A szezon értékelése: Kapusok

szczesny_es_perin.jpgA Juventus számára már egy hete véget ért a 2018-2019-es szezon, így itt az ideje az értékelésnek. Kezdjük a portásokkal, akik teljesítményükkel rendre elkényeztettek minket:

Szczęsny: Nem kisebb feladata volt, mint pótolni minden idők egyik legjobb kapusát, Gianluigi Buffont. Már itt az elején leszögezhetjük, ez sikerült. Ugyan nem tudta egy az egyben pótolni Gigit (erre jelenleg senki sem lenne képes), de mindent megtett, amit csak lehetett. Nem is igazán emlékezhetünk olyanra, hogy nagyon rossz meccse lett volna, komoly bakija nem volt, a világ egyik legkiegyensúlyozottabb portása volt. Rengeteg bravúrt mutatott be, a védelemnek vezére tudott lenni, az egyes mezszám méltó örököse lett.

A bajnokságban 28 alkalommal állhatott a gólvonalra, 63 védést mutatott be (meccsenként 2,3 hárítás, 76% sikeresség), ami természetesen eltörpül Alessio Cragno 155 hárítása mellett, aki nem mellesleg a Serie A  legjobb kapusa volt, ha az osztályzatokat nézzük. A lengyelnek messze a legkevesebbszer kellett védenie az olasz első osztályban, ami nem meglepő, mivel a Juventus védelme volt a legjobb a ligában, és szokás szerint nagyon kevés lehetőséghez jutottak az ellenfél támadói. Tizenegy alkalommal maradt érintetlen a hálója, ami kissé alacsony szám, pláne, ha azt nézzük, hogy a Parma hálóőre, Luigi Sepe tízszer hozott le meccset kapott gól nélkül. A liga egyik legjobban passzoló portása volt a lengyel, 79% pontossággal a harmadik helyet foglalja el a sorrendben Handanović és Donnarumma mögött. Három tizenegyesből egyet védett, gólhoz vezető hibája nem volt, ha hihetünk a statisztikáknak. A Sofascore nevezetű oldaltól 6,96-os osztályzatot kapott, amivel az olasz pontvadászat hatodik legjobb kapusának vallhatja magát. Valójában én a bajnokság második legjobban teljesítő portásának mondanám, mivel az első Samir Handanović volt szerintem és a Serie A szerint is.

A BL-ben mind a tíz összecsapáson ott lehetett, felét pedig kapott gól nélkül lehozta, ami azt jelenti, hogy a BL-ben a harmadik legjobb kapus e téren, Alisson és ter Stegen után. Huszonhárom védést kellett bemutatnia, meccsenként 2,3 hárítás, 72% sikeresség. Két büntetőből egyet védett, statisztikailag gólhoz vezető hibája nem volt, bár a csoportkörben a United ellen elvesztett összecsapáson a második gólban azért benne volt, de ez lényegtelen, mivel az egész szezonban más komolyabbnak mondható hibája nem volt, ami nem mindennapi. Értékelése: 6,97, ami azt jelenti, hogy a tizedik legjobb hálóőr volt ebben a sorozatban ter Stegen mögött. Természetesen itt is jóval előkelőbb helyet érdemelne a teljesítményét látva.

Nagyon jól látszik, hogy a Serie A-ban és a Bajnokok Ligájában is szinte majdnem ugyanolyan teljesítményre képes, ami azt jelenti, hogy nem remeg meg a lába a komolyabb összecsapásokkor sem.

A szezon egyik legjobb Juventus játékosa volt, sokszor mentette meg együttesét bravúrjaival, a Világbajnokságon látott teljesítménye után nem gondoltuk, hogy a Juventus mezét felöltve ennyire fergetegesen fog védeni. Szinte hibátlan volt az egész szezonban, rá komoly panasz nem lehetett. A legjobb teljesítményt a Valencia elleni 2-0-ás győzelem alkalmával nyújtotta, amikor is a 8,7-es osztályzatot érdemelte ki. Ahogy a mondás tartja: „Első lépés, végy egy jó kapust”. A Juventus így is tett, semmiképp nem szabad lecserélni, mert a világ legjobbjainak egyike. Komoly hiányossága nincs is, talán abban fejlődhetne, hogy ne szaladgáljon ki a kapuból, mikor az ellenfél kontrázik, mert akkor általában nagyon nehéz helyzetbe hozza magát, és nem lesz mindig szerencséje. Ezeket a szituációkat nem tudja mindig jól megítélni.

Nagy üzletet csinált Marotta, amikor leigazolta tizenkét millió euróért, ez az idei szezonban látszott igazán. Íme, itt láthatóak a bravúrjai:

Perin: Nagy reményekkel érkezett, de nem sikerült kiszorítania lengyel kollégáját. Hiába rukkolt elő szinte mindig jó teljesítménnyel, Allegri kevésszer számított rá, és még a sérülései sem segítettek. Bizonyította a kisebb gárdák ellen, hogy kiváló hálóőr, de a komolyabb ellenfelek ellen nem jutott lehetőséghez, ezért kicsit nehéz megítélni a az idei teljesítményét.

Mindösszesen kilenc összecsapáson nevezte a kezdőbe a Mister, ezt  azért is fontos megjegyeznem, mert míg a lengyel esetében a több mint húsz pályára lépéssel büszkélkedő portásokkal hasonlítottam össze a statisztikáit, addig Mattia esetében azokkal lesz összehasonlítva, akik kevesebb, mint hússzor léptek pályára. Perin 20 alkalommal hárított, meccsenként átlagban 2,2-szer védett, 71% sikerességgel. Öt meccsen érintetlen maradt a hálója, ennél többször csak Antonio Mirante tudta megmenteni a Romát a góltól, neki hatszor sikerült. Szczęsnyhez hasonlóan az ő teljesítménye is eléggé stabil volt, a Sofascore szerint mindösszesen egyszer hibázott akkorát, hogy annak találat legyen a vége. Egyszer lett volna lehetősége hárítani büntetőt, de nem sikerült. Perin osztályzata: 6,84 , a legjobb meccse az a Bologna ellen volt, amikor is 7,8-as értékelést érdemelt ki.

Nem sokkal maradt alul Szczęsnyvel szemben, eléggé hasonló statisztikái vannak, de azért az olasznak kisebb együttesek csatáraival kellett szembenéznie, míg a lengyelnek Európa legjobbjai eszén kellett túljárnia. Perin nem lett rosszabb kapus, mint amely a Genoában volt, csak egyszerűen a lengyel akkora fejlődésen ment át, hogy sokkal nagyobb kvalitású hálóőr sem tudta volna kiszorítani. Nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű dolga lesz Wojciechnek. Tisztán látszik, hogy Perinnek csak csereszerep fog jutni a következő szezonban, az a kérdés, hogy ő megelégszik-e ezzel. Ahogy megismerhettük, nem fog, és a hírek is arról szólnak, hogy távozni szeretne, leginkább a Romával boronálják össze. A Juventus számára az lenne a legjobb, ha maradna, mert cserének teljesen megfelel, de meg lehet érteni, ha nem szeretne maradni, mert ennél sokkal többre hivatott.

Míg a jelenlegi Numero Unótól bravúrok sorozatát láthatjuk, addig Perinről kicsit nehezebb összevágni egy ehhez hasonló videót, ezért leginkább a Bologna elleni bravúrjait érdemes megnézni:

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5614875302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex8610 2019.06.03. 10:24:51

Öltözőből hiányzott nagyon Gigi jelenléte.Ronaldoval rendbe tették volna párszor a brigádot év közben az biztos.A portugálban sem csalódtam, sőt... De jó lett volna ha Buffon velünk maradt volna.

Juvegaspy 2019.06.03. 17:23:03

Koszi a cikket
A lengyel eleg stabil volt!

Grinta 2019.06.03. 18:23:11

Messze felülmúlt minden várakozást,tízből tízes idénye volt egyénileg.Megtörtént az,amit elképzelni nem tudtam:Nem hiányoltam Gigit a kapunkból.Ez óriási dolog Wojciech,csak így tovább!Bravo

del pipi 2019.06.03. 18:47:42

Hát a kapuson kívül nem is tudok nagyon mást kiemelni aki stabilan hozta volna, de ő tényleg top volt.

Grinta 2019.06.03. 18:52:29

@del pipi: Chiellini az aki odatette még rendesen.

del pipi 2019.06.03. 19:04:39

@Grinta: Talán inkább a posztokon belüli minősége az amit véleményeztem, ha az a kérdés hogy akaratban ki tette oda magát akkor nálam Chiello és Ronaldo. De viszont a véleményemet továbbra is tartom hogy a Juve védői egyenként is és kalákában is túl sok hibát vétettek, Juve szinten. Ebben is jobbnak kell lennünk jövőre.

Grinta 2019.06.03. 19:08:11

@del pipi: Giorgio játéka magas minőséget hozott véleményem szerint.A mentalitása mindig extra.Támadásépítésben,passzminőségben is elképesztő mennyit fejlődik még manapság is,ilyen idős korában.Esztétikailag csákánylábú,de odamegy a labda ahova kell.Rombolásban pedig nincs párja.

del pipi 2019.06.03. 19:13:57

@Grinta: A véleményünk egyezik csak nem erre a szezonra, magához képest volt egy kissé gyenge, de hogy nálam a világ top 3-ban van az tuti! Csipázom is nagyon!

Joseph Toser 2019.06.04. 04:33:54

Sziasztok!

Véleményem szerint a kapuban tökéletesen pótolta Gigi-t , Szczęsny.
Az öltöző, az már más kávéház... Nem mindenki képes vezérré válni, vagy nem biztos, hogy akar is vezetővé válni!!!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3383) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (914) elemzés (40) előzetes (860) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9914) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4156) mercato (4140) nyilatkozat (7439) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4170) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása