Kedves ágyúsok, vissza se küldjétek Bendtnert!

„Bendtner nem az a világklasszis játékos, akit megcéloztunk az átigazolási idény elején, azonban ezt a kockázatot vállalnunk kellett egy ilyen nehéz piaci helyzetben.”

marotta giuseppe balra.jpgÍgy nyilatkozott Giuseppe Marotta augusztusban, miután a Bianconeri az egész nyarat hosszú kereséssel töltötte azért, hogy szert tegyen egy világszintű csatárra a bajnokcsapat számára. Azonban a torinóiak az átigazolási időszakot egy olyan támadó ideiglenes megszerzésével zárták, akin az elpuskázott gólhelyzetek száma miatt egész Anglia csak mosolygott.

A helyzet pedig nemigen változott azóta, hogy Nicklas Bendtner az ágyúsok vörös mezét fekete-fehérre cserélte. Mindösszesen 323 percet töltött a pályán a Serie A meccsek során, most pedig legalább három hónapos kihagyás vár rá ínszalagszakadás miatt, amit a Cagliari elleni győztes Olasz Kupa meccsen szerzett.

A Juventus azonban tulajdonképpen nem kapott mást a Nicklas Bendtner üzlettel, mint amit megérdemelt. Beppe Marotta meglátása, miszerint nem igazán a dán csatárra van szükségük, elég kellett volna legyen ahhoz, hogy elálljanak a 24 éves válogatott csatár leszerződtetésétől. Annak a klubnak, amely olyan csatárokkal rendelkezik, mint Mirko Vučinić, Sebastian Giovinco, Fabio Quagliarella és Alessandro Matri, olyan csatárra van szüksége, aki magasabb szintet képvisel ezeknél a játékosoknál, nem a létszám elérése kellett volna legyen a szempont, azonban Nicklas Bendtnerrel csupán utóbbit tudták kipipálni, és előrelátható volt, hogy nem fog minőségi ugrást jelenteni.

A dán válogatott élete során egyetlen szezonban sem szerzett tíz gólt egyetlen első osztályú bajnokságban sem, így nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem Nicklas Bendtner volt az a klasszis góllövő, aki annyira hiányzott Antonio Conte csapatából a 2011/12-es szezonban, és egy olyan nyár után, amely során Fernando Llorente, Stevan Jovetić és Edinson Cavani nevei merültek fel a Juventus kapcsán, igazán sokkal karizmatikusabb játékossal kellett volna gazdagodjon a keret. Tulajdonképpen Nicklas Bendtner torinói igazolása nem sokkal volt több, mint egy szánalmas vigaszdíj.

Mindezek eredményeként december elejére - még a szerencsétlen szerdai sérülést megelőzően - nyilvánvaló lett, hogy a Juventus szakmai vezetése az átigazolási időszak teljes hónapját immár sokadjára egy jobb csatár leigazolásával fogja tölteni. Fernando Llorente, Robert Lewandowski és Didier Drogba neve szerepel annak a listának az első pontjaiban, akikkel szemez az Öreg Hölgy, azonban figyelnie kell a vezetőknek, hogy ne fecséreljenek pénzt és időt töltelékjátékos megvásárlására, ha most sem sikerül a kiszemelt kvalitásokkal bíró csatár leigazolása.

Nem méltó bajnokokhoz, hogy az átigazolási végén maradt morzsákból csipegessenek, inkább arra kellene törekedni, hogy a jelenlegi állománynál jobbra tegyen szert a csapat. Egy olyan játékos megszerzése, aki előreláthatólag a posztján eleve ötödik számú játékosnak érkezik, nem tanúskodhat másról, mint a vezetőség értetlenségéről és a célok figyelmen kívül hagyásáról, és Nicklas Bendtner esete sem szolgált kivétellel.

Bendtner Nicklas_Juventus mez.jpgA magassága révén a dán játékosnak veszélyesnek kellene lennie a tizenhatoson belül fejjátékával, azonban fejesei túl nagy százaléka téveszt célt és suhan el a kapu mellett. A pályán lassan és körülményesen mozog, játékintelligenciája pedig átlagosnak nevezhető. Bármilyen erényeket is látott nála a Juventus szakmai stábja, Nicklas Bendtner nem volt képes ezeknek a tanújelét adni.

A Serie A bajnokainak most bizonyítaniuk kell, hogy tanultak ebből a katasztrofális eredményekkel járó kölcsönvételből. Amennyiben nem tudják megszerezni Fernando Llorente, Robert Lewandowski vagy Didier Drogba játékjogát, jobban járnak, ha nem próbálnak tűzoltásként utolsó percben valakit leigazolni az igazolás kedvéért, mint ahogyan tették Nicklas Bendtnernél. A szurkolók és a szakértők gyakran hangoztatják, hogy bárki jobb lenne a senkinél, azonban a 24 éves támadó példája a bizonyíték arra, hogy ez nem igaz.

A fenti véleményt pedig nem csupán a pályán kívül extravagáns életet élő dán torinói vergődése támasztja alá. Ne feledjük, hogy arról a játékosról van szó, akit a borzasztóan gyenge szereplése miatt saját csapattársa, Emmanuel Adebayor leteremtett, miután a togóinak pályára kellett lépnie egy olyan kupameccsen, ami eredetileg kimaradt volna számára, ám látva a dán borzasztó teljesítményét Arséne Wengernek nem volt más opciója, mint pályára küldeni a togóit. Nicklas Bendtner számtalanszor bizonyította, hogy sajnos játéktudása rendkívül alulmarad önértékelésén, torinói leigazolása pedig tulajdonképpen nem volt más, mint Marco Borriello öt hónapos torinói tartózkodásának az újrajátszása.

A sérült dán válogatott minden bizonnyal az elkövetkező három hónap jelentős részét az Arsenal orvosainak a gondos felügyelete alatt fogja tölteni, hogy minél hamarabb visszanyerje erőnlétét, azonban ha a Juventusnál a vezetők rendelkeznek még némi rációval, akkor tenni fognak azért, hogy a dán játékos Londonban is maradjon. A torinóiaknak elővásárlási joguk van június végén a csatárra, viszont minden bizonnyal nincs a Földön olyan épeszű ember, aki megfelelő indokkal tudna szolgálni ennek a szerződési kitételnek az érvényesítésére. A nevetséges döntést, amelynek az abszurditását még a döntéshozó is belátta, minél előbb semmissé kell tenni.

Kris Voakes cikke nyomán.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr514970407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.martin91 2012.12.18. 15:13:53

Sajnos az a helyzet, hogy nincs olyan játékos a piacon, aki télen mozdítható lenne, s a jövő Juventusában is alkalmazni lehetne. A felsoroltak közül sem Llorente, sem Lewandowski nem mozdítható, egyedül talán Drogba az, de az ő esetében viszont problémák merültek fel a szerződésének hosszát figyelembe véve, ami lehet hogy áthidalhatatlan.
Bendtner nyilvánvalóan nem marad a Juventus játékosa, már most visszatér Londonba, s a kölcsönszerződést is megszakítják, viszont a helyére nem igazán tudunk megfelelő játékost igazolni. Persze önmagában a dán helyére nem is kellene senki, hiszen amit ő játszott, azt egy Primavera játékos is eljátssza. Viszont ha a Bajnokok Ligájában is szeretnénk egy komolyabb eredményt elérni, akkor szükségünk lenne egy, a jelenlegi támadóinktól jobb játékosra.
A probléma azonban az, hogy nem tudunk ilyen játékost igazolni. Legalábbis télen egészen biztosan nem.

Tony. 2012.12.18. 15:20:02

Bendtner beilleszkedik az olyan nagyszerű igazolások sorába, mint Mártinez,Padoin vagy Pazienza.

Az ég világon semmi szükség nem volt rá, és valóban egyetértek a cikkben kifejtett gondolattal, hogy a valami egyáltalán nem biztos, hogy jobb, mint a semmi.

Ha nem sikerül a jelenlegi támadóinknál komolyabbat hozni télen(ezt úgy is fordíthatjuk,hogy ha nem jön Drogba télen), akkor ne hozzunk senkit, mert teljesen értelmetlen.

rockitbaby 2012.12.18. 17:18:48

Hát én sosem voltam a dán nagy rajongója, de az a baj, hogy télen Quagliarella és Matri távozását is rebesgetik. Minőségben eddig sem voltunk meg, de mennyiségben ha a sérült mellé még lesz egy távozó is, akkor dettó. Így viszont nem csak egy ember kell, ami a hosszabb nyári mercato alatt sem ment, így a rövidebb téli sem kecsegtet semmi jóval. Ha a nyáron a klasszis csatáron megspórolt pénzből indulunk ki, akkor a Drogba+Llorente páros is kifér. Ha azért ennél olcsóbb megoldást keresünk, akkor Drogba itt is jó ( csak fizu miatt ) és én Immobile-t hoznám vissza még. Annyit Immobile is tudna, ha nem többet, mint a Matri Bendtner páros, de olcsóbb lenne. Szóval mindegy melyik verzió lesz, de Drogba alapvetően fontos!

my name is csuma 2012.12.18. 18:17:42

Azt enyhe túlzásnak érzem a cikkel kapcsolatban, hogy az igazolás célt tévesztett, illetve azt is, hogy teljesen felesleges volt leigazolni. Az elsődleges cél az volt, hogy a Juventus 5! csatárral rendelkezzen, biztosítva magát arra az esetre, ha valaki a dánhoz hasonlóan hónapokra kidőlne. Az más kérdés, hogy minőségben nem tudták azt a színvonalat elhozni, amit előzetesen kívántak, de ennek már kismilliószor közzé tették az okát. Én sem fogom az időmet szájtépéssel tölteni. Tény, hogy Bendtner szar a kerethez, de vész esetére tökéletesen megfelel. Nem volt Ő más, mint tűzoltás. És, hogy miért nem Boakye vagy más fiatal tehetség mellett döntött a vezetőség? Ezt pofon egyszerű megválaszolni: azért, mert ezeknek a fiatal játékosoknak játéklehetőségre van szükségük, akkor fejlődnek, és az értékük is akkor növekszik, ha hétről hétre rendszeresen játszanak. Ez pedig a Juventusnál nem lett volna biztosítva számukra.

A lényeg: kell ötödik csatár, mert ha 4 közül 1 kidől 3 marad, piros lap, vagy újabb sérülés pedig bármikor bejöhet. De 3 csatárnál már az erőnlét fenntartása is komoly kihívás.

devil-z 2012.12.18. 18:27:28

Felesleges Bendter kvalitásait firtatni, nyilvánvaló volt, hogy ő itt is egy nulla marad.
Olcsó de 'akár bejöhet igazolás' alapon lett idehozva vésztartaléknak.

Azt nem értem, hogy évek óta kiváló játékosokkal boronálnak össze, aztán miután nem jött össze senki jön a nyilatkozat, hogy 'hoppá, háááát igazából nincs is ám pénzünk ilyen játékosokra' - mintha kedves marotta úr leragadt volna az időben és nincs tisztában azzal, hogy aki gólokat tud rúgni azt bizony meg kell fizetni.

Barolo 2012.12.19. 02:08:17

Papiron nem mozdítható senki, de szerintem sok minden történhet még...... valamelyik újgazdag csapatnak kedve szottyan vásárolgatni (City, Psg, Zenit) és már is beindulhat számunkra is a piac.
Forza Juventus!

ronny34 2012.12.19. 08:33:01

Én abban látnék leginkább lehetőséget, ha Dél-Amerikából szednénk össze valakit, Porto-módra. Vagy például ahogy az Atletico is rátalált Agüeróra. Emlékszem, anno volt poszt róla, hogy figyeljük, mikor még Kun Argentínában játszott. Olyankor kellett volna elhozni. Persze nyilván, ha egy Juventus jelentkezik be egy tehetségért, nem egy Porto, egyből ugrik az ára, de még mindig ez tűnne nekem a járható útnak. Mondjuk ebbe az irányba nem igazán nézelődnek Marottáék

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (910) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9905) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2429) meccsek (4149) mercato (4135) nyilatkozat (7433) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása