A Chelsea-Juventus taktikai elemzése

20120919 Chelsea-Juve 01.jpgSzeretett csapatunk végre visszatért a jól megérdemelt helyére - két év után ismét pályára léphetett a Bajnokok Ligájában. Az európai menetelés  első próbatétele a Stamford Bridge-i megmérettetés volt, melyen a Zebrák becsületesen helyt álltak, és elraboltak egy pontot a címvédő Chelsea-től. A tovább után a mérkőzés taktikai elemzését olvashatjátok.

Az első félidő

Oscar két perc leforgása alatt szerzett csapatának kétgólos előnyt az első félidőben, de a Juventusnak sikerült talpra állnia Vidal és Quagliarella góljaival.

Di Matteo 4-2-3-1-es formációban küldte pályára fiait, a kezdő egyetlen meglepetése a fiatal brazil, Oscar volt, aki Matát szorította ki a csapatból, helyén a bal szélen Hazard játszott. Antonio Conte a szokásos 3-5-2-es felállást választotta, a tizenegy fős névsorban nem tartózkodott meglepetésember.

A középpálya

A Kékek legfontosabb taktikai eleme leginkább Pirlo semlegesítésében merült ki. A feladat Oscarra hárult, aki rendszeresen visszalépett a karmesterrel, ezzel kevés teret engedve neki, a támadásoknál pedig azonnal megjátszhatóvá tette magát. A középpályás harc kimerült az előre felrajzolható Pirlo-Oscar, Vidal-Lampard, Marchisio-Mikel párosításokkal.

20120919 Chelsea-Juve kezdők.jpgLegfőbb erősségek

A mérkőzés legtöbb eseménye meglepő módon nem a középpályán folyt. Mindkét csapatnak akadtak szabad emberei. A Chelsea szélső védői rendszeresen megjátszhatóak voltak, de a londoniak ezt nem használták ki megfelelő mértékben - Ivanovic egyébként sem a technikai képzettségéről híres. Talán attól félt a Chelsea, hogy a pálya széthúzásával túl sok teret adhat a középen aktívan legelésző Vucinic-Giovinco párosnak.

A Juventus háromtagú védősora  az egész mérkőzés alatt emberelőnyben volt a fickándozásáról híres Fernando Torresszel szemben, aki ezúttal nem jelentett túl nagy veszélyt az ellenfél kapurjára, mindössze egyszer sikerült lőnie a meccs alatt. A hátsó 3 az 1 ellen felállás az Öreg Hölgy labdakihozatalait is megkönnyítette, hiszen a spanyol center nem tudott egyszerre nyomást gyakorolni mind a három védőre. Amíg Oscar Pirlo nyakán loholt, addig a Zebrák Pirlo mögül indították a támadásokat, nem egyszer felfutottak a labdával vagy előreívelték azt.

A Juventus támadásai

A Juve intelligensen építette fel a támadásait, az első félidőben kétszer veszélyeztettek igazán. A legnagyobb nehézséget Marchisio balról való betörései jelentették a Chelsea számára. Claudio Vidal előtt, Mikel mögött helyezkedett, és jól használta ki a londoni védők kötött pozícióját, akik emiatt nem tudták lekövetni a középpályás mozgását.

Giovinco és Vucinic jó csapatot alkotott elöl. Vucinic elkérte a labdákat, Giovinco pedig igyekezett helyet találni az őrzői között. Próbálták elcsalni a védőket a helyükről, a mögöttük keletkezett űrt pedig kihasználni. A Chelsea-nek idén először nem sikerült igazán ennyire feltolt védelemmel játszania.

Az első három gól ezekből az elemekből keletkezett. Nem a taktikának köszönhető találatok voltak, inkább csak szerencsés vagy jól eltalált lövések voltak, bár Pirlo túlságosan nagy teret hagyott Oscarnak a két lövésénél, gondolván, hogy majd a védők semlegesítik a játékost.

A második félidő

A taktikai elemek a második félidőre érintetlenek maradtak, a mérkőzés azonban továbbra is élvezetes volt. Mindkét csapat posztra cserélte be a játékosokat, egyetlen kivétellel: Bertrand Ramires helyett érkezett, és a bal szélre húzódott, Hazard pedig átment a jobb oldalra. A többi csere nem sokat változtatott a meccs összképén, ennek ellenére elmondható, hogy a 2-1-nél beállított Quagliarella és Isla összességében támadóbb felfogást képviselnek, mint az általuk váltott Giovinco és Lichtsteiner.

20120919 Chelsea-Juve 02.jpgA Chelsea a megszokottnál védekezőbb és türelmesebb szellemben játszott. A 4-2-3-1 inkább 4-4-1-1-nek látszott, próbálták birtokolni a labdát, és nem fejjel előre betörni a torinói falat, a Juventus azonban energetikusabbnak bizonyult. A második félidőben Cole és Ivanovic már nem játszott annyira szabadon, köszönhetően Marchisio, Vidal, és a két szélső, Lichtsteiner és Asamoah nyomásának, akik ezúttal feljebb helyezkedtek, így könnyedén tudtak labdákat szerezni. Ez még inkább megnehezítette a Chelsea dolgát a labdatartást illetően, de Di Matteo meglepő módon nem hozott be középre védekező szellemű játékost. Oriel Romeu pályára sem lépett, pedig helyet kaphatott volna a védelem előtt, hogy növelje a létszámot a középpályán, ehelyett Hazard végigjátszotta a mérkőzést.

Mikel nagyon pontatlanul játszott a második félidőben; sem a hosszú, sem a rövid indításai nem találtak gazdára. A 82%-os passzpontossága nem nevezhető katasztrofálisnak, de figyelembe véve, hogy a legfőbb feladata megtartani a labdát és lassítani a játékot, nem is zseniális mutató. Quagliarella góljánál ő vesztette el a labdát, de ez a hanyagsága az egész mérkőzésen érzékelhető volt. Ha összehasonlítjuk a vele szembe álló Marchisioval, akkor még inkább kijönnek a meccsen elszenvedett hiányosságai.

Az utolsó gól a Chelsea rossz lestaktikájából következett, ha úgy tetszik, a Juventus jó támadó taktikájából: amíg Vucinic magára húzta Luizt, Terry rosszul lépett ki a védősorból, a helyén meginduló Quagliarella pedig értékesítette a helyzetet.

Összegzés

Bár a Chelsea uralta inkább a mérkőzést, a Juventus jobban kihasználta az előnyeit. A két szabadon maradt londoni szélső védő nem volt hatással a csapat játékára, a Bianconeri viszont két dolgot is jól csinált: folyamatosan létszámfölényben voltak Fernando Torresszel szemben, így veszélyesen tudták kihozni a labdákat a kapu elől, valamint rendszeresen megkeverték a Chelsea védősorát és bejátszották a labdát az üres területekre.

Egyik edző sem nyúlt bele szignifikánsan a taktikába. A Juventus elképzelései igazolást nyertek, Di Matteonak viszont erélyesebben kellett volna változtatnia a győzelem érdekében.

forrás: zonalmarking

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr824790031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pedronegro (törölt) 2012.09.20. 15:38:07

Nem elraboltunk egy pontot, hanem elszórtunk kettőt!
Torres a pályán volt???

Cannavaro 2012.09.20. 16:42:13

@BigP86: kommoly!! ezt az emberkét, már láttam párszor!!! felkészülési meccseken is ezt csinálta!! :))

AveJuve 2012.09.20. 23:52:59

@BigP86: Juventus szurkoló. De Zulianinál nem jobb :D

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3385) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (914) elemzés (40) előzetes (860) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9915) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4158) mercato (4140) nyilatkozat (7440) Olasz Kupa (326) összefoglaló (411) pletyka (4170) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása