Kiszemelt: Arkadiusz Milik

milik_arkadiusz_mutato_ujjat_felfele_tartja.jpgGonzalo Higuaín pénteken visszatért Torinóba, így megbukott az az elmélet miszerint Argentínában marad, és többet nem jelenik meg a Juventus edzésein. Ennek ellenére még korántsem biztos, hogy marad az Öreg Hölgy szolgálatában, ugyanis a teljesítménye sem volt megfelelő az utóbbi időben, a fizetése pedig magas (7,5 millió euró), amit az olasz bajnok nem biztos, hogy tud finanszírozni ezekben a nehéz időkben. Nemrégiben Romeo Agresti azt mondta, hogy ha az argentin távozik, akkor két név jöhet szóba pótlásként, Mauro Icardi, vagy Arkadiusz Krystian Milik.

A Rozwój Katowice akadémiáján pallérozódott tizenegy éven keresztül, míg 2011-ben a Górnik Zabrze le nem csapott az ifjú csatárra. Másfél esztendő alatt 40 mérkőzésen kapott lehetőséget, a bizalmat pedig 12 góllal és 5 gólpasszal hálálta meg.

Ezzel a teljesítménnyel felhívta magára a Bayer Leverkusen figyelmét, a Gyógyszergyáriak pedig nem sajnáltak kifizetni 2.6 millió eurót a 18 esztendős tehetségért. Fél évet töltött Leverkusenben, de nyolc mérkőzésen nem tudta bevenni az ellenfél hálóját, csak két asszisztra volt képes. A nyáron az Augsburgnak lett kölcsönadva, hogy szokja a Bundesligát, de nem igazán sikerült alkalmazkodnia a német labdarúgáshoz, 20 összecsapáson mindössze két gólt szerzett.

2014-ben az Ajaxnak lett kölcsönadva, Hollandiában pedig úgy élt, mint hal a vízben. 34 meccsen 23 gólt szerzett és 9 gólpasszt osztott ki, az amszterdamiakat ezzel a teljesítménnyel teljesen meg is győzte, és áron alul, 2.8 millió euróért le is igazolták. A rákövetkező évadban tovább fejlődött a lengyel gólgép, már 42 mérkőzésen számítottak rá, ő pedig 24 gólt szerzett és kiosztott 12 gólpasszt.

Remek játékával több nevezetes klub érdeklődését felkeltette, végül a Napoli ajánlatát fogadta el, és 32 millió euróért cserébe Nápolyba költözött. A Partenopeinél komoly nehézségekbe ütközött, ugyanis hiába kezdődött nagyszerűen a pályafutása Olaszországban, először a bal lábában szakadt el az elülső keresztszalagja, majd felépülése után a másik lábában szenvedett ugyanilyen sérülést. Ilyen szörnyűségek után Milik nem adta fel, a tavalyi szezont már sérülésmentesen lehozta, és 17 gólt szerzett a Serie A-ban. Az idei évadban már kisebb egészségügyi problémái akadtak, de ennek ellenére 16 meccsen kilencszer eredményes tudott lenni a Serie A-ban, és azon kevés Napoli-játékosok egyike, aki nem játszik kritikán alul, sőt, ő a házi gólkirály, a statisztikák szerint pedig együttese negyedik legjobbja. Eddig a Napolinál 109-szer szerepelt, 46 találatot és 5 gólpasszt jegyezhet fel.

A lengyel válogatottban már 49 alkalommal jutott szerephez, 14 gólt lőtt ezen meccseken.

Adatai:

  • Kor: 26 év
  • Nemzetiség: lengyel
  • Magasság: 186 centiméter
  • Poszt: csatár
  • Erősebbik láb: bal
  • Ügynöke: David Przemyslaw Pantak
  • Szerződésének lejárta: 2021 nyara
  • Érteke: 32 millió euró (a Transfermarkt szerint)

kepernyofelvetel_238.pngJátékstílusa: Szerepkörét tekintve center, azonban nem az a tipikus lesipuskás, hanem bátran nevezem modern középcsatárnak, ugyanis nagyszerű lövőtechnikával rendelkezik, így távolról is be tud találni, visszalép a labdáért, amit nagyszerűen tud továbbítani a szélekre és előkészítésben is jeleskedik. Ezek mellett természetesen megvannak benne az alapvető center-erények, nagyszerűen fejel, fizikailag erős és kiválóan érkezik a kapu elé. Nem jön zavarba, ha hozzákerül a labda, képes vezetni azt, nem csak megtartani, de azért cselekbe nem bonyolódik bele. Kevés centerről lehet elmondani, hogy szabadrúgás-specialista lenne, de Milik pont egy ilyen játékos, több alkalommal vette már be kapusok hálóját rögzített szituációból. Nem pattan el tőle méterekre a labda, és nem csak fejjel és ballal veszélyes az ellenfél kapujára, hanem a jobb lábával is képes gólt lőni.

Igazán komoly hiányossága nincs, nyilván nem tartozik a gyors játékosok közé, de ez a centerekre igencsak jellemző.

Mentálisan kellően erősnek tűnik, a Bajnokok Ligájában is képes szállítani a gólokat.

A megszerzése nem lenne egy könnyű feladat, ugyanis Aurelio De Laurentiis a Higuaín-transzfer óta nem igazán akar hallani a Juventus ajánlatairól, de jelen esetben ő sincs könnyű helyzetben, ugyanis Milik szerződése a következő nyáron lejár. A Tuttosport szerint a különc klubtulajdonos nem szégyellne 50 millió eurót elkérni a lengyel csatárért, de a Juve nem tett le a futballista megszerzéséről, még Cristian Romerót is felajánlaná a torinói egyesület a Napolinak.

Én örülnék Arkadiusz Milik megszerzésének, ugyanis harmadik számú csatárnak hibátlan lenne. Nem elég, hogy ő is tud gólokat szerezni, Cristiano Ronaldo mellette végre kiteljesedhet, ugyanis az egykori Ajax-játékos területek nyithatna a portugálnak, verekedhetne a védőkkel és nem okozna neki gondot lepasszolni a játékszert az ötszörös aranylabdásnak. Még fontos megemlíteni, hogy vélhetően jól tűrné a padot, nem lenne túl magas a fizetése, a legjobb korban van, ismeri a ligát, az edzőt is és talán van benne annyi potenciál, hogy CR után többé-kevésbé megoldja a csatár-gondokat. Ha már 30 millió euró környékén megszerezhető lenne, akkor érdemes elgondolkodni a megszerzésén, vagy a következő nyáron megpróbálni ingyen Torinóba csábítani. Ismételten kiemelem, nem klasszis, de jelen állás szerint nem is arra van szükségünk, ugyanis már van egy gólgyárosunk CR személyében.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr8915706004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilio79 2020.05.18. 20:48:47

Nekem hiányzik belőle valami, ami után igazán kiemelkedő játékos lehetne...
Talán Mandzu rámenősége, fanatizmusa.

Kmarcika 2020.05.18. 21:33:46

Olvastam az NSO-n, nrm tudom mennyi valóság alapja van, de a wolwes csatárát, Gimenezt cikkezték velünk kapcsolatban.
Kövezzetek meg, de neki nagyon örülnék.
Az a baj, hogy 29éves.
Nekem vagy ő, vagy Milik.
Wolwes a kedvenc angol csapatom egy ideje.
Pl fél éve amikor 2 0rol 3 2 re nyertek a mancity ellen. Nagyon jó emlékek.
Gimenez vagy Milik.
Forza Juve

JuventusFanatikus 2020.05.18. 21:47:41

@Kmarcika: Ha jól sejtem, akkor Raúl Jiménezre gondolsz. Véleményem szerint Ő lényegesen rosszabb opció, mint Milik, és ezt leginkább a kora miatt mondom. Egyébként egy angol lap hozta le ezt a hírt, úgyhogy még egyelőre pletykaként érdemes kezelni.

Kmarcika 2020.05.18. 21:53:25

@JuventusFanatikus: igen rá, bocsánat az összeszedetlen kommentért. Edzés közben olvastam a blogos cikket és csak gyorsan leírtam.
Én csak a kora miatt tartom rosszabb opciónak, tudásilag szerintem majdnem ugyan az.
Ha ezen két játékos közül bármelyik is érkezik, nagyon fogok örülni.
Nagyon birom őket.
Werner se lenne rossz.
Mondjuk, hogy Ronca a gólvágó, minek mégegy.
És mi lenne ha 2en lőnének 20+ gólt? :D
Ronca 30 , Werner 25 gólt
Dybala 20gólpassz 15gól

Ez lenne az igazi támadófoci :D

m.martin91 2020.05.18. 22:09:13

A Jimenez meg Milik-féle játékosoktól még Giroud is értelmesebb igazolás lenne.

Rikoo 2020.05.18. 22:26:16

Ő kell. Benne van az X-faktor.

2020.05.18. 22:51:58

Akkor már inkább hozzuk Duvan Zapatat. Ő tudna bírkózni CR-nek. :)

Il Principino 2020.05.18. 23:36:51

Ismerve már hogy mindkét térde tropára ment,inkább a nem felé hajlok!

Joseph Toser 2020.05.19. 03:54:58

Így az elemzés alapján,lehet hogy Milik illene a jelenlegi Juventusba!

Tűri a padot. Erős,magas, jól bírná a gyűrődést középen és tudna területet nyitni.
Szerintem ugyanazt a szintet hozná,mint most Higu. Vagy talán még többet is... ???

Nyilván,fizikai erőben nem veszi fel a versenyt Lukaku-val vagy épp Zapatával, de....

Nekem most elképzelésem sincs, hogy kit-mit és hogyan lehetne igazolni...

Majd a tanultabbak.....

JuventusFanatikus 2020.05.19. 09:52:49

@Joseph Toser: Gyorsan összehasonlítottam a két játékost, és Higutól Milik még kicsit jobb is.

Lanzafame 2020.05.19. 12:21:44

Pro: melós, visszafogott, csapatjátekos, kiszolgálná Ronaldót és Dybalát, nem magas a fizetése, megszabadulunk Higuaín fizujától.

Kontra: újabb, extrém sérülékeny játekos, marketingértéke nulla.

Pavel1988 2020.05.19. 12:57:43

Akárkit veszünk a középcsatár posztra, mindenképp kompromisszumra kényszerülünk.
Icardi, Jesus vagy Kane volumenű igazolás aligha fér bele a költségvetésbe, a jelenlegi fizetéseket sem fogja sokáig bírni a klub.

A 3-6 milliós éves fizetési sávban kell valószínűleg nézelődnünk, itt olyan játékosok maradnak, mint Milik, Jimenez vagy Belotti.

Milik közülük magasan kiemelkedik, minőségben abszolút előrelépés lenne őt látni a kezdőben. Az már más kérdés, hogy mi lesz akkor ha megsérül.

Contelegend 2020.05.19. 13:56:26

Hát, most nem azért, de szerintem az eddig szóba hozottakból Icardi lenne a legjobb megoldás. Oké, jellemileg egy gerinctelen féreg, de ilyen csatár nem gyakran születik.
Én aztán tényleg rühellem ezért nem vádolhat senki elfogultsággal, de ilyen csatár nem gyakran születik. Csukott szemmel is érzi a kaput , ballal , jobbal , fejjel. Az ő korosztályában ilyen tipikus center nem hiszem, hogy van jobb. Kane és társainak is max a renoméja jobb, mert nem annyira balhésak.
Bár kéne változtatni némiképp a Juve taktikáján , nem annyit, hogy ne érje meg leigazolni. Ő egy idényenkénti 30 gólos csatár , és ehhez nem kell ráépülnie a támadásoknak, csak olyan társak kellenek mellé akivel tud játszani. Egy labdaérintés elég neki néha a gólhoz.
50-55 körül szerintem már megszerezhető lenne , tekintve , hogy 2 év lesz hátra a szerződéséből, a korona is lejjebb vitte az árakat és az Inter-be a büdös életbe nem engedik vissza. Inkább kölcsönadják újra.

Contelegend 2020.05.19. 13:59:30

@Contelegend: na volt pár szóismétlés, de még kiegészítésnek annyit , hogy Dybala-val szerintem óriási duó lenne belőlük a későbbiekben.

Juventino86 2020.05.19. 14:27:58

Az elemzés alapján én is azt gondolom, hogy Milik nem volna rossz igazolás. Területeket nyithat Roncinak, és maga is azért elég jól tudná termelni a gólokat. A baj csak az lehet, hogy eléggé sérülékeny. Icardi jobb igazolás lenne sokkal, de félek, hogy rá most nem lesz keret.

Rikoo 2020.05.19. 15:02:16

Milik tök jó lenne cserének, kb. mint Zalayeta. De ő mint kezdőjátékos, na ne vicceljünk már. A Juventusról van szó és ebben a gazdasági helyzetben sem lenne elfogadható, hogy Milikkel próbáljunk "erősíteni", akinek a térdei romokban és még a legjobb formájában sem lenne elmondható róla, hogy Juventus kezdőszint. Nem mellesleg semmivel nem gyorsabb a 32 éves leépült Higuaínnál, aki legalább a kombinatív játékban komolyan részt tud venni.
Nekem Ronaldo volt mindig a kedvenc játékosom, a hülye egoista viselkedése ellenére is, de 35 éves és nem várhatjuk el, hogy majd ő egyedül megold mindent.
Komolyan akkor inkább jöjjön Icardi és nézzük meg ezt a fiatal brazil gyereket, hátha van olyan, mint a Realos brazilok.
Milik, Jorginho. Ilyen szintű játékosokra hisszük, hogy erősítések. Nem olyan rég még a triplázásokért küzdöttünk, ezekkel a játékosokkal, csak komoly lejtmenet várható el, csakúgy mint Sarrival. Könyörgöm, lássuk már a fától az erdőt.

senky 2020.05.19. 18:32:01

@Rikoo: ,,De ő mint kezdőjátékos, na ne vicceljünk már.'' Ejsze tan Gonzalo ,,a teljesítménye sem volt megfelelő az utóbbi időben, a fizetése pedig magas (7,5 millió euró)'' a SEMMITTEVESERT ...Na ez aztan rohejes.

senky 2020.05.19. 18:41:28

KELL egy JO golvago csatar ! Ki legyen az, megfontolando.De ha sokat tityimutyiznak hogy ez vagy az ,vagy amaz ... vegul masok a jokat megszerzik,leigazoljak, es a hatarozatlanok, csak a maradek salakbol fognak tudni valogatni . Gazdasagilag nehez a helyzete de NEM csak a Juvenak, hanem minden mas csapatnak is. Most fog meglatszani hogy mely csapatoknak van belevalo menedzsere vezetosege,es hol talalhatok a gyenge klubvezetok .

Rikoo 2020.05.19. 19:04:52

@senky: Jajj hagyjuk már ezt a hisztizést. Higuaín legalább letett valamit a pályán az elmúlt években, de tény hogy az idei éve sz@r.

west30 2020.05.20. 01:53:06

Nem gondoltam volna hogy valaha is ezt fogom mondani,de inkabb maradjon Higuain.Milik a Juventusban meg trefanak is rossz.

senky 2020.05.20. 16:04:34

@Rikoo: Hisz te is mar sok regi dolgot letettel,MAR NEM foglalkozol veluk ,habar valamikor jok is voltak ... egy :ures cigis doboz,sorosuveg ,kiszakadt zokni,regi labbeli,elromlot telo,regi Tv,elromlot .... .A volt mar a MULTE . A Juvenak a JELEN es a JOVO a FONTOS ! @west30: ,,de inkabb maradjon Higuain''mint Milik ? ? ? MIERT ? ? ? NEM rugja a golokat. INGYEN a SEMMIERT veszi fel a nagy fizit. Ha Milik jonne helyebe, legalabb TOBB golt rugna ,s ha meg nem, akkor SEM kerulne oly sok penzbe .Nem tudom hogy lehetnek egyesek a LEJART szavatossagi ido utan is kedvelik a ROMLOT dolgokat .....

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3376) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (909) elemzés (40) előzetes (857) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9903) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2428) meccsek (4146) mercato (4135) nyilatkozat (7430) Olasz Kupa (322) összefoglaló (408) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása