A Juventus képes lehet-e beérni az FC Barcelonát?

morata_alvaro_golorom_barcelona.jpgA zsinórban elhódított négy bajnoki címmel, a tavalyi Bajnokok Ligája-döntővel, s az idei remek európai szerepléssel a Juventus egyértelművé tette, hogy feltett szándéka visszatérni a legszűkebb európai elitbe. Míg a torinóiak szinte az alapoktól kezdték az építkezést, a kontinens labdarúgása fölötti uralmat három órásklub vette át, amit jól jelez, hogy a legrangosabb kupasorozat legutóbbi három kiírását, szépen sorban, a Bayern München, a Real Madrid, majd az FC Barcelona nyerte.

A gránátvörös-kékek nem csupán a zöld gyepen utasítják maguk mögé a mezőnyt, de a pénzügyi hatalmuk is letaglózó, s mindezek nyomán halvány a remény, hogy a Serie A a közeljövőben behozhatja a lemaradást. A La Gazzetta dello Sport mai számában a lap munkatársa, Marco Iaria próbálta körüljárni a kérdést.

Júniusban a Juventus és a Barcelona találkozott egymással Berlinben, a Bajnokokok Ligája döntőjében. A gránátvörös-kékek 3:1-es győzelmet arattak azon az estén, amikor a zebramezesek jó teljesítményt nyújtottak, s közel jártak ahhoz, hogy beteljesítsék a triplázást. 

barca_bl-gyozelem.jpgEgy a Serie A-ban szereplő klubot mindössze kilencven perc és a két csapat közötti két gól különbség választotta el attól, hogy a magasba emelhesse a kupát a nagy fülekkel, azt követően, hogy az Inter utolsó alkalommal, a 2009-2010-es kiírás során sikerrel járt. Legyen a pályán megmutatkozó különbség kicsi vagy hatalmas, mindez szinte semmiség ahhoz a szakadékhoz képest, amit a katalán óriás pénzügyi uralma okoz.

A Serie A — legfőképpen a Juventusnak köszönhetően — talán megmutatta, hogy képes felvenni a versenyt az európai nagyokkal, de amikor az anyagi lehetőségekről vagy a forgalomról van szó, úgy tűnik, Olaszország kívül rekedt. 

Igaz, hogy annak tükrében, hogy a Barcelona elnökének, Josep Bartomeu grandiózus tervei szerint a klub 2021-re egymilliárd eurós bevételt termel majd, nehéz elképzelni, hogy egy Serie A-s klub valaha képes lesz ledolgozni a hátrányt. Az elmúlt évben a katalánok nettó 566 millió € bevételt könyvelhettek el. Összehasonlításképpen, a Juventus 328 millió €, az Inter 181 millió € bevételt jegyzett. Az egyszerű számtan is azt mutatja, a Serie A-s pénzügyi eredmények eltörpülnek a Barcelona mutatói mellett.

dybala_paulo_hattal.jpgA Bajnokok Ligája címvédőjének pénzügyi sikerei mögött az okok sokfélék, s azokat főként a szponzori támogatások körül kell keresni. A Barcelona szerződése a Qatar Airways-zel jövő júniusban jár majd le, azonban egy esetleges hosszabbítás a jelenlegi összeget — 32 millió € plusz bónuszok — akár meg is duplázhatja.

A Barcelona jelenlegi szerződése a Nike sportszergyártóval 2018-ig szól, amelyből 33 millió € szponzori díjat kapnak, plusz további 12 millió € jogdíjat. Az értékesítés további 70 millió €-t hoz, amelyből 50 millió €-t termel a stadion.

A Camp Nou felújítás előtt áll, s a 90 ezres lelátókat 105-110 ezresre bővítik majd. Az építkezés 2017-ben indul majd, s várhatóan 2021-re készül el, s a Barcelona itt is nagyobb összeget remélhet, mert a névadási jog 50-100 millió €-t is hozhat a konyhára.

Mindezek ismeretében, a Serie A kilátásai nem kedvezőek. A Barcelona gyarapodása mellett, az olyan sokmilliós szponzori szerződések, amely révén a Manchester United tíz esztendő alatt egymilliárd eurót kap az Adidastól, az új televíziós jogok a Premier League-ben, vagy az, hogy a Manchester City több mint 350 millió €-ért értékesítette a klub tizenhárom százalékát, arra engednek következtetni, hogy az Olaszország és Európa más klubjai közötti szakadék továbbra is csak növekedni fog.

Juventus Stadium kép.jpgA Juventus ugyanakkor megpróbál kitartani és felvenni a versenyt, hiszen várakozásaik szerint az elkövetkező öt esztendő során 400 millió € körüli bevételre tesznek majd szert, köszönhetően az Adidasszal kötött új szponzori szerződésnek, a J-Village projektnek, illetve egyebeknek, feltéve, hogy a csapat marad a Bajnokok Ligájában.

A strukturális korlátok és az ország jelenlegi gazdasági állapota mellett, nehéz elképzelni, hogy a Juventus vagy a Serie A ledolgozza vetélytársai előnyét, s nem csupán a Barcelonáét. 

A gránátvörös kékek valóban megfelelnek a mottójuknak: "Més que un Club", vagyis "több mint egy klub", s ez pontosan mutatja a Juventus által vezetett Serie A előtt álló feladat nagyságát, ha be akarják érni a Barca-tehervonatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr248141142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apuleius 2015.12.05. 16:26:00

@Trieszt120506: Jogos, köszi, javítottam.

Trieszt120506 2015.12.05. 16:34:36

@Apuleius: nincs mit.

Sajnos nagyon rosszkor küldték a csapatunkat a padlóra, 10 év ebben az időszakban szinte ledolgozhatatlan hátrányt jelent. Pénzügyileg a következő 10-20 évben ötödik vagy hatodik hely lehet a reális cél. Ebben kicsit irigylem az amerikaiakat, ott gátat szabtak a lufipumpálásnak idejekorán a fizetési sapkákkal, és a draft rendszerrel.

rockitbaby 2015.12.05. 18:18:24

@Trieszt120506: Én azért ennyire nem látom vészesnek a helyzetet. A legnagyobb gondunk az adózási rendszer miatt van, aminek köszönhetően kb dupláját fizetjük ki a fizetéseknek. Így is a miénk a legtöbb, több, mint 100 millió felett, de csak gondolj bele. Ha ezen változtatnának, már komoly összegeket lehetne átcsoportosítani/szerezni. Ehhez persze sok minden kell, de maradjunk annyiban, hogy bevételek szintjén nem tudunk versenyezni, azonban a klub megint vonzó. Dybala és Alex Sandro esete mutatja, hogy igenis visszatértünk. A Calciopoli előtt megtiszteltetés, hatalmas dolog volt a Juventusban játszani, és úgy érzem, hogy megint eljutottunk ide.

Ez az első lépcsőfok. Vonzóvá kell tenni a csapatot, kiváló stratégiát kell minden szinten kitalálni. Ezek pipa. Innen a következő lépés már lassabb, de könnyebb. Ha sikerül az olyan játékosokat itt tartani, mint a korábban említett duó, az nem csak az eredményeknek lesz jó, de ha jól szerepelnek, jobb szponzori és egyéb marketing dolgot is szerezhetünk.

Abban viszont egyetértek, hogy a Calciopoli nélkül már ott lennénk, azonban ha így folytatjuk, akkor nem fog kelleni 10 év a felzárkózáshoz. A fele is bőven elég lesz.

Rocky80 2015.12.05. 18:38:48

És mi a helyzet a kártérítési igényünkkel? Annak az összegnek az okos befektetése is tolhatna a szekerünkön azért jócskán. Az egyik részét mindenféleképpen a csapat erősítésére kellene fordítani, bárhogy is fáj, de Buffon már nem lesz fiatalabb, a védősor java is harmincas, stb.

venember83 2015.12.05. 19:14:25

@Rocky80: ne reménykedj, semmi nem lesz a kártérítésből, erre nagyon komoly pénzben fogadnék. Max. formális bocsánatkérés lehet a szövetség részéről, többre semmiképpen sem számítok.

Grinta 2015.12.05. 19:35:01

Barcelona-Több mint egy klub..KÖNYVELŐIRODA IS EGYBEN :)

Juveboy92 2015.12.05. 19:35:40

@venember83: +1 teljesen biztos vagyok ugyanebben énis!

pedronegroo 2015.12.05. 19:56:50

"A Juventus képes lehet-e beérni az FC Barcelonát?"

Igen, majd ha Messi visszavonul.

rockitbaby 2015.12.05. 20:36:04

@venember83: Én nem számolok azzal. Csupán a fizetések nagyságán gondolkoztam. Ha nem lenne ilyen elbaszott az olasz adózási rendszer, már sokkal előrébb lennénk.

Én a hosszú távú szépen kidolgozott stratégiában hiszek. Amit elkezdtünk szépen. A tavalyi BL-el megint vonzó csapat lettünk, nem levezetni jönnek ide, hanem a pályájuk csúcsát jelentő ugrást teszik itt meg - Alex Dandro. Ki tudunk fizetni - ha kell - nagy összeget is - Dybala. A következő lépcsőfok, hogy meg is tudjuk tartani őket. Minél tovább. Akkor jöhetnek az olyan marketing dolgok, mint a Messi-CR féle. És úgy látom, hogy nagyjából csak ez az utolsó lépcsőfok hiányzik még nekünk. De ez is megléphető.

Trieszt120506 2015.12.06. 00:00:58

@rockitbaby: 5 év múlva még a jelenlegi szintjükön sem leszünk.

Az adózási rendszerhez pedig hozzá kell tenni, hogy 1-2 extrém példától eltekintve (Monaco, de ők is már múltidőben) 10%-on belül van a luxusadó németben, olaszban, spanyol, angolban, nem ez a döntő tényező.

MDaniel98 2015.12.12. 13:42:29

Nem fogjuk utolérni a Barcelonát, ez teljesen nyilvánvaló, ahhoz nagyon komoly változásoknak kellene bekövetkezniük a foci világában (ami nyilvánvalóan nem fog megtörténni) ahogy előttem írták az 5.-6. hely lehet a realitás, de ahhoz is kell egy kis szerencse, és természetesen jó szereplés, és átigazolási politika is. A lehető legrosszabbkor került a klub a padlóra, és vesztették el a befektetők az olasz fociba fektetett hitüket. Valamennyit persze lehet javítani a helyzeten, de túl nagyok lettek a különbségek a többi ligához képest.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3352) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9861) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4118) mercato (4125) nyilatkozat (7392) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4153) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása