A problémák forrása

Sokaknál kiverte a biztosítékot a csapat mostanában nyújtott szereplése, és a botrányos játék utáni vagdalkozás, "bírózás". A bianconerok kétségbeesetten keresik a magyarázatot a gyászos szereplése, így tettünk a napokban mi is, és most 4Evorg olvasónk is. Az ő eszmefuttatását láthatjátok ebben a posztban.

Nem lehetünk maradéktalanul elégedettek  a torinói alakulat 2013-as évkezdésével. Szeretném leszögezni, hogy nem vészmadárkodni akarok, tisztában vagyok a csapat jelenlegi pozíciójával és azzal is, hogy a BL-ben is talpon vagyunk. A folytatásban igyekszem megvizsgálni és szemléltetni azokat az okokat, amelyek következtében az utóbbi időben szemmel láthatóan döcög a szekér.

Szögezzük le a tényeket, a Juventus vezeti a Serie A-t és 22 forduló alatt 49 ponttal áll a tabella élén. 46 gólt lőtt (ebből 25-öt otthon), 15-öt kapott, ugyanennyiszer nyert, négyszer remizett és három fájdalmas vereséget is begyűjtött. Míg ugyanez a statisztika a BL-ben: 6  (csoport)meccsen 12 pont, ugyanennyi rúgott gól a 4 kapott ellenében. Háromszor győztünk és háromszor nem tudtuk eldönteni a meccset, kikapni viszont egyszer sem sikerült, holott olyan csapatokkal voltunk egy csoportban, mint a Chelsea, a Sahtar vagy éppen a Nordsjælland. Ez elég impozáns teljesítmény a statisztikák alapján, a játék képe viszont szerény véleményem szerint korántsem olyan meggyőző. Ennek okai a következők lehetnek:


1. A sérültek, eltiltoltak

Bár nagyon kerestem, de sajnos nem találtam arról statisztikát, hogy mennyi sérültje volt – az évnek ugyanebben a szakaszában – tavaly és most a csapatnak, de az talán statisztika nélkül is tapasztalható, hogy idén a Mesternek már jóval több esettel kell számolnia, mint az előző évben. Ez nyilván a kettős (hármas) terhelés eredménye és a védelmet viseli meg a legjobban. Chiellini sérülésével ugyanis vezérét veszítette a hátsó alakzat és bár Barzagli még mindig sokszor fűzi be az oktató filmet és Bonucci is  tanár, de Giorgio karizmája és magabiztossága hiányzik a védelem bal oldaláról, ugyanis ott se Peluso se De Ceglie nem képes megbízható teljesítményre. Chiello, várunk vissza!
Ami a középpályát illeti, Pepe már régóta sérüléssel bajlódik, pedig a tavalyi szezonban ihletett formában játszott és most sem ártana, ha Isla számára konkurenciát teremtene a jobb oldalon, mert a chilei játéka eddig nem éppen meggyőző.
Továbbá a januári rosszabb teljesítményhez az is hozzájárult, hogy sok volt az egy-két meccses kisebb sérülés (Giovinco, Vucinic, Vidal, Bonucci, Marchisio), amelyek egy-egy fontosabb meccs előtt komoly érvágást jelentettek a csapatnak.

2. Az európai kötelezettségek

A tavalyi Juventus nem szerepelt európai kupaporondon, ami nagyban megkönnyítette dolgát a riválisokkal szemben. Most azonban már a csapatnak számolnia kell azzal is, hogy meccseiket szerda-szombat ritmusban kell lejátszania, ez pedig az idei szezonban eddig plusz hat meccses terhelést jelent nem akármilyen ellenfelek ellen. El tudom képzelni azt, hogy Conte azért nem követeli meg játékosaitól a 200%-os teljesítményt (beéri a 100%-ossal), mert jobban akarja beosztani az erőnlétet a BL meccsekre és a lehetőségekhez mérten tartalékol.

3. A játék képe


Bár góljaink száma a bajnokságban 46, ebből csak 22 lőttek csatárok. A legjobb gólmutatóval Quagliarella rendelkezik, aki 7-et lőtt, őt Giovinco követi 6 találattal, Vucinic 5-öt jegyez, míg Matri 4 gólnál jár. Ugyanez a szám a középpályásainknál 21. Tehát a csatárok (akiknek a góllövés lenne a feladatuk) csak 1 találattal jegyeznek többet, mint a középpályásaink. Ez komoly probléma.
evkezdetStat1.jpg

Miért lehet ez? Egyrészt Pirlo hiányában nincs aki a középpályás szervezést olyan magas szinten megoldja, mint a talján. Andrea 3.3 kulcspasszt – kvázi gólpasszt – oszt ki meccsenként és 82-szer passzol, közel 90%-os pontossággal. Ennek senki még a közelébe sincs a keretben. (Előre passzokról beszélünk!) Ha nincs tehát Pirlo, akkor nagy valószínűséggel a kreatív támadófoci is meghal.
evkezdetStat2.jpg

További probléma véleményem szerint a nem megfelelő szélsőjáték. Abban megegyezhetünk, hogy Asamoah nem balszélső, ahogy Lichtsteiner sem az – mármint jobbszélső. Asamoahnak meccsenként 0.6 (!) pontos beadása van, míg a másik oldalon Lichsteinernek ugyanez a szám 0.5.
evkezdetStat9.jpg

evkezdetStat3.jpg
evkezdetStat4.jpgEz azt jelenti, hogy a számok alapján két meccsre jut két jó beadás a szélsőinktől összesen! Ez elkeserítő adat és amíg ilyen bója centereink vannak, mint Matri, Bendtner, addig értelmes beadások hiányában a góllövés sem fog menni. Pedig meglepő, hogy arányaiban ugyanannyi támadást vezetünk a széleken mint középen, ennek ellenére a szárnyakról beívelt labdákkal csak kevés gólveszélyes szituáció alakul ki, ez pedig egyértelműen a gyenge széljáték hibája.   

Az viszont Conte (és a játékosok) hibája, hogy keveset próbálkozunk messziről Pogba megmutatta evkezdetStat5.jpgmilyen is az, ha elsül egy két jól helyezett lövés, nem muszáj tehát mindenképpen a 16-osra bejátszani a labdát, a tömörülő ellenfelek ellen meg lehet próbálkozni átlövéssel is. Bár a statisztika azt mutatja, hogy 49%-ban (ez az adat számomra kissé torz – szerintem jóval kevesebb távoli lövésünk van) próbálkozunk a büntetőterületen kívülről lövésekkel.

Ezek java része gólok tekintetében nem mutatkozik meg, tehát vagy blokkolja a védő/kapus a lövést, vagy a lövés maga pontatlan. Ellenünk egyébként sokkal többször próbálkoznak távoli lövéssel az ellenfelek (átlagban 59%).

evkezdetStat6.jpgNyilván a kisebb csapatok előkelő helye a táblázaton érthető, hiszen kevesebb olyan technikás játékossal rendelkeznek, akik direkt gólhelyzetet tudnának kialakítani a 16-oson belül, így szükségszerűen több távoli lövéssel kell próbálkozniuk. Ennek ellenére ebben a mutatóban is lehetne a Juventusnál változás (nézzük csak meg például a Lazio adatait). Szerintem ezért is

kellene fellendíteni a széljátékot, mert jó oldalirányú passzokkal (és azokból kialakuló esetleges értelmes beadásokkal) szét lehetne húzni a betömörülő védelmet és egy jó vissza passzal akár távolról is kiváló lövőhelyzetet lehetne kialakítani.

evkezdetStat7.jpg

A lövőhelyzeteket, legfőképpen pedig a gólhelyzeteket be kellene lőni, ami nekünk az utóbbi időben nagyon nem megy. A kialakított ziccerek töredékét tudjuk csak berúgni, pedig Pirlo és a többiek elég sok kulcspasszt osztanak ki. Ezen változtatna egy gólerős csatár leigazolása, aki a kialakított helyzeteket értékesíteni tudja. Vajon ki lesz az?

Most pedig nézzük meg egy kicsit a védelmet, ami Chiellini hiányában mostanában nem a legstabilabb! Egyrészt De Ceglie teljesítménye nem egyenletes, inkább rossznak mondanám, mint jónak, másrészt Vidal távollétében a középpályás védekezés is gyengült. Az adatokból látható, hogy mennyivel rosszabb játékos De Ceglie Chiellininél, még úgy is, hogy Giorgio nem az igazi posztján, hanem a bal oldalon játszik.

evkezdetStat8.jpgNem akarom persze egyedül szegény Paolora rákenni a balhét, de tény, hogy a góljain nagy részét az utóbbi időben a bal oldalról kapjuk, ott pedig rendszerint De Ceglie (és Peluso) játszik. Most arra nem térnék ki, hogy mennyivel másabb lenne egy minőségi csere bal bekkel a helyzet, mindenki döntse el maga.

4. A Vezér hiánya


Az általam tárgyalt utolsó szempont meglehetősen szubjektív. Már a szezon kezdetekor éreztem, hogy nincs egy olyan vezéregyéniség a pályán, aki le tudja nyugtatni a kedélyeket egy-egy feszült szituációban, akire a társak fel tudnak nézni és megnyugodnak, ha a pályán van, aki odamegy Vucinichez és helyrerakja, megmondja neki, hogy ne pofázzon a bíróval és aki egyben a kiélezett szituációkat higgadtan kezeli. ilyen volt Del Piero. Persze ott van Buffon, vele azonban az a gondom, hogy kapus (persze posztján a világ legjobbja, nem vitás), aki nem szaladhat ki a mezőnybe helyre rakni a dolgokat. Chielliniben és Marchisioban pedig nem érzem olyan erőteljesen ezt a karizmát, mint Alexben. Szerintem ez is befolyásolhatja egy-egy meccs kimenetelét.

Nyilván még számos olyan aspektusa van a januári gyengébb játéknak, amikre nem tértem ki (itt most az átigazolásokról direkt nem ejtettem szót). Én  a fent említett pontokat tartom meghatározónak, hozzáteszem nem vagyok se sportújságíró, se edző, se megmondó ember. Egy mezei szurkoló vagyok, aki megpróbálja elemeiben látni a dolgokat és igyekszik észrevenni az összefüggéseket. Lehet, hogy ez nem mindig sikerül vagy rossz következtetésre jutok, de remélem írásom kedvező fogadtatásra talál. Ti is tegyétek meg az észrevételeiteket komment formájában!

írta: 4Evorg – K.T.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr175058561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4Evorg 2013.02.02. 18:10:40

Köszönöm Szépen Type-R! Örök hála! :)

kovta23 2013.02.02. 19:07:38

Szerintem De Ceglie nem is nagyon játszott Chiello posztján ott inkább Peluska vagy Casares játszott. Persze így is bent volt a gólban...
A védelem meg nem lenne így sem gyenge szerintem, csak az ellenfél berúgja az 1 darab helyzetét, mi meg 20 ziccert hibázunk. Sztem védő gond nincs, a helyzetkihasználás kiritikus.

babo0410 2013.02.02. 19:29:33

Először is jó lett a cikk 4Evorg! Másodszor, ha már a védelmet vizsgálgatod, és Chiellini posztját, akkor Cácerest és Pelusot kellett volna gorcső alá venni, nem De Ceglie-t, aki nem játszott Chiellini helyén egyszer sem! Kivácsi lettem volna Cáceres statjára is, mert Cáceres is benne volt a mostanában kapott gólokban mikor ő játszott! Szerintem Cáceres a bal oldalon nem jó, én Barzagli-val megcserélném. És bízzunk benne, h holnap már kezdő lesz Pirlo.

4Evorg 2013.02.02. 19:38:21

Igazatok van, mostanában tényleg Caceres és Peluso játszott a bal oldalon, valamiért az maradt meg, hogy De Ceglie játszott ott. Mondjuk a lényegen nem sokat változtat, tekintve, hogy góljaink nagy részét onnan kapjuk.

kovta23 2013.02.02. 19:40:16

Én nemmondanm sem Peluskára se De Cegliere sem Casaresre, hogy nem voltak jók. De amig Chiellini, hibázott(már pedig ő is szokott) adig vagy Buffon védett(mert régebben szokott), vagy az ellenfél kihagyta a ziccert. Szerintem még Peluska is kevesebbett hibázott mint amennyi ziccert mondjuk mostanában Marci v Matri v Gio kihagyott.Amugy tényleg jó a cikk. GRAT!

Type-R 2013.02.02. 20:06:36

@4Evorg: Mi köszönjük a lelkes és tartalmas cikket!

Tony. 2013.02.02. 20:08:31

Szép munka!

Különösebben nehéz bármit is kiemelni, hiszen mindent leírt a cikkíró.

De a csatárok gyenge teljesítményét ne hozzuk már összefüggésbe a gyenge támadójátékkal, helyzetkihasználással.

A visszaesés, rosszabb teljesítmény legfontosabb tényezője egyértelműen Chiellini és Asamoah hiánya. Akkora bohóc gólokat kapunk, amilyeneket e két játékos jelenlétében biztosan nem.

Ezért nem látom olyan szarnak a helyzetet, mert pl. a Parma v.Samp elleni meccset a szokásos nyamvadt 1-0al behúztuk volna és nem lenne semmi gond. A gyenge helyzetkihasználás még bele is fér, ha hátul minden ok, de addig sokkal nagyobb gáz mint máskor, mert most nem elég 1 gólt rúgni, mert most kapunk is.

Tony. 2013.02.02. 20:10:15

@Tony.: "De a csatárok gyenge teljesítményét ne hozzuk már összefüggésbe a gyenge támadójátékkal, helyzetkihasználással."

bocsánat, ez helyesen így akart szólni:

De a VÉDELEM gyenge teljesítményét ne hozzuk már összefüggésbe a gyenge támadójátékkal, helyzetkihasználással."

4Evorg 2013.02.02. 20:14:32

@Tony.: Köszönöm!

A Bianconeri blogon Benito fogalmazta meg az általad említett helyzetet a legjobban: a védelem gólképesebb mint a csatársor.

deluxe93 2013.02.02. 20:20:12

@4Evorg: megtudod mondani,hogy ezek a statisztikai adatok honnan vannak?

kovta23 2013.02.02. 20:28:17

Abban nem értek veletek egyet, hogy annyira gólképes lenne a védelem és sokat hibázna.
Szerintem Asamoah és Chiello is hibázott ennyit, de nem lett belőle gól.
Szerintem lehetne Buffon gyenge teljesítményét is nézni.
Megnézném pl az Ő statját is.
Azt nem értem ,hogy mindenki azt emlegeti, hogy 1-1 helyzetből gólt kapunk és ez csak a védelem hibája.
A réggebi meccseken is megvoltak a hibák és a zicerek is, de most szerencsénk sincs és a nagy védések is elmaradnak.
Arról nem is beszélve, ha elvertük volna a helyzetek alapján 3-4 góllal a Sampot a Genoát a Parmát, Laziot.. akkor nem lenne miről beszélni.

4Evorg 2013.02.02. 20:32:21

@kovta23: Buffont direkt nem akartam belevenni, mert elég hosszú így is a cikk, másrészt van akit érzékenyen érintett volna, ha a kapusunkat is előveszem. Egyébként mostanában én sem vagyok megelegedve az ő teljesítményével.

Szerintem Asamoahval védekezésben mindenképp stabilabb volt a bal oldalunk és Chiellini sem hibázott annyit mint most a mindenkori balbekk. Például azt a labdát tuti kifejelte volna, ami elől Caceres lehúzta a fejét.

Hoods121 2013.02.02. 20:32:59

Szerintem elso sorban nem a vedoinkkel van a problema. Sokkal nagyobb baj hogy nincs egy csatarunk se aki betudna rugni a labdat a kapuba. Ha sikerult volna megszereznunk V. Persiet teljesen mas lenne a helyzet. De amig beigerik a szurkoloknak hogy lesznek nagy nev igazolasok majd kapunk egy 33 eves Anelkat addig semmi se lesz a csapatunkbol.Egyebkent nagyon jo cikk kifejezetten tetszett!!

4Evorg 2013.02.02. 20:36:42

Amúgy csak engem lep meg Lichtsteiner és Asamoah jó beadásainak száma? Szerintem elkeserítő adat.

4Evorg 2013.02.02. 20:39:04

@sanyi10:Köszi, de meghagyom a szerkesztőknek, nem török a babérjaikra. Inkább majd hozzászólás formájában írok. Ez csak egy kis kivételes szösszenet volt.

Tony. 2013.02.02. 20:41:46

@kovta23: Leírtad te is a lényeget!

"ha elvertük volna a helyzetek alapján 3-4 góllal"

De ez nem csak most van így, hanem 2 éve folyamatosan, tehát a mostani gyengébb teljesítmény nem a csatárokon múlik, mert ők konstans szarok.

Azért gyengébb a teljesítmény, mert mostanában (a védelem+Buffon miatt) megkapjuk azt az 1-2 gólt amit előtte nem és ezért pontok mennek el. A csatárok ugyanolyanok, a védelem lett gyengébb.

kovta23 2013.02.02. 20:58:31

Azért sírni tudnék amikor egy JUVENTUSBAN a kezdőben Pelouso, Padoin , Giacc játszik! Ő náluk SOKKAL értékesebb játékosok vannak az utánpotlás csapatunkban a kölcsönadottakról nem is beszélve. Immobile, Boyake, Masi, Leilai... Meg az a szar 3-5-2 Chiello nélkül...

kovta23 2013.02.02. 21:02:15

Bocs még vmi.
Félő, hogy Conte nem tud erről a 3-5-2 -ről lemondani és ebbe fog belebukni. Több edző volt már így, hogy egy ligától idegen szerkezettel az első évben nyerőt huzott,de nem tudott újat mutatni és megbukott. Ebben a keretben sokkal több taktikai varia van. Ki kellene használni!

4Evorg 2013.02.02. 21:07:03

@kovta23: Igen, Conte nagyon makacsnak tűnik ezzel kapcsolatban (is), igazán elő lehetne húzni valami újat a kalapból formáció tekintetében, például a 4-3-3-at.

m.martin91 2013.02.02. 22:30:16

@4Evorg: Engem speciel kurvára érzékenyen érintett volna, s komoly vitát is generáltál volna egyben. Jobban tetted, hogy nem vetted elő.

Tony. 2013.02.02. 22:36:12

@m.martin91: Azért ezt így nem lehet elintézni. Miért ne lehetne akár Buffon-ról is megemlíteni, ha esetleg gyengébben teljesít?

babo0410 2013.02.02. 22:39:30

@m.martin91: Szerintem meg nyugodtan meg lehetett volna nézni, h Buffon mennyire vétkes jelen helyzetben.Nem mindig csak az állandóan szidott embereket kell elővenni. Ha a kedvencünknek nem megy, azt is elemezni kell. Pl ma De Sanctisnak volt pár nagy védése, amit Buffon mostanság lehet benézett volna. Bízom benne, h Buffon is rátalál a formájára legkésőbb a Celtic elleni BL meccsre, de már a Fior ellen se lenne baj!

4Evorg 2013.02.02. 22:40:03

@m.martin91: Szerintem mostanában nincs a toppon, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a bekapott gólok az ő hibái, de nagyon rég láttam tőle nagy védést. Emlékszem, hogy régebben te sem voltál vele megelégedve.

Il polpo 2013.02.02. 23:20:42

A gyenge széljátékot én az alapján is megvizsgálnám, hogy kb. úgy látom ezt, hogy 1 emberes mind 2 szélünk. Ide kevés kimozgás folyik a 3 belső középpályástól, gondolom a kontrákat elkerülendő (támadók is bent farigcsálódnak a 16-os vágóhídján). És így szerencsétlen szélsőknek egyedül kellene megoldani támadásban 1 az 1-ben vagy 1 a 2 ellen és még adjanak is be tökéletesen úgy, hogy silány helyezkedéssel vannak fent a csatárok (semmi kombinatív játék/kényszerítőzés, mint a múlt szezonban). Mind e mellett pedig nem érnek időben hátra a kontráknál legalább az egyik szélen és oda szokták bejátszani a labdákat. Nemhiába az elmúlt meccseken mindent a bal oldalunkra visznek, ívelnek, kiugratnak. Mi meg erőltetjük középen a játékot, ott ahova becsoportosul az ellenfél java. Na így nem alakul ki érdemi szép/látványos játék. Pogba átlőtte, meg Vuci néha rájön, hogy tud passzolni is és képes fantasztikus kiugratásokra (lehet ezekből kellene több, bár nehéz hogy tömörülnek, mint a veszett).
Most így hirtelen ezen meglátásaim vannak. A cikk tetszett, a statisztikák jól egészítik ki, de egy kis Spirito Juve kéne a csapatnak, a B-nek is :D, hogy hajtsanak már ne csak ha szar van :S (néha semmi nem történik sajnos a pályán hosszú percekig...).
Forza ragazzi!

Victor90 2013.02.03. 11:25:56

A probléma ott kezdődik,hogy a mai Juventus nem bírja el 2-3 alapember hiányát(hosszabb-rövidebb ideig).Gondolok itt Chiellini-re,Asamoah-ra,és Marchisio-ra(aki mostanában szinte csak sérült).Így viszont a cserepados játékosoknak kell helyt állni,és mivel Beppe Marotta-nak vannak ilyen buzi különleges szabályai,így ezért Giacc,Padoin,és Peluso szintű játékosokkal kell megváltani a világot,ami egyszerűen nem működik!Azért nem,mert csupán ezek a játékosok nem Juventus szintű labdarúgók.

Ettől függetlenül olyan nagy baj még nincs,de ha lankad a figyelmünk,pofára fogunk esni!Mert ez a Napoli most nagyon megy....és ők rendelkeznek 1 fantasztikus csatárral,mi pedig nem.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3382) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (914) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4155) mercato (4139) nyilatkozat (7439) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása