A legmegfelelőbb játékrendszer nyomában

allegri_massimiliano_mutogat_1.jpgHosszú idő után ismét olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem csak a kezdőcsapat, hanem a kispad is tele van minőségi futballistákkal. Ennek viszont az az átka, hogy nem mindenki jut megfelelő játéklehetőséghez.

Most megpróbálunk kicsit Allegri fejével gondolkozni, és megkeresni azt a felállást, amiben a játékosok a legjobbjukat tudják hozni.

4-2-3-1: Számomra ez a felállás a favorit, mivel megfelelő játékosok használata esetén tökéletes játékrendszernek tekinthető. Egyedül a középpálya lehet kicsit vékony a két fő miatt, de ha megfelelő emberek játszanak ott, akkor nem lehet probléma.

Ebben a játékrendszerben a legjobb kezdő: Szczęsny - Cancelo, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Pjanić, Can - Bernardeschi, Dybala, Ronaldo - Mandžukić.

Védekezésben a hadrend 4-4-2: Szczęsny - Cancelo, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro – Bernardeschi, Pjanić, Can, Mandžukić  - Dybala, Ronaldo

  • Szczęsny: A labdával sem ügyetlen portás, elég jó százalékkal juttatja a játékszert társaihoz. Ebben a felállásban olyan szerencsés helyzetben van, hogy mindkét szélen 185 centiméter magas játékos futballozik, akikre szükség esetén felrúghatja a labdát, de a fő címzett természetesen Mario. Nem mellesleg gyors párosnak is mondhatjuk a CR-Fede duót, így szabad terület esetén ismét több opciója van a lengyelnek. Ez a fajta labdakihozatal akkor nyer különös fontosságot, ha az ellenfél erős letámadást hajt végre, és nem megjátszhatóak a közelben lévő csapattársak.
  • Cancelo: Támadásban kicsit vissza kell fognia magát, mivel nincs előtte egy plusz középpályás, aki kisegítheti, de a szélsők kicsit hátrébb helyezekednek, mint a 4-3-3-as felállásnál. Bernardeschi rendre kisegíti a védekezésben, szóval a portugál foglalkozhat a támadással is, viszont jóval figyelmesebbnek kell lennie.
  • Bonucci: Több dolga lesz védekezésben, mivel hiányzik az a bizonyos egy fő a középpályáról. Valamennyivel gyengébb a szűrés, több párharc alakulhat ki. Számára szokás szerint fontos szerep jut a labdakihozatalban, a támadásépítésben.
  • Chiellini: Ugyan az vonatkozik rá is, mint cimborájára, annyi különbséggel, hogy ő ugye más stílust képvisel. Jobban szerel, az emberfogás nagymestere, míg Leo tökéletesen előzi meg ellenfelét.
  • Alex Sandro: A szerepe ugyanaz, mint a portugál társának. Annyi különbséggel, hogy ő jobban védekezik és több szerepet is szánnék neki ebben a műfajban. Nem mellesleg előtte Ronaldo van, aki védekezéshez szinte semmit nem tesz hozzá, vagy a horvát, aki védekezésben helyet cserélne a portugál klasszissal.
  • Pjanić: Kikerülne a regista szerepkörből, és egy sorral feljebb jutna szerephez. Továbbra is az irányítás lenne a fő szerepköre, viszont a védekezésben komolyabban ki kell vennie a részét.
  • Can: A védelem előtt szerepelne, ahol a Mister is próbálgatta. Szűrőként jól mutatna, köszönhetően erős testalkatának és remek védekezési tulajdonságainak. A labdakihozatalban is jutna szerephez, feladata eljuttatni a labdát Miralemnek vagy Paulónak. Biztos pont lehet a védekezésben, aki nem bóklászik el a támadásban, hanem fegyelmezetten halad az offenzívával. Neki köszönhetően a bosnyák karmester fellélegezhet kicsit, és szabadabban irányítaná a Bianconeri gárdát.
  • Bernardeschi: Talán az ő helye az, ami leginkább veszélyeztetett, köszönhetően Douglas Costának. Nagyjából el lehetne osztani kettőjük között a játékperceket, viszont az olasz inkább szolgál rá, sőt, a jobb szélen hatékonyabb tud lenni. Ő született tükörszélső, míg Costa a baloldalon képes maradandót alkotni. Szintén Fede mellett szól, hogy védekezésben erősebb, és óriási formában van. Ahogy már többször is megemlítettem, a Cancelo-Bernardeschi duó nagy jövő előtt áll. Az olaszban mindig ott van, hogy bármikor képes eldönteni egy meccset., a rangadókon ő jelentheti a különbséget. A becselezései lövéssel megfűszerezve életveszélyesek, sőt, szemrebbenés nélkül küldi át a baloldalra a labdát, ha üres területet pillant meg.
  • Dybala: Nem secunda puntaként játszana, de mégis képes lenne jó játékra. A sorok között mozgolódhatna, összeköthetné az egész brigádot. A két szélt, a középpályát a csatársorral, sőt, saját magát is bármikor helyzetbe hozhatja. A gólok száma a részéről kicsit talán csökkenne, viszont a csapat számára hasznosabb ebben a szerepkörben.
  • Ronaldo: Távolabb helyezkedne a kaputól, több lövést eresztene el, mint center pozícióban. Eredeti posztján szerepelne, amihez sebessége még elegendő valamelyest. A védekezésben egy helycserét eszközölnék Marióval, mert a horvát sokkal jobban védekezik, míg CR a kontráknál aranyat érhet.
  • Mandžukić: Bent lenne a darálóban, ahol a felívelt labdákat megtartaná, esetleg eljuttatná társaihoz. A belőtt labdákkal tudna mit kezdeni, jó eséllyel a kapu felé zúdítaná egy részét. A védekezésben, robotolásban továbbra is komoly szerep hárulna rá, ahogy a letámadás műfajában is. A védekezésben lévő helycsere elég nehezen kivitelezhető, de ha valaki képes lenne ezt megvalósítani, az ő. 

Összességében ebben a felállásban mindenki képes jó teljesítményre. Dybala, Pjanić és Ronaldo az, aki nem tudja ebben a formációba hozni a legjobb formáját, ám mégis képesek lehetnek jó teljesítményre.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr8014298727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrdel 2018.10.13. 11:06:57

Azt kellene elérni, hogy Dybala és Ronaldo jól és hatékonyan játszon együtt. Ezt még nem sikerült.

vizi8 2018.10.13. 11:21:12

Az elgondolás jó, de mivel Pjanicnak is több védekező feladata van ebben a felállásban nem biztos hogy ő neki való ez a poszt. Tavaly igen sokat láthattuk ebben a szerepben és nem igazán ment neki, még Matuidivel sem, aki robotolt helyete is. Ebben a felállásban inkább Benta gyereket tenném be helyette. Lehet most sokan el fognak átkozni emiatt az írás miatt, de nekem ez a meglátásom a tavalyi évből levonva.

Rikoo 2018.10.13. 11:34:47

@vizi8: Tavalyi évben pont inkább a 4-3-3 volt jellemző, Pjanic 4-2-3-1-ben játszott a legjobban, még mikor majdnem sikerült a triplázás.

NagyonJuve 2018.10.13. 12:06:12

Én siman próbálgatnám a 3-4-1-2. Szerintem ehhez is jó játékos állományunk van.

Matteo89 2018.10.13. 14:21:11

Köszi a cikket.

Én ebben a felállásban inkább Matuidit játszatnám Pjanic helyett, a bosnyákot meg kipróbálnám egy sorral előrébb, Dybala helyén.

A hátránya ennek a felállásnak az, hogy így a 4 támadónknak összesen 2 cseréje lenne: Costa és Cuadrado.

Izgatott vagyok nagyon a szezont illetően. Nagyon jó keretünk van, amiből rengeteget ki lehet hozni. Allegrinek kellemes problémái vannak/lesznek.

peti78 2018.10.13. 18:27:32

4231 ben pjanicot a 2 egyikekent jatszatni erosebb csapatok ellen nem kifezetodo a gyenge vedekezo potencial miatt ott inkabb can bentancur. Madzukic tamado csucsban jatszva mar nem alkalmas erre a szerepokrbe inkabb ronaldot kellene feltolni mogotte berna dybala/pjanic costa harmas.

Juventino86 2018.10.13. 19:00:58

Jó elemzés, de a legnagyobb tisztelet mellett is vitatkoznom kell a 4-2-3-1 miatt. Ebben a felállásban elöl túltelítődik a csapat, és nem lesz a támadóknak elég területe, ill a kp is destabilizálódhat. Sztem most a 4-3-1-2 a jó. Dybala vagy Berna lehet trequartista, elöl Mandzu és CR. A kétcsatáros játék előnye, hogy a Mandzu területet tud csinálni CR-nek, és maga is eredménYes tud lenni. A támadások szélességét meg a felfutó Alex Sandro és Cancelo adják.

2018.10.13. 19:23:56

Sajnos jelenleg számomra az kezd körvonalazódni, hogy a Dybala-Mandzu-Ronaldo hármas együtt sokkal kevésbé tud működni, mint bármelyik 2 közülük, ha a 3. nincs a pályán.

alexGicamo 2018.10.13. 19:36:17

Remek eszmefuttatás és szerintem, nagyrészt helytálló is !
Érdekes lenne , ha Maxi is végigolvashatná és reagálhatna rá . :-)

FORZA JUVE PER SEMPRE !!!

JuventusFanatikus 2018.10.13. 21:44:50

@Juventino86: Nekem több problémám is akad a 4-3-1-2-vel, márpedig nagyon szeretem ezt a felállást. Van benne egyszerre trequartista és regista is, melyek a kedvenc pozícióim. Viszont a csapatban egyetlen vérbeli, ilyen típusú játékos sincs. Sem Pjanić, sem pedig Dybala nem az. Dybala erényit kioltjuk, ha ebbe a pozícióba helyezzük. Jól fog Ő ott játszani, de nem ad ki magából annyit, amennyit Ő tud. Akkor itt van még, hogy a csapatnak nincs széle. Oké, Cancelo és Sandro feljön, de egyszerre nem lehet ott mindkettő. Nem mellesleg tartok attól, hogy a portugál fent ragad. Egyébként meg lárhattuk, higy ebben a formációban Paulo kiszorul párszor a szélre, ez pedig nem áll jól szélre. Jó kis felállás, használhatjuk is bátran, de nekem a 4-2-3-1 a favorit. Ez a hadrend esetén nem hinném, hogy gond lenne az offenzívákkal. Allegri nem visz sok fantáziát a támadások összetételébe, itt megvannak az emberek erre a célra, hogy szép és egyben eredményes focit láthassunk. Nagyon sokoldalú lenne a csapat, kiszámíthatatlan. Főleg a BL meccseken alkalmaznám.
A középpálya destabilizálására pedig annyit, hogy Khedirával a fedélzeten a BL döntős évben ezzel a formációval sokáig gól nélkül kihúztuk. Mivel a szélsők is visszazárnak, ezért működhet.

@alexGicamo: Akkor lenne ám a vita! Hogy fogom megmagyarázni neki, hogy Khedira nem más, mint egy alibista? Biztos számonkérné,hogy kihagytam:D

JuventusFanatikus 2018.10.13. 21:51:07

@Juventino86: Remélem sikerül értelmezni, mert mobilról vagyok,és nem merek belejavítani, mert még jobban összekuszálja az egészet. Egyébként nyugodtan kifejezheted egyet nem értésed egy cikkel kapcsolatban. Nem Szentírás, én is ugyanolyan szurkoló vagyok mint Ti, semmivel sincs több szakértelmem:)

babo0410 2018.10.13. 22:41:07

"Bonucci: Több dolga lesz védekezésben..." És itt bukott is a 4-2-3-1. Bonucci pont védekezésben gyenge, ami védő létére a legnagyobb hiba. Pláne, ha két tagú a kp, akkor könnyebben mennek át rajta, és ha lendületből mennek Bonuccira, el se merem képzelni, láttuk már elégszer mi van akkor. Onnantól csal a kapusainkon múlik (épp ki játszik), hogy gólt kapunk-e. Szerintem a 4-2-3-1 is lehet jó, de inkább egy 4-3-2-1 vagy 4-3-1-2 a jó nekünk. A kp stabilabb, és mellette elől ott lehet Dybala-Berna-Ronaldo, vagy Dybala-Costa-Ronaldo. Szerintem a védekezés miatt ez lenne az ideálisabb felállás.

babo0410 2018.10.13. 22:56:48

@babo0410: Ja és az első meccsen is láttuk, hogy nem igazán megy nekünk a 4-2-3-1. És ezen szerintem az se segítene, ha Can kezdene Khedira helyett, mert Pjanic nem annyira erős védekezésben, és pedig oda a két kp-s helyére két bivaly erős védekező kp kéne.

NagyonJuve 2018.10.13. 23:35:31

Szerintem a mester most egy idelyig biztos a 4-3-3 at fogja használni. Úgy állt fel az udinese ellen és azt mondta most játszottunk legjobban. Szerintem nem fog váltani.

Il Principino 2018.10.14. 07:43:59

Sztem ez egy teljesen "felesleges" eszmefuttatás,mivel ez a csapat olyan minőséget képvisel,hogy bármilyen formációra képes!!!
Az aktuális felállás,taktika pedig épp az adott ellenféltől függ és ezek alapján rakja fel Allegri a megfelelő jellemzőkkel bíró egyéneket!
Van aki ellen Matuidire,van aki ellen Dyabalara stb stb. van szükség,vagy épp Costára,ezért is hatalmas a repertoárja szerencsére Allegrinek lassan ott tartunk mindegy ki van a pályán,az nagybetűs MINŐSÉG :)

JuventusFanatikus 2018.10.14. 10:05:51

@Il Principino: Persze, én sem úgy gondoltam, hogy most az egész szezont ezzel a felállással nyomjuk végig. A fő cél az volt, hogy melyik a legmegfelelőbb felállás, amiben mindenki jó játékra képes és a kezdő összetétele megfelelő, sőt a legjobbak is egyszerre kerüljenek pályára. Ismerjük jól Allegrit:)
@babo0410: Az csak a szezon első meccse volt, sokat nem következtetnék még belőle.
Bonucci pedig eléggé hajlamos hibákra, de ne mondjuk már azt, hogy nem tud védekezni. A pozicionálással néha vannak gondjai, meg a túl flegma megoldásaival, de nem egy rossz védőről beszélünk. Chiellini is nem egyszer követ el hibát, mint bárki más.

Juventino86 2018.10.14. 11:39:16

@JuventusFanatikus: Az általad felvázolt felállás is elég jó, szóval egyetértünk, csak én biztonságosabbnak látnám a középpálya miatt a 4-3-1-2-t. Abban igazad van, hogy egy meglehetősen instabil, szűrni képtelen kp-val is sikerült eljutni a döntőbe 2017-ben. Én azért érvelnék mindenképpen a kétcsatáros játék mellett, mert CR az utóbbi időben már csak úgy érzi jól magát. A Real Madridnál is így volt már ez. És főleg a BL-meccseken rendkívül fontos, hogy CR ott tudjon játszani, ahol a legveszélyesebb a kapura. Abban is igazad van, hogy Dybala nem igazi trequartista. Ő is a kétcsatáros játékra alkalmas leginkább, csak onnan ugye nem fogja kiszorítani Mandzut és CR-t. Pjanics viszont annak idején Rómában a csatárok mögött játszott emlékeim szerint, és nem is nyomta rosszul. Kérdés, hogyan menne neki ez a poszt mostanában.
Szóval maximálisan jónak tartom az általad felvázolt felállást is, igazából a két tagú kp az, ami engem picit nyugtalansággal töltene el egy komoly ellenféllel szemben. Szerencsére nem mi vagyunk Allegri helyében, mert most bizony komoly fejtörést okoz, hogy kiket rakjon a kezdőbe. :)
Dybala helye a játékrendszerünkben pedig továbbra is egy kérdőjel. Talán a kétcsatáros játékben Mandzuval rotálnám őt, de ezt Allegri szerintem nem fogja megtenni.

JuventusFanatikus 2018.10.14. 20:16:36

@Juventino86: Nem könnyű két BL döntőt érő felállás között dönteni.:) Én azt sem bánom ha az általad favorizált játékrendszerben nyomnánk, mivel azzal is szimpatizálok. Inkább mint a 4-3-3.
Pjanić trequartistaként? Nem támogatom az ötletet. Lett már ott próbálgatva, de nem járt sikerrel az ötlet. Háttal van a kapunak, ez nem az Ő terepe. Pont fordítva emlékszem a római történetre. Spalletti próbálgatta ott, de nem sok sikerrel.

JuventusFanatikus 2018.10.14. 20:27:27

@Juventino86: Belegondolva most jön ki igazán az, hogy Beppe össze-vissza igazolt. Minden posztra van jó játékos, így Allegri azt a felállást választja amelyik leginkább szükséges. Teljesen kiismerhetetlen csapatunk van.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása