Kiszemelt: Edin Džeko

dzeko_edin_ordit.jpgEgyelőre úgy tűnik, hogy Andrea Pirlo kicsit befolyásosabb, mint elődjei, és van valamennyi beleszólása az igazolásokba is. Ő maga erősítette meg, hogy Gonzalo Higuaín szolgálataira nem számít, a sportújságírók pedig biztosra tudják, hogy megvan a Maestro kiszemeltje az argentin helyére, ő pedig nem más, mint Edin Džeko.

Karrierjét hazájában, Boszniában kezdte, a Željezničar csapatánál. 2005-ben 80 ezer euróért leigazolta a cseh Teplice, amely klubnak két évig tartozott kötelékébe, míg 4 millió euróért meg nem szerezte a Wolfsburg. Németországban vált ismert játékossá, értékét megsokszorozta, gólkirály lett a Bundesligában, 2009-ben pedig először megválasztották az év legjobb bosnyák labdarúgójának (később még négyszer kapta meg ezt a címet). A Farkasoknál egészen fergeteges statisztikát produkált, 142 összecsapáson 85 gólt lőtt és 35 gólpasszt osztott ki.

Csak egy szabály választotta el attól, hogy a Juventus játékosa legyen, miszerint egy évben csak két EU-n kívüli állampolgársággal rendelkező játékost szerződhet a klub, ezt a két helyet pedig 2011 telére már elhasználta az Öreg Hölgy. Végül a Manchester City lett a befutó, nem kevesebb, mint 37 millió euróba került a center. Három szezonon keresztül alapembere volt a Polgároknak, azonban a 2014/2015-ös szezonban már kis túlzással létszámfeletti vált, így 189 meccs, 72 gól és 39 gólpassz után távozott Angliából. 

Ismételten nem a Juventushoz igazolt, pedig Marotta megint szemet vetett a bosnyákra, ezúttal a Roma lett a befutó. Először kölcsön 4 millió euróért, majd később 11 millió euróért végleg megszerezték a 29 esztendős csatárt. Hatalmas üzletet kötöttek a Farkasok, 222 mérkőzésen 106 alkalommal vette be az ellenfél kapuját és 50 asszisztot osztott ki, gólkirály lett a Serie A-ban és az Európa-ligában is, mára már pedig a rómaiak csapatkapitánya, aki, ha nincs a pályán, akkor együttese teljesen kilátástalan helyzetben van.

Az idei szezonban 31 mérkőzésen 16 gólt szerzett és 6 gólpasszt osztott ki a Serie A-ban.

Annyi dologban kiemelkedik az olasz pontvadászat csatárai közül, hogy nehéz is mindet megemlíteni:

  • Neki van a második legtöbb megnyert párharca (227 darab)
  • Megnyert fejpárbajok számában a legjobb (131 darab)
  • A negyedik legjobb százalékban nyeri a párharcait (54.18%)
  • A fejpárbajokat a második legjobb százalékban nyeri meg (61.5%)
  • Neki van holtversenyben az ötödik legtöbb találata (16 darab)
  • Holtversenyben neki van a harmadik legtöbb asszisztja (7 darab)
  • Ő büszkélkedhet a hatodik legjobb értékeléssel a Sofascore szerint (7.32)
  • Az ő nevéhez fűződik a legtöbb fejesgól (6 darab)
  • Holtversenyben ő lőtte a legtöbb kapufát (5 darab)
  • Ő szerezte az ötödik legtöbb gólt a tizenhatoson belül (15 darab)
  • A hatodik legtöbb kialakított gólhelyzet is az ő neve mellett szerepel (9 darab)
  • Kulcspasszok terén a nyolcadik legjobb (54 darab)
  • A pontos hosszú indításokat figyelembe véve hatodik (53 darab)
  • Ő tisztázott a harmadik legtöbbször (33 darab)
  • Az ötödik legtöbb blokkolással ő rendelkezik (4 darab)

Sajnos nem csak pozitív statisztikák terén van az élbolyban:

  • Ő szórja el a nyolcadik legtöbbször a játékszert valamilyen formában (412 darab)
  • Ő hagyta ki a legtöbb ziccert (21 darab)
  • A legtöbb próbálkozása neki van (93 darab)
  • Kaput elkerülő lövésekben harmadik (46 darab)

Nemzeti csapata még mindig számít a szolgálataira, ő Bosznia csapatkapitánya, eddig a Zlatni Ljiljaninál 107 alkalommal lépett pályára és 58 gólt szerzett.

Adatai:

  • Kor: 34 év
  • Nemzetiség: bosnyák
  • Magasság: 193 centiméter
  • Erősebbik láb: jobb
  • Poszt: csatár
  • Szerződésének lejárta: 2022 nyara
  • Ügynöke: Irfan Redžepagić
  • Értéke: 10 millió euró (a Transfermarkt szerint)

kepernyofelvetel_282.pngJátékstílusa: Azt hiszem, hogy komolyabban nem kell bemutatni, jobbára mind ismerhetjük. Ő egy igazi erőcsatár, akinek elképesztő testfelépítése van, a levegőben szinte verhetetlen. Annak ellenére, hogy a hozzá hasonló csatárokra jellemző, hogy csak azzal tudnak hasznosak lenni, hogy területeket nyitnak, megtartják a labdát, lekötnek védőket,  így teret nyitva a társaknak, de Džeko ettől sokkal komplexebb futballista. Rendszeresen visszalépked a labdáért, kiveszi a részét a szervezésből úgy, hogy indítja a szélsőket, és bátran passzol csapattársainak is gólhelyzetben. Ezek mellett jól bánik a labdával, kimozog akár a szélekre is, nem csak középen centerezik, gólokat tud lőni jobbal, ballal, fejjel, közelről, de akár távolról is, és a gólpasszok kiosztásában is jeleskedik.

Természetesen vannak hiányossága, ilyen például a gyorsasága, vagy az, hogy elég sok ziccert elbaltáz.

A mentális erősségét tökéletesen jellemzi, hogy már fiatalon a Wolfsburgnál is csapatkapitány volt, ahogy most a válogatottnál és a Románál is az.

Di Marzio szerint a Juventusnál ő lépett elő legfőbb kiszemeltnek, és állítólag már holnap találkozik a játékos Guido Fiengával, a Roma ügyvezető igazgatójával, hogy tárgyaljanak a jövőjéről.

Mikor először meglátja bárki is, hogy a Juventus Džeko után érdeklődik, akkor az első gondolata minden szurkolónak az lehet, hogy mit is akar az olasz rekordbajnok egy 34 esztendős csatárral? Ez teljesen jogos felvetés, csak a helyzet az, hogy jelenleg ő a legjobb opció, bármennyire is fura ezt leírni. Eleve az általa képviselt minőség nem összehasonlítható a többi felmerülő névvel, ahogy a játékstílusa is tökéletesen passzolna a Juventushoz. Tegyük fel, hogy a Juventus fizet a bosnyákért 10 millió eurót, kap két éves szerződést 5 millió eurós bérezéssel. Ez nagyjából 20 millió euró kiadás két évre, de, ha kitölti a szerződését akkor semmiképp nem beszélhetünk veszteségről, és abban a két évben volt a Juvénak egy jó csatára, aki tökéletesen passzolt Cristiano Ronaldóhoz.

Milik nyakában egy irreális 50 millió eurós árcédula lóg, egyértelműen komolyabb kiadást jelentene, még, ha lenne is esély arra, hogy vészhelyzet esetén találjon a klub rá vevőt.

Ott van még a két 29 esztendős csatár a Premier League-ből, Alexandre Lacazette és Raúl Jiménez. Az garantált, hogy értük a következő klubjuk egy fillért nem fog kapni, így, ha három évtől hosszabb szerződéssel rendelkeznének, akkor eléggé komoly esély mutatkozna arra, hogy a leigazolásuk bukó lesz a végén, és még ebbe még bele sincs számítva, hogy Serie A meccset csak a TV-ben láthattak, a mexikóiért komoly összeget kér a Wolverhampton, míg a francia sem lenne sokkal olcsóbb, és emellé a fizetése is csillagászati. Egyszóval, ha ezen két játékos közül választana a Juve, akkor pontosan megismétlődhet a Higuaín-sztori, annyi különbséggel, hogy az argentin fénykorában sokkal komolyabb minőséget képviselt, mint ez a kettős.

Azt kell mondjam, hogy örülnék Džeko megszerzésének, figyelembe véve, hogy egyelőre jobb opció nem akad.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr9116178928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Montero 2020.08.27. 21:12:15

Ingyen megszerezhetoek- Gotze, Cavani, Pato, Mandzsukic, Sturridge.
Kell a fenenek 10 milliot kiadni egy ven kurafira. Kapjon az egyik ingyen csatar egy kis alairasi penzt es csa. En speciel Pato-t hoznam meg Gotzet. De Mandzsukic lenne az akinek nagyon orulnek. Mindig is csiptem. Es a nagy mecseken sem szart be soha.......

JuventusFanatikus 2020.08.27. 21:15:11

@Montero: Hát, nincs elég sérültünk, kell még pár?:P:D

kidelpiero 2020.08.27. 21:19:15

2 evre ennyiert nagy penzugyi kockazat nincs benne. Szerintem amig Ronaldo itt van, jo lesz.

m.martin91 2020.08.27. 21:20:27

Félre kell tenni az életkorát, a csatárok idősen is nagy királyok lehetnek a Serie A-ban. A Milan épp most hosszabbít egy 38 éves csatárral.
Milyen csatárt keres a Juventus? Akire rá lehet rúgni a labdákat, aki képes megtartani azt, aki fejjel veszélyes, aki területet tud nyitni másoknak, és nem utolsósorban, aki gólokat tud szerezni. Dzeko taktikai szempontból megfelelő választás. Az a hab a tortán, hogy még a ligát is kitűnően ismeri, és hozzá van szokva az olasz focihoz. Így még egyértelműbb választás.

simoni 2020.08.27. 21:32:59

Nagy respekt a cikk szerzőjének, hogy ilyen alaposan összeszedte az infókat, annak ellenére, hogy még egyáltalán nem biztos, hogy lesz ebből üzlet, és főleg hogy normális körülmények között egy ilyen igazolás fel sem merülhetne.

34 éves játékosért tervezünk fizetni egy 0-nál jelentősen nagyobb átigazolási díjat, amikor még egyelőre a 2 évvel fiatalabb ballaszttól se szabadultunk meg, akinek a helyére hoznánk. Ez a stratégia egy égető hiányposzt betöltésére. És nem, ez itt nem a Benevento Calcio szurkolói portálja, hanem az olasz rekord bajnoké...

Legalább próbáljunk már meg egy kölcsön+opciót kicsikarni. Persze az is 5 éve volt igazán jó deal, amikor a Róma csinálta, de ha most még képesek leszünk fizetni, akkor lesz aztán igazán hatalmas biznisz nekik.

Juvegaspy 2020.08.27. 21:45:25

@simoni: m. Martin91 pontosan leirta miert ferne el Dzeko.
Egyenlőre elől meg is lennénk.. Kozeppalya epp teljesen atalakul illetve uj az edzői stáb, iden meg a vedelembe kelleni fog egy szélső vedo igazolasa, szoval ha epp Higut lecsereljuk egy hasonlo karakterre aki meg nem egett ki az egy jo megoldas sztem.

juve28adam 2020.08.27. 21:53:03

@Montero: Götze? Ez ugye csak valami vicc akart lenni tőled, ugye? Totál leépült. Meg neki egyéb problémái is vannak...

dobor norbert 2020.08.27. 22:05:57

Öreg is,drága is. Persze,h kell! A fenének.

Il Principino 2020.08.27. 22:09:16

Na ba.dmeg!
Ronaldo és Dzeko 70 éves együtt :)
Leo 33,Gigi 41,Chiellini 36,Khedira 34,Cuadrado 31,Costa 30,Ramsey 30..
Ezek lehet éppen együtt is kezdők lehetnek ha úgy alakul :) és lehet tévedtem még lefelé az életkorukat illetően!
Megint rácseszünk,előbb szabadulni kéne a feleslegtől mert a nyakunkon maradnak!Utána igazolni..
Pjaca,Perin,Khedira,Higu,Costa,DS,Rugani,Ramsey szívfájdalom nélkül mehet a levesbe..Bernardeschit megtartanám.

kidelpiero 2020.08.27. 22:53:48

@Il Principino: Ket belso vedo full fiatal, az epulo kozeppalya full fiatal, Dybala szinten fiatal. Gigi es Chiellini mar csak kiegeszito emberek lesznek. Higuain, Khedira keretben maradasa csak technikai kerdes. A kortol szerintem per pillanat kevesbe kell felni...

babo0410 2020.08.27. 23:01:27

@Il Principino: Khedira, Higu biztosan mennek (én biztosra veszem), Ramsey esélyes, Costa is nagyon valószínű, úgyhogy az öregek közül maximum Gigi, Bonu, Chiello, Ronaldo, Ennyi tapasztalat meg kell a pályára.

babo0410 2020.08.27. 23:03:19

@babo0410: Cuadot kifelejtettem. Az is csak 5 max. Tapasztalat, és régebb óta itt vannak. Legalább a fiatalok nem lesznek túl megkeveredve, lesz aki kisegítse őket.

Il Principino 2020.08.27. 23:14:06

@kidelpiero: @babo0410: hát uraim én megvárnám a mercato végét,pláne Pirlo lenyilatkozta még megvárja Khedira milyen állapotban lesz :D
Higut meg ki is hagytam,mert EGYELŐRE csak nála van nyíltan kimondva hogy menni fog,de nála is már 2 !éve próbálkozunk :)
A többiekért hivatalos ajánlat nincs,gyakorlatilag senkiért még!
Szóval bőven esélyes egy ilyen kezdő akár egy coppa italia meccsen is..

senky 2020.08.28. 00:04:21

@m.martin91: ,,Félre kell tenni az életkorát, a csatárok idősen is nagy királyok lehetnek a Serie A-ban.'' Hozzateszem CSAK Ronaldo ! ! ! Ejsze NEM lattad milyen sz.r teljesitmenye volt a hignak,ki nem kiraly , hanem esetleg cipopucolo volna ....
,,A kortol szerintem per pillanat kevesbe kell felni...'' Egy idosebb -lehet az jo- csatar labda szerzeskor, a fiatal jo vedonek nezheti a hatat ...
Osszegezzuk : a- Idosebb csatar = nagy fizu ,nem akar elmenni mert nem kel mar senkinek , bekepzeltebb,akaratos,nagyok az igenyei mivel tudja kapu-karier zarashoz kozel van ,nem huz ,nem akar bizonyitani(Pipita),serulekenyebb, a nagy fizut ugy is kapja, szinte semmi sem erdekli,nem ad bele mindent ,fel hogy leserul ,ha serult kesobb ter vissza huzza az idot ....]
Isosekkel NEM lehet a jovo csapatat letrehozni !
b- fiatal csatar= fiatal kondicio gyorsasag ,olcsobb vetel, bizonyitasi vagy hajtoerovel rendelkezik , a legjobbak koze akar kerulni ,ha serul is hamarabb gyogyul ,jobban odateszi magat nem fel a leserulestol ...
Fiatalokkal LEHET a JELEN es JOVO csapatat epiteni ! tobb evre ...

Montero 2020.08.28. 00:04:51

@juve28adam: Nemtudom milyen problemai vannak. De mondjuk egy 2 eves szerzodeat lehet neki felkinalni. Kisebb fizu es ha serult nem jar fizetes. Mint ahogy nekunk gyari meloaoknak sem ha betegek vagyunk. Talan le epult de momdjuk Davids is ugy jott az interbol, hogy teljessen szar volt. Itt meglett valaki. Nem azt mondom, h Gotze szuper csak, h egy lehetoseg...

juve28adam 2020.08.28. 02:17:46

@Montero: Nem, Götze semmilyen formában nem lehet lehetőség. Sehová senkinek se kell a srác.
Az "egyéb problémáinál" pedig a rejtélyes anyagcsere betegségére gondoltam. Izomproblémák stb.
Full halott karrier. Sajnos.

Il Principino 2020.08.28. 07:31:24

@Montero: Davids a Milánból jött úgy emlékszem,Götzét meg engedd el sztem,semmi szükségünk rá;)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása