Megérte leigazolni Higuaínt?

higuain_gonzalo_golorom_uj_mez.jpgEz nagyon nehéz kérdés minden Juventino számára. Senki sem tudna igazán pontos választ adni, amivel mindenki egyetért, mivel ez egy elég kényes kérdés és rengeteg szempontból is megközelíthető. Időnk pedig nem volt sok a pontos válaszra, mivel csak 2 évet töltött nálunk. Erre talán nem sokan számítottak még azon a bizonyos nyáron, mikor ideérkezett. De lássuk, hogy milyen szempontból, hogyan értékelhetjük a Torinóban töltött éveit.

Első és legfontosabb dolog, hogy milyen teljesítményre képes a pályán. Mindkét szezonja eltért egymástól, ezért ketté szabva elemezném ki a teljesítményét.

Nézzük az első évet: úgy érkezett Torinóba, hogy előtte képes volt rekordot jelentő 36 találatot szerezni a Napoliban. Ennek tükrében az volt az elvárás vele kapcsolatban, hogy hozzásegítsen minket a Bajnokok Ligája megnyeréséhez és, hogy ontja a gólokat.

A 2016-2017-es szezonban ennek valamilyen szinten eleget is tett. A Serie A-ban 24 góllal segítette csapatát, harcban volt a gólkirályi címért is. Olyan csatár hírében állt, hogy nagy mérkőzésen nem tud jó teljesítményt nyújtani.

Az olasz pontvadászatban erre teljesen rácáfolt. Már a debütálásakor, a Fiorentina elleni meccsen döntő gólt szerzett csereként pályára lépve. Októberbe jött el számára egy rendkívül nehéz mérkőzés, mivel egykori csapata ellen kellett pályára lépnie. Gólt szerzett a Partanopei ellen, ami nem kevesebb, mint 3 pontot jelentett. Követendő példaként nem ünnepelte gólját, annak ellenére sem, hogy a Napoli szurkolói ki nem állhatták. Erről a tiszteletre méltó gesztusról jó pár játékos példát vehetne.

A Derby Della Mole, azaz a torinói derby alkalmával ismét győzelemre vezette a Juventust. Ezúttal egy duplával járult hozzá a 3-1-es végeredményhez. Nem telt el sok idő, már a következő fordulóban képes volt különbséget jelenteni két csapat között. Az AS Roma ellen volt eredményes, ami győzelmet jelentett. A Fiorentina csapatát ismét nem kímélte, bevette a Lilák kapuját, ámde ezúttal 1 pontot sem ért ez a találat. A soron következő, Lazio elleni mérkőzéssel ellentétben, ahol szintén gólt, és ezúttal győzelmet is ünnepelhetett.

Ismét eljött számára egy nehéz nap. A Napoli ellen kellett pályára lépni a Coppa Italia nevezetű kupasorozatban, ahol ismét nem kegyelmezett a dél-olasz gárdának. A visszavágón sem volt másként, duplát szerzett Nápolyban. Ahogy a Napoli és a Fiorentina, úgy a Torino csapata kapuját sem kímélte ebben az évadban. Döntetlent jelentő gólt szerzett a Bikák ellen.

A BL-ben 5 góllal segítette a döntőbe jutást, amiben fontos mérkőzések is szerepeltek. Első gólját a Dinamo Zagreb ellen szerezte zebracsíkos szerelésben. Az Olimpique Lyon ellen is bevette a francia kaput, ámde nem ért többet mint 1 pont. A csoportkörben még a horvát csapatnak volt képes gólt lőni Torinóban. Az AS Monaco elleni elődöntőn szakadt át a gát. Duplát szerzett az odavágón, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az Öreg Hölgy Cardiffban döntőtben léphessen a pályára.
Egy jó első szezont produkált Gonzalo. Rangadókat döntött el sok gólt szerzett. Szépen elkezdte ledolgozni a vételárát…

A második évadban egy teljesen más Pipitát láthattunk. Az eddigi kegyetlen gólvágó eltűnt. Ideges volt a befejezéseknél, rossz döntéseket hozott. Cserébe sűrűbben passzolt néptársának, Paulo Dybalának. Sokkal önzetlenebb volt, ezt mutatja az is, hogy 7 gólpasszt osztott ki, az előző szezonban nyújtott, 4 asszisztal szemben.

Láthatóan többet dolgozott a mezőnyben. Mindösszesen 16 találatot jegyzett a Serie A-ban, ami egy ilyen gólvágó esetében kevésnek nevezhetünk. Rangadókon ismét tudott eredményes lenni. Például jelenlegi csapata, az AC Milan ellen is kétszer bevette Donnarumma kapuját.

A Napoli ellen ismét képes volt a labdát Pepe Reina hálójába juttatni, ami győzelmet jelentett a Juventusnak. A Sassuolo ellen elképesztő dolgot vitt végbe, mesterhármast szerzett először a Bianconerinél. A firenzei klub, a Fiorentina kapuja ismét nem maradhatott érintetlen, Gonzalo ismét bevette. Az Inter ellen óriási tettet vitt végbe, szinte Scudettót jelentő gólt szerzett.

A Bajnokok Ligájában ismét hozta a tavalyi átlagot, 5 gólt jegyzett. A csoportkörben találattal segítette csapatát az Olympiacos és Sporting ellen is. A kiesési fázisban ismét komoly dolgokat vitt végbe. A Tottenham elleni találkozón kétszer is megzörgette Hugo Lloris hálóját, de árnyékot vett erre a teljesítményre, hogy 11-est hibázott és egy komoly helyzetet sem értékesített, amikkel biztosabb lett volna a továbbjutás. A visszavágón viszont miden hibáját kijavította azzal, hogy gólt szerzett és egy asszisztot is adott Dybalának.

Nézzük most meg, hogy pénzügyileg hogyan könyvelhetjük el ezt a transzfert: az argentin csatár akkoriban klubrekordot jelentő 90 millió euróért költözött Torinóba, ami hatalmas igényeket szült mindenki szemében.

Legegyszerűbben úgy számolhatjuk ki, hogy érdemes volt egy transzfer, hogy a gólokat hozzáigazítjuk az átigazolási összeghez. 90 millió euró, 90 gól. Összesítve 73 meccsen 40-szer volt eredményes. Az, ha úgy számoljuk 40 millió euróval ér fel. Jelenleg ugye 18 millióért került kölcsönbe, Milánóba, nem kötelező 36 millió eurós opcióval.

Tegyük fel, hogy az AC Milan végleg megveszi az argentint. Így 54 millió euró folyna be a Bianconero klub kasszájába, ami egyes számítások szerint, mindent figyelembe véve pontosan nullosra van kihozva, hogy megérje. Az én számításom szerint, ha ehhez hozzáadjuk 40 gólt, ami 40 millióval ér fel, az annyi mint 94 millió euró.

Ez annyit jelent, hogy pénzügyileg is megérte a transzfer a jelenlegi helyzetben. Viszont, ha a Rossonero együttes nem vásárolja meg, akkor óriási bajban lehet a Juve.

Nem csak a klubra és a szurkolókra volt nagy hatással ez az átigazolás, hanem magára, a játékosra is. Torinóban teljesen más Gonzalo Higuaínt ismerhettünk, meg mint amelyik a Napoli mezében játszott. Sokkal tisztelettudóbb, higgadtabb embert ismerhettünk. Sikerült levetkőznie a dél-olasz csapatánál dolgozó embereknél tapasztalt mentalitást. A szurkolók legnagyobb része megszerette és ő is nagyon szereti a Juventinókat. Az azelőtti reklamálásokhoz képest türtőzteti magát.

Szimpatikus embert ismerhettünk meg a személyben. Ezt a szimpátiát tovább emeli, hogy az előző szezonban egy gólt sem ünnepelt, amit a volt csapatának lőtt. Abban is biztos vagyok, hogy ha úgy hozná a sors, hogy bevenné a szeretett csapatunk kapuját, nem ünnepelne.

A célja, hogy kupákat nyerjen, azt sikerült nálunk elérnie. 2 darab Scudetto, 2 darab olasz kupa. Ennyivel gazdagodott a Juve vitrinje, mióta Gonzalo segítette a csapatot. A hőn áhított BL-serleg nem jött össze neki, de számára így is nagy szó, hogy ilyen trófeákat nyerhetett. Valamilyen szinten sikerült levetkőznie azt a görcsöt is, ami eddig benne volt, hogy nagy meccsen nem képes jó teljesítményre. Beléivódott a győztes mentalitás, amit továbbvisz a Milánóba.

Összegezve: Elégedettek lehetünk vele, jó döntés volt a leigazolása. Sokat segített a pályán és gazdaságilag is éppen, hogy megérte. Egy remek fickó, akinek sajnos nagyon rosszul jött CR leigazolása, de sajnos neki is az legjobb, hogy egy olyan helyre kerülhet, ahol rendszeresen játszhat és góljaival segítheti társait. Bármennyire is megkedveltem Gonzalót, azt kell mondanom, hogy jobb lenne, ha végleg maradna Milánóba. 30 éves már és a teljesítménye romlani fog. Most volt az a pillanat, hogy még jól szálljunk ki az üzletből.

Sok sikert kívánok neki és köszönök mindent, amit a klubért tettél, Gonzalo!

Írta: JuventusFanatikus

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr9414160143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Direct_01 2018.08.04. 10:38:03

Én azt még hozzàtenném hogy Higuain pontosan ugyanaz a típusú gòlvàgò mint Gabriel Batistuta.Valamiért Madridbòl is kiűzték.Neki egyszerűen nem valò SZTÀRCSAPAT! Akkor a legjobb Gonzalo ha olyan csapatban van ahol rajta kívül senki se tud gòlt lőni.(lásd Napoli/Milan)

River (35/13)
Real (190/107)
Napoli (104/71)
Juventus (73/40)
Argentína (75/31)
A mutatòi nem rosszak de valamiért az az érzésem vele kapcsolatban hogy nem tudja kiadni magàbòl ami valòjàban rejlik benne.Én nagyon sajnàlom hogy elment,a hírek szerint bomba kondiciòban van önmagàhoz képest.Kaphatott volna még egy évet, de azt a csapat pénztàrcàja bànta volna.Jò döntést hozott a vezetőség; a legjobbakat Gonzalonak és legyen sikeres Milànò szebbik felén.

The king of alibis 2018.08.04. 10:53:43

Nem. De ezt már 2 éve egy jópáran leírtuk. Nélküle is nyertük a bajnokságokat, BL-ben pedig sosem tudott hozzátenni.

GGábr81 2018.08.04. 10:57:53

Most megy el, mikor végre már sportoló formát mutat. Pocak már nem is pocak.
Végig bíztam benne és meg is kedveltem, de közben azért kicsit többet vártam volna zöld (talán a magas vételàra miatt is). Összeségében nem volt rossz.
A Milán jól jár Hugival.
Sok szerencsét neki, ha betalál ellenünk esküszöm megtapsolom, győzzüknk 2-1-re!

Rocky80 2018.08.04. 11:03:05

Szeretett klubom szimpatikus embert faragott egy (addig) gyökérből; ugyanezt várom el Ronaldo esetében is.

És persze rengeteg gólt. :-)

(Egy dolog kimaradt, ami még inkább azt jelenti hogy megérte az árát: a megvásárlásával egy közvetlen riválisunkat fosztottuk meg a leggólerősebb és legfontosabb játékosuktól.)

Il Principino 2018.08.04. 11:40:09

@Rocky80: így van,ha ő nem jön lehet nincs sorozatban 7 Scudetto,se kupagyőzelmek..Első szezonjában pont az ő gólja,személye jelentette a különbséget a riválisokkal szemben!

JuventusFanatikus 2018.08.04. 11:41:30

@Rocky80: Jogos! Köszi az észrevételt. Pedig ez is az egyik legfontosabb célok között szerepelhetett a leigazolásakor:)

pott70 2018.08.04. 12:13:08

Abszolút megérte leigazolni.Nagy szükség volt Rá és a góljaira,sokat segített az elmúlt két szezonban,még a bl-ben is voltak döntő pillanatai.Ettől több azonban nincs Gonzaloban,szerintem már nem is lesz.Szerencsére sikerült egy jobbat igazolnunk,tovább kell lépni mindenkinek.Higunak sok sikert kívánok Milanoban,és engem egyáltalán nem zavar,hogy riválist erősítünk.Csak erősödjenek,legyen csak élesebb a bajnokság,úgyis mi nyerjük!

peti78 2018.08.04. 12:17:22

Amiert hoztak azt nem tudta amennyiert hoztak annyit nem ert es ugy utik egymast dybalaval mint az ipari aram tehat sztem az evtized legnagyobb mellefogasa volt 90 mill eurert

peti78 2018.08.04. 12:38:15

Bar beleillik a sormintaba falab matri vucinic utan istenkiraly tevez utanna falab higany utanna istenkiraly ronaldo egy sima egy forditott eppen azon mulik marottank hogy allitottak be a gyogyszereit es mennyit ivott ra

karesssz 2018.08.04. 12:57:42

Szerintem simán van mėg pár jo ėv benne. Nembiztos h romlanifog a formája.

rockitbaby 2018.08.04. 13:07:05

@JuventusFanatikus: Zömében egyetértek Veled, de összességében nézve szerintem még úgy sem érte meg, hogy ezzel elviekben a riválist gyengítettük. Megmondom miért. A Napoli egészen addig a pontig, míg el nem vittük Gonzalo-t, attól szenvedett, hogy ha Pipita nem lő gólt, vége a történetnek. Mindent ennek rendeltek alá, hogy teljes mértékben kiszolgálhassák őt.

Megvettük, ők meg a helyére Miliket, aki szerencsétlen le is sérült. Sarri pedig átalakította a csapatát úgy, hogy ne egy embertől függjön. Köszönhetően annak, hogy megvettük Hugiz, a Napoli kénytelen volt még tovább fejleszteni a játékát, amire az előző szoros idényben majdnem rá is fáztunk. Könnyebb dolgunk volt addig, míg csupán egy, egyébként sem villámléptű játékost kellett levenni a pályáról, mint úgy, hogy kvázi mindenkire figyelni kell.

Végül pedig, akár honnan is nézzük, nálunk a bajnokságban 2 év alatt lőtt kb annyi gólt, mint az utolsó Napoli-s évében. Kiadtunk 90 milliót érte, amit a Napoli igen komolyan forgatott vissza.

Amivel ellenben egyáltalán nem értek egyet, az a Milan és az opciós rész. Az AC keretéból évek óta hiányzik egy normális csatár, egy gólvágó. Gondolj bele, mi lehetett volna, ha Kalinic helyet Hugi fut ki piros-feketében a pályára. És ezt ők is tudják. Nem kötelező az opció, de nagyjából mégis a Milan kötelező jelleggel aktiválni fogja, ha nem akar egy szezon után bukni az ő szintükhöz mérten klasszis támadót. A transzfer mikéntje pedig azzal magyarázható, hogy már most is majdnem megcibálták nemesebbik tagjukat az FFP miatt, mi lett volna, ha egy összegben kifizetik Gonzalo-t. Kellett nekik a kölcsön+opció, de a helyzetüket figyelembe véve szerintem 0% esély van rá, hogy nem fognak élni vele.

Nathas 2018.08.04. 13:18:25

@karesssz: a Serie A-ban még jó csatárnak számít, de nemzetközi szinten már a mostani formája is kevés.

Kristóf Hidvégi 2018.08.04. 13:32:32

komolyan? ki lött volna gólokat? Matri?

Forzajuve16 2018.08.04. 13:39:31

Szeretem higuaint sztem jo csatár...hiába várták tőle a megváltást bl címért...egy fecske nem csinál nyarat...vhogy csapatilag kellene megnyomni a "nagy meccseket" (bl) harcolni harcolni kell a győzelemért es akkor lesz bl trófea...kedvenc csapatom a juve es remelem hogy most osszejon minden ..de sajnalom higut en nem engedtem el volna milanba..

triplat 2018.08.04. 13:48:27

Szerintem ha a milán nem él az opcióval akkor sem lesz nagy gond 40 milla körül simán megveszi bárki. Más nem elmegy kínába egy kis pénzt keresni. 40 milla a mai árakhoz képest semmi. Nem lesz ezzel gond. Bár én sajnálom hogy elment. + vitte Caldarat is.

JuventusFanatikus 2018.08.04. 14:29:01

@rockitbaby: Nem lenne ezzel az üzlettel probléma, ha kötelező opció lenne. De így akár még alkudni is képes a Milan, ha úgy akarja. Idén is nehezen találtunk neki csapatot, jövőre még úgyse. Ha a Milan annyira viztos lett volna, hogy megvásárolják jövőre, belementek volna a kötelező opcióba. Mindenestre úgy kezelem ezt az üzletet, hogy megveszi a Rossoneri.

2018.08.04. 15:53:31

Szerintem Higuain a világ egyik legjobb csatára,hülyeség megkérdőjelezni. A megszerzése nem volt melléfogás,az az egy bosszant,hogy két ev alatt munkásembert csináltunk belőle egy antifocit játszó csapatban...ennél sokkal többet ki lehetett volna belőle hozni. Remélem Ronaldóval nem ez a terve Allegrinek! Sok sikert a továbbiakban Gonzalo!

Watakuki 2018.08.04. 16:49:22

Én emberileg nagyon megkedveltem, küzdött, hajtott a csapatért, és ahogy a cikkben is leírta a kollega, igenis nagy meccseket hozott nekünk, bár azt aláírom, hogy amikor igazán nagyot kellett volna dobnia (Real elleni meccsek, Barca elleni csoportkörben), akkor csondben maradt.
Az elmúlt két évben szerintem simán a top 3-5 befejező csatár között lehet említeni a nevét, és a Milanban is hozni fogja a formáját. Más kérdés, hogy ilyen kiszolgálást, mint itt (Costa, Sandro, Cuadrado, Dybala, Pjanic) nem fog kapni, úgyhogy nem aggódok amiatt, hogy a nyakunkra hozná őket :D

rockitbaby 2018.08.04. 16:51:37

@JuventusFanatikus: Nem tudhatjuk, hogy tényleg ennyire nehezen találtunk neki csapatot, vagy maga a játékos tette azt lehetetlenné. 7,5 milliós fizetést kapott nálunk, ennél többért volt hajlandó menni. Ennyit nincs épeszű klub igazgató, aki megadna neki.

A Milan-nál felszabadult 7,5 millió Bonu visszajövetelével, így igazából 1,5 millió lenne az, amit hirtelen nekik össze kellett szedni. Annyira nem vészes a történet.

Nem régiben olasni lehetett, hogy az amortizációs értékekkel számolva idén 60 milliós eladási ár mellett jönnénk ki nullára Higuain kapcsán. Ez persze nem olyan fasza dolog, mert évről évre csökken. A Milan annyit ért el ezzel a 18 millió kölcsönnel, hogy jövőre a maradék alkudozás nélkül is lehet, hogy 10 millióval kevesebb lesz. Az meg már igen csak diszkont árkategória. Nem is kell alkudniuk, anélkül is olcsóbb lesz a baba.

Ebben a bizniszben ők irányítottak, kihasználva, hogy mi voltunk félig kényszer helyzetben. A könyvelést nem döntötte volna be, ha marad; de 7,5 millió kicsit sok a padot koptatva. Szerintem igen is biztosak a dolgukban, le fogják hívni az opciót, de az ő szemszögükből sokkal jobban hangzik így a biznisz. Ők is valamennyire kényszerpályán mozognak. Kell nekik egy kicsike befektetés, hogy kilábaljanak abból a posványból, amiben vannak. Két évre lebontva pedig az így nekik aranybánya.

Il Principino 2018.08.04. 21:57:00

A Ronaldo biznisznek ez volt a hátránya..

peti78 2018.08.05. 08:07:19

@Watakuki: eros szavak ezek polgartars egy olyan jatekosrol aki alapveto technikai hibakkal ( labdakezeles) kuzd es a sebessege is a serie b szintjet surolja, a teljesitmenyhez nem eleg az elszantsag az akarat ide bizony tudni is kell amibol sajnos a pocakbajnok nem allt ketszer sorba a foci isteneinel, szimpatikus rendes gyerek elfogadnam szomszednak de abbol a szanalmas vergodesbol amit a zebra mezben muvelt hal istennek vege.

Watakuki 2018.08.05. 10:33:48

@peti78: Más a véleményünk akkor.

Bagg10 2018.08.05. 18:52:49

A legfontosabb aspektus kimaradt:
90 millio euroert megszereztük Higuaint, ezzel kihúztuk a Napoli 36 gólos méregfogát.
nyert valamit a Napoli ezalatt a 2 év alatt? Nem, mi közben 2 scudetto, 2 olasz kupa, 1 BL döntő.
tehát megérte!
2016-ban top kategóriás center volt Higuain (Lewandovski, Benzema, Kane, Suarez, stb. ezen a szinten) Így volt jó, hogy nem a zsebmetszőknél rugdosta a gólokat tovább

epaska 2018.08.05. 20:27:51

Sokféle szemszögből meglehet közelíteni ezt a kérdést.

1. Pénz
A napoli egy irreális kivásárlási árat csatolt a szerződéséhez, amelyet a Juventus aktivált. Amennyiben megérte volna, valószínűleg más csapatok is közbe lépnek. Ha nincs a "36 gól", a kutyának sem kell...
2. Taktika
Elhoztunk, egy játékost, akinek előző csapatában kidolgozott játéka volt. Minden ő rá hegyeződött ki. Rá volt építve az egész napoli játéka. Itt már korántsem az volt a helyzet. Meg is látszódott a szenvedés minden lépésén Torinóban.
3. Másik csapat gyengítése
Ez még rendben is lenne, ha akkor nem egy korosodó játékosról lenne szó, irgalmatlanul magas összegért. Soha senkiért ennyyi idősen nem adtak még ennyi pénzt, egészen Cristiano Ronaldo leigazolásáig. A vásárló mindkét esetben ugyan az. A következő Messi lesz?
4. Marketing
Gonzalo Higuaínnak maximum a csizmán belül volt/van marketing értéke. Azon kívül soha nem is volt és nem is lesz.
5. BL
Gonzalo előző csapataiban és a válogatottnál is rendre csődöt mondott az igazán nagy meccseken.

epaska 2018.08.05. 20:37:47

@epaska:
6. Későbbi értékesítés
Az elmúlt két hét...Caldara...Bonucci...

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása