Del Piero: "Allegri mesterművet alkotott"

del_piero_alessandro_golorom_real_madrid.jpgA Juventus legnagyobb legendája, Alessandro Del Piero a madridi sztárcsapat elleni csodálatos emlékek felidézésével kezdte nyilatkozatát a szombati Bajnokok Ligája-döntőről, ahol a zebramezesek a Real Madriddal mérik majd össze erejüket.

"Gyerekként hányszor játszottam le a fejemben Juve-Real Madrid mérkőzéseket? Biztosíthatom önöket, hogy rengetegszer.

A Real Madrid »a csapat«, mint a brazil válogatott vagy a Lakers. A Real Madrid és a Juventus. A legjobbak." - mondta a szombati Bajnokok Ligája.döntő kapcsán Del Piero a La Gazzetta dello Sport munkatársának nyilatkozva.

"Elsőként úgy emlékszem rájuk, mint az a klub, amely legyőzi az olaszokat, azt megelőzően, hogy Sacchi Milanja feltűnt volna. Azután bennünket is legyőztek, de mi visszavágtunk, s bízom benne, hogy szombaton újabb csodálatos oldal íródhat a Juventus történelmébe.

Három csúcspont ellenük? Az ováció felállva, az ováció felállva és az ováció felállva. Az az este a Bernabéuban az egyik legérzelmesebb pillanat a pályafutásom során. De ott van az éneklés is a Delle Alpiban, amikor legyőztük a Real Madridot a 2003-as elődöntőben. Soha sem hallottam ilyen erőteljeset.

Az 1998-as döntő? Minden elveszített döntő egy seb. Természetesen sokáig fájt. A Juvénk elképesztő csapat volt, talán a ciklusunk csúcsán. "

Del Pierót megkérdezték az egykori csapattársról, Zinédine Zidaneról, aki az ellenfél kispadján ül majd Cardiffban. Vajon számított rá, hogy a klasszis edzőként is sikeres lesz?

"Most egyszerű azt mondani, hogy igen. Barátként természetesen nem vagyok pártatlan. Igazán kedvelem Zizout, elsőként emberileg, másodsorban profiként. Csak annyit mondhatok, ha valaki úgy gondolkodik a labdarúgásról, mint ő, annak nagyszerű elképzelései kell legyenek.

Ami leginkább meggyőzött, ahogyan alkalmazkodott, jól ismerve a csapatot a »Real-módban«.Arra gondolok, ahogyan egy kivételes bajnokokból, nagyszerű szólistákból álló csapatot irányít. Ez az a képesség, hogy alkalmazkodik egy bizonyos típusú csapathoz, amelyet irányít, s a kapcsolat, amit kialakít a bajnokokkal.

Megvan a képessége, hogy időnként szinte a háttérben maradjon, ő, aki egy egyértelmű sztár volt a pályán, egy fenomén, ugyanakkor hiteles és ellentmondást nem tűrő maradjon a választásaiban. Egy kicsit Ancelottira emlékeztet, s úgy gondolom, hogy Carlo inspiráló hatással is volt rá."

A Juventus nem éppen pozitív rekorddal rendelkezik a Bajnokok Ligája-döntőket illetően, hiszen mindösszesen nyolc fináléban volt érdeket, s hat alkalommal vesztesként zárta a mérkőzést, de Del Piero nem hisz abban, hogy átok sújtaná egykori csapatát.

"Átkok nem léteznek egy játékos számára, s senki számára, aki egy döntőn lép pályára. 2006-ban Berlinben mindannyian csalódásokkal, büntetőkkel vagy  utolsó percekben elveszített döntőkkel a hátunk mögött álltunk, de senki sem gondolt erre. Csak a győzelemre gondol az ember, s hogy eljött az ő ideje. Igazán bízom benne, hogy így lesz."

A Juventus legutóbb 2015-ben lépett pályára a döntőben, s az utóbbi napok során többen is úgy vélték, a jelenlegi csapat erősebb, mint a két esztendővel ezelőtti.

"Véleményem szerint nem erősebbek, nem gyengébbek. Annak a Juventusnak olyan középpályája volt, amely egyenrangú volt a Barcelona szintjével, s amely önmagáért beszélt: Pirlo, Vidal, Marchisio, Pogba. Ami fontos, az érettség, hogy mennyire vannak tudatában a saját erősségeiknek, s azt hogyan tudják kamatoztatni a pályán. Úgy gondolom, hogy a mai Juve érettebb és tudatosabb.

Rendkívül európai játékot nyújtanak, úgy játszva, hogy a pályán minden játékos a sajátjának érzi a szerepét. Röviden szólva: hisznek önmagukban., 

Ami a Realt illeti, nem gondolom, hogy elmaradnának a Barcelonától, nagyon erős csapat, s ezért roppant nehéz lesz. Három ok a bizakodásra? Buffon, Chiellini és Marchisio. Három srác, három csapattárs és három barát. Itt a három ok. Ott voltak a Serie B-ben, s bevégezték a munkát. A Juvéért, a szurkolókért, s mindannyiunkért, akik akkor ott voltak. Számomra ez jelent mindent, vagy majdnem mindent.

Nem lehet összehasonlítani különböző időszakokat, főként nem egy olyan csapat esetében, amelynek mindig is legendás bajnokai voltak. Azonban egy dolog biztos, ha a hat scudetto után a Juve megnyeri ezt a trófeát, valami legendásat tesznek, s újraírják a klub történelmét. A legnagyobb érdeme mindenkinek talán az, hogy erősen  és kétségek nélkül hittek abban, hogy ők testesítik meg a Juvét, hittek a csapat és a klub génjeiben, abban a tényben, hogy a Juve még a nehéz pillanatokban is a Juve marad, s talpra áll. És pontosan így is történt."

Sokan szinte már a Juventust tekintik a döntő esélyesének, de  Del Piero úgy véli, a két csapat egyenlő esélyekkel lép majd pályára Cardiffban.

"Nincsen esélyes, egy hajszálnyival sincsen. Úgy gondolom, hogy így látják Madridban is. A Juventus nem fog letámadni, elfogadják majd, ha védekezniük kell, ha a stratégia azt kívánja, s nem azért, hogy önmagukat korlátozzák, majd a megfelelő pillanatban megcsillantják támadói képességeiket, anélkül, hogy egyensúlyt veszítenének.

Az elmúlt évek során ebben nagy érdeme volt Allegrinek, aki különösképpen ebben a szezonban mesterművet alkotott véleményem szerint. Ha a taktikáról van szó, Allegri 4-2-3-1-es felállása ugyanúgy döntő volt, mint Lippi 4-3-3-as hadrendje Rómában a Bajnokok Ligája döntőjében. 

Elég azt látni, ahogyan mindenki feláldozza magát, ahogyan a közösség emeli az egyes játékosok minőségét. Ezért mondom, hogy Allegri mesterművet alkotott, a mentalitás fontosabb a rendszernél."

Talán ez lehet Gigi Buffon számára az utolsó lehetőség arra, hogy elhódítsa a Bajnokok Ligája-trófeát, s sokan már arról beszélnek, egy esetleges győzelemmel a Juventus klasszisa az Aranylabda legfőbb várományosává lépne elő. 

"Az Aranylabda nagy dolog, s boldog volnék, ha Gigi elnyerné, de ez semmit sem jelent a Bajnokok Ligájához viszonyítva. Remélem Gigi magasba emelheti a trófeát, a többit majd meglátjuk."

Az egyik legfontosabb válogatottbeli csapattárs, Francesco Totti hosszú pályafutást követően búcsúzott el a római közönségtől.

"Sok mindent lehetne mondani. Azok után, ami vasárnap történt Francescóval,  ami az öt évvel ezelőtti érzelmekre emlékeztetett a Juventus Stadiumban, nem gondolom, hogy bármit is mondanom kellene."

Vajon milyen szerepet töltene be a jelenlegi csapatban, a jelenlegi rendszerben?

"Nem is tudom, de azt elmondhatom, hogy hol játszanék most: készen egy szép szabadrúgásra, talán egy döntő szabadrúgásra. Nekem tartogatják a tízes mezt Cardiffban? Igen így van. Mellesleg vásároltam egy repülőjegyet Cardiffba. Még arra is kész vagyok, hogy ezúttal a lelátón foglaljak helyet."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr6212557103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeGmOnDtaM 2017.06.01. 14:19:16

Nem bekkelhetünk, le kell darálni a Margitot és pont. Két gólt beverni nekik, aztán csak hagyni elvérezni őket. :)

Alex8610 2017.06.01. 19:15:26

Tegnap megalmodtam a gyozelmunket de a legdurvabb az volt benne hogy Alex a kispadnal allt a meccs vege fele termeszetesen civilben es mikor lefujtak a merkozest a tobbiekkel egyutt rohant be a palyara...Az mi lenne...

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (923) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9927) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4170) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4177) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása