A szurkolók Juventusa

Hogyan kellene újraépíteni a Juventust – ezt kérdezte a Gazzetta egy közvéleménykutatásban még 2011-ben. Két évvel az eredmények megjelenése után a válaszok határozottan érdekes olvasmánynak tűnnek.

Idezet a mezen.jpg2011. április 22., péntek – a Juventus hetedik volt a bajnoki tabellán és kevés esélye volt arra, hogy Bajnokok Ligájában szerepeljen a következő szezonban, az edző Luigi Del Neri, és mindenki a jövőbe, a következő szezonba tekintett lehetőségeket keresve egy új Juventus építésére.

Ezt tette az aznapi La Gazzetta dello Sport kiadása is: egy cikket szenteltek ennek a témának, amelynek a címe „A Juventus jövője hat kérdésben”, amelyben, ahogy a cím is mutatja, a szurkolókat kérdezték meg, hogy kit szerettek volna látni a klub alkalmazásában a következő évadban. Az illető napon publikált eredmények fényében gondolkodjunk el kicsit, milyen helyzetben lenne ma a klub, ha a vezetők követték volna a szurkolók iránymutatását.

1. Luciano Spalletti lenne az edző

A szurkolók öt személy közül választhattak: Luciano Spalletti, Antonio Conte, André Villas-Boas, Roberto Mancini vagy megmaradni Luigi Del Neri irányítása mellett.

Luciano Spalletti viszonylag magabiztos előnnyel lett az első számú opció a szurkolók szemében, a szavazók 33,7 százaléka döntött mellette, míg Villas-Boas lett a második 25,4 százalékkal. Antonio Conte – akit végül a vezetőség megbízott – csupán harmadik lett 15,5 százalékkal, negyedik a Manchester City jelenlegi trénere lett 13,7 százalékkal, míg nem meglepő módon Del Neriben csupán a szurkolók 11,7 százaléka bízott meg továbbra is.

A cikk megjelenésekor Luciano Spalletti már megnyerte az orosz bajnokságot és kupát a Zenit Szentpétervárral, míg André Villas-Boas jó úton haladt, hogy bezsebelje a portugál bajnoki címet, a portugál kupát és megnyerje az Európa Ligát az FC Porto együttesével.

2. Andrea Pirlo más csapatot választott volna

Amennyiben a szurkolók akarata érvényesült volna, az a személy, akinek talán leginkább köszönhető a Juventus 2011-2012-es bajnoki címe, nem csatlakozott volna a klubhoz. A válaszadók óriási, 71 százaléka inkább egy fiatalabb megoldást preferált volna a tapasztalt játékmester helyett, míg csak a maradék 29 százalék szavazott bizalmat Andrea Pirlonak.

A dolgok furcsa alakulásának következtében úgy néz ki, hogy mindkét oldal kívánsága teljesült, hiszen Paul Pogba a szezon bizonyos pillanataiban Pirlohoz hasonló teljesítménnyel kápráztatja el a szurkolókat, így a 33 éves játékmester esetleges hiánya kevésbé érzékenyen érinti a csapat teljesítményét.

3. Olaszország első számú hálóőre nem a Juventus kapuját védené

Hihetetlen módon, figyelembe véve, hogy Gianluigi Buffon talán minden idők legjobb kapusa, a szavazók 59,3 százaléka úgy gondolta anno, hogy jobb választás lenne Marco Storari első számú kapusként való kinevezése és a világbajnok kapus játékjogának eladásából befolyt pénzt más csapatrész megerősítésébe befektetni.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az illető szezonban Gianluigi Buffon számos sérüléssel küszködött, mindössze tizenhét meccsen védte a torinóiak kapuját, és Marco Storari kiemelkedő teljesítménnyel pótolta a világklasszis hiányát. Azonban rendkívül meglepő, hogy mennyire kevés bizalma volt a szurkolóknak abban az emberben, akinek a képességei mindig vitán felül álltak.

4. Alessandro Matri – a központi elem

A szavazók jelentős része, 64,3 százaléka gondolta úgy, hogy a csapatnak nincs szüksége „bajnok” támadóra, és Alessandro Matri megfelelő megoldást jelent csatárposzton.

Ez a meglátás nem volt teljesen alaptalan, hiszen Alessandro Matri az illető év januárjában csatlakozott a klubhoz, és kilenc gólt szerzett tizenöt mérkőzés alatt, valamint a nyári igazolásokat követően is központi figura maradt, amit jól mutat, hogy a 2011-12-es szezonban huszonhárom meccsen volt kezdő.

5. Neymar Európába igazolása

A valósághoz kevéssé kapcsolódó kérdésben az újságírók négy csatár nevét (Neymar, Karim Benzema, Javier Pastore és Alexis Sanchez) sorolták fel a szurkolóknak, a kérdés pedig az volt, hogy kit szeretnének leginkább Juventus mezben látni a drukkerek. A többség Neymar elcsábítását látta volna legszívesebben, a szavazatok harminc százalékát szerezte meg ez az opció, a második helyezett pedig Karim Benzema lett a szavazatok 24,3 százalékával.

Végül azonban a négyes egyik tagja sem öltötte magára a zebracsíkos mezt a nyáron, mivel a vezetőség az AS Roma csapatából választott csatárt, 15 millió euróért leigazolták a montenegrói Mirko Vučinićet.

David Swan írása nyomán

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr555107097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4Evorg 2013.02.27. 19:19:30

"A szavazók jelentős része, 64,3 százaléka gondolta úgy, hogy a csapatnak nincs szüksége „bajnok” támadóra, és Alessandro Matri megfelelő megoldást jelent csatárposzton."

Babo vajon hányszor szavazott különböző álneveken? :DDDDDDD

(csak poénkodok babo)

babo0410 2013.02.27. 19:46:33

@4Evorg: Nagyon vicces vagy barátom! De ez a lista amúgy jól mutatja, hogy a szurkolók mennyire kiválóan értenek hozzá! Buffont elküldték volna? Conte helyett Spaletti? Jó Pirlonak én se örültem akkor. De a fent nevezett edzők közül Pl. én csak Boasnak és Conte-nak tudtam volna örülni. Hála ég Conte lett az edző. És igen Matri jó döntés volt akkor, és szerintem még mindig az! Az meg érdekes, hogy a szurkolók Neymarnak örültek volna a legjobban, de szerintem a brazil igazán csak a spanyol bajnokságban tudná azt hozni, amit Brazíliában.

babo0410 2013.02.27. 19:48:02

@4Evorg: Amúgy nincs harag! ;) De akkor sztem a többség még ezen a blogon is jó döntésnek tartotta Matrit.

pedronegro (törölt) 2013.02.27. 20:18:27

Matri mikor jött akkor vezette a olasz góllövő listát, ha jól emlékszem, vagy legalábbis az élmezőnyben volt, szóval az akkori elvárás vele szemben a szurkolók részéről teljesen jogos és reális volt.
Spalletti is jó megoldás lett volna szerintem, viszont ezt a Villas -Boast már akkor se értettem, a média ráerőszakolta az új Mourinho faszságot, de köze sincs hozzá, hál istennek nem jött, mint ahogy "szerencsére" se Neymar se Sanchez se Benzema , és Pastore helyett meg Pirlo-val ezerszer jobban jártunk, persze erre akkor nem volt ember aki fogadott volna, hatalmas mák ez nekünk!!!! Buffon szellemisége, jelenléte az amit sokat számít, jó hogy mint ikon végül is maradt, bár a védelmünk olyan szinten összeállt hogy nem sok dolga van, Storari simán helyettesítette volna.

rockitbaby 2013.02.28. 06:14:32

Csak nekem furcsa, hogy a megjelent újságcikk 6 kérdést említ, ellenben 5 pont van csak? Amúgy az akkor állapotokat figyelembe véve, Spalletti nagyon is jó opció lett volna, de az nyer aki mer. Mi mertünk egy nagyot lépni, meg is lett az eredménye. A többi résszel sem lehet nagyon vitatkozni. Matri abban a szezonban 20 gólt lőtt ( Cagliari 11 + Juventus 9 ), így ez teljesen érthető. Pirlo sem élete formájában tolta, de azért Szudnit előre leírni nem okos dolog, de jogosnak mondható. Buffon abban a két 7. helyezett szezonban korántsem azt a formát és stabilitást adta, nyújtotta, ami miatt fiatal kora ellenére berobbant és ott is ragadt a kapunkban, az eladása túlzás lett volna, Storari nagyon jó kapus, be is bizonyította. Egyetlen pont, amivel nem értek egyet és akkor sem értettem volna, az Neymar. Szerintem az az ember nagyon túl van értékelve. Abból a négyesból a Benzema/Pastore kettős az, akivel tényleg jól jártunk volna. Az argentínt én mindig is bírtam, és marha tehettséges, míg Benzema igazolta már a Madrid-ban miért lett volna jó ( persze nem mostani szezon alapján ). De megkockáztatom, hogy a csatárainkat akkor elnézve, inkább Pastore-t választottam volna. Azért ez milyen bika kezdő lett volna :

Buffon-Lichtsteiner,Barzagli,Chiellini,De Ceglie-Pirlo,Marchisio/Vidal-Krasic,Pastore,Vucinic-Matri!

Milos persze csakis azért került bele, mert az első szezonja alapján igazán többet lehetett volna tőle várni, mint amit nyújtott. De persze ez már csak utólagos elmélkedés, és szerintem most az egyszer a vezetőség kockázatvállalása ( Pirlo + edzői szinten tapasztalatlan Conte ) egyrészt kellő lépés volt, amellett hogy merész, másik oldalról pedig kicsit elkeseredett, hogy ha ők nem akkor kicsodák lennének képesek BL helyhez segíteni a csapatot. Szerencsére mindkettő lépés maximálisan bejött!

venember83 2013.02.28. 09:04:58

@rockitbaby: sajnos az eredeti cikket nem találtam meg, és a forrásként szolgáló cikk tartalmi részét módosítani nem akartam.

danimester1 2013.02.28. 09:50:21

Erre csak azt tudom mondani,hogy akkor ezek a nevek voltak a legjobbak,akik szóba kerültek.Annak idején szar edzők voltak (kivétel Ranieri talán) és bárki is jött minimum egy jó fél egy éve volt.Utólag meg persze könnyű okosnak lenni.
1?-re:Szerintem a tar mester össze tudta volna szedni azt a csapatot.A rómaiaknál is alkotott,pedig nem volt jobb keretük nálunk és harcba is voltak a scudettoért.
2?-re:Mindenki leírta,mert nem ment már neki a milánban.Senki nem számított arra,hogy még magára talál.Hatalmas mázlink volt vele.A segítsége és a fantasztikus szervezőkészsége nélkül nem biztos hogy bajnokságot nyerünk.Respect Pirlo!
3?-re:Gigi valóban az elit kategória a kapusok között.El kell ismerni sérülések hátráltatták és ez miatt,valamint a védők miatt sem ment neki.(Úristen ha bele gondolok kik voltak Grosso,Zebina,Motta húúúúúúú)
4?-re:Matri mikor idekerült valóban nagyon jó formát mutatott és gólkirály jelölt volt,aztán kissé visszaesett a formája,ami szerintem Q kiválásának is köszönhető.Egyébként a Juve játékából kiindulva a Juventus nem a csatárjátékra épít inkább a csapatra és ez miatt is mehet itt olyan rosszul a csatároknak.(ráadásul ha még botlábú is...)
5?-re:Én még a mostani mercaton is megpróbálnám elcsábítani Torinóba Benzemát.Személy szerint jó csatárnak tartom,de már Franciaországból kellett volna idehozni.(Pl.: Amauri helyett.Úristen kiadtunk érte 22.5M! és rajtunk élősködött évekig!Fáj még emlékezni is rá)
Pastore.Az olaszországi kalandja jól sikerült,de ez a pénzéhes Pampalini nagyon drágán adta.Jobban elviselném Padoin helyett pl..
Sanchez.Akkoriban is akartuk(ha nem tévedek),jó formát mutatott itt a csizmában,de vele kapcsolatban szintén az ára volt a probléma.Idén ha lesz rá esély (pláne 18M-ért,itt meg beugrik Martinez csodálatos 12M-s ára grrr!) el kell hozni.Igaz én nem látok benne semmi extrát,szerintem Bojan2,de remélem csak én tévedek.Ha érkezik cáfoljon rám.
Neymar.A tipikus brazil akinek kurv@ jó sajtója van.Az ára az horror,a képességeit nem tudjuk milyen lenne itt Európában.A saját szintjén (Brazilía) tehetséges fiatalnak tartom,de az ára sok egy Európában még nem bizonyított tiniért.
Vucicni,mint "zs" terv és a guru legkönnyebb megoldása.A montenegrói jó játékos csak sokszor a mentalitásával,a nem törődömségével és a flegmázásával haragítja magára a zebra szurkolókat.(Kezdem elhinni,hogy ez neki a természetes és a saját stílusa)Azt viszont el kell ismerni a játéktudása és technikai képzettsége a jelenlegi csatárok közül a legjobb.Ár/érték arányban és mint "zs" terv jó megoldás.
Az igazi választ/okat majd a nyár adja meg.Két ilyen csodálatos szezon után(ami remélhetőleg egy újabb scudetto és BL ameddig csak lehet min.4!)nem tudom elképzelni,hogy ez az út amit járunk(projekt) ne lenne szimpatikus egy minőségi játékosnak sem.Az érem másik oldala az nem más mint Beppe Marotta,akinek a képességeit (itt is)sokan meg kérdőjelezik.Kifogásként már nem hozhatja fel mentségnek a BL hiányt és azt sem hogy két 7.-ik helyezés volt,valamint a csapatépítést.Egyetlen aprócska mentsége lehet ami a fizetési plafon,de mint tudjuk is a kutya sem b@szik ingyen. Ezt az erős magot ami meg van "csak" ki kell egészítenie MINŐSÉGgel.Előre kell,a baloldalra és a védelembe hoznia valakit.El kell kezdeni egy Pirlo helyettest is keresnie ami nem ígérkezik egyszerűnek.Egy szóval lesz dolga az öregnek rendesen.Augusztusban választ fogunk kapni ezekre a kérdésekre addig meg csak találgathatunk.(Elkann ébresztő van egy jó csapatunk!!Kell a pénz!!!)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása