Bátyja mesélt Kean nehéz gyerekkoráról és a jövőről

kean_moise_bemutatkozas.jpgEmlékezetes napok állnak a Juventus tehetsége, Moise Kean mögött, hiszen a mindössze 16 esztendős támadó hétvégén bemutatkozhatott az olasz élvonalban, majd a Sevilla elleni győztes Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen is, s az európai labdarúgás legrangosabb sorozatának első olyan játékosa lett, aki 2000-ben született.

Az ifjú zebra bátyja, Giovanni Kean, aki a Serie D-ben szereplő FBC Finale 1908 játékosa, mesélt a családi háttérről, a nehéz gyerekkorról és Moise jövőjéről. Amikor a támadó a Pescara ellen pályára lépett a Juventus Stadiumban, Giovanni könnyek között ünnepelte a jeles eseményt. Vajon azóta elapadtak-e az örömkönnyek?

"Egyelőre igen, az első gól után jött rám. Valójában már az azt megelőző napon, hogy pályára lépett." - nyilatkozta az idősebbik Kean fivér a La Gazzetta dello Sport munkatársának.

"Csodálatos érzés volt a Pescara ellen: a kisöcsém megvalósította minden gyerek álmát. De ezek a felszabadulás könnyei voltak, mindazok után, amin keresztülmentünk. Moise olyan dolgokat látott, amiket egy gyereknek soha sem szabadna látnia. Nem volt könnyű gyerekkora. Az apánk elhagyott bennünket egy másik családért. Évekre eltűnt, négyhavonta egyszer telefonált, s nem kaptunk tőle szeretetet, amire szükségünk lett volna.

Az ember nem tehet ilyet. El lehet válni, de a gyerekek ott maradnak, s ők nem játékszerek. Az anyám ápolónő és keményen dolgozott azért, hogy megpróbáljon mindent megadni nekünk. Moisét megviselték az egyedül töltött délutánok, de a labdarúgás a segítségére volt. Ciccio Grabbi, a Juventus egykori csatára és ifjúsági edzője lett a keresztapja. Még nyaralni is elvitte a családjával, hogy egy kicsit kiszakítsa.

Nem kérdés, hogy az apánk a legjobbakat kívánja nekünk, de nem könnyű, hogy az ember most újra akarja alapozni a kapcsolatot csupán azért, mert a fia komoly játékossá válik. És talán azért, mert olyan sok pénzt keres.

Az édesanyánk? Mindenhová követi Moisét, szigorúan ügyel az taníttatására. Ez megmutatkozik abban, ahogyan a fia tiszteletet tanúsít mindenki iránt, kezdve az áruházi dolgozóktól egészen az edzőig. Ezek a tanítások, párosulva a gyerekkori nehézségekkel, felnőtté tették. Még csak egy gyerek, de belül sokkal idősebb tizenhat évesnél. "

De vajon milyen ember a Juventus tehetsége?

"Jókedvű, vidám, s már egészen kiskorától volt egy mániája: zenei klippeket rakott be, s elkezdett táncolni rájuk. Szereti a hip-hopot és a rapet. Amikor hazajön Astiba, kimegyünk az utcára a barátainkkal, s ő mindig zenét hallgat. Gyerekként szerette az interes Martins szaltóit. Azután a bácsikánk, aki nagy Milan-szurkoló, megszerettette vele a rossoneriket. De természetesen most csak a Juve létezik."

Vajon melyik játékoshoz hasonlítható Moise Kean játékstílusa?

"Érdekes keverék. Egy kicsit leopárdszerű, mint amilyen Henry volt. Ugyanakkor olyan határozottsággal rendelkezik, ami Tévezre emlékeztet. Vad elszántság, hogy a birtokába kerüljön a labda. Ha lehetőség adódik előtte, bárhová utána megy, hogy megkaparintsa. A kapu előtt azonban hidegfejű, mint Mario Balotelli.

Rengeteg olyan játékost láthattunk, akik tehetségesek voltak tizenhat évesen, azonban mire tizennyolcak lettek, az el is tűnt. Ezért van, hogy Moise tudja, még semmit sem ért el. Intenzíven, komolyan és alázattal kell dolgoznia. Ha jól viselkedik, bízom benne, hogy ezzel segíteni tud eltüntetni a rasszizmust és a félelemet. Ezzel meggyőzi majd az embereket, hogy szurkoljanak neki, hiszen kétszáz százalékban olasz.

Balotelli a példaképe, de biztosíthatom önöket arról, hogy a pályán különbözőek. Moise áldozatot hoz és önzetlen, mert a Juve megtanította erre. Azért tették, hogy egy vad váljék belőle, s az elméjébe belevésődött a tény, hogy a megfelelő klubnál van, amely segíti berobbanni. 

A Juve szurkolói megnyugodhatnak azzal a bizonyossággal, hogy Raiola nem akarja elvinni. Ha akarta volna, már megtehette volna. Talán a legelején a Juve nem ismerte fel, hogy mennyire kiváló. Azután csak egy méltányos szerződést kért. Ez sikerült, s hamarosan aláírja a szerződését."

De vajon mi történik majd, ha a sérüléssel bajlódó Dybala és Pjaca is visszatér a Juventus keretébe?

"Moise kihasználta a távollétüket, de nem tudom, hogy utána az első csapattal marad-e majd. Ez attól függ, hogy mit kérnek majd tőle. De ne foglalkozzunk az életkorával, már gyerekkorától fogva mindig az idősebb gyerekek között játszott. Inkább arra van szüksége, hogy emeljék a lécet, s a legjobbak között méressék meg. 

Talán visszatér az ifjúsági csapathoz, de megállja a helyét az idősebb játékosok között is. Jókat nevetgél Sturaróval, s kedveli Dybalát és Pjacát."

Hol szeretné látni az idősebb testvér az ifjú támadót öt év múlva?

"A Juvénál, kilencesként, mint Higuaín. Valamint boldognak és büszkének a válogatott mezében."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr6611997342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rikoo 2016.11.25. 13:45:29

Ez egy nagyon jó interjú, minden szó elolvasása egy élmény. Rendkívül intelligens és tisztelettudó családnak tűnik a Kean család(az apát kivéve).
Remélem tényleg sikerül neki bizonyítani, de az tényleg látszik rajta, hogy mennyire sikeres akar lenni.

Grinta 2016.11.25. 14:13:11

Jó olvasni hogy mindkét lábbal a földön jár(nak).

ovaentat besök 2016.11.25. 14:48:48

Azért azt látni kell, hogy az olasz anya okosan, normális keretek között próbálja terelni ezt a családot. Remélhetőleg az apai vonal nem jelentkezik nála se most, se később.

"Azután a bácsikánk, aki nagy Milan-szurkoló, megszerettette vele a rossoneriket" Gyerekként én is szerettem a tökfőzeléket. :D

venember83 2016.11.25. 15:03:11

Helyes, maradjon csak a Juventusnál. Talán érdemes lenne megtartani a felnőtt keretben, és kapjon pl. Pescara szintű csapatok elleni meccseken lehetőséget. Igencsak jó lenne, ha ő lehetne Gonzalo vagy Mandzu hatékony utódja.

GLB 2016.11.26. 09:34:25

Roppant szimpatikus.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása