A legrosszabb igazolások: 7. rész

diego_new_hollandos_mezben.jpgEbben a részben már Alessio Secco igazolásaira emlékezhetünk vissza, azonban ezen futballisták eladásáért már Marotta volt a felelős. A cikk mindhárom alanya olyan labdarúgó, akik hasznos focistáknak számítottak mielőtt Torinóba szerződtek.

Diego: A Santosnál nevelkedett, és egészen 2004-ig futballozott Brazíliában, míg a Porto ki nem fizetett érte hét millió eurót. Két évet töltött a Sárkányoknál, de nem igazán sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeket, így távoznia kellett, a Werder Bremen pedig szívesen leigazolta a dél-amerikait, hatmillió eurót csengetett ki érte a német gárda. Brémában megsokszorozta értékét, 132 összecsapáson 54 gólt lőtt és 41 gólpasszt osztott ki. 2009-ben a Juventus figyelmét is felkeltette, 27 millió euró ellenében pedig Torinóba is költözhetett. 47 mérkőzésen szerepelt bianconero színekben, hét gólt szerzett és tizennyolc gólpasszt osztott ki. Ezek a statisztikák fergetegesnek tűnnek, azonban az értéke mégis sokat csökkent, és nem is volt maradása, mivel Delneri mester 4-4-2-es felállásában nem volt helye egy trequartistának, a harmincnégyszeres brazil válogatott pedig nem ragaszkodott a maradáshoz. Marotta mindössze 15,5 millió eurót tudott legombolni a Wolfsburgról, ami azt jelenti, hogy 6,1 millió euró volt a veszteség. A második németországi kalandja azonban nem sikerült olyan jóra, mint az első. Kölcsönben az Atlético Madridot is megjárta, később pedig a Matracosok meg is vásárolták 1,5 millió euróért. Mindössze fél évig tartozott a spanyolok kötelékébe, ugyanis 2014 nyarán a Fenerbahçéhez szerződött. Két esztendőn keresztül szolgálta a török egyletet, majd visszatért hazájába. 35 esztendős, azonban a Flamengo játékosaként még mindig rúgja a bőrt.

grosso_fabio_idegenbeli_mezben.jpgFabio Grosso: Igaz, hogy római születésű, de sem a Lazio, sem a Roma játékosa nem volt soha. A Renato Curi Angolana együttesénél nevelkedett, majd megjárta Chietit és Teramót is, míg meg nem győzte Perugiát arról, hogy meg tudja állni a helyét az olasz első osztályban. Két és fél esztendőig szolgálta a Grifonit, és egy érdekes lépésre szánta el magát, ugyanis olasz válogatott létére a Serie A-ban szereplő csapatát leváltotta a Serie B-s Palermóra. Ezzel a transzferrel Grosso és a Rosaneri is jól járt, ugyanis remek játékának köszönhetően hírnevet szerezett magának, és a nemzeti csapatnál is alapember lett, a 2006-os VB trófeát nagy részben neki is köszönhetjük. A világbajnokság után az Inter gyorsan-frissen le is csapott a bal szélső védőre, akiért 5,5 millió eurót fizettek a milánóiak. Egy szezon után az ötvenszeres válogatott labdarúgó elhagyta hazáját az Olimpique Lyon kedvéért, a franciák 8.7 millió eurót csengettek ki érte. Két év után a Juventus megszerezte a 31 esztendős játékost, ez a biznisz mindössze kétmillió euróba fájt az olasz rekordbajnoknak, ami Fabio akkoriban vélt értékének nagyjából egyharmada volt. Jelenleg azonban a Juventinók leginkább úgy gondolják, hogy még ez a pár millió euró is sok volt érte, ugyanis finoman szólva is akadtak problémák a teljesítményével, pedig a bizalom megvolt feléje, Gaetano Scirea legendás mezszámát viselhette a hátán. Három éves szerződését kitöltötte, 59 alkalommal húzhatta fel magára a bianconero-színeket, ezen meccseken pedig két gólt lőtt és hat gólpasszt osztott ki. Az ő esetében kivételesen veszteségről nem beszélhetünk, ugyanis addig volt itt, amíg a kontraktusa érvényes volt, azonban játékában nem sok köszönet volt. 2012-ben akasztotta szögre a stoplist, és nem sokáig tétlenkedett, azonnal elkezdte képezni magát, hogy edző lehessen. A Juventus Primaverát három éven keresztül dirigálta, de megfordult a Bari, a Hellas Verona és a Brescia kispadján is, de olyan igazán komoly sikereket nem igazán ért el. 

melo_felipe_hallgatozik.jpgFelipe Melo: A Flamengo akadémiáján kezdte meg pályafutását, és szerepelt a Cruzeirónál és a Grêmiónál is, mire Európa felé vette volna az irányt. Első külföldi együttese az RCD Mallorca volt, ahol mindössze fél esztendőt töltött el, ugyanis a Racing Santander látta a középpályásban a potenciált, és megszerezte két millió euróért. 2007-ben ismételten egy spanyol csapathoz szerződött, az Almeríát választotta új kenyéradójának. Egy szezon után annyira meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy a Fiorentina 8 millió euróért szerződtette a keménységéről híres labdarúgót. Firenzében sem maradt tovább, mint Almeríában, ugyanis a Juventus 25 millió eurót sem sajnált a brazil válogatottért. Nagy reményekkel érkezett, de csalódást okozott. Nem feltétlen jó játékával, hanem brutális belépőivel és vállalhatatlan viselkedésével hívta fel magára a figyelmet. Két évig tartozott a Juve keretéhez, 78 összecsapáson négy gólt szerzett és egy gólpasszt osztott ki. Nem csak gyenge teljesítménye miatt kellett távoznia, hanem a magatartásával is nagyon komoly problémák voltak, ami Giorgio Chiellini könyvéből is kiderül. Természetesen a 22-szeres válogatott játékos szerint csak azért vélekedik rosszul róla az olasz bekk, mert egyszer lefejelte a jelenlegi Capitanót. Nagyon nehezen tudott megszabadulni a középpályástól az Öreg Hölgy, kétszer is kölcsön lett adva a Galatasaraynak, míg 2013-ban meg nem vásárolták a törökök, természetesen jócskán áron alul. Mindössze hétmillió eurót kapott a Galatától a Juve, így az amortizációt is figyelembe véve 8 millió euró a veszteség. 2015-ig tartózkodott Törökországban, ugyanis nem tudott nemet mondani az Inter hívására, sőt, nagyon boldogan elfogadta a Nerazzurri ajánlatát, annak ellenére, hogy nagy Juventinónak nevezte magát. A 4,2 millió euróért igazolt játékos három évig tartozott a milánóiak kötelékébe, de az utolsó szezonját már kölcsönben a Palmeirásnál volt, amely együttest 2017 óta szolgál. 36 esztendős, de ennek ellenére elmondása szerint nagyon szívesen lenne ismét a Juventus játékosa, mert szeretne együtt futballozni Cristiano Ronaldóval.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr4215716764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lanzafame 2020.05.26. 21:55:38

Diegót nem tudom hibáztatni, rosszkor volt rossz helyen. Ment, mint a mérgezett egér, egy szar csapattal maga körül, tisztelet a kivételnek. Megért volna egy próbát Del Nerinél is, aki viszont csak 4-4-2-ben tudott gondolkodni, pedig trágya szélsőink és szélső védőink voltak és trágyákat is vettek.

Grosso az olyan mint azok az egynyári slágerek, de legalább ő is megfordult nálunk, mint majdnem minden 206-os világbajnok...

Felipe Melóról pedig csak 3 Xanax után lehet higgadtan bármit mondani.

Mitya10 2020.05.26. 22:07:18

@Lanzafame: Egyetèrtek teljesen. Diegot egyàltalàn nem tartom rossz igazolàsnak vagy elherdàlt pènznek ugyanis akkoriban ő volt mèg aki Juventus szinten tudott teljesìteni ahogy emlìted 1 csődtömeg csapattal mèg szarabb edzővel. Most 1 Sarri fèle jàtèkstìlusban olyan szinten beleillene hogy a kutya nem gondolkozna èrtelmes kp szerződtetèsèn. Ràadàsul a legutòbbi nyilatkozata is rettentő szimpatikus volt ès ő is sajnàlja h nem alakult jobban. Grosso nekem olyan mind1 hogy itt volt de Felipèt egyenesen rühellem.

nortu30 2020.05.26. 22:15:30

Mind2 előttem szólóval 1etértek.

gomorra21 2020.05.26. 23:04:53

@Lanzafame: "Grosso az olyan mint azok az egynyári slágerek"

Na de mekkora sláger volt, és mekkora nyár.

venember83 2020.05.27. 08:27:03

Nem értem, hogyan beszélhettek így Grossóról. Ezért már megérte futballistának nevelkednie: www.youtube.com/watch?v=uzihn2msbKg

Igaz, ennyiben ki is merült a karrierje.

juve28adam 2020.05.27. 11:08:57

Én kedveltem Diego-t és tökéletesen egyetértek az előttem szólókkal is!

pedronegroo 2020.05.27. 13:38:34

Jó játékos volt Diego, de nem Juve-szintű, a Werder vol az Ő szintje, nem véletlen hogy sehol máshol nem tudott maradandót alkotni, persze ez is tipikusan az az eset amit nem lehet előrelátni, a mutatók amivel rendelkezett amikor jött sokkal többet ígértek...

Lanzafame 2020.05.27. 13:49:51

@venember83: Meg is válaszoltad magadnak :D

(Ha nincs a calciopoli, tökéletes igazolás lett volna a vb után: Zambrotta jobbra, Grosso balra, középen pedig parádés védők.)

Il Principino 2020.05.27. 16:37:18

@Lanzafame: minden szavaddal egyetértek!Diego az Atletiben sem vallott szégyent sztem..Barca elleni bl gólja meg maga volt a csoda,amivel továbblőtte csapatát :)

Shyr Kahn 2020.05.27. 16:53:36

Diego nagy kedvencem volt es eleinte hihetetlenul szep dolgokat muvelt, aztan ahogyan a csapat is szepen leszallo agba kerult, O is veluk sullyedt (3 edzonk volt egy even belul ugye?). Nem hibaztatom, sztem erdemelt volna meg egy eselyt. Pikkeltem is a vezetosegre, amiert eladtak a vasutas miatt...

JuventusFanatikus 2020.05.27. 17:08:17

@Shyr Kahn: Ha naptári évet nézünk, akkor igen, de a 2009-2010-es szezonban csak két edzője volt a Juventusnak, Ciro Ferrara (akivel Diego nem jött ki jól) és Alberto Zaccheroni. Aztán nyáron Marottával csomagban jött Delneri. Igazából közös érdek volt a brazil távozása, mert az edző sem számolt igazán vele, és Ő sem akart nagyon maradni, amit elmondása szerint meg is bánt később.

MdewC 2020.05.28. 08:00:18

@gomorra21: ez mekkora mondat te jó ég. Pár órára néha visszacseppennék. :)

@venember83: imádtam azt a vb-t. :)

Matteo89 2020.05.28. 08:41:34

Sracok, tudom, hogy sokan kedvelitek Diegot, de o oriasi bukas volt. A karrierje soran egyedul a Werderben mutatott klasszis szintet, utana sehol. Az Atletico 1.5 milloert vette meg vegul, ez mindent elmondt a kepessegeirol. Szoba kerult itt valamilyen gol a Barca ellen; de ez mit bizonyit? Stutaronak is volt szenzacios meccse a Real ellen, megsem kivalo jatekos. Egy jo meccs semmit nem jelent.

Matteo89 2020.05.28. 08:51:31

@Matteo89: Nem volt kutyauto, de ot huzoembernek hoztuk, illetve a tehetsege alapjan arra lett volna hivatott, hogy egy olyan klubnal, mint a Juventus vezer legyen. Na ezt a joslatot nem tudta beteljesiteni soha. Egy atlagos karriert futott vegul, de meghatarozo jatekos sehol sem tudott lenni.

steven.h 2020.05.28. 09:56:12

@Matteo89: Hát azért a Juventusban való bukásában inkább az edzők játszottak szerepet. Ígéretesen indult igen, és maradhatott volna ígéretes egy jó edző kezei közt. Ferrara kinevezése akkoriban még nagyobb lutri volt, mint utána Conte kinevezése.

Az egész szezonra való alapozás el lett rontva, nagyjából ameddig Diego jól teljesített addig volt a csapatban is és benne is szufla. Nem hiába az alapozás az egyik legfontosabb.

Matteo89 2020.05.28. 22:38:16

@steven.h: ok. Es a Juventus utan mi hatraltatta? Az azt koveto evekre mi a mentsege?

steven.h 2020.05.29. 08:55:11

@Matteo89: Megtört a karrierje nálunk, vannak akik össze tudják kapni magukat egy ilyen után, vannak akik nem. Diego nem tudta újra összerakni magát.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása