Kiszemelt: Corentin Tolisso

tolisso_corentin_bayern_mezben.jpgLe10Sport értesülései szerint a Juventus ismét egy francia játékost szeretne megszerezni a középpályára, név szerint Corentin Tolissót. A németek nem is ragaszkodnának a világbajnok futballistához, azonban több klub is szeretné megszerezni, Olaszországból a Bianconerin kívül az Inter és a Napoli érdeklődéséről lehet hallani. Annak idején még a Lyonból szerette volna Marotta leigazolni, de a Bayer München elhappolta az olaszok elől a játékost. A folytatásból kiderül, hogy bánhatja-e a Juve, hogy elhalasztott egy ilyen lehetőséget.

A togói származású focista a Lyon akadémiáján pallérozódott, 160 összecsapáson szolgálta a lyoniakat, ezen meccseken pedig 29 gólt  szerzett és 17 gólpasszt osztott ki. Fiatal kora ellenére már Bajnokok Ligája-tapasztalattal bírt, többek közt a Juventus ellen is megmutathatta a tudását, a Juventust és szurkolói jó részét le is nyűgözte a francia srác. 2017-ben meglehetősen közel is került az olasz rekordbajnokhoz, azonban végül a Bayern Münchent választotta, hogy teljesüljön egyik álma és gyermekkori kedvenc együttesében szerepelhessen. Nem kevesebb, mint 41.5 millió eurót fizetett ki érte a bajor együttes, amivel a német bajnokság legdrágább igazolásának számított akkoriban.

kepernyofelvetel_226.pngElső szezonja kifejezetten jóra sikeredett, a Bundesliga kilencedik legjobb középpályása lett a Sofascore értékelése szerint (7.23). 17 mérkőzésen lépett pályára kezdőként, ennek ellenére feljegyezhetett hat találatot és négy gólpasszt. A világbajnokságon is szerepelt, még, ha nem is sokszor (kétszer kezdett), és nem is játszott olyan kiemelkedően jól, de ő is világbajnoknak mondhatja magát.

A VB-t követően azonban mindössze két mérkőzésen szerepelhetett a Bayern mezében, mert keresztszalag-szakadást szenvedett, így egy egész szezont kénytelen volt kihagyni.

Az idei évadban már visszatérhetett a pályára, még ha olyan sok bizonyítási lehetőséghez nem is juthatott, és a sérülések sem igazán kerülték el. Eddig hét alkalommal kezdett a Bundesligában, ezen meccseken pedig lőtt egy gólt és kiosztott két gólpasszt. 

Adatai:

  • Kor: 25 év
  • Állampolgárság: francia, togói
  • Magasság: 181 centiméter
  • Erősebbik láb: jobb
  • Poszt: középpályás
  • Ügynök: Frederic Guerra
  • Szerződésének lejárta: 2022
  • Értéke: 32 millió euró (a Transfermarkt szerint)

kepernyofelvetel_227.pngJátékstílusa: Elég nehéz meghatározni, hogy pontosan melyik középpályás-típushoz tartozik, és kihez is lehetne hasonlítani. Nem véletlen az sem, hogy karrierje során volt már csatár, szélső, mindkét oldalon szélső védő, védekező középpályás és a csatárok mögött is jutott már szerephez. Mikor a Lyonban játszott, akkor sokan Arturo Vidal utódját látták benne, de véleményem szerint a két játékos nem igazán hasonlít egymásra. Tolisso legnagyobb erénye, hogy kiváló hosszú átadásokban, e téren a Bundesliga egyik legjobbja. Átadásokban kifejezetten jó, pontosan tudja  továbbítani a játékszert. Fizikailag erős és kiválóan fejel annak ellenére, hogy nem különösebben magas. A kapu elé jól érkezik, remekül tüzel távolról. Védekezésben nem kifejezetten jó és nem is annyira gyors, de ezeket nem nevezném hiányosságnak. Azonban annak ellenére, hogy nem lát rosszul a pályán, és kellő technikai képzettséggel is rendelkezik, lassú gondolkodású, könnyen vissza tud venni az együttes gyors tempójától és a labdát is ilyenkor könnyen elveszíti. 

Összességében nevezhetjük egy box-to-box középpályásnak, aki a középpálya jobb oldalán érzi jól magát, de az egész pályát képes bejárni és a két fős középpályán is megállja a helyét. Nehéz meghatározni, hogy melyik szerepkör is való neki igazán, mert azt a képességét, hogy remekül tudja indítani társait, azt kevésbé tudja kamatoztatni box-to-box középpályásként, olyan jól viszont nem tud védekezni, mint egy védekező középpályás. Talán jobb oldali középpályásként képes igazán hasznos lenni, sokat tud segíteni azzal, hogy jól érkezik a kapu elé, emellett serényen dolgozik a mezőnyben. 

Mentalitás szempontjából kifogástalan, kiváló ember benyomását kelti, balhéktól mentes, a Juventusról is mindig tisztelettel beszélt. A nagy meccseken szintén nem vall kudarcot, a Bajnokok Ligájában kifejezetten jól szokott játszani saját magához képest.

A Bayern nagy valószínűséggel meg szeretne válni tőle, ahogy Javi Martíneztől és Jérôme Boatengtől is, ugyanis a nyáron szeretnék megszerezni Kai Haverzet, Timo Wernert és Leroy Sanét is, ehhez pedig komoly tőke kell, és a 7 millió eurós fizetése is felszabadulna. A bőrnadrágosok állítólag már 30 millió euró környékén elengedné a Coco becenévre hallgató futballista kezét. A Juventus kézenfekvő vásárló lenne, ugyanis korábban is szerette volna a vezetőség megszerezni, nem kerülne komoly összegbe, és valamiért szeretik az ilyen típusú játékosokat Torinóban. 

Véleményem szerint nem lenne jó biznisz leigazolni. Sérülékeny, sérülése után pedig nem tudta visszanyerni régi formáját, ráadásul akkor sem tudott klasszis teljesítménnyel előrukkolni, maximum csak pár meccs erejéig. Nem bukott meg Münchenben, de nem is váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Hozzá hasonló játékosokkal van tele a a Juve középpályája, ráadásul játékstílusa nem kifejezetten Sarriball-kompatibilis. Vele csak eggyel többen lennének a középpályán, minőségi előrelépést nem jelentene, viszont fiatal és olcsó. Véleményem szerint határozottan nem rá van szüksége a Juventusnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2315552654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flachs 2020.03.25. 09:31:37

Kölcsön plusz opció.. Jöhet.

GodPiero 2020.03.25. 10:03:10

Nekünk jelen pillanatban - CR és a BL miatt - szerintem kész/rutinos játékosokra lenne szükségünk, akikkel 1-2 éven belül odaérhetünk a "nagyfülűhöz".
Jelen esetben : Vidal, Rakitic, Modric, ...
Ha nem jönne össze, akkor kezdhetnénk az alapoktól Pogba, Tonali, ....

Annyira görcsösen ragaszkodunk a BL-hez, hogy azonnali eredmények kellenek.
Tolisso ehhez szerintem semmi plusszt nem tudna hozzátenni....

Il Principino 2020.03.25. 10:11:07

Köszi,de már nem..Tonali-Pogba vonal jobb lenne!

Juventino86 2020.03.25. 12:35:16

@GodPiero: Teljesen igazad van bizonyos szempontból. Már bizonyított, klasszis játékosok kellenek, mert a BL-ben ők tudják jelenteni a különbséget. Viszont én megvenném Tolissót is. Évek óta figyelem, már akkor el kellett volna hozni, amikor még a Lyonban játszott. De mellé kell legalább egy rutinos klasszis is a középpályára, ebben egy véleményen vagyunk.

Az árak vélhetően be fognak most szakadni úgyis.

Lanzafame 2020.03.25. 12:36:53

Kreativitás kell a középpályára, nem még több szürkeség.

Remélem ez egy rossz vicc. Jó lenne kitalálni, mit akarunk pontosan a csapattól, a középpályától, nem a kukazáshoz igazítani mindig.

Rocky80 2020.03.25. 14:54:20

Miért azok iránt érdeklődünk mindig aki más, nagy csapatnak NEM kell?
Fiatal, feltörekvő játékosokban kellene gondolkozni szerintem. Az se feltétlenül vezet a győzelemhez ha minden nagycsapatból megvesszük a legjobbakat; akkor miért lenne jobb ha megvesszük a "selejteket"?

Rocky80 2020.03.25. 14:56:14

Ja, és nyilván Matu meg Khedi helyett jobb lenne, de nem ez volt a kérdés, hanem hogy valódi előrelépést ki jelenthet.

MdewC 2020.03.25. 15:39:43

Nem, úgy volt, hogy Vidal után, Matu előtt őt hozzuk?

Hát a németeknél túl nagyot nem alkotott.

Nálam még mindig Pogba a favorit.

Pogba - Benta - SMS

Ennyi.

rockitbaby 2020.03.25. 16:04:16

@Rocky80: Egyes média szerint Pogba sem feltétlen kívánt elem ManU öltözőjében. Bár marasztalnák, per pillanat, de vele kapcsolatban is felröppent, hogy nem marasztalják. Így lényegében Pogesz is az általad írt kategóriába esik :)

Viccet félretéve. Nem látom, hogy a jelenlegi állapotában lévő Tolisso mennyivel lenne jobb - persze a korát leszámítva - a jelenlegi középpályásainknál. Őt is újra fel kellene építeni, mint Rabiot, és erre szerintem nem nagyon van idő. Vagy talán nem is az idő a jó szó rá, sokkal inkább nem tehetjük meg. Nem fér bele. Olyan játékosok kellenek, akik pályája felfelé ível, így nem kell feléleszteni a karrierjüket, hanem csak beillesztjük a rendszerbe és kis csiszolódás után működik a dolog. Tolisso esetében megint olyan kockázat lenne, mint tavaly nyáron Rabiot és Ramsey. Nincs formában, a sérülések sem kerülték el.

Andras74 2020.03.25. 16:07:38

Khedirát a gyengélkedőn váltaná le?

Attilio79 2020.03.25. 16:23:14

Ha azon az áron jön, hogy nem jön Tonali és Pogba, akkor ne jöjjön.
Ha elmegy Khedira, Bernardeschi, Ramsey, Rabiot és Pjanic akkor kell a fent említett 2 játékos után!

JuventusFanatikus 2020.03.25. 16:40:23

@Attilio79: Viszonyításképp: Szerintem Rabiot jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint Tolisso.

JuventusFanatikus 2020.03.25. 16:43:05

@GodPiero: Agresti szerint Vidal visszaigazolása sosem volt opció, kár reménykedni ilyenekben egyelőre.

senky 2020.03.25. 17:33:00

@GodPiero: ,,szerintem kész/rutinos játékosokra lenne szükségünk'' Igy is van de lehetoleg NEM a rutinos de kioregedett jatekosok,hanem a 23-28 ev koztiek kellenenek ! hisz a jovo a tet !

babo0410 2020.03.25. 17:53:37

Inkább Tonalit hoznám, pláne, ha a fő cél a kp-ra valóban Pogba.

Attilio79 2020.03.25. 19:10:35

@JuventusFanatikus: Rabiot lehet jobb, de, ha elmennek a középpályásaink, akkor kell pótlás...

JuventusFanatikus 2020.03.25. 19:13:43

@Attilio79: Teljesen kizárt, hogy ekkora mozgás legyen a középpályán.

Joseph Toser 2020.03.26. 01:38:41

Sziasztok!

Ahogy olvastam a játékos elemzést, gy vélem, hogy kb kapnánk egy újabb Rabiot-ot. Max annyival lenne előrébb a kp, hogy mellé kellene egy vpk a 3 kp-val játszó Juve.
Megnéztem a www.whoscored.com/PlayerComparison oldalon a két játékost... Pontosan látszik hogy Rabiot vpk... Toliso meg egy közepes BtB vagy támadóbb szellemű kp.
Valaki írta, hogy előbb jó volna a vezetőségnek+edzőnek együtt kitalálni, hogy mit is szeretnének játszatni, és úgy igazolni.

Jelen állás szerint nem Toliso-ra van szüksége a Juventus-nak. Szerintem. DE, majd a tanultabbak a Juventus-nál eldöntik. Én meg majd ugyanígy leírom a pozitív avgy negatív véleményem!

:-)

Mindenkinek kitartást!

pedronegroo 2020.03.26. 11:40:09

Kajakra Coronita Tolisso-t olvastam :) "Coronita"-ból most meg van elég szóval maradjon csak ott ahol van! :)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3371) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1645) játékosokról (9892) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2425) meccsek (4140) mercato (4133) nyilatkozat (7419) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4162) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása