Gondolatok a sorsolás margójára

bajnokok_ligaja_logo.jpgLátva, hogy a 2015-ös Bajnokok Ligája döntőjében egy vitathatatlanul remek Juventus 3-1-es vereséget szenvedett a Barcelonától, a csapat mesterének, Massimiliano Allegrinek meg kellett válogatni szavait Nyonban, a pénteki sorsolást követően.

Ennek megfelelően, amikor a Sampdoria elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatón az edzőt a sorsolásról kérdezték, csak ennyit mondott:

"Csak arra szeretnék rámutatni, hogy az nem egy különleges dolog, hogy a Juventus a Barcelonával játszik a Bajnokok  Ligája negyeddöntőjében. Ez egy normális jelenség, hiszen az utóbbi időben rendszeresen ezen a szinten vagyunk. Tavaly mindössze annyi balszerencsénk volt, hogy azonnal a Bayern Münchent sodorta utunkba a sors."

Allegri mesterien kezeli a helyzetet, hiszen nem csak a bosszúvágy okozta figyelemeltereléstől tartja távol csapatát, hanem az is kiolvasható nyilatkozatából, hogy a Juve immáron Európa nagyágyúival azonos szinten van (a Juve ugyanis az előző öt szezonból háromban eljutott legalább a negyeddöntőig) , annak ellenére is, hogy jelenleg a bajnokság küzdelmeire szabad csak összpontosítani.

"Jelenleg van még egy Sampdoria elleni, kettő Napoli elleni és egy Chievo elleni mérkőzésünk a szóban forgó találkozóig." - hűtötte le a kedélyeket a korábbi Milan tréner még a genovai csapat elleni forduló előtt. "A Barcelona elleni egy lenyűgöző összecsapás lesz, azonban a holnapi (Sampdoria elleni) mérkőzés lesz a legnehezebb az összes közül, hiszen a Barcelona ellen nincs szükséged különösebb plusz motivációra. Felhívom a figyelmet, hogy a Samp megverte a Romát, a Milant és győzött a városi derbyn is."

A Juve végül egy valóban nehéz mérkőzésen 1-0-ra legyőzte a Sampdoriát, Juan Cuadrado bombafejesének köszönhetően. A találkozó igazolta az olasz mester állítását mely szerint a Barcelona ellen ugyan nincs szüksége a csapatának további motivációra, a Sampdoria és hasonló csapatok ellen azonban már nehezebb feltüzelni a gárdát.

Akkor mégis mért tekinthető a pénteki sorsolás a Juve szempontjából teljesen magától értetődőnek? Azért, mert gondolkodásmódjuk szerint az Öreg Hölgynek el kellett jutnia oda, ahol most van. Allegri a 2015-ös döntő után elismerte, hogy a fináléba kerülés torinói oldalról bizony meglepetés. Két év távlatából azonban nem szabad különleges eseménynek tekinteni azt, hogy a Juventus Európa legjobb nyolc csapata között szerepel. A fejlődéssel az elvárások is megnőnek.

A legmeglepőbb kijelentés mégis az, hogy Allegri szerint a Juventus tavaly a legjobb tizenhat között szerencsétlen sorsolást kapott, hogy máris a Bayern Münchennel kellett megküzdenie. A tréner szerint tehát a idén a Barcelona könyebb ellenfél lenne, mint a német csapat? Nem. A negyvenkilenc éves szakember egy év távlatából úgy gondolja, hogy a Juventusnak ott a helye a legnagyobbak között, s akár a katalánokkal is felveszi a kesztyűt.

Ha eltekintük a Barcelona csodálatos feltámadásától és 6-1-es győzelmétől, észre kell vennünk azt is, hogy a gránátvörös-kékek nem véletlenül kerültek ebbe a helyzetbe, az első meccsen ugyanis csúfos játékkal 4-0-ra kaptak ki Párizsban. Nem tudsz egy ilyen visszatérést produkálni, ha ellenfeled nem rogy össze, a Juve pedig kétségkívül szervezettebb csapat mint a PSG.

Ebben az idényben már a negyeddöntőkben olyan mérkőzések elé nézünk, ahol a továbbjutók azt sejtetik, hogy végül valóban a legerősebb csapat fog a trónra ülni. Nézzük csak meg a másik nagy párosítást: Real Madrid és a Bayern München. Az a Bayern München, melynek élén a madridiaknak a tizediket elhozó Carlo Ancelotti áll. Ott van továbbá az idény európai meglepetéscsapata, a Leicester City, akik most egy újabb spanyol skalpot, a tavalyi döntős Atleticoét szeretnék begyűjteni. S végül a Borussia Dortmund és Monaco párosítása is izgalmas csemegének ígérkezik.

Mondjuk ki azonban azt, amit már Allegri is tud, csak még szándékosan nem jutatt kifejezésre, az összecsapások közül a Juve-Barça viszi a prímet. Már csak abban tudunk reménykedni, hogy a Bianconeri ugyanolyan jól fog játszani, mint amilyen jól az edzője nyilatkozik. Egy biztos, az olasz szakember remek érzékkel használja a szavakat és hajlítja a taktikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr8212353137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mahiro 2017.03.20. 13:25:25

Nagyon jó kis cikk, köszönjük :).

Érdekes összecsapás lesz annyi szent, véleményem szerint a taktikai előny nálunk van hiszen Allegri-t jóval okosabb edzőnek tartom Enrique-nél és ezt minden elfogultság nélkül állítom. Arról nem is beszélve, hogy bizonyította már képes megverni a Barcát a mienknél sokkal gyengébb kerettel is. A továbbjutásuk meg lássuk be, két dolognak köszönhető a franciák töketlenkedésének és a bírónak....

2017.03.20. 18:13:23

Nemtudom mikor vártam egy meccset ennyire.. Már a sorsolás óta, ezek az írások, hírek meg csak további kedvcsinálóként hatnak. Nagyon hosszú 3 hét van előttünk :)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9907) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4136) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4166) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása