Kiszemelt: Erling Braut Håland

haaland_erling_labdaval_a_kezeben.jpgRengeteg klub élénken érdeklődik a norvég csodagyerek után, de a hírek szerint mégis a Juventust választaná a mindössze 19 éves csatár. Talán ő a világ legfelkapottabb ifjú futballsztárja, olyan dolgokat vitt véghez, mint például kilenc gólt lőtt egyetlen mérkőzésen, méghozzá az U20-as világbajnokságon, ami abszolút rekord, és nem mellesleg ő az első játékos, aki a BL-ben képes volt az első három mérkőzésen hatszor betalálni. Ezek mind nagyon jól hangzanak, de tényleg olyan tehetséges, mint amennyire felkapott?

Angliában, Leeds városában látta meg a napvilágot, mivel apja, Alf-Inge Håland ott futballozott, de Erling mégis hazájában, Norvégiában kezdte el a labdarúgói karrierjét. Első együttese a Bryne FK volt, amelyet 2017-ig szolgált. A felnőtt együttesnél is szóhoz juthatott 16 mérkőzésen, de gólt nem lőtt a norvég másodosztályban. A Hoffenheimnél járt próbajátékon, azonban a németek nem láttak benne potenciált.

Következő csapata az Ole Gunnar Solskjær vezette Molde FK lett, ahol 50 találkozón 20 gólt és 6 gólpasszt jegyzett. Már ennél a csapatnál mutatott teljesítményével felhívta a Juventus figyelmét, ám mégsem sikerült megszerezni a norvég srácot.

A 2019-es év elején végül a jelenlegi kenyéradója, a Red Bull Salzburg csapott le rá, és szerezte meg 5 millió euróért. 27 mérkőzésen számítottak a szolgálatára, és ezen meccsek alatt 29 gólt szerzett, ráadásul még kiosztott hét asszisztot is. Különösen az idei szezonja kiemelkedő, annak ellenére, hogy most debütált a Bajnokok Ligájában, nyolc találatot jegyezhet fel, hatszor kapott lehetőséget, négyszer kezdőként. Az osztrák Bundesligában is szórja a gólokat, tizennégyszer jutott szerephez, a bizalmat tizenhat góllal és négy gólpasszal hálálta meg. A Sofascore értékelése szerint 7.66-al ő a liga harmadik legjobb játékosa, a góllövőlistán a második helyet foglalja el. A negyedik legtöbb kapura lövése neki van (42 próbálkozás), és ő hagyta ki a legtöbb ziccert is (10). A büntetők kiharcolásában is az élen jár (3), a tizenhatoson belül ő lőtte a második legtöbb gólt (15), és az ő bal lába a legjobb, ha góllövésről van szó (12 találat). 

A Bajnokok Ligája góllövőlistáján is második, és a legveszélyesebb bal láb gazdája szintén ő, öt alkalommal talált be vele. 

A korosztályos válogatottakat sorra járta, az U15-tól a felnőttekig mindegyik norvég ifjúsági együttesben megfordult.

Adatai: 

  • Kor: 19 év
  • Nemzetiség: norvég
  • Magasság: 194 centiméter
  • Poszt: csatár
  • Erősebbik láb: bal
  • Szerződésének hossza: 2023
  • Ügynök: Családja és Mino Raiola közösen egyengeti a karrierjét.
  • Értéke: 45 millió euró (a Transfermarkt szerint)

Játékstílusa: Eléggé érdekes jelenségnek számít a pályán, ugyanis elképesztően magas, hosszú lábakkal és hosszú kezekkel, de annak ellenére, hogy jó nagyra nőtt, rendkívül gyors, ami nem mindennapi. Nem az a tipikus center, aki háttal a kapunak lekezeli a labdát, megtartja azt, és jó helyezkedésének köszönhetően szerez gólokat, hanem lendületből vezeti a védelemre a játékszert, nem okoz neki gondot a cselezés sem, és jól megtalálja a réseket a védelemben. A fejpárbajokban remek, köszönhetően magasságának és fizikai erejének. Az nem is lehet kérdés, hogy ő egy igazi gólgyáros, aki a tizenhatoson belül hatalmas veszélyt jelent a kapura, annak ellenére is, hogy a befejezési hatékonysága nem igazán remek, de ez jellemző azokra a csatárokra, akik rengetegszer zörgetik meg az ellenfél hálóját. Fiatal kora ellenére a gyengébbik lábával is képes gólokat szerezni, ez pedig a klasszisok védjegye szokott lenni.

Ugyan a labdakezelési technikája több, mint furcsa, de ezt még nem nevezném komoly hiányosságának, azonban a labda továbbításában már kevésbé ügyes.

Mentálisan teljesen rendben van, igazi maximalista, aki azért kesereg kilenc lőtt gól után, hogy miért nem ment be a tizedik, és elmondása szerint a világ legjobbja szeretne lenni. A büntetők elvégzésénél is határozott, de úgy általában a kapu előtt meg tudja őrizni a higgadtságát.  Nem mellesleg, aki első Bajnokok Ligája meccsén képes mesterhármasra, annál nem hinném, hogy bármi probléma is lenne fejben. Rendkívül értelmes srácnak tűnik, aki nemet tudott mondani a Juventusnak, mert fokozatosan szeretne fejlődni, ezért választotta Ausztriát, mint következő állomáshelyet.

A hírek szerint 30 millió eurós kivásárlási opció szerepel a szerződésében, ami konkrétan aprópénz egy ilyen felkapott játékosért. Sajtóértesülések szerint járt Lipcsében és Manchesterben is, és meghallgatta a Juventus projektjét is. Állítólag a torinóiak győzték meg, ehhez nagyban hozzájárulhat Mino Raiola is, aki nagyon jó kapcsolatot ápol a Juve vezetőivel. A Calciomercato értesülései szerint már készen is áll a szerződés számára, ami hasonló, mint amilyen de Ligt kontraktusa, a norvég nyolc millió eurót szeretne bezsebelni évente. 

Ha a játékos szempontjából nézzük a dolgokat, akkor nagyon nehéz döntés előtt áll. Eligazolhat Németországba, a Red Bull Leipzig együtteséhez, ahol kapna bőven lehetőséget, és egy már jóval erősebb ligában játszhat, mint az osztrák pontvadászat, de mégsem a világ legjobb bajnoksága. Egyébként jelenlegi mestere, Jesse Marsch is ezt az együttest tanácsolta neki, de biztosak lehetünk benne, hogy az osztrák vezetők is annak örülnének, ha a testvéregyesülethez kerülne. A másik lehetőség a Manchester United, ahol egykori mesterével dolgozhat együtt, akinek sok dolgot köszönhet, elmondása szerint ő rengeteget segített neki. Håland kedvenc bajnoksága a Premier League, ami szintén a Vörös Ördögök mellett szól, ráadásul komoly fiatalítási projekt folyik Manchesterben, azonban a csapat meglehetősen gyengén muzsikál. A harmadik lehetőség pedig a Juventus, amely a világ egyik legjobb csapata, sorra nyerné a trófeákat, esélye lenne megnyerni a BL-t, komoly összegeket pakolhatna zsebre (ez természetesen a MU-nál is így van), együtt játszhatna Cristiano Ronaldóval, és még jó pár sztárral, sorolhatnám a számára kecsegtető dolgokat, azonban sokkal kevesebb lehetőséghez jutna.

A Juventus szempontjából egy remek lehetőség Håland megszerzése, azonban a magas fizetési igénye kevésbé szimpatikus, pláne, hogy játéklehetőséghez nem igazán fog jutni Higuaín, Dybala és Cristiano Ronaldo mögött. Még esetleg, ha a Dybala lenne a trequartista, akkor még kapna lehetőséget bőven, de negyedik számú csatárnak nem érdemes leigazolni. Higuaín és Ronaldo kiöregedésével szüksége lesz a Juventusnak egy fiatal csatárra, de még talán korai leigazolni, ha nem játszik. A kölcsön lehet még opció, de az kevésbé hangzik jó ötletnek. Én a téli megszerzését nem igazán támogatnám, esetleg egy nyári transzferről lehetne szó, ha a két veterán csatár valamelyike a távozás mellett dönt, vagy már nem képesek legjobb tudásuk szerint játszani.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr6715369336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andras74 2019.12.28. 21:36:46

Megvenni és 1,5 évre mehet kölcsön az MU-hoz.

Grinta 2019.12.28. 21:44:40

Őszintén nem tudom.Viszont!Ha a sok kérő közül-amiben mi is benne vagyunk a hírek szerint-komolyan ide akar jönni,akkor ok.
Játékstílusát viszont továbbra sem nagyon látom Nálunk.Pláne Sarri érájában.

peti78 2019.12.28. 22:00:43

Jól tudom 3 januári transfert lehet nevezni a bl ben akik a csoportkörökben mas csapatban játszottak

Zombijuve 2019.12.29. 09:33:48

Lehet, hogy inkább a Szoboszlait kéne elhozni a kp.-ra.

2019.12.29. 10:25:27

"Játéklehetőséghez nem igazán fog jutni Higuaín, Dybala és Cristiano Ronaldo mögött"

Szerintem Paratici továbbra is bármikor beáldozná Dybalát, ahogy nyáron tette volna Lukakuért cserébe. Úgy néz ki, hogy egy ilyen típusú csatárban gondolkoznak inkább, és nem hiszem, hogy ez a terv megváltozott volna néhány hónap után. Maximum annyiban, hogy Dybaláért több pénzt lehet most kérni.

Egyébként én egyelőre nem tartom olyan extrának Haalandot, hogy mindenképpen le kelljen igazolni. Kicsit de Ligt feelingem lenne ezzel a transzferrel kapcsolatban. Ha egy ilyen felkapott tehetség hozzánk szeretne jönni, akkor Paratici le fogja igazolni, bármennyit is kérjenek érte. Akár van rá szükség, akár nincs.

JuventusFanatikus 2019.12.29. 10:50:05

@Zombijuve: Köszi, már hiányoltam a Szoboszlais hozzászólásokat:P:)

delpi0823 2019.12.29. 12:04:31

Mar olyanokat is olvasok hogy Dybalat is bealdoznak ezert a gyerekert, meg 8millios fizetes,hatha ezek a hirek igazak akkor egyenesen rohej amit Paraticiek muvelnek.....Kozeppalyara meg ilyen Paredeseket akarnak hozni........

alexGicamo 2019.12.29. 14:00:45

Bár az igenre szavaztam , de csak azért, mert fiatal és kecsegtetőnek tűnik . De ! Rájöttem, hogy nekünk most a középpálya megerősítése lenne a legfontosabb , szóval, várjál csak még , kisfiú !

Lanzafame 2019.12.29. 15:18:52

A legjobb pillanataiban latszik, hogy szuksegunk van egy ilyen csatarra. Egy upgrade-elt Higuain: centerkent erosebb, jobban fejel, de technikailag is kepzett, osszjatekban is kivalo.

Jot tenne neki még 1-2 év Lipcsében, mert kinőtte az ausztrál Bundesligát.

Zombijuve 2019.12.29. 15:32:11

@JuventusFanatikus: Akkor én vagyok a hiánypótló.

Zombijuve 2019.12.29. 15:34:21

@JuventusFanatikus: Legalább nem annyira sérülékeny ,mint a séfünk.

hurbiny3k 2019.12.29. 15:40:33

Kihúzhatjuk. Ebben a percben a dortmund instajan posztolta, hogy a mezükkel pózol.

JuventusFanatikus 2019.12.29. 15:49:52

@hurbiny3k: Jó helyre került, ott még tudja mutatni, hogy mire is képes, egyáltalán nem bánom, hogy odaigazolt. Legalább időben megírtam róla a cikket, és nem ment a kukába emiatt az átigazolás miatt:D

hurbiny3k 2019.12.29. 15:51:21

@JuventusFanatikus: Nekem sincs hiányérzetem miatta.. :)

JuventusFanatikus 2019.12.29. 15:53:14

@hurbiny3k: A Transfermarkt szerint mindössze 22 millió euróért igazolt át, ami rendkívül kevés érte.

JuventusFanatikus 2019.12.29. 16:17:06

Ha minden igaz, akkor nyolc millió eurót fog keresni.

m.martin91 2019.12.29. 17:02:19

Én örülök, hogy nem hozzánk került. Nem ilyen típusú játékosra van szükségünk elöl.

JeetTrader 2019.12.29. 18:19:04

Én annyira nem bánom....sokkal fontosabb lenne most a kozeppalya rendbe tétele. Hiába király csatár ha nem jut el a labda hozza.

Csoda csatár ide vagy oda azért mindegyik támadónk jobb nála. 19 evésen 8 millát keresni meg elég durva. Ettem én h a jövő lehetett vna de ha nem játszik akkor megreked és nem fejlődik.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (909) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9904) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2428) meccsek (4147) mercato (4135) nyilatkozat (7431) Olasz Kupa (324) összefoglaló (408) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása