Elemzés: Roma elleni meccs

juventus-roma_meccs.jpgTovábbra sem lehet megállítani a Juventust, és még elég élvezetes meccset is láthattunk. Az történt, amit a Juve akart, végig kézben tartotta a mérkőzést, nem mellesleg szép, szemrevaló meccset láthattunk, amivel a szurkolók is bőven megelégedhetnek, és a három pont is magabiztosan meglett. Két különböző stílusú félidőt láthattunk, nézzük is meg, hogy miben különböznek.

Az első játékrészben a Juve kétség nélkül dominált, ez a labdabirtokláson is meglátszik. A Bianconeri 62%-38% arányban birtokolta a labdát, míg több mint százzal többször próbálkozott átadással (286-176). A lövések számában is óriási különbség van, természetesen a hazaiak javára, mivel a torinói egyesület tizenháromszor próbálkozott, míg a római gárda csak háromszor. A kaput eltaláló lövések számában már kisebb a különbség, de még ebben is dupla olyan jó volt a Juve (4-2). A védekezést figyelembe véve a megnyert párharcokban (28-17), és a megnyert fejesekben volt jobb a hazai együttes.

Nagyon szórakoztató félidőt láthattunk, támadó felfogású játékkal megfűszerezve. Végre láthattunk kombinatív játékot, gyors passzokat, értékelhető támadásokat. Továbbra is a beívelésekkel próbálkozott leginkább a Juventus, viszont minőségben nagy különbség volt az eddigi meccsekhez képest. Talán edzésen sem gyakoroltatta Allegri a szögleteket annyiszor, ahány sarokrúgást végezhetett el az első félidőben a Juve. Tíz szögletet rúghattak Dybaláék csak az első játékrészben, míg a Roma egyet sem. A gól után nem állt vissza a Juve, továbbra is nyomta a támadásokat, mint süket a csengőt. A Giallorossi együttest többször beszorította a Juve a saját kapuja elé, sokat köszönhetnek Olsennek, aki bravúrokkal mentette meg a klubját a súlyos vereségtől.

A második játékrészben már a Roma birtokolta többet a labdát, 36%-64% arányban, és többször kísérletezett passzokkal (153-260). Ennek ellenére még a Juve próbálkozott többször lövéssel, hétszer, míg a Roma csak négyszer. A kaput mindkét csapat csak kétszer találta el. A Juventus védekezésben jobb számokkal rendelkezik, mivel jobb volt a torinói gárda a megnyert párharcokban (34-23), megnyert fejesekben (9-7), szerelésekben (8-5) és tisztázásokban (17-6).

A második félidő elején még a Juve próbálkozott támadásokkal, de kevésbé intenzíven, mint az első játékrészben. Szépen kezdte átadni a teret az ellenfélnek, majd Pjanić lecserélése után teljesen átállt védekezésre a csapat. A védekezést hibátlanul megoldotta a hazai csapat, nem igazán kellett félni attól, hogy az ellenfél gólt szerez, nem sikerült ziccert kialakítania a Romának. Az a negyvenöt perc sem volt rossz, persze kevésbé volt látványos, mint az első játékrész. Itt is láthattunk egy pár szép támadást, de a védekezés volt a fő feladata a játékosoknak.

Összességében láthattunk egy szervezett Juventust, illetve egy gyenge Romát. Ugyan ez a Giallorossi már jobb volt, mint amit az utolsó pár meccsen láthattak a szurkolók, de a tavalyihoz képest sokkal gyengébben muzsikált az együttes. A Juve rengeteget fejlődött az előző meccsekhez képest, szinte mindenki remekül játszott. Annyi kritikát megfogalmaznék, hogy nagyon sok az eladott labda torinói részről, tizennégyszer adta el a játékszert a Bianconeri, az egész meccset figyelembe véve.

Egyéni teljesítmények:

  • Szczęsny: Négyszer kellett megvédenie a kapuját, komoly bravúrra nem késztették.
  • De Sciglio: Kiváló meccset játszott, egy gólpasszt kiosztott, és Douglas Costa találatánál is egy hatalmas kulcspasszt osztott ki. Védekezésben továbbra is kiemelkedően teljesített,  kétszer tisztázott, egyszer közbeavatkozott, egyszer szerelt és megnyert hat párharcot. 
  • Bonucci: Kifejezetten jól játszott, védekezésben is stabil teljesítményt nyújtott. Feljegyezhet két kulcspasszt, négy tisztázást, két közbeavatkozást, három megnyert párharcot, és kilenc pontos hosszú passzt.
  • Chiellini: Kiváló formája továbbra is kitart, hozta a kötelezőt. Bemutatott öt tisztázást, két blokkolást, három közbeavatkozást, három megnyert párharcot, nyolc pontos hosszú passzt és egy kulcspasszt.
  • Alex Sandro: Az új szerződés mellé egy új Sandrót is kapott a Juventus. A meccs elején óriási lövőkedvvel játszott, négyszer tüzelt. Védekezésben és támadásban is kiemelkedően játszott. Négyszer tisztázott, kétszer közbeavatkozott, egyszer szerelt, tizenkét párharcot megnyert, és kiosztott két kulcspasszt.
  • Bentancur: A mérkőzés elején bizonytalanul játszott, három labdát is eladott. Majd szépen felfejlődött, és hasznosan játszott a mérkőzés végéig. Nevéhez fűződik két fontos passz, tíz megnyert párharc, öt szerelés és két közbeavatkozás. Elképesztő teljesítmény!
  • Pjanić: Nem játszott rosszul, de én továbbra is többet várok tőle. Kiosztott két kulcspasszt, megnyert egy párharcot, és kétszer közbeavatkozott. Támadásban és védekezésben is többet várok tőle.
  • Matuidi: Sajnos rosszul játszott, ahogy az utolsó pár meccsen is. Nagyon jó volna, ha kapna egy kis pihenőt, mert egyre inkább romlik a teljesítménye, és kevésbe hasznos. Támadásban szinte szélsőként játszott, de nem igazán látta el jól feladatát, ez igaz a védekezésre is. Három párharcot nyert meg, egyszer szerelt. Több pozitívumot nem igazán lehet kiemelni vele kapcsolatban.
  • Dybala: Sokat javult, és szépen fejlődik. Kezdi megtanulni új szerepkörét, és ezen a meccsen nagyon jól játszott. Szépen osztogatta a labdákat, jól tartotta meg a játékszert, viszont rengeteg labdát vesztett el. Összesen hatot, ami óriási szám, pláne, ha egy irányító szerepkörben játszó játékosról van szó. A passzpontosságán különösebben nem látszik meg, 89%-kal passzolt. Kiosztott négy kulcspasszt, öt keresztlabdát, öt hosszú passzt, megnyert négy párharcot és egyszer szerelt.
  • Mandžukić: A gólszerző, aki elképesztő teljesítményt nyújtott. Folyamatos veszélyt jelentett az ellenfélre, már az első perctől kezdve, mikor a vonalról kanalazta be középre a labdát. A védekezésben egyszerűen kimagasló volt, és brutális hőtérképe van, szögletzászlótól-szögletzászlóig minden poszton feltűnt. A kontrákat segítette, egy érintésből továbbította a labdát. Megcsinált egy cselt, kiosztott két kulcspasszt, megnyert tizenkét párharcot, valamint háromszor szerelt.
  • Ronaldo: Csak ő egymaga eleresztett tíz lövést, és egy gólt sem volt képes lőni. Elég sok olyan helyzetet kihagyott, amit máskor belő, nagyon látszik rajta, hogy nincs formában. Feljegyezhet egy cselt, egy kulcspasszt és két megnyert párharcot.
  • Emre Can: Jól szállt be, egy kulcspasszt is kiosztott.
  • Douglas Costa: Ő egyenesen fantasztikusan szállt be, gólt is lőtt, amit később elvettek. Bemutatott három cselt, megnyert öt párharcot és egyszer szerelt is.

A meccs embere: számomra nem kérdés, hogy Mario Mandžukić. Még Alex Sandro, Rodrigo Bentancur, Paulo Dybala és Mattia De Sciglio neve merült fel bennem lehetséges győztesként.

Játékvezetői döntések: Davide Massa engedte a keményebb játékot, ami leginkább a Roma számára volt kedvező. Több gólt is elvettek, kérdéses, hogy szabályosan-e.

  • N'Zonzi kiállítása: itt az a probléma, hogy ez nem történt meg. Sárga lappal a zsebben igencsak keményen játszott, kétszer is szabálytalankodott olyat, hogy ki lehetett volna állítani. Kiérdemelte volna a piros lapot.
  • A szögletből született gól: érdekes dolog történt, mivel nem sűrűn történik ilyen eset a mérkőzéseken, hogy ilyen módon szülessen gól. Chiellini nagyon közel helyezkedett a kapushoz, és zavarta is az ötösön belül, viszont szabálytalanságot nem követett el ellene. Helyes döntés született, bár nem könnyű megítélni ezt a helyzetet.
  • Zaniolo ellen elkövetett szabálytalanság: kétségkívül Matuidi nagyon csúnyán rálépett Zaniolo lábára, amiért a sárga lap alapból járna neki. Az az érdekes dolog ebben a történetben, hogy az olasz fiú nem esett el, hanem tovább szaladt, és csúnyán eladta a labdát. Nicolò akkor járt volna jobban, ha akkor elesik, és nem erőlködik azzal, hogy passzoljon. Elég komolyan befolyásolta Blaise belépője, utána feküdt is Zaniolo egy ideig. Nem könnyű döntés, de szerintem helyes. Szerencsére semmi jelentősége nincsen ennek az ítéletnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2214508876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Il Principino 2018.12.23. 18:41:59

Pjanicra férne rá leginkább egy kis pihenő sztem!
A napját sem tudom mikor nem volt kezdő...Körülötte már mindenki pihent Ronaldo kivételével ilyen olyan okból kifolyólag!
Bentancurnak viszont nem tett jót a kényszerszünet,nagy árat fizethettünk volna a labdavesztésekért,de aztán felvette a ritmust..
De Sciglio üde színfolt volt számomra,végre hozta azt amit kell :)
Alex Sandro pedig igazolta,hogy az alapembereket meg kell fizetni!
Mandzu lassan beéri Ronaldot a házi góllövő listán..
Costát néha előbb is be kellene hozni,nem csak az utolsó 10 percre kb..
Nagyobb különbségű győzelem is lehetett volna,de hát Ronaldo...

JuventusFanatikus 2018.12.23. 19:36:39

@Il Principino: Pjanić a Fiorentina ellen kapott pihenőt. Nagyon kellene neki a pihenő, csak nem volt aki helyettesítse. Mostmár itt van Can, Ő valamennyire tudja pótolni.

Quentin_KR 2018.12.23. 21:24:15

Pjanicon nem segít a pihenő. Sokan túlértékelitek,egyszerűen gyenge, roma mezben játszott utoljára szívvel lélekkel, itt csak alibizik...

2018.12.23. 21:47:21

Azt lenne már jó, ha elmagyarázná a mester, hogy Duglász Kosztát miért mindig csak az uccsó 10 percre cseréli be? Ezt valahogy nem bírja felfogni az agyam.

Il Principino 2018.12.23. 22:04:05

@Quentin_KR: ha szted tényleg ennyire gyenge akkor nagy szarban vagyunk..Jelenleg a legtechnikásabb,leg labda biztosabb ember a kp.-n aki még lát is néha!Ki van facsarva köszönhetően a sérülékeny német "ikerpárnak"!Jó korban is van,csak ez a poszt,ahogy Dyabalanak sem a legkézenfekvőbb!Azt játssza,amit kérnek tőle és nem azt amit mi szurkolók látnánk tőle és tudjuk hogy tudná :)
Kíváncsi lennék szted ki a legjobb középpályásunk akkor ha nem ő?
A zöldfülű,de csak ígéretes Bentancur?
Az alig játszó Emre Can?
A saját lábában is megbotló Matuidi?
Khedira?(no comment)
A kölcsönben lévő Sturaro?
Bárcsak 2 Pjanicunk lenne én azt mondom :)

Norbijuveforever 2018.12.23. 22:04:45

@Quentin_KR: sajnos teljesen egyetértek veled.Akarki akármit mond az ő teljesítménye az elmúlt időszak alapján sajnos nem tartozik top középpályások közè.Mert meccsenként 2-3 labdát passzol keresztbe a saját tizanhatosuk előtt amiből csak a szerencse miatt nem kapunk gólokat.Plusz az előre játéka lassú körülményes és ráadásul a rugó technikája ami azért valóban kivételes sajnos nem jön ki mert mire felér a támadásokhoz a lassúsága miatt addigra lőni sem tud mert teljesen visszazar bármely csapat védelme.Szoval én a nyáron ha sok pénzt kapnánk erte akkor eladnám és inkább egy Eriksen stilű játékost hoznék a helyére .

Norbijuveforever 2018.12.23. 22:07:57

@Il Principino: nem az a kérdés hogy ki a jobb nála itt a Juveban hanem az hogy igenis túlértékelt itt nálunk..Hogy ki jobb nála?Eriksen, Debyurne,Kante,Pogna,Brozovic,Modric,Rakitic,stb stb.

west30 2018.12.23. 22:15:29

@Il Principino: Sajnos az mindent elarul a mostani kozeppalyankrol,hogy o a leglabdabiztosabb ember.Elkepesztoen lassu,es rendkivul bizonytalan,gyakorlatilag minden meccsen olyan botranyos labdaeladasai vannak amitol egnek all a haja az embernek.Egyebkent egyetertek,o a legjobb kozeppalyasunk jelenleg,de ez meg nem mentesiti ot ha csapnivaloan jatszik.

Quentin_KR 2018.12.23. 22:24:46

@Il Principino: bizony, a Roma meccset leszámítva Bentancur a legjobb és ő még fejlődni fog. Hiába néz mindenki statisztikákat, lehet hogy Pjanic passzai többnyire pontosak. De nézzük másképp, ami valósághűbb képet ad: passzai 2/3-ad része vissza, kapushoz vagy középső védőkhöz megy. Labdaszerzései szinte nincsenek, kulcspasszai szintén nincsenek. Irányítani nem tud és/vagy nem is feladata. Konkrétan jelenleg "tizenkettő egy tucat" szintű játékot láthatunk tőle. És mondom, szomorú, de igazán jól és szívből utoljára roma mezben játszott, ráadásul rendszerint ellenünk... Nem kell hogy egyetértsünk de még mindig a kp. a leggyengébb része a csapatnak, s ő még ebből a középpályából is csak átlagos teljesítményt (vagy borzalmasan gyengét) képes hozni. Persze, tudom, nem lehet mindenki Pirlo, de ő olyan messze van egy klasszikus irányítótól hogy arra szavak nincsenek. Azért persze Forza Juve és MIndenkinek Boldog Karácsonyt a fórumon! :-)

CamPIPIone 2018.12.23. 23:39:35

@Norbijuveforever: Ebből kapásból 4 nem ugyanazon a poszton játszik ahol ő.

vizi8 2018.12.24. 08:46:28

Szerintem nem vele van a baj hanem a felállással, nem fekszik neki a 433, vagy inkább nem neki kéne lenni közepén. Már nem emlékszem ki ellen a 2 félidőben jobbra került ki, és onnan jobban ment neki az osztogatas.

hurbiny3k 2018.12.24. 10:25:27

@Rivendell: Egyébként én is berzenkedtem Brozovictól, de ellenünk valami brutális volt védekezésben a pali, van benne potenciál.

Sztovicska 2018.12.24. 10:47:56

@Quentin_KR: köszönöm. Ezt mondom már nagyon rég óta. Pjanic egy csúnyán túlértékelt játékos. Nálam abszolút csere ember szinten van. Semmi extra nincs benne. A roma-ból kiemelkedett de ott aztán nagyon nem nehéz. Sokan tanárnak meg valami mesternek gondolják de ezeken már csak röhögök. Középpályán bentancur és Can is sokkal hasznosabb.
A cikk jó bár a bírói résszel nem értek egyet. Matuidinek járt a sárga bár nem tudom szándékos volt e. De nem emiatt adta el a labdát. A gól nem emiatt volt.

Il Principino 2018.12.24. 10:54:38

Jelenleg amit Pjanic csinál azt senki nem tudta jobban a keretből csak egy bizonyos Pirlo,Aki még nála is lassabb és körülményesebb volt...Abból főzünk amink van és neki a pályán a helye,mert a meglevő kp-n ő a legjobb a keretben,ő a kapocs a védelem előtt,tőle indul minden,mellette sokat kell védekeznie is..Ha megfigyelitek és ez a keret minden tagjára érvényes,hogy egy ember sem tud egymás után 3 jó meccset hozni!Tudjuk,hogy Pjanic jobb ennél,de azt teszi a pályán amit Allegri kér!Romában teljesen más volt a szerepköre,felesleges hasonlítgatni ahhoz.

Il Principino 2018.12.24. 10:55:20

@Norbijuveforever: ez egy elég komolytalan hozzászólás ;)

Rocky80 2018.12.24. 14:13:58

A meccs pozitívuma: De, Sciglio! :D csak így tovább!
Douglas Costa csodacsere nálunk, kell egy ilyen ember is, ha bírja ezt a posztot...
Ő, Berna illetve Dybala képes komoly változást hozni ha beáll; közülük az első kettő egója engedi talán ezt a szerepkört.

JuventusFanatikus 2018.12.24. 16:38:50

@Rivendell: @hurbiny3k: A VB óta elképesztően jól játszik regista pozícióban. Mostanság jobban meccseket hoz, mint Pjanić, de két játékos között óriási különbség van, a boszanac javára.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3376) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (857) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9900) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2427) meccsek (4145) mercato (4134) nyilatkozat (7426) Olasz Kupa (321) összefoglaló (408) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása