Mélyinterjú csapatunk cseh legendájával

Nedved Pavel_2.jpgA Juventus igazgatója és korábbi legendás játékosa Pavel Nedvěd úgy véli, csapatával komolyan kell majd számolni a Bajnokok Ligája következő kiírásában, egyben a jövő év egyik céljaként a hatodik bajnoki arany elhódítását jelölte meg.

A cseh Ego magazinnak nyilatkozva Nedvěd beszélt mindennapi teendőiről a Juventusnál, válogatottbeli tapasztalatairól és a közelgő Európa Bajnokságról is.

Az interjú során a cseh ikon számos témát érintett, a cseh és olasz válogatott szereplésétől kezdve, a Lazioba való igazolásán át, a Juventus vezetőségében betöltött szerepéig.

Az Európa Bajnokság pár napon belül kezdetét veszi, tervezed, hogy a helyszínen tekintesz meg néhány mérkőzést?

"Mások a nyári terveim, az Egyesült Államokban leszek."

A Copa America miatt utazol oda vagy csak a szokásos éves floridai nyaralásod folytán?

"A szezon nagyon hosszú és fárasztó volt, szóval nekem is szükségem van a pihenésre. Azonban amikor Brazília fog játszani, valószínűleg kilátogatok majd a stadionba. Paraticivel is kapcsolatban maradok, ő Franciaországban lesz, hiszen természetesen már kapcsolatba léptünk pár játékossal, akik érdekelnek bennünket. Gyorsan kell cselekedned, még mielőtt a kontinenstorna elkezdődne. Az EB néhány játékos számára sikeres lesz majd, míg mások rosszabbul teljesítenek, előbbiek ára villámgyorsan emelkedni fog."

nedved_1996.jpgSzámodra nagyon jól sikerült az 1996-os Európa Bajnokság, ahol Csehország egészen a döntőig menetelt. Vajon ha a Lazio az EB előtt vásárol meg, nem kerültél volna ennyibe?

"Nem sokkal később rájöttem, hogy Zdeněk Zeman már jóval az Európa-bajnokság rajtja előtt le akart igazolni, de a Lazio elnöke, Cragnotti nem bízott bennem, így megvárták, hogy mit mutatok a tornán. Aztán persze az áram fél millióval emelkedett, 3.5 millió euróig. Volt egy előzetes megállapodás a PSV Eindhovennel, s már készen álltam, hogy odaigazolok, de végül a Laziónál kötöttem ki."

Hogy történhetett ez? Zeman felhívott, amikor Angliában voltál? (Az 1996-os Európa Bajnokság házigazdája Anglia volt.)

"Kétszer is hívott, igen. Minden egyeztetés az ügynökömön keresztül történt, Zeman pedig meggyőzött."

Sosem fordult meg a fejedben, hogy a Spartakból a Lazioba való igazolásod helyes döntésnek bizonyul-e majd?

"Meg voltam győződve arról, hogy számomra jobb ha kis lépésekben haladok előre, például először Hollandiába igazolok. Tudod Zeman nem az a fecsegős ember, mégis azt mondta nekem, hogy készen állok arra, hogy Olaszországban folytassam, és segítene nekem ebben. Hogy őszinte legyek, voltak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy egyenesen Olaszországba menjek, de végül meggyőzött, s végül is örülök, hogy így tett."

Az Európa Bajnokság alatt beszéltél Poborskýval arról, hogy kapcsolatban állsz a Lazio edzőjével, míg ő Fergusonnal egyeztetett?

"Nem igazán. A verseny haladt a saját medrében és eltérő pletykák is érkeztek arról, hogy milyen játékosokat hoztak szóba a Lazioval, a Manchesterrel vagy éppen az Atleticoval. Kellemes érzés volt, még annak ellenére is, hogy abban az időszakban kicsit megterhelő. El sem tudtuk képzelni milyen lehet egy top csapathoz szerződni."

Sokan összehasonlítják a Te '96-os EB-det a mostanival, hiszen a mostani cseh válogatottban is sok játékos játszik hazája bajnokságában. Látsz hasonlóságokat?

"Természetesen. a mieinknek nem volt vesztenivalójuk, csakúgy mint most a fiataloknak. Ha elég éhesek a sikerre és mindent megtesznek érte, úgy gondolom, messzire juthatnak."

Az első mérkőzés a címvédő spanyolok ellen lesz. Mondhatjuk ha tízszer játszanák le ezt a mérkőzést, nyolcszor a spanyolok nyernének és lenne talán egy döntetlen és egy cseh győzelem.

"Szerintem tízből kilencszer nyernének a spanyolok, de az az egy cseh győzelem ezen a tornán következhet be. Nekünk higgadtabb fejjel kell hozzáállni a mérkőzéshez mint az ellenfélnek. Meg lehet nyerni a mérkőzést, hiszen a srácok tudnak meglepetést okozni, ezenfelül a spanyol játékosok a hosszú szezon miatt kissé kimerültek lehetnek."

Néhány játékost nagyon jól ismersz a csehek csoportjából. Beszéltél Moratával vagy Mandžukićcsal a tornáról?

"Nagyon sokat beszéltünk róla, különösen Marióval. A horvátok rendkívül kemény ellenfelek lesznek, nagyon jó játékosaik vannak, ugyanakkor nagyon szeszélyes csapat. Megeshet, hogy kikapnak Máltától, de aztán kialudják magukat és megverik Brazíliát."

És mi van a törökökkel?

"Az ő eredményeik még inkább stabilak mint a horvátoké, de úgy gondolom a mi csapatunk jól tud ellenük játszani. Ha meg lesz a megfelelő hozzáállás, meg tudjuk verni őket."

nedved_pavel_ballon-d-or-2003.jpgA mostani játékosokban meg van az a potenciál ami benned megvolt húsz évvel ezelőtt? Sokan azt mondják, a cipődet sem pucolhatnák.

"Úgy gondolom, hogy ez az egész csak egy szállóige. A mi időnkben a nagy öregek folyton azt mondogatták, hogy ők sokkal jobb játékosok, mint mi leszünk. Szerintem ez történik most is. Minden generációnak megvannak a maga értékei, a futball változik, fejlődik. Csaknem lehetetlen összehasonlítani az egyes generációkat."

Az elmúlt években számos olyan példát láttunk, amikor egy fiatal cseh játékos hazája bajnokságából mondjuk a Bundesligába szerződött és aztán a padon, vagy rosszabb esetben a lelátón találta magát. Néhányan azt mondják, hogy ez a motiváció hiánya miatt alakul így. Míg Nedvěd a világ legjobb focistájává akart válni, addig sok fiatal ma már megelégszik azzal, ha jövedelmező szerződése és csillivilli autója van. Ez már elég nekik. Mi a véleményed erről?

"Természetesen ez egy téves felfogás. Folyamatosan magasabb célokat kell tűznöd magad elé. Például légy a legjobb játékos abban a csapatban, ahová éppen szerződtél. A megfelelő motiváció nélkülözhetetlen, nem boldogulsz nélküle."

Mostanában sok játékos azt mondja a meccs előtti sajtótájékoztatóján, hogy azért lép pályára, hogy jól szórakozzon. Mi ilyet sosem hallottunk tőled.

"Ez így igaz. Mi nem azért léptünk pályára, hogy jól szórakozzunk, hanem azért, hogy nyerjünk. Ha pedig egy játékos jól is érzi magát, mialatt nyer, az már csak egy plusz dolog. Mi mindig nyerni akartunk, még a bartáságos meccseken is. Ez nem tűrt vitát.

Most pedig Te vagy a Juventus alelnöke. Hogy motiválsz olyan játékosokat, akik zsinórban öt bajnoki címet szereztek?

"Elhódítani öt bajnoki címet sorozatban olyan dolog, melyre nyolcan évig nem volt példa, viszont hatot nyerni egymás után, olyan ami még sosem történt meg. Nyilvánvalóan ez a célunk a következő szezonban, s ezen felül Európában is sikereket akarunk elérni. Az emberek azt mondják, hogy 'na már megint ők nyerték az olasz bajnokságot', de ez most ebben a szezonban kifejezetten nehéz volt.

Egy rendkívül rossz szezonkezdet volt ez számotokra, csupán három mérkőzést nyertetek meg az első tíz fordulóban. Mi történt a klubnál abban az időszakban?

"Ezzel kapcsolatban azt is érdemes megemlíteni, hogy mi történt tavaly nyáron. Júniusban még Bajnokok Ligája döntőt játszottunk és tíz játékos - köztük olyan kulcsjátékosok is mint Pirlo, Vidal vagy Tévez, akik nem csak nagyszerű futballisták, de remek emberek is egyben - távozott Torinóból. Megpróbáltuk tehát pótolni őket. Végül bebizonyosodot, hogy jól csináltuk, de a kezdet rendkívül nehéz volt."

Ha a legnagyobb cseh klub az első tíz forduló után a tabella második felében tanyázna, a pánik borítékolható lenne. Mi történt a Juventusnál?

nedved_es_agnelli.jpgA legfontosabb dolog, hogy mind egységesek maradtunk. Agnelli elnök úrtól kezdve Marottáig, mindenkinek egy emberként állt ki Allegri mellett, s biztosak voltunk abban, hogy nem fogjuk lecserélni. Tudtuk, hogy a nehézségeket az okozza, hogy sok az új játékos a csapatban, de nem estünk pánikba és tartottuk magunkat a döntésünkhöz. Ami pedig a következő hónapokban történt, igazolta azt, hogy jól döntöttünk, megmutatta, hogy a Juventust olyan emberek irányítják, akik tényleg értenek a futballhoz. Ez pedig egy nagyon fontos dolog."

A 2016-os évben csupán hat gólt kapott a csapat. Emlékezetes statisztika.

"A Juventus alapja az olaszos védelem, olasz játékosokkal. Ez a filozófiánk, tényleg úgy hisszük, hogy egy olasz csapat magját olasz játékosoknak kell alkotniuk. Olyan játékosoknak akik ismerik az olasz futball tradícióit. Ha ez megvan, akkor teljessé tesszük a keretet a legjobb játékosokkal szerte a világból."

A Juventus védelme segítségül lehet Antonio Conte csapata számára is?

"Buffon a gólvonalon, előtte Barzagli, Bonucci és Chiellini. Úgy gondolom ez egy elég erős formáció még Conte számára is. Tudjuk, hogy a srácok nem halhatatlanok, de azt is, hogy ők szakmájuk legjobbjai és tapasztalatuknak hála, nagyon nehéz lesz feltörni az olasz védelmet."

Hogy látod az olasz esélyeket?

Bonucci Leonardo_valogatott mezben.jpg"Ők mindig úgy utaznak egy versenyre, hogy a minimális elvárás az elődöntő. Céljaik mindig a legmagasabbak. Úgy gondolom, hogy a csapat nagyon együtt van. Olaszország legnagyobb hiányossága, hogy hiány van olyan remek csatárokból mint annak idején Del Piero, Vieri vagy Inzaghi volt, azonban a jelenlegi fiatal játékosok sem olyan rosszak."

A Juventus kivételével az olasz klubok szereplése kapcsán mélyrepülés tapasztalható, főleg ha a dícső múltat nézzük. Az olasz utánpótlás is vesztett fényéből az elmúlt évek során. Olaszország hibázott valahol ezzel kapcsolatban? Meríthetnek inspirációt példál a spanyoloktól?

"Az nem lenne a helyes lépés. Minden országnak megvannak a saját értékei, a saját futball-filozófiája és nem szükséges más lábnyomát követni. Arra van szükség, hogy megtartsd a saját alapértékeidet, megtartsd azokat az értékeket, amik országodat sikeressé tették. Aztán pedig ezeket továbbfejleszd. A másikat lemásolni nem helyénvaló döntés. Ami a fiatal játékosokat illeti, a legjobb, ha minden egy helyen van. Hogy ezt hogy értem? Azt vettük észre, hogy Franciaországban és Spanyolországban a fiatal játékosok sokkal több időt töltenek a pályán, mint a mieink, így megtettük a szükséges változtatásokat. A fiataljaink most rögtön az edzőpálya melletti iskolába járnak, így nem töltik azzal az idejüket, hogy az egész várost átutazva járjanak edzésre. Kétségtelen, hogy ez a lépés a gyerekek fejlődését szolgálja."

A Juventus ificsapatán is rajta tartod a szemed?

"Teljes mértékben. Kilátogatok a Primavera, sőt a még fiatalabbak mérkőzéseire is. Mindig is tehetséges fiatal játékosokkal rendelkeztünk, ez pedig csakis attól függ, hogy mennyi időt szánsz rájuk és mennyi időt töltenek a pályán."

Egy hónapban hány olyan nap van amikor megbeszélésen veszel részt?

"A menedzsment egyszer vagy kétszer ül össze egy hónapban. Számomra inkább a mindennapi munka a fontos. Az, hogy a csapat és a fiatalok közelében legyek. Alapvetően minden nap kapcsolatban vagyok az edzővel és a sportigazgatóval. A futball mindig hordoz magában valami egyedülállőt, különlegeset, minden nap tapasztalunk valami újat."

Egyszer azt mondtad, hogy te meglátsz olyan dolgokat is a pályán, amit mások nem. Ezt pontosan hogy értetted?

nedved_pavel.jpg"Tényleg ezt mondtam? Valószínűleg úgy értettem, hogy van már némi tapasztalatom a nagy meccseket illetően és amikor egy játékos bizonyos szituációban egy konkrét megoldást választ, nagyon sokan megdícsérik, hogy milyen ügyes volt, én azonban, tapasztalatomnak hála, tudom, hogy az illető jobb megoldást is választhatott volna. És ez az a dolog, amiben hasznomat vehetik, s valószínűleg emiatt alkalmaz még mindig a klub."

A játékosok közötti vitás esetek megoldásához is van érzéked?

"Természetesen. A munkám nem merül ki abban, hogy a lelátón ülök vagy az irodámban vagyok. Az is a feladatom közé tartozik - és ezt szeretem jobban -, hogy folyamatos kapcsolatban legyek a csapattal és segítsek megoldani a problémákat. Tudnod kell mikor kell motiválni a játékosokat és mikor kell felemelni a hangodat. Ahhoz hogy tudd, hogy mikor melyik a megfelelő döntés, olyan futball-tapasztalattal kell rendelkezned, mint amilyennel én rendelkezem és olyan csapatnál kell lenned, amilyennél én vagyok. Kimenni a pályára egyszer egy hónapban és végezni az előírt dolgaidat, szörnyű hiba."

Mennyire van beleszólásod az átigazolásokba?

"Három ember bír felelősséggel az átigazolásokért: Marotta, Paratici és én. Agnelli elnök úr csak felügyeli ezeket. Tapasztalatát kifejti nekünk is, de a döntést ránk hagyja. Mindig azt mondja: 'Ezért akarlak itt tudni'. Ő hozott a Juventus vezetőségébe. A kezdetektől fogva azt akarta tőlünk, hogy mi legyünk a legjobbak Olaszországban. Ezt már teljesítettük, így az új célunk az, hogy egyre jobbak és versenyképesebbek legyünk Európában. Úgy vélem, a Juventus jó úton halad, ebben az évben játszottunk néhány nagy meccset az európai porondon, meglehet ugyan, nekünk nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos."

Ha már itt tartunk, megnyerheti a Juventus a következő szezonban a Bajnokok Ligáját?

"Ez egy rendkívül nehéz sorozat, a legkisebb hiba is döntő jelentőségű lehet. Ez nem olyan mint a hazai bajnokság, amely hosszabb távú. A Bajnokok Ligájában vagy jól teljesítesz, vagy kiesel."

Az olasz bajnokság a többi top ligához képest csak lassan fejlődik. Egyedül a Juventus tudott lépést tartani a modern európai trendekkel. Saját stadiont épített és bevételei megháromszorozódtak.

juventus stadium.jpg"Úgy éreztük, lemaradunk Európától, ezért úgy döntöttünk, hogy befektetünk és építünk egy új, modern stadiont. Ez számos módon segített nekünk, ennek ellenére egyetértek azzal, hogy az olasz futball nem ugyanolyan, mint tíz éve."

Az AC Milan tulajdonosai ázsiai befektetőkkel tárgyalnak. Segíthet ez rajtuk?

"Azt hiszem, igen. Igaz, hogy ők az olasz futball legnagyobbjai közé tartoznak, de most valami érezhetően hiányzik ott. A befektetők segíthetnek, de ez még jobban aláhúzza a Juventus speciális helyzetét, ezt a csapatot ugyanis több mint kilencven éve az Agnelli család igazgatja. Ez ritkaság. Nem csak Olaszországban, hanem az egész világon. Az olaszok hazafias szelleműek és ez az érték nagyon fontos számukra."

Az Agnelli család birtokolja a FIAT-csoportot is. Voltál valaha az egyik autógyárukban?

Természetesen. Az összeset meglátogattam: FIAT, Maserati, Ferrari. Értékes tapasztalatokat szereztem ott is. A Juventus vezetésének tagjai a Ferrariban is szerepet vállalnak. Tudom, hogy most a Mercedes árnyékában vannak, de mégis csak a Ferrariról beszélünk. Amikor találkozunk, mindent megtárgyalunk, a focit és az autókat is. Tényleg olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Mindenki kapcsolatban áll a másikkal."

Egyszer azt mondtad, ha a gyerekek kirepülnek a családi fészekből, megfontolod, hogy máshová költözöl.

"Az elképzelés továbbra is a fejemben van, de 2018-ig szerződés köt a Juventushoz, és ezt tiszteletben tartom. Csakis arra összpontosítok, ami most történik. Fogalmam sincs, hogy mi fog történni 2018 után, az még nagyon távoli jövő."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr628781742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grinta 2016.06.05. 20:09:55

Köszönjük a fordítást!!

.Bulldeo 2016.06.05. 20:18:58

Kemény meló lehetett! Köszi szépen!

venember83 2016.06.05. 21:22:27

Komoly munka, kolléga, thumbs up!

Grinta 2016.06.05. 21:59:27

Nedved óriási Ikon,akinek az alázatát élmény olvasni,régen pedig ugyanilyen élmény volt látni a pályán

Rikoo 2016.06.06. 02:14:00

Jó hosszú cikk. Köszönjük szépen a fordítást!!! Nagyon jó interjú!

Rivendell 2016.06.06. 09:00:23

tetszik nem tetszik a mai fiatalok nem ütik meg a régi ikonok szintjét,de ez világszinten így van nálam. Számomra a 2000-es évek eleje és közepe fényévekkel veri a mostani időszakot.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása