Buffon: "Brazília ellen szeretnék játszani a döntőben"

Gianluigi Buffon egyike a legjobb futballistáknak. Az olasz válogatott utóbbi 15 évének első számú kapusa méltó utódja a legendás Dino Zoffnak, aki 40 évesen nyert világbajnokságot 1982-ben. Buffon 1997. október 29-én debütált a válogatottban Oroszország ellen Moszkvában, azóta még 125-ször viselhette a nemzeti csapat mezét. 2006-ban világbajnokságot nyert, és ugyanekkor elnyerte a Jasin díjat is, ami a torna legjobb kapusának jár. Cesare Prandelli 2010-es érkezése óta az olasz válogatott kapitánya. Buffon a fifa.com-nak adott exkluzív interjút.

Gigi Buffon_yes.jpg- 14 éves korodig védekező középpályásként játszottál. Azt hallani, hogy az 1990-es VB-n a kameruni kapus, Thomas N'Kono produkcióját látva határoztál úgy, hogy kapus leszel. Igaz ez?
- Igen. Thomas N'Kono és az ő nagyszerű védései miatt szerettem bele ebbe a posztba. Gyorsan az én hősöm lett, majd a fiamnak az ő tiszteletére a Louis Thomas nevet adtam. Miután megszületett, N'Kono felhívott és gratulált nekem.

- Azt mondják, a kapusok olyanok mint a jó bor. Ahogy idősödnek, egyre jobbak lesznek. Szerinted milyen idősen kerülnek pályafutásuk csúcsára?
- Nem tudom. Amikor eléred a 30-at, az egy kritikus pillanat az életedben, és ez igaz a sportra is. 30 felett már szükség van minden tapasztalatra játék és edzés közben. Keményen kell dolgoznod ahhoz, hogy szinten maradj.

- Egy kapus, ha csapatkapitány, eleget tud tenni ez irányú feladatainak, ha rendszerint távol van az eseményektől?
- Soha nem éreztem úgy, hogy kapitánynak lenni csak annyit jelent, hogy karszalagot viselek. Egy igazi kapitány fontos szerepet tölt be a pályán és az öltözőben is, függetlenül attól, hogy milyen poszton játszik.

- Ki az a védő, akivel a legjobban megérted / megértetted magad?
- Öten vannak: Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini.

- Egy nagy védés van annyira fontos mint egy gól?
- Úgy gondolom, igen. A kapusok tudják, hogy nehéz jóvá tenniük, ha hibáznak. Ez egy olyan pozíció, ami teljes koncentrációt igényel. Soha nem engedheted meg magadnak hogy lazíts.

- Melyik volt a legfontosabb védésed karriered során?
- Nagyon nehéz egyet választani. Szerencsére volt jó néhány, talán az, amikor a 2006-os VB döntőben Zinedine Zidane fejesét védtem.

- Az első idényedben a Juventusnál, a 2001/02-es szezonban 34 meccsen összesen 23 gólt kaptál. Még mindig ez a rekordod?
- Igen. Jó lenne, ha meg tudnánk dönteni azt a 11 évvel ezelőtti teljesítményt.

- Közel 800 meccset játszottál klubszinten, és 126-ot a válogatottal. Melyik edző tette rád a legjobb benyomást, kivel értetted meg magad a legjobban?
- Nem akarok unalmas lenni, de úgy gondolom, mindegyik edzőm nagyban hozzájárult a fejlődésemhez. Mégis azt kell hogy mondjam, Antonio Conte a legjobb edző, akivel valaha dolgoztam. Vele rövid idő alatt újjászületett az a csapat, amely két idényen keresztül nem tudott a hetedik helynél előrébb lépni. Azonnal győztes csapatot formált.

- Melyik csatár okozta neked a legnagyobb problémát?
- Zlatan Ibrahimovic egy nagyszerű játékos, aki mindig lenyűgöz, és mindig problémákat okoz.

- Kit szeretnél leginkább magad előtt látni a védelemben?
- Nem tudok jobbat választani azoknál, akikkel már együtt játszottam.

- Mit jelent számodra a Juventus?
- Sikeres életet, küzdelmet és elkötelezettséget. Ez egy család, amiben felnőttem, és amit segítettem felnőni. Egyfajta választott élet, életmód.

- Andrea Agnelli szerint a szerződésed meghosszabbítása egy rövid találkozót igényelt csak, mert ahogy ő mondja, korrekt ember vagy, és a Juventus az otthonod.
- Így történt, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Amikor felépítesz egy kitűnő kapcsolatot valakivel, ami közöttünk is van, nem igazán van szükség szavakra ahhoz, hogy egyezségre juss.

- Mire gondolsz 35 éves kapitányként, amikor 19 évesek tűnnek fel a nemzeti csapatban?
- Arra, hogy mindenki számára múlik az idő. 17 évesen debütáltam, és most 35 vagyok. Nem tudom megállítani az időt, de teljesen nyugodt vagyok, nem aggódom emiatt. A jövő a fiataloké, én pedig megpróbálom átadni az évek során összeszedett tapasztalataimat.

- Olaszország támadóbb focit játszik mostanában. Nem megy ez a hagyományosan jó olasz védekezés rovására?
- Cesare Prandelli kitűnő munkájának köszönhetően, úgy gondolom megtaláltuk az egyensúlyt a szilárd védekezés és a támadó futball között, így a nagyszerű csatáraink jobban elő tudják magukat adni.

- Szerinted a Konföderációs Kupa a jövő évi VB főpróbája lesz?
- Kitűnő teszt lesz.

- Melyik csapattal szeretnél találkozni a döntőben?
- Brazíliával, egyrészt a csapatuk történelme miatt, másrészt pedig mindig izgalmas a rendező gárda ellen játszani.

- Nemrég megvetted szülővárosod csapatát, a Carrarese Calciot. Kapitánynak vagy elnöknek nevezzünk?
- Szólíts csak Giginek, ez így rendben lesz.

Köszönet a cikkajánlásért a vilagbajnoksag.blog.hu szerkesztőjének. A poszt eredetijét itt találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr115290228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9911) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4137) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása