Elemzés: A Fiorentina elleni mérkőzés

juventus_fiorentina_gyozelem.jpgVisszatért a győztes útra a Juventus, és az 1600.-ik győzelmét aratta a Serie A-ban az olasz rekordbajnok, ennyi diadalt pedig egyetlen együttes sem volt képes aratni Olaszországban. Korántsem beszélhetünk arról, hogy a hazaiak brillíroztak, a játék képe nem volt különösebben szép, és a gólok is mind rögzített szituáció után születtek, de tökéletesen meglátszott, hogy melyik együttes miért van a tabellán ott, ahol.

Az első játékrészben eléggé gyengén muzsikált a Juventus, igazán komoly ziccerig nem jutott a torinói egylet, azonban elképesztő labdatartást alkalmazott Sarri együttese, mindössze 22%-ban volt a Liláknál a játékszer. A Fior egyáltalán nem bánta ezt, elvégre ők adták át teljesen a teret a Bianconerinek. Egészen mélyen védekeztek, alig hagytak helyet az ellenfélnek, ráadásul le sem támadták a hazaiakat, így a Juventus számára a labdakihozatal semennyire nem okozott gondot. Az ellenfél tizenhatosa környékén már a Juve tudománya is elfogyott, ugyanis a firenzeiek a 3-5-2-es felállásnak köszönhetően minden területet lezártak, így a Zebráknak gyorsítani kellett a passzjátékot, és valahogy hibára késztetni az ellenfél védőit, de ez korántsem sikerült.

kepernyofelvetel_209.pngÁltalában a jobb oldalt sikerült áttörni, köszönhetően Douglas Costának, és a torinói offenzívák 59 százaléka mind az ő oldalán történt. Iachini mester arra számított, hogy majd kontrákkal veszélyes tud lenni majd együttese, de hatalmasat tévedett. Matthijs de Ligt és Leonardo Bonucci olyan védőmunkát tett le az asztalra, hogy azt tanítani lehetne, a Fiorentina hosszú átadásait szinte kivétel nélkül megszerezték úgy, hogy megelőzték az ellenfél támadóit. A magasan tartott védelem általában elég veszélyes egy jól kontrázó gárda ellen (lásd: a szombati Sassuolo-Roma), de a Juve annak ellenére, hogy magasan tartotta a védvonalat, ez még hasznára vált a Zebráknak. Chiesáék ugyan tudtak veszélyt jelenteni az olasz rekordbajnok kapujára, de ezt mind felépített akcióból tudták megvalósítani, nem ellentámadásból.

A második játékrészben amíg 4-3-3-ban játszott a Juventus, addig a csapat is aránylag jól teljesített, ahogy Douglas Costa is, viszont, amikor Higuaín elhagyta a pályát, és Dybala érkezett a helyére, akkor a csapat is elvesztette a veszélyességét az ellenfél kapujára. Kíváncsi leszek, hogy sikerül Sarrinak átnevelni a brazilt trequartistának, mert ezen a meccsen is látszott, hogy mennyire nem érzi magát jól abban a szerepkörben. A Violák a második félidőben már támadóbban léptek fel, megpróbálkoztak szépen felépíteni a támadásokat, ezt a Zebrák még hagyták is, ugyanis nem alkalmaztak presszinget, de még a kaput sem találták el a Lilák. Korántsem lehetünk elégedettek a Juventus teljesítményével, ugyanis a firenzei mérkőzéshez hasonlóan könnyen megeshetett volna, hogy gól sem születik a mérkőzésen, mert hiába volt a labda a Zebráknál, a támadások nem úgy alakultak, ahogy azt Sarri elképzelte.

kepernyofelvetel_211.png

Egyéni teljesítmények:

  • Szczęsny: Az első félidőben bravúrt kellett bemutatnia, hogy megakadályozza, hogy gólt szerezzen az ellenfél. Három alkalommal hárított, tizennyolcszor passzolt, ebből öt darab volt hosszú átadás.
  • Cuadrado: Nincs igazán jó formában, ezúttal sem brillírozott, leginkább csak esett-kelt a meccsen. Megnyert három párharcot, kiosztott egy kulcspasszt, volt öt darab hosszú átadása, két beadása és megtett 10.4 kilométert.
  • de Ligt: Kiváló teljesítményt nyújtott védekezésben, és még egy gólt is szerzett. Három alkalommal tisztázott, egyszer szerelt, megnyert hat párharcot és megtett 9.7 kilométert.
  • Bonucci: Holland társához hasonlóan az ő produkciójára sem lehet panasz, ráadásul neki még lényegesen több feladat jutott, miközben ez fordítva szokott lenni. Hét alkalommal tisztázott, egyszer blokkolt, egyszer közbeavatkozott, megnyert kilenc párharcot, egyszer cselezett, kilenc hosszú átadása volt és 9.7 kilométert futott le.
  • Sandro: Csendben tette a dolgát, és mindezt remekül csinálta. Nevéhez fűződik két közbeavatkozás, két szerelés, hat megnyert párharc, egy kulcspassz, három hosszú passz, négy csel és 10.5 lefutott kilométer.
  • Bentancur: Mezzalaként jutott szerephez, azaz egy kicsit mindig előrébb helyezkedett, mint Rabiot, és volt olyan szituáció is, mikor Costa helyére kihúzódott a szélre. Nem játszott rosszul, de a mérkőzés legjobbjai között sem említeném meg, nem ízlett neki, hogy a Fior ennyire jól és keményen védekezik. Rengeteg párharcot vesztett el (17/7), és a cselei sem jöttek be (7/2), azonban ahogy kiharcolta a büntetőt, ahogy szokás szerint becselezte magát a kapu elé, az nagyszerű volt, de meglátszott, hogy még teljesen nem áll készen a feladatra, hogy a kis területen védekező csapatok ellen is megállja a helyét mezzalaként, de nagyon jó úton halad. 91% pontossággal passzolt, kiosztott egy kulcspasszt, megnyert három fejpárbajt, egyszer tisztázott, egyszer közbeavatkozott, kétszer szerelt, lefutott 11.6 kilométert.
  • Pjanić: Ezúttal nem vádolhatjuk azzal, hogy csak hátra passzolt, mert nem kapott egy komoly őrzőt se maga mellé, és lényegesebben közelebb helyezkedhetett a kapuhoz, de nem mutatta meg, hogy mekkora játékintelligencia is rejlik benne, és milyen nagyszerűen passzol, ugyanis most kellett volna valami váratlant húznia, de nem sikerült. Feljegyezhet egy hosszú átadást, négy megnyert párharcot, egy közbeavatkozást, három szerelést, 91% pontossággal passzolt, és megtett 12 kilométert.
  • Rabiot: Ezt a teljesítményt nevezem én stabil játéknak, jobban teljesített, mint a másik két középpályás. 94% pontossággal passzolt, volt egy hosszú átadása, egy lövése, mind az öt csele sikeresnek bizonyult, megnyert kilenc párharcot, kétszer tisztázott, egyszer közbeavatkozott, egyszer szerelt és megtett 10 kilométert.
  • Costa: Neki nagyon jót tett Sarri érkezése, mert rengeteget fejlődött, főleg beadások terén és döntéshozatalban is. Bőven kivette a részét a győzelemben, mindig tudott váratlant húzni, de leginkább Cuadradrót hozta játékba. Öt alkalommal cselezett, kiosztott három kulcspasszt, volt két pontos beadása és két hosszú átadása, megnyert öt párharcot, egyszer közbeavatkozott és lefutott 8.9 kilométert.
  • Higuaín: Ez nem az ő mérkőzése volt, leginkább csak abban volt hasznos, hogy nagyon ügyesen kitette mindig a jobb oldalra a labdát középről. Kétszer tüzelt, egyszer cselezett, volt egy hosszú átadása és két párharcot megnyert (a háromból).
  • Ronaldo: A mezőnyben nem igazán brillírozott, de a két magabiztosan értékesített büntetőjével hozzásegítette a Juventust a győzelemhez, egy rekordot is beállított, nem mellesleg 50.-ik összecsapása volt ez a Serie A-ban, és ezen a találkozókon eddig 40 gólt és 10 gólpasszt számolhat össze. Ronaldo négyszer próbálkozott lövéssel, háromszor cselezett, kiosztott két kulcspasszt, megnyert három párharcot, volt egy hosszú átadása, egyszer tisztázott és megtett 9.3 kilométert.

 

  • Dybala: Igazán kiemelkedőt nem tudott nyújtani, de a holland fejére ő varázsolta a labdát szögletből, úgyhogy egy assziszt szerepel a neve mellett, ráadásul megcsinált egy cselt, kétszer lőtt, kiosztott két kulcspasszt, volt két beadása, megnyert két párharcot és egyszer szerelt.
  • Bernardeschi: Nem igazán tudott mit hozzátenni a csapat játékához.
  • Matuidi: Ő is értékelhetetlen. 

kepernyofelvetel_210.png

 Bírói döntések:

  • Az első büntető: Ezen nincs igazán mit vitatkozni, a lövés telibe találta Pezzella kezét, hiába húzta maga felé, a labda eltalálta, így pedig megakadályozta, hogy kapura menjen a lövés. A szabályok szerint jó döntés született.
  • A második büntető: Ezt már nehezebben lehet megítélni, hogy helyes döntés, vagy nem. Bentancur a kapura tört, Ceccherini pedig megakadályozta, hogy az uruguayi tovább vezesse a labdát. Az olasz nem fedezte a játékszert, nem volt a birtokában a labda, és a kezét sem arra használta, hogy a támadó megkerülje őt, és megakadályozza, hogy a labdához férkőzzön, hanem leütközi a Juventus játékosát, bal karjával hátralöki, ráadásul még a jobb tenyerével is próbál lökni, arról nem is beszélve, hogy a lábával is meg tudta volna akadályozni Rodri futását. Véleményem szerint ez büntető, ugyanis ígéretes helyzetben volt Bentancur, előnyben volt Ceccherinivel szemben, aki nem a testével ütközött neki ellenfelének, nem egy váll a váll elleni párharc volt.

Meccs embere: Matthijs de Ligt

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5115451586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pavel1988 2020.02.03. 16:06:29

Én Rabiot képességeit emelném ki.
Teljesen más színt visz a mérkőzésekbe az ahogyan megtalálja az üres területeket a középpályán, ráadásul Ő be is tudja cselezni magát. Jól kiegészíti Bentancurt, ugyanakkor látszik, hogy más szintet képvisel.
Nem rohangál annyit, megfontoltabb és kevés szabálytalansággal védekezik.

Nagyon optimista vagyok vele kapcsolatban, a középpályánk legbiztosabb pontja lehet még hosszú évekig.

juve28adam 2020.02.03. 16:46:05

Mikor megláttam a cikket azon gondolkodtam, hogy Rabiotra kattintsak majd, mint meccs embere vagy de Ligt-re. Úgy látom ez eldöntetett :DD ,ettől függetlenül nálam a francia lenne a mérkőzés embere, nagyon jól használta a testi erejét, sőt a labdával is elég ügyes dolgokat láttam tőle már nem először. Ha így folytatja akkor elmondhatjuk, hogy azért mégis csak sikerült egy középpályást igazolni nyáron Paraticinek :D

JeetTrader 2020.02.03. 16:47:13

A várva várt elemzés ismét nagyszerű!

Nekem mondjuk jobban tetszett Bentancur játéka és ez már jópár meccs óta így van. De Ligt-tel is elégedett vagyok, nagyon stabil emberré vált.

Viszont, Couadrado ott a védelem szélén totál para. Úgy gondolom idő kérdése mikor megy meccs, neadj' Isten, meccsek rajta.

Pjanictól sokkal, sokkal többet várnék. Azt kell mondjam, hogy Bentancur nálam már lassan lenyomja...ha jönne Tonali, na az érdekes és egyben örömteli versenyt eredményezhetne a középpályán.

Costa is faszás, még javulni kell a beadásoknak, de a tendencia nagyon igéretes.

Forza Juve!

del pipi 2020.02.03. 17:20:47

Az elemzés Zsír! DE....a meccs emberei nálam mások, azaz De Ligt oké, Rabbiot ,Benta, és még Alex Sandro is nagyot játszott, de nálam a Holland az.

JuventusFanatikus 2020.02.03. 17:21:11

@JeetTrader: Köszönöm!:)
@juve28adam: Most eszembe nem jutott, hogy Rabiot bekerüljön a legjobb háromba, tőle már megszokhattuk ezt a jó teljesítményt. Nagyon szerencsések lehetünk, hogy végre van olyan meccs, mikor két középpályás is tud jól játszani:)

Sunny21 2020.02.03. 18:59:36

@JuventusFanatikus: Vártam már én is az elemzést, főleg hogy nem láttam a meccset. Nagyon behúzódik ellenünk mindenki, mi lehetne a jó felállás ez ellen?
CR center és Costa, Dybala szélső
mögöttük Pjanic, Rabiot, Benta?
Igazából én a 3-5-2 mondanám amivel lehetne több helyzet, de ez nem lesz úgyse.

rockitbaby 2020.02.03. 19:34:13

@Sunny21: Három védő minimum capitano visszatéréséig felejtős, de ha Sarri egyik nyilatkozata a kiindulási alap, nála nincs egyáltalán képben.

Ha a Napoli Sarris játékára gondolok, akkor valahogy az az érzésem, hogy a betömörülés sem okoz gondot a Sarriballnak. Sok mozgás, egyérintős passzok, egyéni kvalitások mind jók lehetnek. A 3-5-2 semmivel sem lenne jobb, mint a jelenlegi taktika. Ez a keret gyakorlatilag alkalmatlan Sarri elképzeléseihez, de még az alapok sincsenek meg. Olyasmire gondolok, mint egy regista, egy trequartista, egy Hysaj féle jobb bunkó, stb.

Fejlődünk, javul a játék, és a meccseink sem unalmas 1-0-ák. De valójában kelleni fog még egy nyári mercato középpályás érkezőkkel, hogy működjön. Pogba és Tonali nagyjából elég is lenne. Ha kell, ehhez még Pjanic is beáldozható. Egy Pogba-Tonali-Bentancur-Rabiot-Kulusevski sor már alkalmasabb egy gyors, kombinatív, rövid/sokpasszos játékra, kifejezetten komoly egyéni kepességekkel.

Sunny21 2020.02.03. 19:56:13

@rockitbaby: Köszönöm a választ , ezt nagyon jól leírtad, és kb. mindennel egyetértek. De vajon a mostani helyzetben mi lehet az áttörés? Arra gondoltam, hogy több beadás kellene CR fejére? Vagy átlövések? Vagy szerkezetváltás? Ezzel a kerettel mi lehet gyümölcsözőbb? (hozzáteszem, én nem vagyok elégedetlen, csak sokan az edzőt okolják a "gyenge" játék miatt)

JuventusFanatikus 2020.02.03. 20:38:50

@del pipi: @Sunny21: Köszönöm!

Bede Feri véleménye a második büntetőről: Nem mindegyik bíró fújta volna be, de adható feltartás miatt.

Sunny21 2020.02.03. 21:04:15

@JuventusFanatikus: Ha már egy bíró is így nyilatkozik az vicc...
Neki aztán tudnia kéne, hogy tizi vagy nem tizi! Ez a baj. Ezzel védik magukat.. Adható, nem adható, belefér, nem fér bele, blablabla...

Sunny21 2020.02.03. 21:12:49

A bírók is emberek, rendben van!
Nálunk - nyilván alacsonyabb osztályban- a meccs előtt odajött a spori, hogy nincs reklamálás mert az azonnali lap! Annyit mondtál neki egy ítélet után, hogy EZ MIÉRT??? Máris sárga lap.. Másiknál meg a k. anyázás is belefért...
De, itt nem erről van szó, meg nem test a test elleni küzdelemről, úgyhogy Bede ne mondja azt, hogy "adható". Mondja azt, hogy jogos vagy nem! Ezeken mindig felidegesítem magam...

rockitbaby 2020.02.03. 21:30:58

@Sunny21: Per pillanat szerintem egy kis állandóság kellene a srácoknak. Több meccs erejéig és edzéseken is egy adott hármas/négyes gyakoroljon. A Bentancur-Pjanic-Rabiot hármas szokjon össze, érezzék egymást és akkor nem lehet gond. Akkor menni fog az egy érintő, a kimozgatás. Így meg lehet bontani a falat. Átlövés is jó lehet, Rabiot kifejezetten jó ebben, Bentancurnak kell fejlődnie ebben még. Beívelés nem megoldás, mert le fog pattanni a védelemről a laszti. Tömörülésben nem könnyű a sajátjainkat megtalálni.

Itt annyi kell, hogy meglegyen a fix kezdő, szokjanak össze és nem lesz gond a labdajáratásból.

ZecH 2020.02.03. 21:53:55

@JuventusFanatikus: Amugy nem kell meglepodni. Gigi mar honapokkal ez elott megmondta hogy Rabiot mire kepes... en hittem is benne vegig. Mindjuk en kiben nem? :) Mindenesetre jo hogy legalabb kezd a kozeppalya is eledezni. A vedelem szerint istencsaszar, a tamadok is rendben vannak, a kozeppalya pedig ha igy javul (vagyis Benta es Raviot elhuzzak a derest) akkor meg akarmi is lehet a BLben ;)

Knob 2020.02.04. 09:01:07

Csak hogy eleget tegyek azoknak, akik szerint én csak szitkozódni jövök ide fel. :)

De Light nagyon jó volt, de ebben korban és ilyen nyomással a vállán én akkor sem írtam le, mikor rosszabb formát mutatott. Jó lesz Ő, csak türelem kell neki.

Rabiot pedig nagyon mínuszról indult mikor megjött, de még akkor is bőven elfér ezen a középpályán. Már egyre jobb és jobb lesz, így azt hiszem beválhat és akár nagyon hasznos is lehet.

A Ronaldos dolgot már kitárgyaltuk, lőtt 2 darab büntetőt, de ennyi. Persze azt is be kell rúgni, bár sokak szerint a tizenegyeseket inkább csak kihagyni lehet. :)

Összességében szerintem csapatként még elég gyatra a játék, sok a tétovázás, és a hiba is, de főleg az újak egyre jobbak és így, hogy nyertünk mindent összevetve pozitív volt a meccs képe a számomra.

vizi8 2020.02.04. 10:53:03

JuventusFanatikus: Olyan kérdésem volna, ezeket az adatokat melyik felületről szerzed be.

JuventusFanatikus 2020.02.04. 12:03:18

@vizi8: Sofascore, a Lega Serie A hivatalos honlapja, a hőtérkép pedig a Whoscored oldaláról van.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3374) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (857) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2427) meccsek (4142) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása