A rivalizálás nyomában: Torino

torino_deby_della_mole.jpgSzombaton megrendezésre kerül a Derby della Mole, vagy más néven a torinói derbi. A Granata manapság nem tartozik azon csapatok közé, amelyek fel tudnák venni a Bianconerivel a versenyt, mégis az egyik legnagyobb riválisként tartják számon. Már adott a rivalizálás, mivel mindkét gárda ugyanazon városban székel, de történtek dolgok a történelem során, amik kicsit elmérgesítették a két együttes közötti viszonyt.

Maga a Torino FC sem hétköznapi módon alakult meg. Alfred Dick, aki egy svájci üzletember volt, elgondolta, hogy segít felvirágoztatni a Juventust, mivel fantáziát látott a csapatban. A helvét úriember könnyen átvette az irányítást a húszas években járó fiataloktól, és rengeteg pénzt áldozott a csapatra. Ésszerűen építgette a csapatot, minden lehetőséget biztosított a klubnak, külföldi játékosokkal erősítette meg az alakulatot, rendszeresítette a tagsági kártyát és minőségi pályát biztosított csapatának. Dicknek köszönhetően a Juventus 1905-ben megnyerte a bajnokságot, és Torinó város legerősebb csapata lett, megelőzve a Torinesét, a Gimnastica Torinót és az Internazionale Torinót.

Ám, a sikerek ellenére nem volt rózsás a helyzet a klubon belül. Az alapítóknak nem tetszett Dick üzleties gondolkodásmódja, diktatórikus és robbanékony viselkedése. Ők azt az elvet követték, hogy az egyesület legyen sportszerű, feddhetetlen, közös szenvedélyt segítő közösség, amely érdekektől mentes. 1906-ban tisztújításkor többen voltak azok, akiknek nem tetszett az elnök tevékenykedése, ezért megakadályozták, hogy Alfred Dick maradjon a Juventus első embere. Sőt, a svájci teljesen kiszorult  a vezetésből, és elhagyta a klubot. Magával vitte az embereit, a meghatározó játékosokat és a pénzét is.

Dick nem hagyta ennyiben, ha már ellene fordultak a Juventusnál, eldöntötte, hogy alapít egy másik klubot. A Voigt nevezetű sörözőben Hans Schoenbrod és Vittorio Pozzo segítségével megalapították a Foot-Ball Club Torinót, ami a mai napokban már Torino FC néven ismert.

A Juventus vezetői rájöttek, hogy átgondolatlan döntést hoztak, és a sikerhez nem elegendőek az elveik, pénz és szakmai értelem nélkül nem sokra jutnak. Dick ott folytatta, ahol abbahagyta, a Torino csapata egyből megerősödött, és gond nélkül győzte le a Juventust, egészen 1909-ig. Ugyanis, akkor verte meg először a Bianconeri a Bikákat, de csak sovány vigasz volt a győzelem. Alfred Dick távozása után a Juve óriási lejtmenetbe kezdett, és folyamatosan a kiesés ellen harcolt, nagy pénztelenségben. Egészen az 1925-1926-os szezonig kellett várnia a Zebráknak, hogy újra bajnokságot nyerjen az együttes.

1926-1927-es szezonban történt meg az első futballbotrány, ami még rontott a két klub kapcsolatán. A Torino elnöke megkörnyékezte a Bianconeri válogatott védőjét, Luigi Allemandit, hogy forduljon saját csapata ellen, és segítsen abban, hogy a Torino nyerje meg a derbit. Ez azért is volt különösen fontos dolog, mert ha a Granata nyer, akkor ők végeznek a tabella legfelső fokán. Ötvenezer lírát ajánltak a védőnek, aki már a meccs előtt megkapta az összeg felét. A Bianconeri kikapott 2-1-re, ám Allemandi élete egyik legjobb meccsét játszotta. A fizetsége második részét hiába kérte az elnöktől, nem kapta meg, mivel jól játszott, nem neki köszönhették a győzelmet. Az olasz játékos ezt mind megszellőztette az egyik újságírónak, aki kirobbantotta a botrányt. A szövetség elvette a Bikák bajnoki címét, és Allemandit örökre eltiltotta a labdarúgástól, de ezt a döntés végül visszavonásra került.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr8314482950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juvetto 2018.12.14. 21:46:54

Tyű, megannyi érdekesség, nagyon köszi!

Akkor ez a Dick végül is f@sz volt vagy sem? (a kérdés költői, a poén gyenge :) )

Úgy látszik, korán befizette a tanuló pénzt a Juve, és a mindenkori klubvezetés körében azóta is dívik ez a fajta üzleties gondolkodásmód. Ami persze bizonyos szintig teljesen renden van, sőt, sikereket másként csak szökőévente lehet elérni (nem úgy profitot), a sportvilág (is) egyébként is feltartózhatatlanul halad ebbe az irányba (deal with it - hogy stílszerű legyek). Pedig alapjában véve, micsoda elvek és eszmék voltak azok az 1906-osak!

Ez a bundázásos dolog se semmi, hogy már akkor ilyen szinten jelen volt... (két dolog biztos az életben: az adó és a halál, na meg az olasz maffia)
Persze egyáltalán nem annnyira meglepő, mégis nagyon érdekes.

Ja, és az toszna be, ha Internazionale Torino lenne a Bikák neve! Halmozottan hátrányos helyzetűek lennének a köbön.

JuventusFanatikus 2018.12.14. 21:57:05

@Juvetto: Azért elgondolkodtam, hogy Dick esetében írjak egy ilyen mondatot: A svájci, a vezetéknevéhez méltó viselkedését megelégelték az alapítók;)

Del Tomino 2018.12.15. 12:08:54

Köszi a posztot!
Nem tartozik szorosan a rivalizáláshoz, de egy kis kiegészítésként szerintem említsük meg, hogy azt a bizonyos visszatérés utáni első Scudetto-t 1926-ban, Károly Jenő, Viola József és Hírzer Ferenc vezérletével nyertük meg (utóbbi 35 gólt vágott abban a szezonban).

alexGicamo 2018.12.15. 12:32:40

Nem semmi sztori !
FORZA JUVE PER SEMPRE !!!

2018.12.15. 14:20:42

Tényleg jó kis poszt. :-)

2018.12.15. 14:24:49

@Del Tomino: Ahogy mondod. Szinte teljesen érdektelen információ a rivalizálás szempontjából. Nagyjából mint Nagy Ádám jelentősége a jelenlegi Serie A-ban.

Del Tomino 2018.12.15. 17:03:59

Egyetértünk, valóban ez csak egy lábjegyzet ma már, de attól még tény, hogy a Dick által szétzilált csapatot 20 év után ők juttaták vissza a csúcsra. Ez azért valamivel jelentősebb kötődés, mint amit Nagy Ádám jelenleg hozzátesz a Bologna játékához.

babo0410 2018.12.15. 17:35:23

Azért remélem a nagy üzleties szemlélet mellett Agnelliék az alapelveket soha nem feledik, és rúgják fel!

2018.12.15. 17:52:36

@Del Tomino: A kötődés nagyobb, meg tény is persze. De inkább zavaró a magyarságtudat állandó túlbuzgó felbukkanása. Állandó görcsös bizonygatása, hogy mire/kire lehetünk büszkék, ugyanúgy, mint Nagy Ádám esetében. Ezért hoztam a párhuzamot. A "Juventus-szurkolóság" nemzetközi létforma, tudom, hogy egy játékos honnan származik és kész. De nem számít és én sem leszek sem több, sem kevesebb tőle. A Juventus számít, mint csapat és az, hogy egy játékos mindent megtegyen érte. És abból amúgysem élünk meg, hogy a múlttal büszkélkedünk. Ahhoz képest meg sajnos az ellenkező irányba robogunk már egy ideje, hogy a jelennel kapcsolatban büszkék lehessünk. És hangsúlyozom, ez nem politika. Ez egy folyamat, ami már jó ideje képtelen jó irányba menni.

Del Tomino 2018.12.15. 18:45:07

@Dr. Grant: Ennyi erővel, vegyünk le a netről minden képet és videót a korábbi szezonokról, mert nem visznek előre. :)
Az, hogy megemlítjük, hogy voltak magyarok, akik egy időben a vállukon vitték a Juventust, még nem túlbuzgó magyarságtudat. Engem örömmel tölt el hogy van egy ilyen kötődés, amiről jó tudni, azon kívül én az elmúlt 20 évben, a Juventus Múzeumon kívül kb. két helyen láttam a nevüket megemlítve. Hirzer 35 gólja a mai napig klubrekord, így valamilyen szinten mindaddig aktualitása lesz, amíg meg nem dönti valaki.
Amiről Te beszélsz, az az állandó Puskásozás, meg a "régen minden jobb volt" közhely csúcsrajáratása, aminek valóban semmi értelme és ezáltal néha baromira fárasztó.
Én egy olyan tényt említettem (Juventus szempontból és nem magyar foci szempontból!), amiről nagyon ritkán esik szó.

2018.12.15. 19:50:25

@Del Tomino: Azért nem kell a másik végletbe sem esni. Letagadni nem is szabad, de a "dicső múlt" erőltetett emlegetése sem jó. Itt sem tartozik szorosan a "rivalizálás" témájához. Még akkor sem, ha ezen remek játékosok sajnálatosan ritkán említődnek meg.
A "Puskásozás" és hasonlók, amiket említesz, azok nyilván nagyobb túlzások (mint pl. az állandó "Nagy Ádámozás" is), de attól még ez sem tartozik szorosan a "bejegyzés" tárgyához és ezért egy kicsit idegen és erőltetett a vonatkozás megemlítése.

Del Tomino 2018.12.15. 20:16:53

Puskás nevét éppen az általad említett túlbuzgó magyarságtudatra és a "dicső múlt" erőltetett emlegetésére hoztam példaként, hiszen az idősebb generáció az Ő nevét említi folytonosan, ha a régi dicsőségekről van szó, illetve egy-egy kudarc után mindig az Aranycsapathoz hasonlítgatja a jelenlegi válogatottat. Te nem erre gondoltál?
Egyébként valóban elkanyarodtunk a témától, így remélem egyszer folytatjuk ezt a Dühöngőben, vagy egy sör mellett pl. a Mohában. :)
Ma estére és mindig, Forza Juve!

2018.12.15. 21:36:38

@Del Tomino: Nagyjából. Részemről nincs akadálya, ha egyszer úgy alakul. BL-döntő környékén akár. ;-)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (910) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9905) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2429) meccsek (4149) mercato (4135) nyilatkozat (7433) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása