Büntetés a Milan-meccsen történtekért

A Juventus csapatát 30 ezer euróra büntették, mert a Bianconeri szurkolói rasszista megjegyzésekkel illették az AC Milan színesbőrű játékosát.

Boateng Kevin Prince_szőke.jpgA vendég csapat egyik középpályását, Kevin-Prince Boatenget a bemelegítés alatt kezdték ki a fekete-fehér mezes drukkerek. A Serie A fegyelmi bizottsága 30 ezer euróra büntette a torinói csapatot.

Az Öreg Hölgy mindeközben egy rasszizmus elleni nyilatkozatot tett közzé a hivatalos honlapján, melyben elítéli az ilyen nemű diszkriminációt.

"A Juventus Football Club szeretné emlékeztetni a szurkolókat és a médiát, hogy a klub támogatja a faji integrációt, és elítéli mindennemű formáját a rasszizmusnak és diszkriminációnak.

Ez a fajta magatartás nem tükrözi a klub, a több millió szurkoló és a Juventus Stadionba látogatók álláspontját.

Ez a nyilatkozat nem kívánja megkérdőjelezni a sportbíróság döntését."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr345242256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4Evorg 2013.04.23. 10:16:19

Most nem azért, de ezzel a hajjal tényleg úgy néz ki mint egy majom.

Ez az egyik, a másik meg az, hogy nem hiszem el, hogy ha történt ilyen eset, csakis Boatenget szidták. Constant, Zapata miért nem panaszkodik? Boateng meg mindig arra figyel, hogy a lelátóról mit mondanak rá, inkább focizna! Már a múltkor is kirúgta a nézők közé a labdát emiatt valamelyik edzőmeccsén a Milannak.

Apuleius 2013.04.23. 10:59:53

A rasszizmusnak nincs helye a stadionokban (sem), ennyi a történet lényege, minden más felesleges szájtépés. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen szégyenteljes jelenetek ne ismétlődhessenek meg a Juventus stadionjában.

A nyilatkozat teljesen korrekt.

MdewC 2013.04.23. 11:15:51

Még szerencse, hogy nem lesz zárt kapu! @Apuleius: +1 @4Evorg: mindig Boatenget találják meg... Mostanában nagyon le eresztett, inkább ezzel foglalkozna.

Alex8802 2013.04.23. 12:10:22

@4Evorg: Szerintem direkt provokálta a szurkolókat ezzel a hajjal :D
Én sem bírtam volna ki, hogy ne dobjak oda neki egy banánt... természetesen nem gondolom komolyan és tudom, hogy nem szép dolog ezzel viccelődni :P

babo0410 2013.04.23. 13:21:39

Elég gusztustalan volt, akármit is csináltak, mondtak a szurkolók! Elitélendő minden ilyesfajta cselekedet! De azért azt tegyük hozzá, hogy a zárt kapus meccs túl durva lett volna annak fényében, h pl. a Napoli mikor a drukkerek megdobták a csapat buszát, vagy a Bologna, mikor a drukkerei elég gusztustalan beszólásokkal fogadták a Juvét, semmit nem kapott! DE a rasszizmust ki kell irtani minden formában! Megengedhetetlen!

Trieszt120506 2013.04.23. 13:44:10

Olcsón megúsztuk.

De azért érdemes elgondolkodni azon, hogy gyakorlatilag bármilyen rosszakaró kicseszhet egy klubbal bármikor. Elég 1000 euróval megkenni egy barmot, és örömmel végigmajmozza a meccset. Ezért az egyetlen megoldás a rasszisták kiemelése, és kemény megbüntetése lehet, de ez itt sem történt meg, legalábbis erről nincs hír...

Lord Viktor 2013.04.23. 15:49:24

Várható volt. Ha Balo játszott volna, többet kaptunk volna. :D
Rasszizmus egyébként volt, van és lesz mindig is, úgyse tudják kiűzni a stadionbból sem. Nyilatkozgathat itt a klub vagy a Drughi bármit, mindig is lesznek ilyen atrocitások.

Apuleius 2013.04.23. 16:04:31

"Rasszizmus egyébként volt, van és lesz mindig is, úgyse tudják kiűzni a stadionbból sem. Nyilatkozgathat itt a klub vagy a Drughi bármit, mindig is lesznek ilyen atrocitások."

Ha az illetékesek is ebben a szellemben állnak a kérdéshez, akkor bizonyosan. Nem értek egyet veled ebben a kérdésben, s nyilvánvalóan nem lehet ezzel a megállapítással kezelni a kérdést. Ki lehet és ki is kell tiltani a rasszista megnyilvánulásokat mutató egyéneket, s ha majd rajtuk verik le a bírságot és a keletkezett károkat, majd kétszer meggondolják.

Apuleius 2013.04.23. 16:05:13

@Lord Viktor: Bocs, lemaradtál a reflekció elejéről :-)

devil-z 2013.04.23. 17:37:31

@Apuleius: ezzel teljesen egyetértek.
Azonosítsák azokat akik a legjobban, legnagyobb hanggal járatják le a klubot és fizettessék ki velük az összeget. Ha nem tudják, akkor üljék le.

Ne a klub és a normális szurkolók szívják már meg mert néhány hülye nem tud viselkedni.

Lord Viktor 2013.04.24. 09:21:09

@Apuleius: Nézd, egy nép vagy embercsoport gyűlöletét az ember fejéből kiverni nem lehet. A stadion viszont egy más kérdés, hisz az egy magánterület, és mint ilyen be kell tartani a házirendet ill. viselkedési normákat, amiket a tulajdonos meghatároz. Ebbe beletartozik, hogy nem lehet szidni a játékosokat vagy egymást. Viszont hogyan ellenőrzöd? Mi számít rasszizmusnak? Mert azért nem csak a "Büdös majom!"-féle beszólások léteznek, a majomhangokat utánzó huhogást az MLSZ például rasszizmusnak titulálja, milyen alapon? :) Ki huhogott, ki az aki csak tátotta a száját? :D Szóval nehéz egy adott emberre 40 ezer másik közül rábizonyítani még videofelvételek alapján is, hogy ő ott és akkor konkrétan mit mondott vagy kit és miért szidott. Sok pénz és munkaóra ezzel foglalkozni, így inkább a prevencióra próbálnak fókuszálni, mint a felhívások satöbbi. A már megtörtént eset utáni büntetést pedig nem lehet kikerülni, ki kell fizetni így is, úgy is. Szóval nehéz helyzetben van a klub ilyen esetben, hisz mindenképp bukik rajta. Nem is beszélve arról, hogy ezek az emberek fizettek a belépőért nem is keveset, így nem fogják rühes kutyaként kidobni csak gyanú alapján.

Számomra ez az egész rasszizmus elleni harc olyan, mint a gazdaságban a tökéletes verseny: soha nem fog megtörténni, de törekedni kell rá. :)
Egyébként az a játékos is hülye, aki ezzel foglalkozik. A szurkolók mindig is hergelték az ellenfél játékosait ill. szurkolóit, ez része az egésznek, a rivalizálásnak. És mint ilyen, keresik az ellen gyenge pontjait, amivel bele lehet kötni. Így lehet, hogy egyesek számára a kurvaanyázás vagy a Heysel-tragédia ünneplése is ezen címszó alatt megy és tök oké. Ha van egy néger játékos, akkor azt kóstolják ki. Balotelli esetében pl. hálás feladat volt, hisz egy tenyérbemászó az ember, így gondolom külön öröm volt a szurkolóknak őt ekézni. Mindez nem azt jelenti, hogy ez tök rendben van, sőt, primitív dolog, de valljuk be: ez nem krikett vagy más sznob szarság, ez egy tömegsport.

Tudnám még boncolgatni, de az már nem kapcsolódna a sporthoz. :)
Szumma: én is elítélem, de kicsit szélmalomharcnak érzem.

Apuleius 2013.04.24. 09:39:48

@Lord Viktor: Szélmalomharc, hiszen az emberi primitivitás határtalan, de nem lehet legyinteni, hogy mindig is jelen lesz a stadionokban. Ki kell irtani onnan tűzzel vassal.

"Nézd, egy nép vagy embercsoport gyűlöletét az ember fejéből kiverni nem lehet."

Azért ez nem ilyen egyszerű. Vannak olyan országok, ahol ez már nem divat, s nem jelent általános problémát, míg máshol még véres szájjal niggereznek, s nem történik érdemben semmi. Hülyék mindig és mindenhol lesznek, de nem mellékes, hogy társadalmilag milyen a dolog megítélése.

Egy modern stadionban komoly beléptetőrendszer van, a pályát és a nézőteret kamerák tömege figyeli, szerintem igen jó százalékkal be lehet azonosítani, hogy ki huhog, négerezik vagy zsidózik. A büntetést nem lehet elkerülni, viszont jogi úton át lehet terhelni azokra, akik miatt a klubot büntetik. Ha majd néhány ilyen pondrónak elárverezik a házát, vagy hűvösre kell vonulnia, akkor kétszer is meggondolja majd, hogy vigyen-e magával banánt a meccsre.

"Egyébként az a játékos is hülye, aki ezzel foglalkozik."

Szerintem ezzel nem lehet nem foglalkozni. Egy dolog, ha valakit azért fikáznak, mert hülyén áll a haja, görbe a lába, s megint más, ha faji alapon gyaláznak valakit. Mindkét dolog primitívség, de ég és föld a különbség.

A rasszizmust ki kell irtani a pályákról (is).

Barolo 2013.04.24. 11:12:42

@Apuleius: Telesen egyet értek az utolsó mondatoddal..... de itt kapcsolódnék is a másik poszthoz..... ezek után nem gondolod komolyan, hogy Suarezt aki 8 meccses eltiltást kapott négerezésért szabad idehoznunk ugye?

Apuleius 2013.04.24. 12:57:25

@Barolo: Egy korábbi posztnál (vagy talán a Dühöngőben) én is felvetettem, nemrég, hogy egy Suárez minőségű, elismert játékos leigazolásának komoly reklámértéke is van, márpedig az uruguayi legalábbis problémás ebből a szempontból (is). Egy ilyen minőségű játékos elképesztően komoly erősítés lenne, de nem tudnék maradéktalanul örülni neki, pontosan azért, amit te is írsz. Nagyon komolyan át kell gondolnia a vezetőségnek, hogy valóban ő kell-e nekünk.

Lord Viktor 2013.04.24. 13:58:33

@Apuleius:
A politikai palettán szerintem nem állunk azonos oldalon, de ez nem baj, mert nem is ide tartozik. :) Abban viszont egyet értek, hogy az ilyen dolgoknak nincs helye a stadionon belül. Viszont ezt nem értem:

"A büntetést nem lehet elkerülni, viszont jogi úton át lehet terhelni azokra, akik miatt a klubot büntetik. Ha majd néhány ilyen pondrónak elárverezik a házát, vagy hűvösre kell vonulnia, akkor kétszer is meggondolja majd, hogy vigyen-e magával banánt a meccsre."

Szóval ha banánt viszek a meccsre, rasszista leszek. És ha beülök a stadionba (amiért fizettem!) akkor ha kinyitom a pofámat, és mondjuk huhogok, int egy majom, akkor nemcsak, hogy súlyos pénzt követelhetnek tőlem, hanem ráterhelhetik a házamra és még börtönbe is csukhatnak. :D
Szép, új világ! :D

Komolyra fordítva a szót: valakit csak akkor lehet büntetni jelzáloggal meg börtönnel, ha köztörvényes bűnt követ el. Márpedig a huhogás, zsidózás, niggerezés sem az. Egyenlőre. Ugyanis a nagy demokrácia és szólásszabadság mellett nehéz ilyen irányú törvényeket hozni nyugaton. (Viktor megoldotta mondjuk, de nálunk mások a viszonyok.) A klub meg csak akkor követelhet pénzt, ha ere jogi alapja van. (Csányinak is csak a szája járt, jogi alapja neki se volt.)

Az egyetlen eszköz: kitiltás a stadionból és a Juve meccsekről, a bérlet bevonása. Viszont így a klub is szenved anyagi kárt, sőt azt az üzenetet hordozná, hogy nem mehetsz önfeledten szurkolni, vigyázni kell arra, hogy mit mondasz, vagy hogy a környezetedben lévők mit énekelnek, nehogy egy kalap alá vegyenek velük. Szóval én azt mondom: nem véletlen, hogy nincs megoldás a rasszizmus-problémára, mert nem akarják megoldani. A klubok lenyelik, mert nem fordul elő sűrűn, egy-két ilyen büntetés nem akkora súlyú, még pénzben sem, mint a niggerező szurkolók örökös kitiltása.

Megjegyzem, semmi bajom a négerekkel. :)

Apuleius 2013.04.24. 16:16:02

@Lord Viktor: Nem látom miből vettél le a politikai preferenciámat. Én a rasszizmusról beszéltem, ami - ha csak nem vagy szélsőjobbos - minden más, értelmes ember számára elfogadhatatlan. Ez független a politikai nézettől.

"Szóval ha banánt viszek a meccsre, rasszista leszek."

Kérlek mondd, hogy nem gondoltad, hogy ezt szó szerint értettem!

"Komolyra fordítva a szót: valakit csak akkor lehet büntetni jelzáloggal meg börtönnel, ha köztörvényes bűnt követ el. Márpedig a huhogás, zsidózás, niggerezés sem az. "

Egészen biztos vagy benne, hogy ez jogilag így működik? Ezzel a magatartással forintosítható anyagi kárt okoz az illető a klubnak, s emiatt pert lehet indítani ellene. Nyilván nem a mianmari diktatúra eszköztárának bevezetésére gondoltam, ne jöjjünk már itt "Szép új világ"-gal, Orwellel vagy hasonlókkal.

" Szóval én azt mondom: nem véletlen, hogy nincs megoldás a rasszizmus-problémára, mert nem akarják megoldani. A klubok lenyelik, mert nem fordul elő sűrűn, egy-két ilyen büntetés nem akkora súlyú, még pénzben sem, mint a niggerező szurkolók örökös kitiltása."

Ahol így állnak hozzá, ott meg is érdemlik, hogy így maradjon.

Lord Viktor 2013.04.25. 10:23:35

@Apuleius:
"Én a rasszizmusról beszéltem, ami - ha csak nem vagy szélsőjobbos - minden más, értelmes ember számára elfogadhatatlan."
Ez politikai preferencia szerintem. :) Mellesleg igen, szélsőjobbos vagyok, de az is egy heterogén társaság. Nemcsak 30-as IQ-jú kopasz Hitler-imádó motorosokból áll. De ebbe inkább ne menjünk bele, mert ennek nem ez a helye szerintem. Bánom is, hogy kvázi védtem a rasszistákat, csak mert az sem homogén társaság. Akikről a cikkben szó van, szerintem nem is azok. Azok csak provokátorok, az ellent akarják gúnyolni.

"Ahol így állnak hozzá, ott meg is érdemlik, hogy így maradjon."
Egy modern futballklub, főleg ezen a szinten már ugyanúgy működik, mint egy multi, mert valójában az is. És mint ilyen, a legfontosabb a profit. Mi mekkora profitot hoz? Persze lehet tenni hangzatos kijelentéseket és ideológiákat is lehet követni, de akkor is, a pénz a legfontosabb egy ilyen cég életében.
A kérdés: melyik a jobb?
a. Fellépni a rasszisták ellen és kockáztatni azt, hogy akár törzsgyökeres bérletes szurkolókat veszít a klub (X összeg), de esetleg kevesebb lesz a rasszizmus miatti büntetés (Y1 összeg), vagy
b. Rasszizmus miatti büntetések lenyelése (Y2, ami >Y1), kis médiakampány a rasszizmus ellen (M), valamint annak az ára, hogy mennyi szurkolót veszítünk a tétlenség miatt (S).
X+Y1=Y2+M+S egyenlet. Persze ez lehet bonyolultabb is, attól függ, mennyi tényezőt veszünk figyelembe. Hogy melyik oldal a nagyobb, úgy fognak a klubok dönteni. Szerintem eddig a bal oldal bizonyult rosszabbnak, a klubok tétlenségéből ezt veszem le. Ami nem is csoda, hiszen az ultrák nagyrészt a szélsőjobbtól kerülnek ki.
Peace.

Lord Viktor 2013.04.25. 10:25:00

Bocs, nem egyenlet, reláció. :D Csak kérdés, merre mutat.

Apuleius 2013.04.25. 10:41:56

@Lord Viktor: Ok, ha így vesszük, bizonyos politikai preferenciát kizártam, ez teljesen helytálló, s pontosan fedi a valóságot. Nyilván, teljesen egyértelmű, hogy (mint minden más politikai nézetet valló közösség esetében), a jobboldal szélén is igen jelentős különbségek vannak intelligencia és a hitvallás lényegisége között, hiszen meggyőződésem, hogy eleve tök más értékeket tart fontosnak ez, s másokat amaz. Habár úgy általánosságban igencsak messze áll tőlem ez az eszmeiség, maximálisan elfogadom, s tiszteletben tartom a véleményed. Úgy vélem, hogy alapvetően teljesen korrekt és vállalható volt az álláspontod a fenti kérdésben.

A rasszista szurkolók elleni fellépés vagy fel nem lépés ügye szerintem még komplexebb kérdés. A fel nem lépés által legalább annyi szurkolót, vagy fizető nézőt veszíthet a klub, nem mellékesen igen komoly kihatása lehet reklám szempontjából is. Ne felejtsük el, hogy a leggazdagabb klubok tudatos népszerűsítő kampányt folytatnak más kontinenseken (s a Juventusnak is ezt az utat kell követnie), így például Ázsiában, az USA-ban stb. Nyilván könnyebb népszerűsíteni egy a rasszizmus ellen komolyan fellépő klubot, mint egy hagyományosan nagy arányban fasiszta szurkolók által preferált klubot (pl. Lazio). Egy Real Madridnak vagy egy Barcelonának elképesztően komoly bevételei vannak például Távol-keleten, s az angol foci is igencsak népszerű arrafelé. A Juventusnak ebbe az irányba is terjeszkednie kell.

Felejthetetlen élmény volt, amikor a nagyon vidéki Vietnamban járva, a bambuszkunyhók mellett, szembe jött egy Juve-mezt viselő 10 éves forma kölyök Del Piero felirattal a hátán. Az emberben komoly érzelmek mozdulnak meg ilyenkor :-)

Persze, nincs probléma, ez csak egy normál eszmecsere.

Lord Viktor 2013.04.25. 10:54:08

@Apuleius: Szerintem is normál eszmecsere, csak tapasztalat, hogy a neten sokan ugranak egy-egy radikálisabb véleményre, csakhogy bizonyítsák a többi felé, hogy ők mások. És míg más fórumon még élvezem is az ilyen vitákat, egy juventinóval sem akarnék összeveszni (főleg a Juve blogon) olyan blődségeken, mint a politika. :D

Amúgy persze, nemcsak a végletek vannak, sőt a legtöbb klub középen mozog a fellépés-nem fellépés között. Rasszizmus-ellenes kampányok, felhívások, különböző kezdeményezésekhez való csatlakozás, ezt a Juve is csinálja és tök oké. De azért egy bérletet nem vont még szerintem vissza a Juve majomhuhogásért, mert a klub vezetői is tudják, hogy a hangok a Curva Sud felől jöttek. :) Viszont a szurkolók is tudják, hogy sok ilyet nem játszhatnak meg, mert akkor már lesznek szankciók.
Szóval ahogy én látom: ez egy egyensúly, amely még fenn fog maradni egy jó ideig, ha nem lépik túl az ingerküszöböt.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (918) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9923) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4166) mercato (4145) nyilatkozat (7446) Olasz Kupa (328) összefoglaló (412) pletyka (4175) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása