Buffon: "Fogalmam nincs, mikor fogom befejezni"

buffon_gigi_orom_2.jpgGianliugi Buffon egy friss interjúban rengeteg mindenről beszélt, többek között arról, hogy miért maradt a Juventusszal 2006-ban. 

A Paris Saint-Germain veterán hálóőre (mennyire furcsa ezt még mindig leírni ...) annak idején friss világbajnokként döntött úgy, hogy marad csapatával a Serie B-ben is. Gigi akkor még csak 28 éves volt, gyakorlatilag a világ bármely csapatánál tárt karokkal várták volna, azonban ő mégis a maradás mellett döntött. A 2006-2007-es szezonban segítette a Juventust a legnehezebb időkben, a csapattal megnyerte a Serie B-t, így azonnal vissza is térhettek a Serie A-ba.

"A fociban a lojalitásoddal fontos üzenetet közölhetsz a külvilággal." - kezdte Gigi a L’Équipe’s Sport & Style Magazine-nak

"Ez a szurkolók számára annyit tesz: a nehéz pillanatokban én ott leszek nektek. Mi a hírnévért, a pénzért, a trófeákért és még sok minden másért játszunk, továbbá azért, hogy érezzük, tartozunk valahová."

Buffon már a PSG-hez történő igazolása előtt nagy elismerésnek örvendett Franciaországban, főleg azért, mert egy alkalommal csendre intette az olasz szurkolókat, amikor is azok kifütyülték a francia nemzeti himnuszt, a La Marseillaise-t.

"Sosem tervezem meg előre a cselekedeteimet. Soha. Ezért is kerültem néha bajba. Különleges érzés az, amikor a zsigereimben, a fejemben és a szívemben érzem, hogy miként kell cselekednem. 

Bariban az olasz szurkolók kifütyülték a La Marseillaise-t, és úgy éreztem, tennem kell valamit. Azon felül, hogy Franciaország, és a francia nemzet tiszteletet érdemel, ez egy lehetőség volt arra, hogy megvédjem Olaszországot attól, hogy az országomat a kifütyülő emberekkel azonosítsák. 

Ismerem az országom történetét, tudom, hogy az olasz nemzeti himnusz fontos értékeket hordoz magában: tragédiákat és azon emberek emlékét, akik egykoron a vérüket adták Olaszországért. 

Az én nagyapám az I. világháború során vesztette életét. Nem akarom, hogy azért, mert egy bizonyos csoport kifütyüli egy nemzet himnuszát, néhányan azt gondolják Olaszországról, hogy itt az emberek nem tisztelik más nemzet történelmét és emlékeit."

Az ehhez hasonló tettek miatt vélekednek Gigiről úgy, mint korunk futballjának egyik vezető alakja. 

"Az utóbbi 10 év tekintetében mondhatjuk, hogy így van." - erősítette meg Buffon.

"Olaszország és a Juventus kapitánya voltam korábban. Kötelességgel tartoztam a csapatomnak. Ez az élet logikus menete, ez a normális kibontakozása egy karriernek a sportoló harmincas és negyvenes évei között.

Fiatalként teljesen más voltam, azt csináltam, amit csak akartam. Csodálatos volt, de sokkal könnyebb is, mert nem igazán követtem a szabályokat. 

De ha ugyanúgy viselkedsz 40 évesen, mint tetted azt 20 évesen, akkor valószínűleg komoly problémáid vannak."

Buffon elmondása szerint még érez magában annyi motivációt, hogy a PSG-vel egy új fejezetet nyisson a karrierjében. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a 2018 nyarán végleg abbahagyja a labdarúgást, és átengedi a helyét a fiataloknak, végül sokak meglepetésére hosszú-hosszú évek után elhagyta Torinót, és a párizsi egyesületnél kötött ki.

"A korábbi években megtanultam, hogy hiba, ha az ember korlátokat állít maga elé.

32 évesen úgy gondoltam, hogy csak 35 éves koromig fogok játszani. Ezt követően a körülmények úgy alakultak, hogy tovább akartam játszani. Később pedig ezt mondtam magamnak: majd 38 évesen befejezem. 38 évesen pedig azt mondtam, hogy talán majd 40 évesen.

Az élet úgy alakította, hogy ma is itt vagyok. Lehet, hogy hat hónap múlva, egy év múlva vagy tíz év múlva fejezem be. Nem kérdezem már magamtól, és nem is akarom tudni. 

Teljesen biztos vagyok benne, hogy azok az érzések és az az élet, amely nekem megadatott, az nem olyasvalami, amit az élet más területén képes leszek megtalálni. Nem vagyok biztos abban, hogy egy normális játékos olyan életet élt volna, mint amilyen az enyém.

El kell tudnod fogadni, hogy az életnek több szakasza van, ebben nincs semmi meglepetés. Tehát tudom, hogy egy nap ez meg fog történni, és nem is fog meglepetésszerűen érni.

Ugyanakkor azt is tudom, hogy az élet többféleképpen alakulhat."

Buffon vitathatatlanul a történelem egyik legnagyszerűbb hálóőre, ugyanakkor szerinte néhány tévhit övezi a futballban betöltött szerepét.

"A labdarúgás egy olyan szakma, amit objektívan nehéz megérteni. Senki sem képes egy teljesen más szakmát helyesen megítélni. Hogyan ítélhetném meg egy nukleáris mérnök munkáját, amikor semmit sem tudok a szakmájáról?

Senkinek sem szabadna könnyelműen ítélkeznie, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy a foci  népszerűségénél fogva valamiért mindenki úgy érzi, hogy kommentálnia kell az eseményeket. 

Játékosként kénytelenek vagyunk ezt elfogadni. Néha vannak újságírók, akik kritikát fogalmaznak meg, és ez néha rosszul is érint minket, de képesek vagyunk elfogadni.

Nem állunk kivételes védelem alatt, ezért különösen sebezhetőek vagyunk, főleg az olyan emberek által, akik nem értik igazán, hogy mi mivel is foglalkozunk, viszont képesek befolyásolni a tömeg véleményét. 

Az emberek egész egyszerűen néhány dologgal nincsenek tisztában. Egy kapus rengeteg nehézséggel küzd, amikor a pályán van. Ilyen például a megfelelő kommunikáció megválasztása a pályán vagy a védők irányítása. 

Ezek a dolgok nagyban elősegítik azt, hogy egy csapat ne kapjon gólt, sőt még a gólszerzést is, de ezt csak a pályán lévő többi játékos értheti meg.

Ez nem egy látványos dolog, viszont annál fontosabb lehet. Ezt senki sem látja, de mi ezzel tisztában vagyunk.

A kapushibák? Aki dolgozik, az hibázni is fog.

Rendkívüli mód kritikus vagyok magammal szemben, ha hibát követek el, de csakis a meccset követően. A meccs alatt azt teszem, amit tennem kell, és koncentrálok. Ha nem így tennék, azzal a csapatomat hátráltatnám. 

Azonban a mérkőzés végeztével kielemzem a történteket."

Gigit egyszer arról kérdezték, hogy milyen tanáccsal látná el a mai fiatal kapusokat, amire elsőre furcsának tűnő választ adott, amely így hangzott: "Inkább csináljanak valami mást ...".

"Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy csak akkor lehet bárkiből kiváló kapus, ha kellően erős személyiséggel rendelkezik. Ha túl nagy hatással vannak rád mások kritikái, akkor nagyon nehéz dolgod lesz." - magyarázta Buffon.

 "Mentálisan ez egy nagyon nehéz feladat, tehát ha túlságosan érzékeny vagy, akkor jobban jársz, ha nem akarsz kapus lenni. Vagy légy nagyon erős fejben, vagy ne törődj semmivel, csak így viselheted el a rád nehezedő nyomást."

Grande Gigi!

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr714290151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.martin91 2018.10.09. 11:22:58

Köszönjük a fordítást. Örülök, hogy magyarul is olvashattam.

Kukszi 2018.10.09. 11:42:38

Imádni fogom mindig is !
De nem értem ha Psg kispad jó neki akkor itt mért nem volt jó 2. Számú kapus poszt?

triplat 2018.10.09. 11:54:57

Hát van az a pénz amiért már erősen "korpásodik a haja". Érthető, hogy 40 évesen 2x-3x annyiért ül a Psg padján.

Matteo89 2018.10.09. 11:55:18

@Kukszi: Eddig fele-fele arányban osztották meg egymás között a játékperceket Areolával. Volt az a nyilatkozata az edzőnek, hogy Areola az első számú kapus, de azóta rendre játszik Gigi.

Matteo89 2018.10.09. 11:55:51

A Lyon ellen például kifejezetten jól játszott állítólag.

Kukszi 2018.10.09. 12:33:44

@Matteo89: értem! Köszi az infót :)
Nagyon sajnálom hogy elment, főleg ha esetleg BL-t nyerünk ...

Juvetto 2018.10.09. 13:53:57

Hallelujah, Don Matteo! ;)

Imádlak, G1G1, imádlak, mintazállatt, battyameg!!!

Bőven rendben volt legutóbb IS az "Öreg"!

www.youtube.com/watch?v=x8mXX36ivwE

Egy kis pimasz meg akarta mérni a végén, de há' nehogymá'!

@Kukszi: Eddig a szezonban: Gigi 540 perc (5 bajnoki + 1 kupa; 3 kapott gól, 3 gól nélküli meccs) VS Areola 540 perc (4 bajnoki + 2 BL; 7 kapott gól, 2 clean sheet)

@triplat: Ez főleg annak tudatában poén, hogy Gigi az egyik "haja" a Head & Shouldersnek. :P

Kukszi 2018.10.09. 14:03:31

@Juvetto: rendben van a statisztikája igencsak!
És akad dolga azért a videó alapján.
Top 5ben Tuti benne van még mindig!
40 évesen
Nem negatív vagyok ne értsetek félre de még mindig nehéz Szczesnyt elfogadom kapuba. Nagyon jó védelem van előtte ez megnyugtató, annyi lövésbe ugranak bele a srácok amennyibe csak bírnak.

m.martin91 2018.10.09. 14:41:00

@triplat: Ha érdekelne a téma, tudhatnád, hogy nagyjából ugyanannyit keres Párizsban, mint anno Torinóban.

pedronegroo 2018.10.09. 14:45:33

Ez az ember nem ember! :) Egy fröccsöt bármikor meginnék vele. :)

mpite 2018.10.09. 14:53:57

@pedronegroo: Nekem egyszer már volt szerencsém találkozni vele, elképesztően közvetlen pali, még azt is kinézném belőle, hogy igent mondana arra a fröccsre :D

pedronegroo 2018.10.09. 15:13:33

@mpite: Akkor behűtöm a rosét, sose lehet tudni! :)

triplat 2018.10.09. 15:40:35

@m.martin91: Én úgy emlékszem, ha tévednék javíts ki légyszíves. Nálunk nem kapta volna meg azt a pénzt. Csökkent volna a fizuja. Bár lehet hogy rosszul emlékszem.

Ádám.84 2018.10.09. 16:08:37

@triplat: ha jól emlékszem, akkor két milliót ajánlottak neki Torinóban, nem tudom pontosan ott mennyit keres, de vmi 4 millióra emlékszem.

alexGicamo 2018.10.09. 16:25:42

@triplat: Nyugdíjalapozásra gondolsz ? :-b

alexGicamo 2018.10.09. 16:29:40

Hiába, GIGI csak 1 van, minden másra ott a MasterCard ! ;-)

m.martin91 2018.10.09. 17:06:43

@triplat: Sosem olvastam arról, hogy a Juventus mennyit ajánlott volna Buffonnak, amennyiben a maradás mellett dönt. Ez tulajdonképpen nem is volt opció, hiszen Szczesny érkezésével már 2017 nyarán eldőlt, hogy Buffon távozik egy év múlva, csak a szurkolók ebben még nem lehettek biztosak, de a színfalak mögött már mindenki tudta. Az utolsó szezonjában 4-4,5 millió eurót keresett nálunk, és körülbelül így mozog a fizetése a PSG-ben is.

NagyonJuve 2018.10.09. 19:42:56

Számomra a francia nemzet a legvisszataszítóbb és plussz pont a kifütyülőknek! :)

2018.10.10. 09:10:07

@pedronegroo: :-DDD Akkor már legalább annak nézz biztosan utána, hogy milyen bort szeret. :-P De amilyen szimpatikus pali, szerintem bárki meginna vele egy pohár bort. ;-P

2018.10.10. 09:12:10

@mpite: :-) Szurkolóként meccs környékén, vagy "véletlenül"?

mpite 2018.10.10. 12:32:09

@Dr. Grant: Szurkolóként, meccs után. Kivette a kezemből a telefonom és odaadta egy csávónak, hogy csináljon képet :D

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9907) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4136) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4166) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása