Allegri: „A legjobb meccsünkre senki nem emlékszik”

allegri_massimiliano_ingben.jpgMassimiliano Allegri az egyszerűséget hirdető, E Molto Simplice címet viselő könyvének a bemutatóján számos témáról beszélt, és természetesen ezek jó része a Juventushoz kapcsolódott.

„Nem írok taktikákról vagy technikákról ebben a könyvben, mivel Olaszországban nyilvánvalóan mindenki megfelelő ismeretekkel rendelkezik ezek vonatkozásában. Sokan még nálam is többet tudnak ezekről a dolgokról.” - mondta a mester mosolyogva.

„Szerintem ez a könyv segíthet annak megértésében, hogyan kell kezelni adott helyzeteket, és ez nem csak a futballra korlátozódik. Például vonatkoztatható humánerőforrásokra, ami alapvető fontosságú tényező, akár edző az ember, akár egy társaság vezetője.

Manapság egy edzőnek gyakran pszichológusnak kell lennie. Követnie kell a szimatát. Olykor kérdeznek stratégiáról, én pedig kissé ideges leszek, mivel úgy gondolom, hogy a taktikánál sokkal fontosabb egy meccs alakulását figyelni, az egyes pillanatokat megérteni, illetve a teendőket észrevenni.

Nehéz mindezt leírni, mert az adott pillanatokban az ember vagy rendelkezik a sugallattal vagy nem. Minden más csak elmélet, és véleményem szerint egy ember bármennyire felkészülhet, de ha megkezdődik a meccs, majd megtörténnek bizonyos dolgok, akkor módosítani kell a stratégiát, és a héten előkészített sablonokat ki lehet dobni az ablakon. Ekkor az számít, hogy mit mond a megérzés és az emberben rejlő bátorság.”

A Juve kiesett a BL-ből a negyeddöntőben, a mestert pedig csapata legjobb meccseiről kérdezték.

„A Valencia, a Manchester United és az Atlético Madrid elleni mérkőzések nagyszerűek voltak. A Valencia ellen emberhátrányba kerültünk, és ekkor mutatkozott meg a Juventus igazi énje, a koncentráció, az agresszivitás.

Bizonyítani akartuk, hogy Cristiano Ronaldo leküldése után is képesek voltunk a győzelemre. Aztán a Manchester United elleni meccset mondanám, amely talán a legjobb meccsünk volt, de senki nem emlékszik rá, mivel veszítettünk. A meccs végén eldobtuk a pontokat, ez pedig csak azt mutatja, hogy a futballban nem lehet semmit nyerni, ha az ember csak 85 percet játszik.

Véleményem szerint jobb teljesítményt nyújtottunk, mint az Atlético elleni mérkőzésen, mivel a spanyolok ellen nem játszottunk olyan jól, de kihasználtuk az összes gólhelyzetünket. Az adott meccsen semmit nem veszíthettünk, de mindent megnyerhettünk.

Mind a három mérkőzés különböző meccs volt, kettőn nyertünk, egyen pedig a szezon legjobb teljesítményét nyújtottuk, de veszítettünk.

Azért mondom mindezt, mert egyik meccs sem hasonlítható a legutóbbihoz, mindegyik helyzet különbözik a másiktól, ahogy mindegyik év is más. A futball nem egzakt tudomány, mivel egyáltalán nem biztos, hogy a Juve idei legjobb játékosa lesz a következő év legjobbja is.”

A mesternek természetesen csapatának legkiemelkedőbb futballistájáról is beszélnie kellett.

„A mentalitás tekintetében mindenki fölé emelkedik. Mindennap talál személyes célokat, amelyeket el kíván érni, és képes saját magában megtalálni ezeket a célkitűzéseket.

Ha egy játékos már mindent megnyert, akkor 34 évesen már nehezen fog éhezni a sikerre, ő azonban kiemelkedő ebben a tekintetben. Az elkötelezettsége egyszerűen hihetetlen.

Mindannyiunknak tanulnia kellene Cristiano Ronaldótól, és én magam is tanultam, mert nem mindenkinek adatik meg, hogy a világ legjobb futballistájával dolgozhasson.

Például szombat reggel van egy meccsünk az edzés során. Ő jól érzi magát, de közben a mérkőzés megnyerése a célja, ezért érzi jól magát. Elmondtam neki, és ugyanezt írtam Ibra kapcsán is a könyvben, hogy ő a győzelem keresése közben érzi jól magát, azonban azt is elmondtam neki, hogy nem mindenki ilyen. Van akinek a szórakozás egy sarkazást, egy pimasz cselt stb. jelent. Aztán ezt az ember később átültetheti egy meccs kontextusában.

Az AC Milan keretében együtt dolgozhattam Ibrával, aki minden nap felidegesítette magát egy elrontott passz miatt, és elmondtam neki, hogy ha mindenki olyan tehetséges lenne, amilyen ő, akkor semmi gond nem lenne.

Azt mondtam neki, hogy ő kell saját magát elérhetővé tegye a többiek számára, ahogyan a legjobb és legtehetségesebb embereknek mindig ez a feladatuk a kollégáik vonatkozásában.

Nehéz másoknak erre a szintre felemelkedni, de az embernek rendelkeznie az alázattal, hogy ne nehezítse meg a kevésbé tehetséges társak életét. Ez igaz az életben is, nem csak a futballban, és ebben a tekintetben Cristiano Ronaldo nagyon jó.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5814825402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

del pipi 2019.05.14. 11:13:06

Én emlékszem a Manchaster-i meccsre , tényleg az volt a legjobb! Ezért is mondom Maxikám: hogy semmi személyes csak ki vagy rúgva!!!

jeneiPALI 2019.05.14. 11:20:55

@del pipi: Akkor véletlenül jól fociztunk mégis kikaptunk na baker azért nem emlékszik senki rá mert kiakar egy vesztes meccsre emlékezni? szerdán ?mi lesz

pedronegroo 2019.05.14. 11:27:39

Látszik hogy nem csak itt a fórumon van megtalálva a "nagy taktikus" be is van sértődve rendesen. Cáfolj ránk Maxi, ilyen egyszerű ez, lássunk egy kis focit is.

Direct_01 2019.05.14. 12:04:18

Legjobb védekezés a tàmadàs Mr.Allegri!

del pipi 2019.05.14. 12:33:26

@jeneiPALI: Nem a torinói, angliában nyertünk 1:0-ra, mi lesz? Remélem jó kedvünk, de szerintem még fog tolódni minden. Szóval 46 éves vagy? Netán Budapesti? Netán fociztál a Blsz-ben? Mert emlékszem egy Jenei Pali.ra. ciao!

2019.05.14. 13:58:37

Azért bammeg, mert az ilyen meccsek olyan ritkák, mint a fehér holló! A sok nézhetetlen szar közt elvész, Maxi!

Grinta 2019.05.14. 14:35:38

Ezen hír hallatán,lesz-e kisorsolva egy példány a követ őknek?

venember83 2019.05.14. 14:51:54

@Grinta: ha küldenek egyet, továbbküldöm. Megígérem.

Bianconero 2019.05.14. 16:14:56

Jól beszél, bírom ahogy mindig beszól a fotelhuszár "szakértőknek".

A sok elégedetlenkedő definiálná légyszi milyen a nem szar foci és melyik évben látott olyat huzamosabban a Juvétól?

Génmanipuláltházikecske 2019.05.14. 16:23:10

@Bianconero: Lekopogom, de a veretlen szezonba elvétve láttam szar focit.

Bianconero 2019.05.14. 16:28:32

@Génmanipuláltházikecske: sztem ott is sok volt a nyögvenyelős győzelem, és megnéztem, 15 iksz volt, 68 lőtt gól a bajnokságban. De a középpályás játék szerintem is látványosabb volt. Kellett hozzá Vidal és Pirlo is.

pedronegroo 2019.05.14. 16:35:29

@Génmanipuláltházikecske: +1 Ha öreg leszek és nyugdíjas és lesz időm azt a szezont biztos végig nézem még egyszer, már úgy várom! :)

Cannavaro 2019.05.14. 17:28:13

@Bianconero: 2 évvel ezelőttig, gyakorta láttunk, pl: A Lazio ellen, amikor a Maxi kitalálta, azt a 4-2-3-1 es felállás,t Mandzuval szélen, és Dybala-val középen, Higany mögött. Na az FOCI volt, és elég sok meccset lehetett élvezni előtte is, és utána is abban a szezonban! De 2 éve, mi huszárok k.va jól látjuk, hogy hulladék, és élvezhetetlen a játékunk! De Ti, a másik fajta huszárok, akik ezt a sz.rt is, merőkanállal eszitek, csak azér mer Juve, és meg ne merje valaki kritizálni, valamiért nem akarjátok észre venni!

Bianconero 2019.05.14. 17:42:55

@Cannavaro: nem hinném, hogy mást látunk. Inkább az a különbség, hogy én nem szapulom igazságtalanul Allegrit. Annyira nem rosszabb a játék mint bármikor az elmúlt évtizedekben, hogy "Allegri takarodj" stílusban kéne megnyilvánulni (akinek nem inge, ne vegye magára). Normális tkp nélkül nehéz is. De hát uborkaszezon van, más téma nincs, sőt, itt a nyár amikor lehetne edzőt cserélni, és valljuk be, divat lett Maxit szidni. Igazságtalanul.

Cannavaro 2019.05.14. 19:47:28

@Bianconero: Semmilyen igazságtalanság, és divat nincs benne! Én azt írom amit látok, és nem fura, hogy sokkal többen látják azt, amit én is? Én nem mondtam, hogy takarodjon, de ez a kapcsolat kihűlt! Nincs mese, változtatni kell, és meg kell ezt a keretet próbálni, más elképzeléseivel a csúcsra juttatni, mert így ez most, színtelen szagtalan, és Európai szinten nagyon kevés! Abban pedig, hogy a Juve sosem volt ilyen unalmas, lélektelen, és támadásban elképzelés nélküli, nem fogunk megegyezni, mert ez túlságosan egyértelmű! Nem is értem, hogyan lehet egyáltalán vita témája!

Bianconero 2019.05.14. 19:59:53

@Cannavaro: jól fogalmaztál! Én úgy érzem, hogy inkább a kereten kell turbózni, nem edzőt cserélni. Allegri is tudja, hogy kell támadó focit játszani, jó pár meccsen bizonyította 5 év alatt. Azzal nem vitatkozom, hogy egy új edző új impulzust hozhat. Ha valamiért, ezért lehetne váltani, de nem azért, mert Maxi béna vagy alkalmatlan. Viszont nem tudok per pill jobbat nála, aki elérhető. Ezért mondom, hogy erősítsük a középpályát inkább. Szerencsére olyan cikkek is akadnak, nemcsak edzőváltósok. :-)

Génmanipuláltházikecske 2019.05.14. 20:08:44

@Bianconero: Ott az állandoan ismételt mantra végképt igaz volt, hogy nem lehet mindig nyerni, ergo ezekkel járt a sok döntetlen. Csak mondom, nem nagyon emlékszem már rá sajna.
@pedronegroo: Mármint hogy öreg legyél, vagy hogy újra végig nézd? :P

Grinta 2019.05.14. 20:58:38

@Cannavaro: Sosem?Pedig a 73/74-es szezonban is pont! ugyanannyi förtelmes meccs volt.

del pipi 2019.05.15. 07:54:13

@Grinta: Papi! Ne idegesíts én még csak akkor tájt hagytam el a bázist, te meg tíz évvel később (11) melyik az a pont amikor elkezdted követni a Juvét nézni a meccseit rajongani érte? Melyik év? Melyik csapat?

Cannavaro 2019.05.15. 20:56:28

@Grinta: 96 ban lettem Juve szurkoló! 10 évesen! Az a csapat játszotta a focit! Olaszosan bár, de játszotta! MEG IS NYERTE A BL-T!!!! Nem törvényszerű, mert az ugyancsak jól játszó 1, és 2 évvel utáni csapat elveszítette, de esély, kétségtelenül csak úgy volt rá! A mai lágy f.s játékkal kizárt, hogy Európa trónjára kerüljünk!

Grinta 2019.05.15. 21:49:04

@del pipi: 94.A mondanivalóm célja a vedd már észre magad..

del pipi 2019.05.16. 11:00:41

@Grinta: Értem! Vagyis nem! Most a vedd már észre magad nekem szól vagy Kannaváró kollégának?

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9907) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4136) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4166) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása