Allegri: "Egyszerűbb gyönyörűen játszani, mint győzni"

allegri_massimiliano_mutogat_1.jpgA Juventus mestere, Massimiliano Allegri a Tuttosportnak adott hosszú interjút, amely során természetesen szó esett a bajnoki versenyfutásról, a formáját kereső Higuaínról és a nagyszerű formában játszó Dybaláról is.

"Aggódunk-e? Nem, csupán tiszteljük a Napolit, az Intert és a Romát." - mondta Allegri a Tuttosport munkatársának nyilatkozva.

"A Milannak is komoly átigazolási időszaka volt, hogy odaérjenek az első négybe, de most egy kicsit leszakadtak. Ha csak a Lazio be nem száll, a végén ez az öt csapat játszik majd a négy helyért. A Napoli fejlődött, három éve ugyanaz a csapat játszik együtt.

A Juventus sokat változott, s továbbra is győz, nekik fejlődött a játékuk, s természetes, hogy ebben az évben, két pont előnnyel, úgy érzik, hogy mellettünk ők is esélyesek a scudettóra, de ez még korai. Ahogyan mindig, most is márciusban dől el a szezon. Nyolcvanhat pont kell majd a győzelemhez, s a Romának és a Napolinak meg kell ismételniük a rekordjukat."

A válogatott szünet előtti utolsó bajnoki mérkőzésen a Juventus az Atalanta ellen szórakozta el előnyét, s végül 2:2-es döntetlennel távozott Bergamóból.

"Harmincöt percig csodálatosan játszottunk az Atalanta ellen, 2:0-ás előnyt szereztünk, majd elkezdtünk egyre kevesebbet és kevesebbet nyújtani... A labdarúgás végső soron a szilárdságon áll. Ha valaki elbízza magát, trófeákat veszít, egyszerűbb gyönyörűen játszani, mint győzni."

A Juventus argentin támadója, Gonzalo Higuaín egyelőre távolról sincsen csúcsformában, s Allegri sem rejtette véka alá, hogy sokkal többet vár a játékostól. 

"Gonzalónak meghatározóbbnak kell lennie. Nem számít, hogy huszonöt vagy harminc gólt szerez, az a fontos, hogy azok döntő gólok legyenek. Fizikálisan már jobban van, dolgozott a válogatott szünet alatt, de még nincsen százszázalékos állapotban.

Higuaín egy kivételes játékos, de nagyon feldühít, mert többet várok tőle, mert sokkal többre képes. Mindeddig az ötven százalékát nyújtotta annak, amire képes lenne."

Higuaín ifjú honfitársa, Paulo Dybala közben ihletett formában kezdte az új szezont, s Allegrit megkérdezték arról, hogy vajon ő-e a legjobb játékos, akivel valaha dolgozott.

"Nehéz összehasonlításokat tenni, mert különböző játékosok. Szerencsém volt, hogy dolgozhattam Pirlóval, aki bár más poszton játszott, de rendkívül tehetséges volt. Ronaldinho a normalitáson túl volt. Amikor egyszer a Barcelona ellen játszottunk, a Camp Nou közönsége tíz percig éltette. 

Azután ott volt nekem Cassano, Robinho és Ibrahimović, aki tehetséges volt a maga módján, s különbözött másoktól. 

Dybala huszonhárom éves, sokat kell fejlődnie, s tavaly óta sokat változott fizikálisan. Meg kell tanulnia, hogyan kezelje a mérkőzéseket, mert bizonyos meccseken egy kicsivel kevesebb energiája lehet. 

Fejlesztenie kell a jobb lábát is. Meg kell tanulnia használni, ahogyan Bernardeschinek, máskülönben a játékuk egysíkú lesz. Ezek tehetséges srácok. Bernardeschi jól játszott Bergamóban, de nem kellett volna szabálytalankodnia Gómezzel szemben, szorosabban rá kellett volna tapadnia, s meg kellett volna akadályoznia a beadást. Ezek azok a részletek, amelyeken eldől, hogy megnyered vagy elveszíted a mérkőzéseket.

A Juventusnál minden labda fontos. Egy középcsapatnál, ha valaki két-három szép dolgot csinál, majd nyolc hibát ejt, a jó dolgokat nézik, s nem foglalkoznak a hét-nyolc hibával. A Juventusnál ez számít. Berna tehetséges, de sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy rendszeresen játszhasson egy nagy csapatban. Mert egy nagy csapatnál győzni kell, s az akarati tényező meghatározó. Néha azt mondhatom, hogy ez szép volt, de ez nem elég a győzelemhez.

Rugani sokat fejlődött, de meg kell tennie az utolsó lépést. Elégedett vagyok, függetlenül attól, hogy még fiatal. Gyors, nehéz túljutni rajta, de fejlődnie kell az egy az egy elleni helyezkedés tekintetében. Fejlődnie kell a megérzések terén.

Douglas Costa nem egy rejtvény, mikor megkapja a labdát, fontossá válik, mindig egy az egy ellen játszik. Ugyanakkor neki is száz százalékra kell kerülnie, mert jelenleg hatvan százalékon van. Többet kell nyújtania, mert amikor a Bayernnél vagy a Juvénál van valaki, többet kell megkövetelnie önmagától. Ha Douglas bízik magában... mamma mia.

A Juventus mestere úgy látja, hogy a cardiffi döntőben 4:1-es győzelmet arató, címvédő Real Madrid lesz a Bajnokok Ligája jelenlegi kiírásának legfőbb esélyese. 

"A Real az első számú esélyes. Egy kissé visszaestek, elhullattak néhány pontot, de kezdenek rátalálni a megfelelő dolgokra. Hetven százalékot nyújtottak idegenben a Dortmund ellen, s győztek. 

A Barcelonának ott van Messi, aki a különbséget jelenti. A Paris Saint-Germaint egyelőre nem lehet megtippelni, de olyan játékosiak vannak, mint Neymar, Mbappé, Cavani vagy Dani Alves... Majd meglátjuk, hogy milyen csapatot alkotnak márciusban.

Hiányzik-e Dani Alves? Fontos, technikás játékos, aki nagyon jó teljesítményt nyújtott nálunk az elmúlt szezon második felében."

A nyári mercato talán legnagyobb meglepetése az volt, hogy Leonardo Bonucci az AC Milan együtteséhez igazolt a Juventustól.

"Leo fontos játékos volt, azonban a Juventus történelme világos. Egy csomó fontos játékos távozott. Berlin után, Pirlo, Vidal és Tévez távozásával úgy tűnt, hogy a Juvénak vége, de újrakezdtük. Ugyanez történt Pogba és Morata távozásakor. A klub jó munkát végzett.

Mosolyognom kell, amikor azt mondják, hogy az edzők nyernek a taktikáik révén. Ha minden játékos egyenlő volna, akkor a Paris Saint-Germain nem költött volna 222 milliót Neymarra, Messi nem érne 21 milliárdot, Dybala 170 milliót. 

Bármilyen tervei lehetnek az embernek, a végén ott a labda, amivel ügyesen kell bánni, máskülönben a klubok nem költenének a semmire. A kosárlabdában a Lakers és a Philapelphia azért nyert, mert a Lakersnek ott volt Magic Johnson, a Philadelphiának Julius Erving.

Minden tiszteletem dacára, ha a Lakers Andrea Scoccherát játszatta volna a Pallacanestro Livornóból, aki még kosarat sem dobott... Vagy ha én játszottam volna a Barcelonában Messi helyett, nem lennének azok a Bajnokok Ligája győzelmek."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr1912942359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forza Juve !!! 2017.10.09. 13:20:54

Na végre nem egy olyan nyilatkozat Allegritől amikor Higuaint védi.

Rocky80 2017.10.09. 14:13:41

Ha mindenki belendül... mamma mia! :D

Drughi Di Bianconeri 2017.10.09. 14:30:37

Jó "kis" tartalmas nyilatkozat ez :)

Tetszik,hogy nem hagyja,hogy az ügyesebb játékosaink elszálljanak: Dybalának is fejlődnie kell még, Bernardeschinek pláne, nyilván utóbbi azért nem játszott eddig olyan sokat - de bízom benne,hogy megmutatja Maxinak,hogy méltó a kezdőcsapat-beli tagságra.

Az is szimpatikus,hogy Higanyt picit megdorgálja - a maga higgadt,elegáns módján.

De abban én nagyon nem értek egyet a mesterrel,hogy könnyebb lenne gyönyörűen játszani,mint győzni.
Ha ez így lenne,akkor minden csapat a szépségre törekedne,nem a játék tördelésére,hátul passzolgatásra,faultokra stb.
Na meg,ha olyan egyszerű gyönyörűen játszani,akkor miért csak évente kb. 3 meccsen játszunk szépen ?

Pont a fordítottja igaz: egy szép,látványos és hatékony támadójátékot sokkal nehezebb megszervezni,mint egy hatékony védekezést.
Persze előbbihez olyan minőségű játékosok kellenek,mint amilyeneket pl.: Allegri is megemlít,de klasszis játékosokkal SEM csak és kizárólag a játékos egyéni,improvizatív tehetségére van bízva "A" támadójáték.

Nem értem ezt miért mondta, talán csak terelés,vagy emlékeztetés,hogy a Juventusnál a "győzelem az egyetlen dolog,ami számít"...?

A végén ezen a kosárlabdás hasonlaton sírok - nagyon jófej lehet Allegri amúgy,privátban is :D

Ahogy azt is bírom benne,hogy már a szezon elején bemondja,hogy hány pontra lesz szükség,mennyit fogunk gyűjteni a szezon során :D
Ez elég nagy nyomást helyez(het) az ellenfelekre, a mieinknek meg - talán- extra motivációt jelenthet. :)

Rikoo 2017.10.09. 14:31:36

Ez az eddigi legjobb Allegri interjú mióta itt van.
Van benne beszólások, okosságok, tanulságok és még humor is.

Rikoo 2017.10.09. 14:48:18

@Drughi Di Bianconeri: Szerintem itt a topfutballra gondolt.
Alapvetően igaz az, hogy gyönyörűen játszani egyszerűbb, mint nyerni, mert utóbbihoz több koncentráció és több befektetett energia szükséges.

Talán az Arsenal a legjobb példa erre, mert a Barcelona féle tiki-taka után talán ők játszották a legszebb játékot, ha az elmúlt 10-12 évet nézzük és mégsem jártak sikerrel.
Végülis a Napolit és a Dortmundot is idevehetjük.

Egyébként érdekesség, hogy a Juventus mindig a rangadókon vagy nagyobb meccseken játszik szépen.

Drughi Di Bianconeri 2017.10.09. 14:57:26

@Rikoo:
Szerintem inkább részigazság: könnyebbnek egyáltalán nem nevezném,hiszen akkor Cholo sem a védekezést/favágást oktatná egy, a 2 nagynál lényegesen olcsóbb keretnek évek óta,hanem a sziporkázó támadójátékot.
Vagy mondhatnánk Mourinho csapatait is.

A győzelem, a győzni tudás önmagában nehéz: az ahhoz vezető út az edző saját egyéniségén,stílusán és a csapat játékosainak kvalitásán múlik.
A győzelmet egyrészt a stratégia,méginkább a játékosok mentalitása,győzni akarása hozza meg.
Fogcsikorgatva,otrombán,néző-gyilkos módon is lehet "győzni akarni",meg lazán,elegánsan,szórakoztatóan,látványosan is :)

Az,hogy valaki szépen játszik,nem zárja ki azt,hogy egy védekezést is meg tud szervezni: Wenger Arsenalja azért nem nyer semmit,mert hiába játszanak/játszottak szépen, a védekezést nem tudja megszervezni az öregasszony.
Pep meg tud szervezni egy védekezést is,nem csak hatékony és látványos támadójátékot -igaz,ehhez az alapanyag is általában rendelkezésére áll.

Sokkal egyszerűbb a védekező-focit megszervezni,leoktatni - legalábbis a legtöbb szakkönyv az én véleményemet támasztja alá :)

Watakuki 2017.10.09. 15:45:57

Elösször is + pont a fordításért, bár ezt a blogon megszokhattunk :)

Hihetetlen korrekt, és tartalmas nyilatkozat Allegritől, nagyon inteligens dolgokat mondott, nagyjából minden szavával egyet kell hogy értsek, ami kicsit kusza, azt már elöző kommentekben taglalva volt.

Viszont a százalékokkal való dobálódzás az is nagyon komoly :D

Rikoo 2017.10.09. 16:08:54

@Drughi Di Bianconeri: Egyértelmű, hogy Cholo ezt próbálja erőltetni mivel ez sokkal inkább sikerre vezet, mint a "gyönyörű játék".
2x jutottak BL döntőbe megnyerték a La Ligát és talán még a spanyol kupát is, de erre nem emlékszem pontosan.
A két BL döntőben is csak a szerencse nem volt velük, mivel egyik az büntetőpárbajban dőlt el, a másikon pedig vezettek még a 90. perc után is csak ugye Ramos megint kihúzta a szarból őket. Hihetetlen játékos...
Nem mellesleg, ha Cholo és Mourinho a szervezett csapatjátékhoz értenek akkor miért változtatnának a felfogásukon?
Lehet, hogy változik a foci évről évre, de ők az alapokra helyezik a hangsúlyt.

Talán a Juventusból van egy jó példa, ha az előző szezont nézzük.
Higuaín a Sarri féle "gyönyörűen játszó" csapatból jött és ott gyakorlatilag csak annyi dolga volt, hogy a technikai megoldásokra figyeljen és próbáljon meg gólt szerezni bárhonnan.
Ezzel szemben a tavalyi szezonban rengeteget futott, védekezett és visszazárt még a védekező pontrúgásokhoz is.
Sokkal több energiával jár eredménycentrikus játékot játszani a topfutballban.
És azt se felejtsük el, hogy brutálisan gyors a tempó és így lehozni kapott gól nélkül 95 percet, nagyon komoly koncentrációs készség kell.

steven.h 2017.10.09. 16:29:43

@Rikoo: +1, szerintem pont ezért van igaza Allegrinek, hogy győzni nehezebb

Drughi Di Bianconeri 2017.10.09. 16:35:40

@Rikoo:
Vitatkoznék azzal,hogy ez "sokkal inkább sikerre vezet".
2010től nézve 5ször jutott be védekező csapat a BL döntőbe és csak a Chelsea és az inter nyert ezek közül, a többi 6ot a támadójáték nyerte meg, vagy 2013ban eleve 2 támadófocit játszó csapat döntőzött, szóval a tendencia pont mást mutat.

Higanynak nyilván kevesebb dolga volt a Napoliban, cserébe a körülötte lévők sokkal többet melóztak , futottak, továbbá nekem nem rémlik,h lennének dupla-duplára képes szélsőink, vagy olyan jellegű középpályásaink,mint az afrikaiaknál - ez idén változhat.

Te inkább a mentalitás tartásról beszélsz, való igaz, bekkelò fociban nagyon keményen, fogcsikorgatva kell koncentrálni, de én arról beszélek,hogy a támadófocit megszervezni sokkal nehezebb, ott is a pillanat tört része alatt kell dönteni,hogy mozogjon xy labda nélkül - hová stb.
Ez nyilván tanítható,tanulható, de sokkal nehezebb megcsinálni,mint a bekkeljünk játékot, illetve, ha a támadójáték-beli mozgásokat megtanulták, azokhoz idő is kell,amíg leülepednek, ösztön -szerűvé válnak a kényszerítők,háromszögelések stb.
Na meg labdavesztés után azonnal presszingelni sokkal fárasztóbb fizikailag, több futással jár,mint a "parkoljuk le a buszt a 16osra" stílus és sokkal látványosabb is (lásd: Pep csapatok, Conte 1. eve, 2013as németek).
Ilyen presszinget nem szoktam sokszor látni a Csapattól csak ritkán 10 percekre/meccs, vagy akkor,ha tényleg mindenki ihletett.

Szép támadójátékra nem csak 11 zseni képes, eredményes,elsöprő persze akkor tud lenni,ha minél több minőségi játékosod van hozzá.
Lehet,hogy a Napoli azért sem lett még bajnok,mert zsenijük nincs,"csak" kiváló játékosaik,bár Mertens nagyon közel áll hozzá.Na meg a védőik középszerek.

A nyílt, intuitív focit játszó csapatokban persze benne van a hiba lehetősége védekezésben,na de Mi a nagy védekező csapat idén majdnem minden meccsen gólt/gólokat kapunk, mellé még csúnyán is játszunk,szóval : hogy is van ez ?

Ezt,amit mi a meccsek nagy részében játszunk 11 5 milliós játékos is lehozza, lásd a bajnok Leicester cityt, vagy azt az Atleticot,ami bajnok lett(egy olyan évben,amikor káosz volt mindkét nagynál, ez se feledjük), ehhez nem kellenek 40 milliós szélsők, se 90 milliós center.

pedronegroo 2017.10.09. 16:38:24

Nem a gyönyörűségét hiányoljuk hanem a focit! Lásd BL döntő, a Real főlényesen nyerte a futball nevű játékot, sallangmentes támadó játékkal mivel ők ezt láthatóan gyakorolják és tudják mi meg nem. De Allegri erre úgy látszik képtelen és bemantrázza magának hogy a győzelem ára a szarjáték. De nem is lehet tőle többet várni kinek az 1:0 a tökéletes eredmény bár sokan megmondták hogy majd most lesz támadófoci mert elől beerősíttetünk, ja tudom, tavasszal leszünk csúcsformában és törvényszerű hogy addig szarul kell játszani. A büdös nagy igazság hogy a támadófociban sokkal több meló van!!! Az Allegri féle 10 ember védekezik és majd Dybala(anno Tevez) megoldja taktikát biztos rohadt nehéz volt kidolgozni.

Drughi Di Bianconeri 2017.10.09. 16:52:04

@pedronegroo:
Nagyon nem adom az Allegri-fóbiádat, de Maxinál valóban gyakran kimerül abban a támadójáték szervezése,hogy "majd Ibra/Tevez/Dybala megcsinálja , második hullámban meg érkezik a 8as Boateng/Nocerino/khedira", de én nem gondolnám azt,hogy csak erre képes,hiszen láttuk már szépen játszani ezt a brigádot is - igaz nem sokszor, a BLben is.Szóval nem tudom miért választja gyakrabban a könnyebb és csúnyább utat...?

pedronegroo 2017.10.09. 17:06:42

@Drughi Di Bianconeri: Ok, természetesen én sokszor túlzásokba esek de azért a lényegi mondanivalóim, kritikáim nem alaptalanok. A támadójátékunk nagyon suta és szervezetlen, egy-két emberes produkció és ez Allegri találmánya a csapat nyilván többre képes. De mint ahogy írtam ennyit lehet tőle elvárni mivel lenyilatkozta korábban a Mester hogy az 1:0 neki a tökéletes meccs, ezért van hogy mindig van egy klasszis (Ibra,Tevez,Dybala) aki villan egyet a többi pedig végzi a kulimunkát. Hogy többre képes e maga Allegri nincs értelme boncolgatni mivel a filozófiája eleve kizárja ezt az eshetőséget. De általában mindenki abba az irányba indul el amihez jobban értőnek gondolja magát vagy ami könnyebb számára.

Rikoo 2017.10.09. 17:14:04

@Drughi Di Bianconeri: Azért a körülményeket se felejtsd el. Az Atletico mind a 2 esetben nagyon közel volt a győzelemhez és meg is érdemelték volna, mert jobban játszottak mind2 döntőben, mint a madridi rivális.
A Juventus esetében pedig a Barcelona elleni meccsen 1-1-nél teljesen egyértelmű tizenegyest nem adtak meg, mikor Pogba ellen szabálytalankodott Dani Alves.

Érdekes, hogy felhoztad itt a labdarúgással kapcsolatos szakkönyveket, ott arról van szó, hogy a labdanélküli csapat sokkal többet fut, mint a támadócsapatok akik járatják a labdát és helyezkednek.
Egész meccses presszinget pedig egyetlen csapattól sem látsz. A maximum az 15-20 perc egy meccsen, de arra sem képes sok csapat. Hiába a sok táplálékkiegészítő azért van egy határ amit nem lehet túllépni.
Egyébként amire Te gondolsz, mint védekezés, hogy favágás, beparkolás stb. az rengeteg fizikai melóval jár.
Kis sprintek, folyamatos mozgás, ütközések, párharcok megnyerése vagyis pont a legfárasztóbb dolgok a labdarúgásban.
Sokkal egyszerűbb a technikai része a játéknak, ha a megfelelő tudás is megvan hozzá.

Ez a nagy védekező csapat 20 gólt lőtt 7 meccsen, szóval erősen kétlem, hogy az idei meccsekre illene ez a jelző.

Drughi Di Bianconeri 2017.10.09. 17:38:43

@Rikoo:
Az Atletico az 1. döntőben valóban megérdemelte volna a győzelmet,anti-foci ide vagy oda,csak volt egy Ramos.
A 2. döntőben mire fel érdemeltek volna győzelmet,arra,hogy Griezmann forintot nem ért egyik döntőjében se és 11est is hagyott ki ?

Nyilván csak azért kaptunk ki a Top MSNnel felálló Barca ellen,merf nem adtak meg egy 11est, nem azért mert már az 1.félidőben úgy beszoritottak, h levegőt sem kapott a caapat és ha kicsit szerencsésebbek Neymarék 4el mehettek volna a szünetre.Nyilván :)

Kevered megint a dolgokat én a PRESSZINGRŐL beszélek, nem a labdabirtokló fociról, a kettő nem mindig ugyanaz, attól, h gyakran aktívan presszingel egy labdabirtoklós focit játszó csapat(azért,hogy AZONNAL viaszaszerezze a labdát és járathassa azt).
Sokkal egyszerűbb és kevésbé fárasztó visszarohanni a 16oshoz és állni,mint f@sz a lakodalomban,mint azonnal, már kpn, fent letámadni, kimozogni.
Xavi - Iniesta meccsenként 12 kmeket futottak a TOP Pep-Barca idején,mint ahogy most is qrva sokat fut egy pep vagy klopp csapat.
Ez sokkal gyorsabb, reflexszerűbb mozgás,mint labdavesztés után visszakocogni a 160sra, ahol meg nem megy,mert az ellenfél tud kontrázni/focizni ott baj is van belőle, lásd amikor egy papu gomez szopatja szét a csapatot,mert gyorsabb,mint bármelyik védőnk.

Egész meccses presszingre nincs is szükség, de labdavesztéskor sokkal látványosabb,hatékonyabb,mint kocogni vissza a 16osra.
Nálunk szinte SOHA nincs első szándékból támadás vezetés,számtalan akcióra emlékszem,amikor létszám fölényben kontráztunk és ahelyett h lövés lett volna, vissza kellett gurítani a kapusig, sandro, costa,alves stb. meg csak nézték h mi ez, mert nem ebben szocializálódtak.
Ez a tipikus beszari olasz " csak ne kapjunk gólt" stílust, pedig 2szer annyi lövés, tán' gól is születhetne ezekből, ha végig vihetnék az akciót a lassan, mackósan építkezés helyett.

Allegri még mindig regista-központú játékban gondolkodik, csak az a baj, hogy a caapatban nincsen regista...

Tehát szerinted most a Juventus 20 gólt lőtt, akkor ez már támadófoci ?!
A Napoli 25öt lőtt, de nem csak ezért támadófoci,amit játszanak.

Alex8610 2017.10.09. 17:38:50

@Rikoo: Abbol a 20golbol Dybala 12t vállalt magára ami azért elég kiugró és ugye rekordnak is számít nem biztos hogy ezt végig tudja hozni.Osszehasonlitva Conte első évével ha jól emlékszem Barzagli nem lőtt csak gólt a csapatban. Az Atalanta ellen az utolsó fordulóban engedték át neki a 11est amit értékesített is.

Rikoo 2017.10.09. 18:06:25

@Drughi Di Bianconeri: Griezmann, hogy jön ide? Csapatokról beszélünk nem?
Az Atletico tökéletesen felkészült mind a döntőre és megfojtotta a Real játékát. A saját elképzelésük és játékstílusuk dominált mind a 2 döntőben. Ramos gólját kifejezetten sajnáltam, mert nagyon megérdemelték volna abban az évben.
Ha jól emlékszem utóbbi meccsen pedig még labdabirtoklásban is verték őket. Nem volt látványos döntő, de nagyon komoly tempó volt.

Mégsem sikerült gólt lőniük akármennyire is beszorították a védelmet. Szerencse is volt, nyilvánvalóan, de a csapat kihúzta 1 kapott góllal a meccsnek azt a szakaszát. Azt miért nem hozod fel, hogy Morata egyenlítő gólja után teljesen megzavarodott a Barcelona? Vagy ott a tizenegyes eset. Szerinted nem volt szabálytalanság?

Egyáltalán nem mind1, hogy a 12 km-es meccsmozgást hogyan végzi egy játékos. Alapból nagy része ennek séta és kocogás. Akkoriban teljesen más futball volt, mint most az elmúlt 2 évben. A sajtóban egyre népszerűbbek is lettek a nagyobb kluboknak a szakemberei akik a játékosok életmódjáért, táplálkozásáért felelnek, mivel teljesen megváltozott futóminőség az elmúlt 10 évben.
80%-kal több a lendületes futás és sprint, mint a tiki-taka korszakhoz képest, ami óriási különbség. Már akkor is érzékelhető volt ez, mikor a Bayern kiverte őket 7-0-val az elődöntőben, most pedig egyértelműen sokkal nagyobb a különbség.

Azért nagyon nehéz úgy játszani a Serie A-ban, hogy az ellenfél 2 sort húz fel a kapu elé a meccs 80%-ban. És ezt legalább 13-14 csapat csinálja.
Ha pl. a La Ligában játszana a Juventus biztos vagyok benne, hogy sokkal több gólt szerezne, mint most. Mellesleg én úgy érzem, mintha egyértelműen tartalékolnának a kiscsapatok ellen a játékosok, mert úgyis tudják, hogy nyerni fognak. Az meg már mind1, hogy mekkora különbséggel. Ez csak a szurkolóknak nem mind1.:D
Azért tavaszra mindig összerakja Allegri a csapatot, ott már érződik, hogy mindenki a maximum közeli állapotánál tart.

Pjanic mondjuk átalakult box-to-box játékossá, de nem is baj ez. Nézzük meg a Bayern középpályáját most Xabi Alonso után. Az ő játékuk is regista központú volt, de Rudy nem tudja azt hozni, mint a spanyol.

Rikoo 2017.10.09. 18:08:23

@Alex8610: Dybala 10 gólt lőtt a bajnokságban, de lőtt már gólt Higany, Mandzukic, Cuadrado, Alex Sandro, Pjanic és Bernardeschi is. Szerintem nem vészes a helyzet.
Ami jó lenne, ha Bernardeschit minél gyorsabban sikerülne felépíteni és Higany is megpróbálná kihozni a maximumot magából, mert sokkal veszélyesebb is lehetne a támadójáték velük.

Alex8610 2017.10.09. 18:23:33

@Rikoo: Össze fog állni ettől én nem nagyon tartok Cuad is újra formában van Berna is majd egyre magabiztosabb lesz Costa is megszokja az olasz focit jók leszünk elől.Engem sokkal jobban aggaszt hogy hátul mi lesz meg Pjanic hiányát is nagyon megerezzuk.

Drughi Di Bianconeri 2017.10.09. 18:44:31

@Rikoo:
Ebből a vitából most kiszállok,mert még mindig kevered a presszinget a labdabirtoklással, a sprintet,reakciót a kocogással, szerintem csak azt akarod láttatni,hogy valójában milyen jól támad a mi csapatunk, igaz,hogy ez nem látszik,illetve nagyon alá akarod támasztani Allegri szavait.

Ha tényleg könnyű gyönyörűen játszani, akkor a csapatok 85% miért az anti-focit, a nézhetetlen stílust erőlteti és nem a nagyon könnyen elsajátítható támadó-futballt ?

Morata gólja után kb 10 percig volt megzavarodva a Barca, akkor kellett volna még betalálni, de nagyon leegyszerűsíted, elbaboizálod a dolgot azzal,ha úgy állítod be,mintha egy meg nem adott tizi miatt kaptunk volna ki.
Elmaradt egy tizi, valóban,DE nem amiatt kaptunk ki, hanem azért mert Neymar taknyosra szopatta a klasszis védelmet és Tevez,Pirlo,Pogba forintot nem értek azon a meccsen.
Egyébként abban a döntőben sokkal inkább éreztem esélyesnek a csapatot -így utólag- mint idén, a látottak alapján.
Akkor mentálisan volt sz@r a csapat, idén fizikálisan, de mindkét döntőben eltűntek azok a játékosok, akiktől a gólt, fordulatot várja az ember, ez egészen érdekes.

(Griezmann amúgy a döntők Higuainja ,vagy Higany a döntők Griezmannja xD)

Az a baj, hogy a tiki-takát is osszekevered a presszinggel és a labdatartással, Pep sem ezt játszatja már, de nézz meg egy City meccset: a presszing, sok futás, gyors reakció, labdatartás megmaradt, de közel sem tiki-taka, sokkal direktebb, nyíltabb focit játszat, a középpálya túltöltésével, half-spacekbe behúzódó szélsò bekkekkel.

Presszingel egy Klopp csapag is,mégis nehéz lenne labdatartó játéknak, pláne tiki-takának minősíteni azt a fajta futballt.

Neked a 16oson álló f@sz taktika tetszik, nekem a presszingelő, agresszíven labdaszerző játék(akár kontra akár labdatartás van utána, az már edzői/alapanyag függő stílus kérdése).Lippivel is agresszív,sok futásra épülő,presszinget jatszott a csapat, Conte 1. évében is, de néha még a tök más stílusú Allegrivel is összejött, én azt szeretném, nem az állunk mint a f@sz,amíg fel nem dugják a seg..nkbe játékot, pláne ilyen lassú védőkkel, akik a nagy rutinjukkal bármikor összehoznak egy gólt az ellenfélnek,pláne ,ha döntőről van szó :)

Ehhez pl nagy segítség Matuidi,aki nem is tud más rendszerben gondolkodni,mint presszingelni az ellen labdását.Nekem ezért tetszik.

Rikoo 2017.10.09. 19:20:27

@Drughi Di Bianconeri: Nem, egyáltalán nem keverem, alapvetően ennyit változott a futball az elmúlt évek során, ezt tények támasztják alá.
80%-kal több lendületes futás és sprint van egy meccsen a topfutballban, mint 10 éve. Egyszerűen atletikusabb lett a sportág.

Azért megfelelő technikai tudás is kell ehhez. Anélkül felesleges is miről beszélni.

Szerintem az egy nagyon kiegyenlített meccs volt. A meccs eleje volt botrányos, ott teljesen beszorult a csapat, egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a Barcelonával. Később, viszont látszódott, hogy a taktika az megvan csak a játékosok nem tudták lereagálni a játékszitukat az elején és kvalitásbeli különbségek is bőven vannak...
Az mondjuk tény, hogy Neymar 3-4 embert simán levesz a pályáról labdával.

Igen, Griezmann 3 döntőben is kifejezetten gyengén játszott. Ez mentális probléma, ugyanaz, mint Higanynál. Hogy őszinte legyek én sajnálom őket. Borzasztóan erősnek kell lenni fejben az élfutballban.

Egyáltalán nem mondtam, hogy a tolódásos védekezés a kedvencem. Mondjuk nekem semmi bajom nincs az Allegri féle csapattal. Ha másféle játékot akarunk nézni akkor nézzünk PL vagy La Liga meccset.
Nekem tetszik a Juventus játéka és alapból öröm, ha a kedvenc játékosaimat a pályán látom.

Bevallom én hajlandó vagyok Real Madrid, Barcelona és PSG meccset is nézni csak CR7, Messi és Neymar miatt. Egyszerűen élmény nézni a játékukat.

Igen, Matuidi nem egy nagy lángész a pályán. Tudja, hogy jók az atletikus képességei és csak ezt használja. Nem tolódgat, hanem sprintel.:D

Grinta 2017.10.09. 19:35:16

Pjanic is megmondta.Itt megtanulta azt,hogy az 1-0 ás győzelemnél nincs értékesebb!

Drughi Di Bianconeri 2017.10.09. 19:43:03

@Rikoo:
Nekem is csak az a bajom az Allegri-féle systemmel,hogy láttam már szépen is játszani, akkor miért kell csicskáskodni kiscsapatok ellen is ?
Néha az az érzésem,hogy az egész óvatoskodás csak azért van, h a lassú, hibázásra gyakran képes védőinket kimeljék a futóversenytől, megalástól, ezert van az,h egy kontránál a brazilok törnének kapura, de a vége az, h Buffonig hazaadják és nincs kontra.

Szeretnék több pressinget, több első szándékból végigfuttatott támadást látni,mert képes lenne rá ez a brigád is.
Bekkeljünk a spanyolok meg a city, ne csicska olasz kiscsapatok ellen.

Én is szeretek nézni sok más meccset is, a PsGt a Serie A kivándorlás óta követem, de soha nem voltak ennyire innovatívak,mint most.
A legjobban Neymart és Iscot szeretem nézni a maiak közül(tudom ezért itt kiátkoznak majd xD), illetve ihletett napjaikon az öregecske Fabregas és Iniesta is varázslatosak, Hazard De Bruyne is qrva jók, M'Bappe meg a következő kedvencem lesz.Bomba játékos.
Én inkább 1-1 csapat és nem 1-1 játékos szórakoztató játéka miatt nézek más csapatokat,na meg felmérem a potenciális BL riválisok játékát., idén a City és a PsG tetszik a legjobban, a Pool is jó, de elég hullámzóak,akik ha nem tudnak futni semmit se érnek. a Dortmund meg a Napoli is szépen csinálják, de őket nem tekintem BL ellenfélnek :P

Rikoo 2017.10.09. 19:56:17

@Drughi Di Bianconeri: Én továbbra is azt érzem a kisebb csapatok ellen, hogy a játékosok úgy állnak hozzá a meccshez, hogy félgőzzel is meglesz a győzelem, mert sokkal jobb kvalitásokkal rendelkeznek a Juventus játékosai. Illetve ugye a "győztes mentalitás" miatt amúgy is vhogy behúzza a csapat.
Meg amúgy is van 55-60 meccs egy évben, nem a kisebb csapatok ellen kell mindent beleadni.
Az pedig, hogy mi a maximuma a csapatnak egyébként is mindig tavasszal derül ki. Akkor már Maxi is szétszed mindent ami a közelében van, ősszel pedig csak áll és kiabál.:D

Persze, csapatok miatt nézünk elsősorban más meccseket, de amit Neymar csinál meccsenként még senkitől nem láttam. Azt csinál amit akar, a világ legjobb védői sem tudják leszerelni, ha jó formában van.
Még Messi is mondta, hogy nézett a neten Neymar válogatás videókat.:D
Ronaldinhoról, a brazil Ronaldoról illetve CR MU-s játékáról érdemes még nézni válogatásokat. Egészen elképesztő milyen tehetségek...

Drughi Di Bianconeri 2017.10.09. 20:25:50

@Rikoo:
De érted, ez a hozzáállás annyira "digó", más Top csapatok az ilyenekkel felmossák a padlót,pont a keretek közti különbséget demonstrálva és tudom, h erre a mieink is képesek,mert már megmutatták párszor.
Más bajnokságokban is van rengeteg betömörülő, favágó kiscsapat, nem csak a Serie Aban.Olyankor gyorsabb passz játék, szélesítés, több csel, több betörés,több átlövés kéne, legfeljebb nem sikerül, de ennyire nem kéne félni egy ellenfél kontrától.

Szerintem egy focista is jobban szeret JÁTSZANI,mint fogcsikorgatva görcsölni, pláne, ha érzi "na ezek ellen lehet is".Egy Real ellen ,úgysem a játékban tudunk győzni, menjen ott az olaszoskodás, ahol egyértelműen erősebb csapattal, jobb játékkal találkoznak, ne a kis simlis falusi csapatok ellenxD

Igaz, a jó Maxi szerintem vedlik egyet karácsonykor : tök máshogy viselkedik és nyilatkozik tavasszal,mint ősszel xD

Neymar "borzalmas" a szó pozitív értelmében, ennyire laza, kreatív, technikás zseni napjaink atletikus, robot focijában igazi öröm.

Ronaldinhot imádtam.
Ronaldo meg a kedvenc játékosom EVER, mindig őt akartam látni, lenyűgöz a mai napig gyakran nézek "best of" videókat róla, képzeld annyira imádtam,h még az über gáz 2002es séróját is hordtam - anyám szinte infarktust kapott,mikor meglátott h hazajöttem 11 évesen olyan idióta hajjal a Ronaldo mánia miatt xD
Sajnálom, hogy nem játszott nálunk,csak gyűlölt riválisoknál, de nálam az álom 11 két csatára mindig és minden körülmények között Del Piero-Ronaldo <3

venember83 2017.10.09. 20:47:26

Jó, tartalmas cikk. A legjobb benne meg az, hogy most olvasom először és magyarul. :)

Fabio83 2017.10.09. 21:06:39

Sziasztok! Új vagyok. Állandóan olvasom, hogy milyen lassúak a belső védőink. Nos, a BBC-ből Bonucci volt mindig is a leglassabb. Chiellini és Barzagli egyáltalán nem lassú belső védőnek, főleg a korukat is számításba véve sőt...

index.hu/sport/futball/2017/10/04/a_leggyorsabb_sprint_az_angol_bajnoksag_torteneteben_manchester_city/

Fabio83 2017.10.09. 21:19:02

Pedronegro-val értek egyet Allegri támadótaktikáját tekintve, vagyis nem sok tudatosság van benne, csak a kreatív játékosaira hagyatkozik, mondván majd ők megoldják vhogy.
Pressingelni pedig csak a labdát nem birtokló csapat képes és, ha sikeres (magyarán sikerül labdát szerezni az ellenfél térfelén), akkor energia-hatékony és könnyű gólokat lehet vele szerezni.

Rikoo 2017.10.09. 21:37:28

@Fabio83: Persze ez mind szép és jó csak a labdarúgásban nem ez számít.
Dinamika, robbanékonyság, reakcióidő.
Hiába 35 Barzagli végsebessége, Messié pedig 31 semmit nem ér vele Barza.

Fabio83 2017.10.09. 21:47:50

@Rikoo: Ebben igazad van, de Barza ezekben is jó még mindig (már-már ellentmondva az öregedésnek). Ez arról szól, hogy a támadó indítja a mozgást, ezzel helyzeti előnyben van. Lehetsz akármilyen gyors, dinamikus, ha van mögötted egy félpálya, háttal állsz a kapunak, a támadó pedig szemben és tegyük fel gyors is. Pl: Ramos nagyon gyors védő, mégis megalázta Robben a vébén, és ha maga Robben állt volna Robben-nel szemben, akkor is esélytelen lett volna...

Rikoo 2017.10.09. 22:45:29

@Fabio83: Hmm, azért én nem gondolnám, hogy ő ezekben jó lenne még mindig. Nagyon látványos mennyivel dinamikusabb egy toptámadó.
Azért ez nem a legéletszerűbb példa, mivel a meccs 95%-ban szűkített területen zajlik és nincs félpálya a védő mögött, kivéve kontráknál.
Azért hiába indítja a támadó a mozgást borzasztóan nehéz átjátszani egy játékost szűkterületen, mivel 2-3 lépés és ott egy másik védekezőjátékos. Erre tényleg csak a legjobban cselező játékosok képesek.

Fabio83 2017.10.09. 22:58:19

@Rikoo: A példa természetesen ki volt sarkítva az érthetőség miatt. Allegri és a legtöbb edző pont az ilyen szituációkat szeretnék elkerülni, ezért húzódunk mi is vissza, ezáltal szűkítve a területet, hogy a csatárnak 2-3 embert kelljen átjátszania. Jelen pillanatban még mindig az egyik legjobb a posztján Barzagli. Azonban ebben benne van az is, hogy napjainkban nincsenek akkora "védőfejedelmek", mint Cannavaro, Baresi, Nesta.

Rikoo 2017.10.09. 23:09:10

@Fabio83: A szűkített listában szerintem már egyértelműen nincsen benne. 3-4 éve még a legjobb 7-8 védő közé sorolták, de már nincs az élvonalban, sajnos.
Igaz, 36 évesen az is nagyon szép teljesítmény, hogy a Juventusban képes még játszani.

Rikoo 2017.10.09. 23:17:39

@Drughi Di Bianconeri: Talán most a versenyhelyzet jót tesz a támadósornak is és többet vállalkoznak majd egyénileg a kisebb csapatok ellen. Mondjuk engem nem zavar, hogy nem lő a csapat 6-7 gólt a Spalnak, Beneventonak, de persze mindenki más.
Sokkal jobban örülök annak, ha az Inter, Roma, Napoli, Milan, Toro ellen játszik totális futballt a csapat. Ha ellenük sikerül 3 gólt lőni akkor maximálisan elégedett vagyok.

Egyébként az a baj, hogy a legkisebb csapatok a Serie A-ban hiába kaptak gólt, gólokat azután sem nyílnak ki és inkább próbálják megúszni a meccset kisebb veréssel. A többi ligában azért bőven kinyílnak a kisebb csapatok és megpróbálnak támadni, gólokat lőni.

Az a haj, valami katasztrófa volt. Mikor megláttam vkit ilyen hajjal, el sem akartam hinni, hogy ez komoly és ilyen haja lehet egy élő embernek.:D
Inkább a gomba haj...Na az az igazi klasszikus gyerekkori rémálom.:DD

Shyr Kahn 2017.10.10. 03:42:45

@Fabio83: Cannavaro hatalmas vedo volt egeszen 2007-ig. Eppen idosebb koraban nem lattam azt tole, mint amit Barzaglitol. Az oreg Barza pontosan az idosebb korara lett az egyik legjobb. Igaz az utobbi masfel evben sajnos mar atlendult es leszallo agban van.

Fabio83 2017.10.10. 10:12:28

@Shyr Kahn: Minden szavaddal egyetértek. Annyival egészíteném ki, hogy ez a leszállóág várhatóan egyre rosszabb lesz, azonban annyira nem látok jó belső védőket, hogy jelen állapotában is az egyik legjobb szerintem. Főleg a sokak által nagyra tartott Bonucci-hoz képest. Én őt egy teljesen közepes védőnek tartottam mindig is, aki sok gólt szerzett, néhány nagyszerű indítást adott, de a védekező képességei (köztük a gyorsasága) sehol nincs Barzagli-hoz képest. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok Barza fan, de kifejezetten örültem neki, hogy Bonucci elment, mert elhitte magáról, hogy klasszis, pedig csak egy gépezet fontos eleme volt, aki az utolsó 2-3 évben nagyképű volt, arrogáns, könnyelmű.

Shyr Kahn 2017.10.10. 13:24:51

@Fabio83: Teljes mertekben osztom a velemenyed Bonuccival kapcsolatban. Valahogy nem tudtam sirni az elmenetelen. En sem ereztem igazan kimagaslonak az egyeni teljesitmenyet es ezt egyelore a Milannal bizonyitja is.

2017.10.10. 13:39:56

@Fabio83: @Shyr Kahn: pontosan így gondolom én is, ahogy írtátok (bár már sokszor kifejtettem) Bonuccival kapcsolatban.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3387) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (917) elemzés (40) előzetes (860) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9921) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4161) mercato (4144) nyilatkozat (7443) Olasz Kupa (326) összefoglaló (411) pletyka (4174) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása