/196465-vvk-gyoztes-csapat)


A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr616273424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RCdorset 2020.11.04. 14:59:36

szép, jó kis meccs lehetett és nyilván kívánom a magyar focinak, hogy hasonló szintre emelkedjen.

de...

ma kiegyenlítjük a mérleget, mi győzünk.
jelen pillanatban szerintem nem is lehet más reális elvárás a csop. 2. helyenél.

persze ha a tavasszal is ugyan itt tartunk akkor majd lehet károgni de én még bizakodó vagyok Pirloval szemben.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1850) bajnokság (3373) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1646) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2426) meccsek (4141) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása