Kiszemelt: Isco

isco_mutogat_felfele.jpgFrancisco Román Alarcón Suárez neve már nem először merül fel a Juventusnál, többször is olvashattunk arról, hogy a torinóiak szívesen leigazolnák, de eddig még egyszer sem került rá sor. Andrea Pirlo nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a Juventusnak egy hozzá hasonló játékosra lenne szüksége. Kicsit ismerjük meg jobban a spanyolt, hogy meg tudjuk állapítani, ebben is igaza van-e a Maestrónak.

Isco a Valencia akadémiáján nevelkedett, de a felnőttek között csupán hét meccsen játszhatott. Unai Emery bizalmát két góllal hálálta meg.

2011 nyarán felfigyelt rá a Málaga, amely 6 millió euróért leigazolta. Nagyon bejött számára a váltás, alapembere lett a Boquerones becenévre hallgató együttesnek. 84 összecsapáson húzhatta magára a spanyol gárda mezét, ezeken meccseken pedig összesen tizenhét találatot szerzett és tizenkét gólpasszt osztott ki.

Spanyolország egyik legnagyobb tehetségévé nőtte ki magát, 2012-ben elnyerte a Golden Boy nevezetű díjat, amit a szezon legtehetségesebb fiataljának ítélnek oda.

Megannyi gigász szerette volna elcsábítani, ám választása a Real Madridra esett, ahova 30 millió euróért cserébe igazolt, még 2013-ban. 276 összecsapáson szolgálhatta klubját, 48 gól mellett 52 gólpassz szerepel a neve mellett. Hatalmas számok ezek, ám mégsem sikerült teljesen beváltania azokat a reményeket, amelyeket még a leigazolásakor hozzá fűztek. Nem lett kirobbanthatatlan tagja a Királyi Gárdának, több edzőnél is sokszor a padot koptatta, amit nagyon nem visel jól, de még mindig Madridban van az otthona. Sok edző megfordult a Real kispadján, de egyik tréner sem számított rá úgy, mint nélkülözhetetlen kulcsemberre. Egy biztos, a spanyol játékmester számára megérte Madridba igazolni, mivel rengeteg trófeát nyerhetett. Négyszer emelhette magasba a BL-trófeát, egyszer a spanyol bajnokság megnyerésért járó serleget, egyszer a spanyol kupát, egyszer a spanyol szuperkupát, háromszor az UEFA-szuperkupát, négyszer a klubvilágbajnokságért járó serleget.

A spanyol válogatottban eddig harminchat alkalommal léphetett pályára, és tizenkét gólt szerzett.

Adatai:

  • Kor: 27 év
  • Nemzetiség: spanyol
  • Magasság: 176 centiméter
  • Erősebbik láb: jobb
  • Poszt: támadó középpályás
  • Értéke: 60 millió euró (a Transfermarkt becslése szerint)

kepernyofelvetel_95.pngJátékstílusa: Trequartista, ebben a szerepkörben játszik igazán jól. Tud szélső és középső középpályás is lenni, de mégis támadó középpályásként, a csatárok mögött érzi igazán jól magát. Kivételes technikával rendelkezik, ami a labdakezelést illeti, cselei elképesztőek, a világ egyik legjobban cselező játékosaként tartják számon. Kiváló módon tud lőni, különösen a szabadrúgásokat. Passzokban is jó, ám ez a képessége picit elmarad a többitől, több kreativitást várnék tőle. Lassúnak nem nevezném, míg védekezésben épp annyira gyenge, hogy középpályásként ne lehessen rá számítani, de van benne egy kis harcos mentalitás,ezt is meg tudná tanulni.

Mentalitásában a pályán nem találok komoly kivetnivalót, míg a zöld gyepen kívül gondok akadnak a személyével, ha nem jut elég játéklehetőséghez.

Az idei szezonja csapnivaló, normál esetben szóba sem szabadna, hogy kerüljön a Juventusnál. Zidane érkezésével kicsit javult, de még így sem játszik különösen jó formában. Ennek ellenére, Pérez így is 80 millió euro környéki ajánlatot szeretne kapni érte, ha a hispán a távozás mellett dönt. Erre pedig jó az esély, mivel a Habfehérek komoly erősítéseket terveznek, Hazard már szinte biztos érkező, akit az EL-döntő után már be is jelenthetnek. Még Eriksen neve merül fel, aki pontosan Isco helyére jönne, de már Hazard is kitúrhatja a spanyolt, hiába nem ugyanaz a posztjuk. Ugyanis így Zidane mester valószínűleg ismét 4-3-3-as felállást alkalmazná, amiben nincs helye Iscónak, és csak epizódszerepekhez jutna. A francia edző egyébként ragaszkodik a játékmesterhez, de ez mindhiába, ha a játékos nem szeretne maradni.

Most nézzük a Juventus szemszögéből a dolgokat. A legjobb ötlet talán az lenne, ha összehasonlítanánk Paulo Dybalával, akiből Allegri mester trequartistát szeretett volna faragni, hogy összekösse a támadósort és a középpályát. Ez a próbálkozás végül sikertelen volt, mivel hiába kezdte az argentin megtanulgatni azt a szerepkört, teljesen elsajátítania nem sikerült. La Joya távozása esetén érkezne Isco, ezért érdemes összehasonlítani, hogy hogyan is járna a Juventus ezzel a cserével. Röviden, szerintem rosszul. Kezdjük azzal, hogy a spanyol valamennyivel gyengébb képességű, idősebb is, és a Serie A-t sem ismeri még. Véleményem szerint csupán gyorsaságban, védekezésben és fizikumban erősebb jóval a Real középpályása, a többi képességben vagy az argentin jobb, vagy közel hasonlóak. Ami a spanyol mellett szól, az a rutin, és az, hogy Cristiano Ronaldót nagyon érzi a pályán, míg Paulo szinte egyáltalán nem.

dybala_es_isco.jpgMásik fontos dolog, hogy igazából miért is érkezne, ha még Dybalának sincs helye ebben a csapatban? Ha marad a Mister, akkor nem látom sok értelmét igazolni egy trequartistát, mivel könnyen változhatnak Allegri elképzelései és egy váltás esetén mellőzött lesz az irányító középpályás. Ezt a szerepkört véleményem szerint Aaron Ramsey is meg fogja tudni oldani, őt pedig a középpályán és a csatárok mögött is bátran lehet használni. Amit még érdemes megfigyelni, hogy milyen teljesítményt nyújtott idén Isco és Dybala. Annyiban biztosak lehetünk, egyikük sem nyújtott kiemelkedőt az idei szezonban, ám beszédes mindkét játékos osztályzata. A Sofascore szerint a spanyol osztályzata 6.86, addig az argentiné 7.27. Hiába játszott kevesebbet a hispán, ez hatalmas különbség. Igazából vehetjük példának a tavalyi szezont is, akkor is az argentin volt sokkal, de sokkal jobb (7.24 – 7.74). Sőt, ha megnézzük, eddig minden szezonban a Juventus tízese örvendhetett jobb osztályzatnak, ha a Bajnokok Ligáját nézzük, ha a bajnokságot. Úgyhogy visszalépés lenne Isco megszerzése Dybalához képest, különösen, hogy a La Joyáért kapott összeg nagy részét bele kellene fektetni a spanyol játékmesterbe.

Picit Pirlo nyilatkozatára is kitérnék. Igaza van a Maestrónak, látható, hogy a csatársor és a középpálya nincs megfelelően összekötve, ezt pedig orvosolni kellene, de véleményem szerint erre nem feltétlen Isco a megoldás, hanem egy jó középpálya, amelyen helyet kap Ramsey, Pjanić nem registaként irányít és van egy jól védekező középpályás is. Ezt a problémát próbálta megoldani Max azzal, hogy Dybalát hátrébb rendelte, vagy Bernardeschit berakta középre, de egyik ötlet sem járt hatalmas sikerrel. Ramsey érkezése és Miralem "felszabadítása" több kreativitást adhat a csapatnak, és könnyebben tudna eljutni a játékszer a csatárokhoz. 

Kedvelem Iscót, ám a Juventusnak nem feltétlen rá van szüksége, ha már itt van Dybala és Ramsey és szerintem Iscónak sem a Juventusra, mivel itt sem lennének garantálva számára a játékpercek, hiszen egy formációváltás esetén könnyen kiszorulhat a csapatból. Ha Dybala semmikép nem szeretne maradni, a Mister pedig mindenképp trequartistát szeretne igazolni a csapatba, mert a 4-3-1-2-es felállást szeretné játszatni, akkor megfelelő igazolás lehet akár Isco is, máskülönben nem támogatnám a megszerzését.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr3614824978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocky80 2019.05.14. 14:30:46

Isco: ha jó napja van, állhat bárki vele szemben!
Dybala: sosincs jó napja...

jeneiPALI 2019.05.14. 14:56:50

Isco ojobb játékos jelenleg mert Dybalát nem lehet most értékelni ha van esze és marad allegri lepattan innen na majd egy ujj csapatba hasonlitjuk majd ösze öket mondjuk ha helyet cserélnének Dyb lehet jobb lenne egy támagó focit játszó csapatba és a isco érzi ronaldot Dyb meg nem akkor ? csak érdemes le igazolni nem? több golt rughatna cr mert nincs kiszolgálva itt rendesen véleményem szerint!Dybnek váltania kell saját érdekébe persze ha marad allegri

pedronegroo 2019.05.14. 14:57:46

Hogy van ez?? Isco játékmester, nem? Ahhoz előbb játék kéne, nem? Vagy előbb kell a játékmester aztán lesz játék? Akkor mi csinál az edző és hány éves a nagymama? Ahol nincs játékmester de van játék akkor azt hogy csinálják?

@Rocky80: kb tavaly /nyáron/ősszel volt igazán jó meccse Isco-nak, úgy látszik mással is előfordul nagyobb hatásszünet...

ZecH 2019.05.14. 15:13:37

Most az van, hogy vagy jo vona, vagy nem vona jo, de akkor mi vona jo?

Il Principino 2019.05.14. 16:59:32

Hagyjuk már...Ami nekünk Dybala az a Madridnak Isco volt idén..csöbörből vödörbe sztem.

Juventino86 2019.05.14. 17:39:51

A 4-3-1-2 egy nagyon jó felállás, fekszik is Allegrinek, és abban a formációban játszott eddig még viszonylag látványosan is a csapat. Sajnos a Real is ebben a felállásban kapott el minket a döntőben. :( Iscónak ez a kedvenc posztja, ahol nagyjából szabadon szervezhet. Ha létezik játékos, akire szükség van, akkor az Isco.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (922) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9926) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4169) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4176) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása