A Juventus-Milan 0-1 - taktikai felülnézet

A zonalmarking.net nyomán egy rövid összefoglaló következik a Juventus-Milan mérkőzés taktikai aspektusából.

Juve-Milan taktika

Delneri négy helyen változtatott a legutóbbi kezdő kereten: Buffont, Traorét, Tonit és Sörensent is a kezdőbe jelölte, miközben a felállás a szokásos 4-4-2 maradt.

Allegrinek nélkülöznie kellett Patot, így Cassano kezdett Zlatan Ibrahimovic mellett, Kevin-Prince Boatenggel a trequartista szerepben. A felállás a Milántól megszokott 4-3-1-2 volt.

A Serie A-ban ebben a szezonban a legtöbb mérkőzés lassú, óvatos és védekező típusú volt, így meglepetést jelentett a kezdetektől fogva nyílt játék-, azonban ez nem párosult szórakoztató futballal. Egyik fél sem játszott jól a pálya utolsó harmadában, így a nagy helyzetek elmaradtak.

Melo-Boateng párharc

Milan a szokásos problémájával szembesült, ha a trequartistát szoros emberfogással leveszik a pályáról, akkor kiesik a játékból az, akinek a csatárokat kellene kiszolgálnia. Így a csapatrészek szétszakadnak és a támadók labda nélkül felőrlődnek a védelem tengelyében. Felipe Melo e tekintetben jó munkát végzett, kikapcsolta Boatenget a játékból, akit a félidőben le is cserélt edzője. A trequartista kikapcsolásával a Milán támadásban lassú és körülményes volt. Ennek és Chiellini követő emberfogásának volt köszönhető az is, hogy Ibrahimovicsnak nem volt meghatározó szerepe a mérkőzésen.

A dominó effektus

Mivel Melonak Boateng kikapcsolása volt a feladata ezért Marchisio egyedül maradt a középpálya tengelyében. Gyakran 1 a 3 elleni szituáció alakult ki a Juventus kárára. Ezen létszámhátrány kiegyenlítésére a Juve szélsői gyakran befelé húzódtak, amivel viszont a csapat elvesztette a támadó potenciálját, mivel a 4-4-2 lényege, az erőteljes szélsőjáték és a pálya teljes szélességének kihasználása ezzel nem tudott megvalósulni. Mivel a Juve szélsői behúzódtak, ezzel terület nyílt mindkét csapat szélső hátvédjeinek a felfutásokhoz.

Egyik csapatban sem volt megfelelő minőségű technikás játékos, aki képes lett volna ezt a feladatot ellátni. A Juve részéről Sörensennek a szélre húzódó Cassanoval akadt gondja, míg Traorénak a beadásokkal. Ezzel teljessé is vált a dominóhatás, Matri és Toni is csak szenvedtek labda nélkül, fejjátékukat nem sikerült kihasználni. A Milan védői létszámfölényben voltak velük szemben és van Bommel is hatékonyan takarított a védősor előtt, sokszor szabálytalanságokkal tördelve a Juve játékát. A szezon elején a Juventus új csillagának tekintett Krasic sajnos beleszürkült a mezőnybe, félő hogy elveszti lelkesedését és Diego sorsára fog jutni.

Második félidő

Az egyetlen változás a szünet után a Boateng-Robinho csere volt, ami lendületet vitt a Milan játékába, gördülékenyebbek lettek ezután a támadásaik. Habár a játék képe egészében véve nem változott, mégis Gattuso meglepetésre megszerezte a vezetést és az addig látottak alapján nagy volt a valószínűsége, hogy ezzel a Milan győzelmet arat. A későbbi cserék nem befolyásolták a játékot Del Piero és Iaquinta sem tudott többet hozzátenni a játékhoz, mint a Juve kezdő csatárai. Továbbra is a Milannál volt többet a labda és a vezetés birtokában könnyen megtartották az irányítást.

Összefoglalva

Elég kiábrándító, rangadóhoz méltatlan játék folyt. A Milan a középpályán, míg a Juve a védelemben alakított ki létszámfölényt, ám egyik csapat sem tudta ezt kihasználni. A szélső hátvéd posztokon egyik csapat sem rendelkezett minőségi játékossal, holott mind a 4-3-1-2, mind a 4-4-2 taktikában fontos szerepük lenne a támadások segítésében. Delneri 4-4-2-je ezenkívül túlságosan kiszámítható, a középpálya uralásával könnyű semlegesíteni. Az utolsó 11 mérkőzésből 7-et elvesztett a Juve, nyilvánvaló, hogy taktikai módosításra lenne szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr344653541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diego2889 2011.03.07. 15:00:00

ez a 11 meccsből 7 zakó.. hát ez valami felháborító.. 5 éve ilyent elképzelni is lehetetlen lett volna.. Egy ilyen kaliberű csapatnak, mint a Juve évi 2-3-4 vereség és ugyanennyi x a megengedett.. szégyen a csapat névre ez a teljesítmény:(

Diego2889 2011.03.07. 15:09:07

9vereség,8döntetlen.. és még van rengeteg meccs.. Az a nagy szerencsénk h a többi csapat is sorra kikap, ha mi is.. Ha csak 1 kicsikét a palermo és társai összeszednék magukat, akkor mi könnyen a 10.hely fele lehetnénk most.. Szavakba nehéz kifejezni h mit érzek.. Az a baj, h szinte 100% h valami neve sincs edző jön megint a csapathoz.. Érzem.

Ismeretlen_122894 2011.03.07. 15:29:00

tetszik ez a taktikai összefoglaló, köszi a cikket! ha krasic mellett lenne egy gyors, lendületes irányító, és a balszélen martinez életlépesebben játszana, nem lenne ennyira nagy baj. ezek hiányában ötlettelen, sivár, kilátástalan a játék. a vicc, hogy a milan a mutatott játéka alapján simán verhető csapatnak tűnt...

Arnijuve 2011.03.07. 15:32:56

én nemtudom már hogy mi folyik a juventusnál...fél évig tudtunk jól játszani?utána mi történt? néhány sérüléssel nem lehet megmagyarázni...itt valami nagyon nincs rendben...a 4. hely nemlesz meg ez tisztán látszik......káosz az van !meg kapkodás mindig! és persze mi szívunk megint mert majd talán jövőre elindulunk fölfelé...csak nemtom még hány év kell hogy ismét büszkén ülljek le a haverokkal beszélgetni a fociról.....szívatnak egyfolytában..sőt már sajnálnak hogy ilyen szégyenbe van a juve...még egy inter szurkoló is megjegyezte nekem hogy szüksége lenne az olasz labdarúgásnak egy erős juvéra mert ez így nemtesz jót a seria a megítélésének sem.....csak egyet nemtud senki, hogy mit rontanak el a juventusnál?

Arnijuve 2011.03.07. 15:35:40

a lényeg kimaradt...a taktikából is látszik hogy nemtudtuk aztsemhogy mi akarunk...támadni nemtudtunk védekezni sem tökéletesen...ezzel így elértük hogy vagy döntetlen vagy kikapunk...hát kikaptunk...még ezt elis nézném hogy a milántól kikapunk de kb ugyanilyen selejtesen játszottunk a lecce ellen is ami meg dühítő...sorry az előzőért de rohadtul kezdem elveszíteni a türelmemet ....végigolvasok száz cikket és mindegyik vagy magyarázkodás vagy valami okfejtés....

Diego2889 2011.03.07. 16:45:06

engem már nem is érdekel h őszinte legyek.. nem fogom magamat idegesíteni ezeken a semmirekellőek miatt.. a mostani keretből kb 5 játékost viselek el, vagy szeretek.. a többi vicc kategória!!! ez az 5 pedig: Buffon, Del Piero, Chiellini, Bonucci, és Quagliarella és Melo.. Még Marchisioval nincsen komolyabb gondom, de a többi említésre se méltó..

buub 2011.03.07. 16:47:16

Jó elemzés, én örülnék neki, ha esetleg minden meccs utána szerepelne, mert személy szerit eddig ezt nagyon hiányolom a blogról.

bianconeri_2007 2011.03.07. 17:16:48

sziasztok! delneri gyáván meccselt szombaton, ezt a cseréi bizonyítják, de ezúttal (is?) kevés variációs lehetősége volt. jobbhátvéde nincs (marotta mit csináltál télen??!!), így azt tette be, aki 1 az 1-ben a legmegbízhatóbb, de ezzel le is kelett mondani a támadások segítéséről (képzeljük el mire lenne képes krasic egy zambrotta szintű szélsővédővel...). chiellinit 2 ok miatt is középen kellett játszatnia, egyrészt mindig megfogja a horgas orrú parasztot, másrészt bonucci telejesen szét van esve. így maradt balra traoré, aki elvileg tud beadni és lett is volna rá sok esélye, mert martinez befelé mozogva hagyott neki területet, abate meg mindig fellépett. aztán kiderült, h ő sem tud beadni (ez a posztunk is kukás amúgy). középen ráuszította melo-t a milan trequartistájára, aki nem villogott, de marchisio egyedül maradt van bommelék ellen, és csak a párharcai 37 %-át nyerte meg (1 belső középpályásról beszélünk!). krasicban volt sok erő főleg az lején, de aztán őt is elfárasztotta az állandó védekezés 2 irányba: sorensennek és marchisionak. a csatáraink meg... matri egy párharcot sem nyert, t. silva megette vacsorára. kellett volna a csapatba sissokko meg aquilani, ezzel uralhattuk volna a középpályát, de átlagon felüli szélsővédők nélkül nincs jó játék egy rendszerben sem. b@szhatjuk ezt a a tavaszt is :S Forza Juve!

Albi 2011.03.07. 17:20:44

Hogyan mertek nekivágni a vezetők szélsővédők nélkül a szezonnak, főleg akkor ha tudvalevő volt, hogy 442ben fogunk játszani. Bíztak Mottában?

bianconeri_2007 2011.03.07. 17:27:50

@ Albi na ez az, de már évek óta lehet tudni, h gyenge a hátsó alakzatunk. elköltöttek bonuccira 15 millát, oké, de ki kellett volna spórolni 20-at két szélső bekkre. motta ígéretesnek tűnt, de aztán összemomlott a fior elleni meccsen, azóta csak félmegoldásokkal próbálkozik delneri. salihamidzicot lehetne tesztelni mindkét szélén talán. nyáron pedig itt kell kezdeni az erősítést, nem edzőváltással, nem csatárral...

Arnijuve 2011.03.07. 17:53:57

egy kicsit elemezgettem ma az elbukott meccseinket illetve azokat amiket csak döntetlenre hoztunk....arra jutottam hogy ha lenne két szélsővédőnk vagy legalább mondjuk de ceglie szintű(mert valljuk be amikor játszott jó volt idén, kár hogy lesérült)akkor egyértelmű hogy sokkal könnyebb lenne meccseket nyerni...mert nézzünk most is a rajzra...krasicnak sok a védőfeladata...keveset tud előre mozogni és akkor sincs megfelelő társa. matrit is kikell szolgálni anélkül nemtud ősem gólt lőni.......a másik oldalon martinez középrehúzodott volt beadásnak helye csak épp a helyre nemvolt megfelelő személy ebből nemszületett nagy veszély pedig itt lehetett volna valami...de ceglie ennyivel jobb mint traoré, tud beadni!sztem ha de ceglie felépül akkor tuti kezdő lesz mert nincs ellenfele és sztem ő megtudná oldani a feladatát azon a szélen, nekem tetszik ahogy fejlődött és nagyon rosszkor sérült le.tehát egyértelmű hogy szélsők kellenek...a csatárokat kikell szolgálni és ahhoz felkell szabadítani a középpályásokat a szélen!

epaska 2011.03.07. 18:26:14

Többször voltak olyan meccseink, ahol a szélső hátvédek helyett középhátvédek, a középpálya bal oldalán pedig középső középpályások játszottak. Krasic jelen pillanatban az a szélsőnk, aki a helyén játszik. Én úgy gondolom ez az oka a rossz teljesítménynek. Amíg minden poszton a megfelelő játékosok játszottak "ment" a játék. Aztán jöttek a sérülések, forma hanyatlások és Del Neri össze vissza formálta a kezdőt. K KH KH KH KH Krasic KK KK KK 0 0 (a két nullával a csatárainkra utaltam, Quagliarella volt az egyetlen, aki minőséget képviselt.) Na, így nem lehet! 4-4-2-ben a legfontosabb a szélsőjáték, amit középhátvédekkel és középső középpályásokkal nem lehet játszani. FJ!

carlos44 2011.03.07. 19:30:42

@buub: Lesz még, a tesóm csinálta, rá van állva az ilyenekre! ;) Amúgy Bukta grat a poszthoz! :)

ToTTy 2011.03.07. 21:28:02

Én nem rajzoltam és amit leírok, azt csak saját tapasztalat után figyeltem meg. Nem vagyok "mester", de lehetnek jó gondolataim (a hangok is ezt mondják! XD) Buffon: ő még mindig alapember, és hírnevéhez méltó volt a meccsen is Sorensen: Cassano többször átverte, de nem állt meg széttett karokkal, hanem követte és igyekezett. Rutinnal látok benne potenciállt, mivel a labdátak csak szorongatott helyzetben vágta előre, egyébként kerestte a labdával a társakat. Támadást nem segítette (de Cassanó fogásával ezt klasszisoktól se várjuk el). Barzagli és Chiellini: javarészt elvégezték a feladatukat, pontrugások hiánya miatt a támadáshoz nem tudtak ők sem hozzá tenni. Viszont összeszokatlanságuk miatt Cassano vagy Flamini (és később Robinho) keresztbe mozgása valamint a kapu előterében kialakított emberfőlény többször adott lehetőséget az ellenfélnek (lásd a gólt). Traore: Chiellini is nagyon figyelt Ibra-ra, ezért ő szabadabbon játszhatott Soresennél, de felfutásait egyetlen jó beadás sem kísérte. A vékezesésben az 1-1-et megoldotta, de a keresztbemozgásokat nem tudta lekövetni. Krasic: még mindig a középpálya sebességének húzóembere, de játéka már kiszámítható (befelé sosem cselez), ezért rendre kiszorítják az alapvonalhoz. A cselei sikerülnek ugyan, de előrébb nem juttatja vele a csapatot. Melo: 1-1ben nagyon jól elvégzi az ellenfél támadásainak szűrését és pontosak a passzai, sajnos a középpálya többi része rétkán megjátszható, ezért gyakran egy-egy sikeres szerelés után kénytelen hátrafelé passzolni, ami meghiusítja a kontra akciókat. Marchisio: nem találja a helyét a középpályán (valszeg elszokott már tőle) sokszor problémát okoz neki a labda fedezése és 1-1ben nem meri bevállalni a cselezést, így a passzai is pontatlanok, az ellenfél könnyen lefüleli, de ha el is éri a csatárt, akkor az már nem tudja megjátszani. (véleményem szerint visza kell tenni szélre, ott már jobban érzi magát és hasznosabb is) Martinez: utoljára a homokozóban volt ő a király. 1-1ben képtelen párharcot nyerni, ezért szabadul a labdától, alibi passzai vannak, és 1-2 lépés erejéig megindulásai BEFELÉ (ha van annyi hely). Egyáltalán nem tesz semmit a játékhoz. A labdáival nem keresi a csatárokat csak hátra vagy középre passzol. Elfutással sem plróbálkozik, beadni még nem láttam. Matri és Toni: az a csatársor, akikett ki kell szolgálni, a fejükre kell tenni a labdát. Helyzetet maguk nem alakítanak ki, egyikük sem ez mozgékony, technikás játékos. Toni csak fejjel, Matri lábbal is tudna eredményes lenni, ha a szélről érkezik pontos labda (Matri esetében a középpálya bármely részéről érkezhetne). A páros ezáltal kiszámítható, mert nem robbannak be a hátvédsor mögé, nem próbálkoznak átfüzni védőket, széljáték hiánya nélkül nem húzódnak vissza labdáért, mert úgy sem tudnának vele mit kezdeni. A játékosok szerepe mellett most a csapatjátékról: A védelem tagjai nem tudják lekövetni a a keresztbe mozgó játékosokat. A területvédekezés lényege, hogy a labdát ki kell szorítani a 16-os területéről. Ez a védekezési taktika a les-szabály érvénybelépésével jelent meg a fotbalban. Legjobb ellenfegyver a gyors szélsőjáték és a a védelmi vonal mögé beadott labda a berobbanó csatárnak (pl. DiVaio góljaiés a Lecce góljai és ami még eszembe jut a Parma elleni meccs). A közzépálya Melo-Krasic fele még elfogadható képet nyújt, Melo védekezik, Krasic Melo labdáival próbál támadni, kiválló szerepmegosztás, de néha meg kellene cserélni a szerepeket, mert elég egyszerű a képlet. A MArchisio-Martinez páros mindegy ha az öltözőben marad. Nincs öszjáték, mi több, Mertinez nem is vállalja fel a játékot. A Toni-Matri csatársor egy nagyon erős középpálya mellett tud csak érvényesülni főleg beadásokból gólveszélyesek, illetve egy támadó középpályásnak nyithanának utat azáltal, ha magukkal vonják egy-egy kihúzódáskor a védőiket. Ilyen támadó középpályása a mostani Juvénak nincs, ezáltal csak a beadások maradnak, amit az ellenfél könnyen leolvas és semlegesít. Mint látható a támadójátékunk eléggé korlátozott a lehetőségek terén, mindenképpen hiányzik egy mozgékony előkészítő csatár és egy kreativ támadó középpályás. Ami még kihasználatlan lehetőség a jelenlegi csapatnál a keresztbe mozgás, amivel az ellenfél védőit lehet összezavarni, de Krasic befelé nem cselez és keresztbe sem mozog (Pepe viszont igen), Marchisio is többször bevállalja a befelé cselt (bal szélen jobb lábas, tehát megy is neki), ezáltal eredményesebb is mint Martinez és beadni is láttuk már. A védelemből hiányzik a két szélső védő támogatása a támadásokhoz, melyeket rendszeresen nem kísérnek (sem Grygera, sem Grosso) egyedül talán DeCeglie az egyetlen, aki ebben segít valamit, ő viszont az 1-1 párhacokban marad többször alul. Összegezve, a jelenlegi csapat felállása sokkal több lehetőéget nyújt, de nem tudjuk kihasználni, mert nincsenek kidolgozott taktikai mozgások a csapatrészek között. Ezek kialakítását nehezíti, hogy a játékosok poszthoz kötve játszanak (mindenki a saját possztján, nincs váltás, sem csere), ami azzal magyarázható legfőbb képpen, - és ezt többen jól látják - hogy nincsenek szélső játékosaink, középső védők szélső védőket játszanak (megoldják a védelmet úgy ahogy, de nem segítik a támadást) és nincsenek igazi szélső középpályások (esetleg Krasic és Pepe, de együtt nem lehetnek a pályán), valamint monotonnak tűnik a két darab magas befejező csatár, egy belőlük és egy ozgékonyabb előkészítő (vagy 1 belőlük és 5 kőzéppályás erős széljátékkal és egy kreativ támadó középállyással) sokkal eredményesebb lehetne (lásd elsőre példa Ibra-Pato/Cassano/Robinho; másodikra példa a Barca 1 csatár és a V alaku 5 középpályás vagy a Madrid Benzema-Ronaldo+DiMaria(széleken)-Özil (középen szervez)-Alonso és Diarra védekezik) A mostani felállásra példának a Bayernt tudnám most kapásból felhozni, ahol a két középső csatárt (Gomez(befejező) és Müller(előkészítő inkább)) két erős szélső Ribery és Robben segíti a széljátékkal. Igaz a fenti példák egyike sem teljesen tökéletes példa, de most ezek jutottak eszembe és tökéletes példa nem is igen lehet, hisz a jtékosok egyénisége is tökéletesen befolyásolja a játékot, és ezáltal a betöltött szerepét a csapatban. Ezért is kár, hogy az igazolásaink nem hiányposztokra történtek (mert Q heléyre előkészítő csatárt nem hoztunk, csak 2 befejezőt, szélső védőt sem, csak Barzaglit, és szervező középpályást sem csak Aquilanit és Papét, aki csak Krasic helyén játszhat, míg bal szélen üres lyuk tátong.

Ismeretlen_150170 2011.03.07. 22:09:45

Ennél én sokkal egyszerűbben látom a dolgokat! A mi taktikánk hogy nincs taktikánk ez megy már hetek óta nincs ezen mit elemezni! :)

Ismeretlen_181162 2011.03.07. 23:59:37

Először is köszönet a gratulációkért, a nagyobb meccsek után szándékaim szerint lesznek ilyen összefoglalók. A témához hozzászólva az a Juve baja, hogy már évek óta olyan edzőink vannak akik képtelenek érdemben "belenyúlni" a mérkőzésbe. Van egy elképzelt meccs előtti taktika és aztán végig azt erőltetik. Ha az ellenfél erre a meccs közben reagál, akkor mi már meg vagyunk lőve, mert képtelenek vagyunk a viszontválaszra. (Nem is emlékszem, mikor fordítottunk meg utoljára mérkőzést.) Lásd a Milan elleni posztra történő cserélést. Csatárt csatárra, védőt védőre. Ha Toni nem kap labdát, miből gondolja Delneri, hogy Iaquinta majd fog kapni. Ilyenkor szerintem érdemesebb lenne csatárt áldozni középpályásra, hogy a kiszolgálás minőségén javítsunk. Az viszont megint más tészta, hogy középre sincs emberünk.

joexavi 2011.03.08. 13:05:32

Sohase gondoltam volna h a Ranieris időszakot is vissza fogom sírni....a B-ligát nyert CSAPATunk többre lenne képes mint a mostani "csapat"...

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (923) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9927) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4170) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4177) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása