Marotta: "Bízom benne, hogy sokáig folytathatjuk Contéval"

A Juventus sportigazgatója, Beppe Marotta hétfőn a Rai Due La Domenica Sportiva című műsorának vendége volt, s a hosszú beszélgetés során számos kérdés került terítékre.

Marotta-Agnelli.jpg"A táblázatra nézve, gondolom nem bosszankodik amiatt, hogy az Inter ilyen jelentős távolságra tanyázik..."

"Az Interen túl vannak még erős csapatok: a Roma, amely hosszú veretlenségi sorozatot produkált, aztán a Napoli vagy a Fiorentina. Még húsz találkozó van hátra, s ezeken hatvan pont szerezhető, így az előnyünk nem számít döntőnek."

"Két hónappal ezelőtt néhányan azt mondták, hogy ez a Juventus gyengébb mint a tavalyi. Ennek ellenére ez a csapat lezárta a széleket a Roma előtt, s folyamatosan meglepetéseket okoz." 

"A Roma kivételes rajtja miatt a Juventus az árnyékba szorult. Ennek ellenére eddig egyetlen vereséget szenvedtünk, s mindössze egy döntetlent játszottunk, az összes többi mérkőzést megnyertük. Ugyanakkor, akár csak tavaly, a rajtunk nehézre sikerült. Most ugyanabba a pozícióba emeltük magunkat mint a tavalyi szezonban, s ez Conte és a játékosainak az érdeme. Az utolsó tíz mérkőzés során a Juventus 26 találatot szerzett és mindössze egyetlen gólt kapott."

"Vajon a Bajnokok Ligája kiesés lökést adhat a Juventusnak ahhoz, hogy folytassa ezt a sorozatot, s megnyerje zsinórban a harmadik Scudettót is?"

"A harmadik Scudetto zsinórban a legfőbb célkitűzésünk már a szezon kezdete óta. A Bajnokok Ligája búcsú bosszúságot okozott számunkra, azonban a jelenlegi sorozatunk a terveknek megfelelően alakul."

"A Juventus Stadiumban a 47 mérkőzésből 36-ot megnyertek, 102 gólt szereztek, s mindössze 26-ot kaptak. Kijelenthetjük, hogy a Scudetto sorsa hazai pályán dől el?"

"Azt kell mondanom, hogy igen. Ez a nagy csapatok jellemzője. Az, hogy a saját szurkolóink előtt játszhatunk, plusz lökést jelent. A tény, hogy mi birtokoljuk a saját stadionunkat, azt is jelenti, hogy azt mindannyian – a szurkolók, a klub és a játékosok – a sajátunknak érezzük. Az, hogy a nézők közel vannak a pályához, elősegíti, hogy a közönség a tizenkettedik emberré válhasson. Ez extra ösztönzést ad számunkra. Mindamellett úgy hiszem, hogy a csapat idegenben is kiválóan teljesített, s ez egy olyan tendencia, amely a három egymást követő szezonban jellemző volt."

"Meddig tarthat a Conte időszak a Juventusnál?"

"Nagyon szép volna, ha rendhagyó módon, Conte olyan sokáig maradna, mint Ferguson vagy Wenger. Olaszországban ez a jelenség nem olyan elterjedt, főként a szurkolótábor hatalmas nyomása miatt. Conte időszaka diadalmasan kezdődött, hiszen az első évében megnyerte a bajnoki címet, az Olasz Szuperkupát és bejutott az Olasz Kupa döntőjébe. A teljes klub támogatását élvezi, s úgy hiszem, hogy rendelkezik azzal az autonómiával, tekintéllyel és mozgástérrel, ami a technikai ügyek kezeléséhez szükséges, s ez a természetes közege. Bízom benne, hogy így folytathatjuk."

"Ez a valaha volt legjobb Juventus, vagy a Serie A már nem az, ami egykor volt?"

"A számok azt mutatják, hogy jelentős eredményeket értünk el, már két éve mi vagyunk Olaszország élcsapata, s jelen pillanatban is azok vagyunk. Nehéz összehasonlításokkal élni, mert a labdarúgás folyamatosan fejlődik, ezért csak az ellenfelekhez viszonyíthatunk. Azt mondanám, hogy nem csak a csapat erős, de fejlődik az összjáték is. A Juventus képes arra, hogy versenyben legyen európai szinten is, még akkor is, ha most kiestünk."

"A Juventus már jelen pillanatban is versenyképes volna?" 

"Az elmúlt szezonban ez a csapat bejutott a negyeddöntőbe, de kiestünk, mert a Bajnokok Ligája egy kupasorozat, nem egy bajnokság, így ha hibázunk, vagy egy rossz meccset játszunk, a kiesést kockáztatjuk. Bíztunk az utolsó mérkőzésben a Galatasaray ellen, azonban az időjárás nem engedte, hogy a saját játékunkat nyújtsuk."

"Elsimították már a Giaccherini és Matri eladása miatt kialakult nézetkülönbséget Contéval? Nem tartott attól, hogy ez Conte távozásához vezethet?

"Nem, soha sem tartottam ettől. Ezek a folyamatok maximális átláthatósággal történnek, ami általános az edző és a klub között. Egyértelmű, hogy a klub megpróbálja kielégíteni az edző kívánalmait, de ugyanakkor kísérletet tesz arra is, hogy optimális sporteredményeket érjen el, szem előtt tartva a pénzügyi egyensúlyt. Ugyanakkor természetes, hogy az edzők nem lehetnek mindig elégedettek. Ezen túlmenően, kiváló a kapcsolatunk Contéval."

"A Juventusnak nem volna szüksége még offenzívabb mentalitásra ahhoz, hogy versenyképes legyen a Bajnokok Ligájában?"

"Agnelli érkezésével indítottuk ezt a négy éves ciklust. Egy alapozó periódust követően kvalifikáltuk magunkat a Bajnokok Ligájába, ahol jól teljesítettünk, s csupán a későbbi győztessel szemben maradtunk alul. Ez az év eltérő volt. Egyértelmű, hogy ezek a játékosok képesek még tovább fejlődni, s minden évben erősítettünk egy minőségi játékossal, amit ugyanígy szeretnénk folytatni a jövőben is. A Juventus győzni szeretne, s szeretne versenyképes lenni. Ez azonban csak az egész szervezet növekedési folyamatával együtt lehetséges. A bevételeink nőnek, annak is köszönhetően, hogy következetesen növeljük a klub rendelkezésére álló forrásokat. Az a tény, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeltünk, jelentős bevételeket garantál, de nem vagyunk egy szinten a legnagyobb klubokkal, mindamellett az a legfőbb célunk, hogy ez megvalósuljon. A második célunk, hogy növekedjen a minőségünk, egy olyan szakképzett edzővel, mint Conte."

"Mekkora szerep juthat az utánpótlásképzésnek a fejlődési folyamatban?"

"Az utánpótlásképzés jelentős szerepet kell kapjon minden egyes klubnál, s ezen sokat dolgozunk. Egyértelmű, hogy amikor rövid távú célok vannak, amilyenek nekünk is voltak, nehéz dolog beépíteni a fiatal játékosokat az első csapatba, hiszen már adott egy szilárd csapat, amely gyors győzelmeket akar."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr55745554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venember83 2014.01.08. 10:11:03

Ideje lenne megváltoztatni a klub mottóját, mert úgy látom, hogy már nem a győzelem áll első helyen, hanem a pénzügyi fair play, amit kb. mindegyik jelentős klub (angol, spanyol élcsapatok) semmibe vesz. Valahogy fordított sorrend illene a Juventushoz: legyen meg a megfelelő csapat a győzelemhez, aztán pedig megfelelő szakemberek révén elő kell teremteni a szükséges pénzügyi forrásokat. Mert így, a jelen helyzetben mindig lesz valami, ami miatt nem lehet kereterősítésre pénzt költeni, ilyen-olyan válság, főrészvényesek nem tudnak pénzt fektetni a klubba, olasz adókörnyezet okozta problémák stb. Ideje lenne, hogy a vezetők is megtudják, hogy a győzelem nem fontos, hanem az egyetlen dolog, ami számít.

Trieszt120506 2014.01.08. 12:02:08

"A táblázatra nézve, gondolom nem bosszankodik amiatt, hogy az Inter ilyen jelentős távolságra tanyázik..."

:D Mondjuk látszik a válaszból, hogy nem éppen egy törzs juventino a mi Beppénk...

danimester1 2014.01.08. 12:59:17

@Trieszt120506: Azt azért mégsem mondhatja,hogy a jól megérdemelt helyükön vannak és kis (vagy közepes) csapat...:-)
@venember83: +1 Pontosan!A pályán elég sportszerűnek lenni!A piacon meg ALAPOSAN kell körbenézni és nem csak olcsó vagy lejárt szerződésekre vadászni.Kockáztatni merni és kell is nincs mese!Már több nyilatkozatában olvastam,hogy így pénzügyi stabilitás meg úgy,a stadion általi bevételek ect..Akkor megkérdezhetném,hogy mi a búbánatért nem vagyunk hajlandóak legalább a baloldali hiányposztra áldozni?!?!?!A mesterrel kapcsolatban meg remélem nem sikerül elűzni Olaszországból.Természetesen a sok pletykára gondolok,eltiltás stb..Az utolsó bekezdés meg számomra érthetetlen pláne úgy,hogy rengeteg fiatal játékost vásárolt össze.Milyen célból?Továbbá azt sem értem miért ne lehetne egy-egy kiugróan/jól teljesítő ifjoncot bedobni a mély vízbe!?(Berardi pl.)Itt megint csak visszaérek az előző mondatomhoz,hogy kockáztatni kell!Semmivel nem esélytelenebb egy ifivel a bukta mint egy "vén rókával",ráadásul ha pénzügyi részét nézzük olcsóbb is.(igazolás+fizu) A többi részével többé-kevésbé egyetértek.

Drughi Di Bianconeri 2014.01.08. 20:49:30

"A harmadik Scudetto zsinórban a legfőbb célkitűzésünk már a szezon kezdete óta." Ez olyan,mintha azt ismerné be,hogy direkt estünk ki a BL-ből,mert leszarjuk,mert a "világverő Serie A" fontosabb. (Bár ez mindig igaz volt a Juventusra,na de régebben ez a világ legerősebb bajnoksága volt...)

Bízom benne én is,hogy Conte sokáig marad, de szerintem max még 1 évet lesz itt,hála az undorító olasz szövetségnek,médiának,akik folyton besároznák Őt és nem hagyják nyugodtan dolgozni.Továbbá nyilván szabadabb kezet akar,mint egy premier league Manager,valamint már több ízben áhítattal nyilatkozott a Premier League-ről.
Bízom benne,hogy BL-t akar nyerni edzőként is a Juve-val, de ehhez a vezetőség és Marrotta teljes támogatása is szükséges,hogy pl.: ne egy vkp. játsszon bal wingbacket,vagy ne mindössze 4 játékosunk legyen 3 posztra,vagy mostmár ne a mennyiség domináljon,hanem a minőség a mercatoknál,s ha kell fektessenek be a klubba,játékosokba !
Az utánpótlásunkról szóló mondatai szépek,de sajnos nem igazak: egy lyukas garast nem ér az utánpótlásunk,pedig ideje lenne tényleg komolyan venni azt is,ha már nem bírunk/akarunk 15M felett játékost igazolni...
A világ valamennyi TOP klubjánál van egy kiváló utánpótlás (MU,Arsenal,Dortmund,Bayern,Barca,Real de még a Lokomotiv London is) és ezen felül költenek nagy pénzeket játékosokra (kivéve DOrtmund).
Vagy az egyiket (pénzügyi keret igazolásokra) vagy a másikat(utánpótlás) ki kéne maxolni,mert ez így nagyon nem lesz jó ha ez a mostani gárda kiöregszik/szétszéled.

MDaniel98 2014.01.08. 20:53:57

@danimester1: Egyébként én megláttam a "pozitívumot" abban,hogy elakarják űzni Conntét Olaszországból:

"Vannak ellenségeid?Jó.Ezek szerint valamit nagyon jól csinálsz"
(Winston Churchill)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9911) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4137) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása