Miért válhat be Peluso Chiellini-pótlékként

Az új érkezőt számos dicséret érte sokoldalúsága miatt, azonban valószínűleg középhátvédként tud eleget bizonyítani ahhoz, hogy hosszabb távon Bianconero maradhasson.

A Juventus vasárnap kezdi meg a Serie A tavaszi fordulóját, és bár a csapat elég jelentős előnnyel vezeti a bajnokságot, Vinovoban nem tétlenkedtek a téli szünet során. Giorgio Chiellini combsérülésével, ami akár három hónapos kihagyást is eredményezhet, és Kwadwo Asamoah akár hat hetes Afrikai nemzetek kupája következtében jelentkező kiesésével a sportvezetőknek gyors megoldást kellett találniuk, hogy betöltsék a csapatban a keletkező űrt, és ők gyorsan le is igazolták az olasz válogatott Federico Pelusot.

peluso federico.jpgElső látszatra a megoldás elég egyértelmű. Az Atalanta mindkét poszton bevethető védője féléves kölcsönbe érkezik Torinóba, hogy pótolja a kiesett játékosokat, ami idő alatt a sportvezetők júniusig gondolkozhatnak azon, hogy milyen megoldást is választanak az illető posztokra.

A válogatott védő másfél millió eurós kölcsöndíja nem nevezhető nagy összegnek egy több helyen is bevethető ballábas játékosért, figyelembe véve, hogy a csapat elvesztett időlegesen két ballábas játékost is, valamint az esetleges nyári leigazolás 3,5 millió eurós díja is semmiségnek tűnik a piac jelenlegi játékosárait figyelembe véve.

Azonban rendelkezik-e az ebben a hónapban huszonkilencedik életévét betöltő Federico Peluso azokkal az alap fizikumon kívüli adottságokkal, amelyek elengedhetetlenek a Juventus csapata számára? Mivel Chiello a legjobb esetben is kihagyja a Bajnokok Ligája első tavaszi meccsét a Celtic ellen, a jelenlegi Serie A bajnoknak minőségre is szüksége van a kihívások legyőzéséhez, nem csupán mennyiségre, mivel Martin Cáceres nem igazán bizonyított a védőhármas bal oldalán Torinóban a múltban.

Federico Peluso mellett szól, hogy a szezon jelentős részét baloldali védőként játszotta, ugyanazon a poszton, ahol Cesare Prandelli bevetette őt, amikor nemrégiben behívta a válogatottba. Mivel az Atalanta olyan középső védőkkel rendelkezik, mint Thomas Manfredini, Guglielmo Stendardo és Stefano Lucchini, a Pro Vercelli, Ternana és Albinoleffe csapatában is megfordult ballábasnak nemigen volt esélye központi védőt játszani a négyvédős rendszerben. És bár a teljesítménye ezen a poszton megfelelő volt Stefano Colantuono rendszerében, Federico Peluso erősségeinek és gyengeségeinek gyors áttekintése arra enged következtetni, hogy a Juventus jobban jár, ha a védőhármas részeként veti be a játékost, és nem pedig a szélen, Kwadwo Asamoah helyén játszatja Antonio Conte.

Ugyan a szezonbeli tizenhárom meccséből tizenegyet balszélsőként játszotta Federico Peluso, az Atalanta védőjének karaktere inkább megfelel eltolt középső védőnek. A széleken gyakran nem érzi, mikor kellene elfutnia, amikor az Atalanta birtokában van a labda, ösztönei inkább a védekező fázisra teszik alkalmassá, mint a támadások segítésére, valamint viszonylagos lassúsága azt is eredményezi, hogy nem tudja kellő hatékonysággal kihasználni a széleket. A Juventus rendkívül energikus és támadó játékot mutat be a pályán, azonban Federico Peluso repertoárjában az ehhez szükséges adottságok elég hangsúlytalanok.

Az utóbbi években játszott meccsei során mutatott stílusa leginkább a védelem közepén való bevetésre teszi alkalmassá. Nem fél légi csatákba bonyolódni, ügyes a bal lábával és elég erős fizikumú játékos ahhoz, hogy megbízható csereember legyen, akit Antonio Conte szükség szerint bevethet a védőhármasában. A következő öt hónap során a Juventus mesterének meglesz a szükséges ideje, hogy megítélje Federico Peluso képességeit, illetve azt, hogy elég minőséggel rendelkezik-e a védő ahhoz, hogy hosszabb ideig Torinóban maradhasson, valamint arra is fény fog derülni, hogy hiba volt-e az előző téli átigazolási időszakban a védő helyett az ex-csapattárs Simone Padoin mellett dönteni.

Szerkezetéből adódóan a Federico Peluso féle üzlet csekély kockázattal bír, és ha az újonnan érkezett játékos képes viszonylag hatékonyan pótolni a Giorgio Chiellini kiesése által keletkezett űrt, akkor kissé sarkítva akár csiszolatlan gyémántra is bukkanhattak a védő személyében az Öreg Hölgy vezetői. Azonban ahhoz, hogy sikerrel záruljon ez a féléves kölcsönvétel, Antonio Conte mesternek gyorsabban fel kell mérnie a játékos képességeit és a számára legmegfelelőbb posztot, mint ahogy Stefano Colantuono tette.

Kris Voakes cikke nyomán

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr54996456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regularjohn 2013.01.04. 10:42:51

kösz és grat a cikkért! :)

ha már itt van, hajrá, legyen jobb, mint padoin! :)

m.martin91 2013.01.04. 16:22:07

Alkatából kifolyólag sokkal inkább való belsővédőnek, mint szélsőnek. Én is úgy gondolom, hogy elsősorban Chiellini helyetteseként számítunk majd rá, viszont így Asamoah posztja üresen marad. De Ceglie többször megbukott, Giaccherini sem érzi ott igazán jól magát, Pepe pedig sérült. Le kellett volna igazolni Armero-t is, de elbaszták, a Napoli játékosa lesz.
Peluso-hoz visszatérve, szerintem fél szezon alatt sokkal többet fog játszani, mint Padoin másfél év alatt. Chiellini hiányában ő lesz a bal oldali belsővédő, nem véletlen hogy ballábas játékost kerestünk. Ha normális teljesítményre képes, akkor két és fél, három hónap alatt többet játszik majd, mint Padoin. Nem is kell hozzá fél év.

danimester1 2013.01.05. 10:30:06

Stendardo.Emlékeim szerint ő már játszott nálunk kölcsönben még a Lazio csapatától.Peluso meg ha már itt van bizonyítsa be,hogy megérte/érdemelte azt,hogy itt lehet.Üzleti szempontból tényleg nem tűnik kockázatosnak,a többi meg már a jövő zenéje.Lehet kifogunk/tunk egy Barzaglit?
m.martin91
Armeroért szerintem is kár,de ez már úgyis mindegy...A Chelsea csinált nagy üzletet Demba Ba-val!Annyiért ment oda,mint lehet hozzánk Llorente...

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (923) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9927) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4170) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4177) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása