Az olvasó ír - madcows: Válságkezelés, avagy variáció az átigazolásokra

Válságkezelés, avagy egy variáció az átigazolásokra
A Juventus a Calciopoli óta nem az igazi, ez tiszta sor. Akkor rengeteg nagy nemzetközi sztár hagyta el a klubot, újra kellett kezdeni mindent. Közben sikerült visszajutni az élvonalba, úgy nézett ki, sikerül is talpra állni. Most viszont még nagyobb bajban van a klub, mint korábban, a Calciopoli óta bármikor, a múlt szezon az egyik legrosszabb volt a nagy múltu klub történelmében. Fel lehet hozni olyan okokat, mint a rossz orvosi stáb, a gyalázatosan rossz, a játékosok egészségét veszélyeztetõ edzõkomplexum Vinovoban. Ezek így mind helyes meglátások, de a problémák gyökeréig ezzel még mindig nem ástunk le. A legnagyobb gond ugyanis a Juventus általános igazgatói pozícióját (túl) sokáig betöltõ Alesio Secco volt, aki az átigazolásokkal jó mély gödört ásott a csapatnak.
A gond ugyanis az, hogy Secco elköltött közel 250 millió eurót nagyjából a semmire. Hiba volt kinevezni. Egyrészt áron felül igazolt, magas fizetésekkel, így általában eladni sem lehetett a játékosokat. Többek között az is mutatja, mennyire dilettáns, hogy Cavani helyett csatárpárját, Amaurit igazolta le. Amauri azóta persze megbukott, míg Cavani továbbra is fantasztikusan játszik, a jelenleg is zajló Világbajnokságon az uruguayi válogatott egyik meghatározó embere, Amauri jelenleg 30 éves, Cavani jelenleg 23. De persze a gondot nem pusztán a leigazolt játékosok jelentették, az igazi gond az volt, hogy mindenféle koncepciót nélkülözött, a hiányposztokra nem igazolt, illetve maximum egy félmegoldással oldotta meg, a telített posztokra pedig még igazolt, ezáltal pedig teljesen megnehezítette az edzõk dolgát, ahol szintén rossz döntéseket hozott. Ferrara kinevezése butaság volt, Zaccheroni kinevezése meg már a teljes impotenciáról árúlkodott, fõleg, hogy Sacchi és Gentille is ott volt abban a bizonyos kalapban. A másik hatalmas gond, hogy a Serie B-ben töltött idény után teljesen elmaradt a fiatalok beépítése a csapatba, ami hatalmas hiba.
Most viszont úgy néz ki, talán sikerül kikecmeregni ebbõl, ugyanis Secco távozott, helyére pedig jött Marotta, aki rövid idõ alatt egy Bajnokok Ligája helyig jutó csapatot sikerült felépítenie, ez idõ alatt olyan játékosokat szerzett az olasz középcsapatnak, mint Pazzini, Quagliarella, vagy Cassano. Ezután pedig kinevezték Luigi Del Nerit is edzõi posztra, aki a Sampdoria tavalyi nagy menetelése melett büszkélkedhet azzal is, amit máig csak a “Chievo-i csodáként” emlegetnek, amikor a veronai csapatot elõszõr feljuttatta az elsõ osztályba, következõ szezonban pedig az 5. helyig vezette, amivel kivívta az (akkor még) Uefa Kupa indulást. Ezzel pedig közösen elkezdhették újáépíteni a játékoskeretet, most viszont komoly elképzelésekkel. A Sampnál tavaly kiválóan működõ 4-4-2-re (ami csak papíron az, mivel sokkal inkább 4-4-1-1). Most az én elképzelésemet láthatjátok, hogyan lehetne ezt megoldani, persze ez csak egy ötlet, egy variáció.
Kezdésnek a kapus poszton gondok voltak, hisz Buffon a sérülése, illetve az operációja miatt legalább 4 hónapot biztos kihagy, de megoldódodtt a gond Storari leigazolásával. Szerintem maximálisan jó döntés volt, hisz a tavalyi szezont a Sampnál kölcsönben töltõ Storari az idény egyik legjobbja volt a Serie A-ban. Manninger pedig még mindig ott van, ha bármi történne. Harmadik számú kapusnak meg le lehet ültetni Chimentit, vagy Pinsogliot. A legnagyobb gondot viszont a védelem jelenti. Széleken nem állunk túl jól. Hiba volt eladni Criscito játékjogának a másik felét a Genoanak, így rá már valószínüleg keresztet vethetünk sajnos, de ha azt vesszük, hogy a Genoaban védekezõ középpályást játszott leginkább, valamennyire érthetõ. Balszélen Grosso és De Ceglie bevethetõ csak, egyiknek távoznia kell, ez pedig remélem inkább Grosso lesz. Kellene tehát még egy játékos. Erre a posztra talán Michel Bastos lenne a legjobb, viszont 16 millió a piaci ára, ennél pedig a VB után valószínüleg többet kellene fizetni, esetleg Zebina, vagy Grosso játékjogáért lehetne ezt csökkenteni, de nem sokat. Kézenfekvõbb megoldás Bonuccit kitólni a balszélre, mert a fiatal olasz azt is jól tudja játszani, ezzel pedig meg is lehetne oldani a problémát. Középen már nagyobb a gond. Cannavaro (szerencsére) elment, Legrottaglie pedig inkább csak csereként jöhet szóba. Chiellini helye biztos, Bonucci szélre küldésével viszont két fent maradó helyet is be kellene tölteni. Erre megoldás lenne a Palermo védõjének, Simon Kjaernek a leigazolása, akinek az árát 12 millióra saccolják, Amauri felajánlásával viszont el lehetne hozni elég olcsón. Amennyiben ez nem jönne össze, ott van Ranocchia, akinek e hónap végén lejár a szerzõdése, így akár ingyen is igazolható lenne, csak meg kellene gyõzni, illetve Salvatore Bocchetti is szóba jöhetne (6,5 millió). Negyedik szabad helyre pedig Gallas kellene, hisz ingyen igazolható, így rengeteget spórolnánk rajta, illetve szükség esetén fel lehetne hozni a nagyok közé Alcibiadet, vagy télen visszahívni Ariaudot. Jobbszélen mind Zebinatól, mind Grygeratól meg kell minél elõbb szabadúlni, mivel talán róluk sikerült a legtöbb gólt benyelni. Ide szerintem érdemes volt megszerezni a fiatal tehetségét, Marco Mottat, illetve Maggio is jó lenne (10 millió). Ezzel a párossal meg is oldódna a probléma, ha pedig kellene, fel lehetne hozni az ifi csapat kiválóságát, Bambat. Ezzel pedig a védelem ki lenne pipálva.
A középpálya is igen problémás. Del Neri taktikájához szükségeltetik ugyanis két jó szelsõ, egy védekezõ középpályás, aki alkalom adtán a támadásba is be tud segíteni, illetve egy irányító típusú középpályás, akinek a szerepe a labdák osztogatása. A jelenlegi keretben viszont nagyon kevés a szélsõ, így érkezett Jorge Martinez a Cataniatól és Simone Pepe az Udinesetõl, illetve már egyre valószínübb, hogy érkezik a CSKA szerb csodagyereke, Milos Krasic is. Camoranesi valószínüleg távozik, Salihamidzicnek kellene, Giovinco pedig bizonytalan. Egyik variáció, hogy Torinoban marad Atom-Anti, a másik, hogy kölcsönbe megy egy másik csapathoz. Ha az utóbbi lesz, akkor kelleni fog még egy szélsõ, aki a jelek szerint a fiatal Cuenaz visszatérésével megoldódik, alkalom esetén továbbra is a Primavera csapatból lehetne lehetõséget adni, ezen a téren Esposito és Iago Falque is alkalmas lenne. Ezután viszont elérkeztünk a problémás helyre, a középpálya közepére. Védekezõ szerepben Marchisio és Sissoko alkalmas lenne. Szervezõ középpályásnak pedig Melo szerintem kiváló lenne, hisz a VB-n nagyot menetelõ brazil válogatott egyik legpontosabban passzoló játékosa, ebbe a szerepkõrbe hamar belerázódna, úgy gondolom, ha mondjuk 20 sárga alatt lehozna egy idényt, nem lenne gond a természetével sem. Marchisioval párban pedig kellõen ki tudnák szolgálni a szélsõket, illetve a “fantasistat”. Ha véglegesítenénk Candreva szerzõdését, meg is lennénk, esetleg itt is lehetne a fiatalokhoz nyúlni, mint mondjuk Fausto Rossi. De mivel ez kútba esett úgy néz ki, szerintem a biztonság kedvéért meg kellene szerezni Pastoret, egy tizesbõl meg lehetne talán oldani. Poulsen pedig, úgy gondolom feleslegessé vált, a VB után még talán nem is bukunk rajta akkorát, most kellene eladni.
A középpályáról nem hiába ugrottam át Diegot, ugyanis neki a legideálisabb szerep ebben a rendszerben az, amit Cassano játszott a Sampdoriaban. Ez elvileg az árnyékék, illetve az olasz, tradicionális “fantasista”, vagyis a kreatív játékos elõl, aki a centertõl picit visszább játszik, szerepe kiszolgálni a centert, illetve alkalom adtán gólokat rúgni. Ez pedig Diegonak nagyon feküdne. Tavaly probléma volt, hogy mivel a támadások a brazilra épültek, minden védõ rá utazott, így elhaltak a támadások. Viszont ha szabadon mozoghatna a csatár mögött, teljesen össze tudná zavarni a védelmet, fantasztikusan kiegészítené a szélsõket. Az õ cseréje pedig Del Piero lehetne, akinek kijár minden tisztelet, de itt az ideje, hogy leüljön a padra. Nem maradt más hátra, mint a center. Itt Lanzafame érkezése már biztosra vehetõ. A Trezeguet-Iaquinta-Amauri fogattól jobb lenne megszabadulni. Trezeguet igazából már nem a régi, egy lesvonalon álló csatárral felállni pedig mindig kockázat. Iaquinta hajt, de nem több egy szorgalmas iparosnál. Amaurit, mint mondtam, bele kellene foglalni a Kjaer üzletbe. A Robinho (15 millió), Suárez (20 millió), Cavani (11 millió) is jó lenne, de egy okos transzferrel meg lehetne szerezni Ibrahimovicot is, akinek egyre jobban kifele áll a rúdja a katalánoknál. Egyre valószínübb Mata érkezése a Barcelonahoz, így ha esetleg távozna is Henry, még mindig ott van Pedro, Krkic, Messi, és Villa, így egyre kevesebb az esélye az állandó játéklehetõségre. Az Intert már meg is kereste, de Moratti visszautasította. Le kellene rá csapni, Olaszországban visszanyerhetné a régi klasszis formáját. Esetleg még Forlanra is le lehetne csapni. Idén a jelek szerint Immobile is szerephez juthat, ezzel teljes is lenne a támadószekció. Ezzel pedig össze lehetne rakni egy kemény kezdõcsapatot, illetve az állandó sérülések esetén is lenne tartalékmegoldás.
- madcows -

A Juventus a Calciopoli óta nem az igazi, ez tiszta sor. Akkor rengeteg nagy nemzetközi sztár hagyta el a klubot, újra kellett kezdeni mindent.

Közben sikerült visszajutni az élvonalba, úgy nézett ki, sikerül is talpra állni. Most viszont még nagyobb bajban van a klub, mint korábban, a Calciopoli óta bármikor. Az elmúlt szezon az egyik legrosszabb volt a nagy múltú klub történelmében.

Fel lehet hozni olyan okokat, mint a rossz orvosi stáb, a gyalázatosan rossz, a játékosok egészségét veszélyeztető edzőkomplexum Vinovóban. Ezek így mind helyes meglátások, de a problémák gyökeréig ezzel még mindig nem ástunk le.

A legnagyobb gond ugyanis a Juventus általános igazgatói pozícióját (túl) sokáig betöltő Alesio Secco volt, aki az átigazolásokkal jó mély gödröt ásott a csapatnak.

A gond ugyanis az, hogy Secco elköltött közel 250 millió eurót nagyjából a semmire. Hiba volt kinevezni. Egyrészt áron felül igazolt, magas fizetésekkel, így általában eladni sem lehetett a játékosokat.

Többek között az is mutatja, mennyire dilettáns, hogy Cavani helyett csatárpárját, Amaurit igazolta le. Amauri azóta persze megbukott, míg Cavani továbbra is fantasztikusan játszik, a jelenleg is zajló Világbajnokságon az uruguay-i válogatott egyik meghatározó embere, Amauri jelenleg 30 éves, Cavani jelenleg 23.

De persze a gondot nem pusztán a leigazolt játékosok jelentették, az igazi gond az volt, hogy mindenféle koncepciót nélkülözött. A hiányposztokra nem igazolt, illetve maximum egy félmegoldással oldotta meg, a telített posztokra pedig még igazolt, ezáltal pedig teljesen megnehezítette az edzők dolgát, ahol szintén rossz döntéseket hozott.

Ferrara kinevezése butaság volt, Zaccheroni kinevezése meg már a teljes inkompetenciáról árulkodott, főleg, hogy Sacchi és Gentille is ott volt abban a bizonyos kalapban.

A másik hatalmas gond, hogy a Serie B-ben töltött idény után teljesen elmaradt a fiatalok beépítése a csapatba, ami hatalmas hiba.

Most viszont úgy néz ki, talán sikerül kikecmeregni ebből, ugyanis Secco távozott, helyére pedig jött Marotta, aki Genovában rövid idő alatt egy Bajnokok Ligája helyig jutó csapatot épített fel, ez idő alatt olyan játékosokat szerzett az olasz középcsapatnak, mint Pazzini, Quagliarella, vagy Cassano.

Ezután pedig kinevezték Luigi Del Nerit is az edzői posztra, aki a Sampdoria tavalyi nagy menetelése mellett a "chievói csodaként" emlegetett sorozat elérésével is büszkélkedhet, amikor a veronai csapatot először feljuttatta az első osztályba, a következő szezonban pedig az 5. helyig vezette, amivel kivívta az (akkor még) UEFA Kupa indulást.

A két szakember a Juventusnál közösen kezdhette el újjáépíteni a játékoskeretet, ráadásul úgy tűnik, komoly elképzelésekkel. A Sampnál tavaly kiválóan működő 4-4-2-re (ami csak papíron az, mivel sokkal inkább 4-4-1-1) következzék most egy elképzelés. Persze ez csak egy ötlet, egy variáció.

Kezdésnek nézzük a kapus posztot, ahol akár gondok is lehettek volna, hisz Buffon a sérülése, illetve az operációja miatt legalább 4 hónapot biztos kihagy, de a problémák Storari leigazolásával megoldódni látszanak.

A döntés jónak tűnik, hisz a tavalyi szezont a Sampnál kölcsönben töltő Storari az idény egyik legjobbja volt a Serie A-ban. Manninger pedig még mindig ott van, ha bármi történne. Harmadik számú kapusnak meg le lehet ültetni Chimentit, vagy Pinsoglio-t.

A legnagyobb gondot inkább a védelem jelenti. A széleken nem áll túl jól a keret. Hiba volt eladni Criscito játékjogának másik felét a Genoának, de ha azt vesszük, hogy a genovaiaknál védekezõ középpályást játszott leginkább, valamennyire érthetõ.

Bal szélen Grosso és De Ceglie bevethető csak, egyiknek távoznia kell, ez pedig remélhetőleg inkább Grosso lesz. Kellene tehát még egy játékos. Erre a posztra talán Michel Bastos lenne a legjobb, viszont 16 millió a piaci ára, ennél pedig a VB után valószínüleg többet kellene fizetni. Esetleg Zebina, vagy Grosso játékjogáért lehetne ezt csökkenteni, de nem jelentősen.

Kézenfekvőbb megoldás Bonuccit kitolni a bal szélre, mert a fiatal olasz ott is jól tud teljesíteni, ezzel pedig meg is lehetne oldani a problémát.

Középen már nagyobb a gond. Cannavaro (szerencsére) elment, Legrottaglie pedig inkább csak csereként jöhet szóba. Chiellini helye biztos, Bonucci szélre küldésével viszont két fennmaradó helyet is be kellene tölteni.

Erre megoldás lenne a Palermo védőjének, Simon Kjaernek a leigazolása, akinek az árát 12 millióra saccolják, Amauri felajánlásával viszont el lehetne hozni elég olcsón. Amennyiben ez nem jönne össze, ott van Ranocchia, akinek e hónap végén lejár a szerződése, így akár ingyen is igazolható lenne, csak meg kellene győzni, illetve Salvatore Bocchetti is szóba jöhetne (6,5 millió). Negyedik szabad helyre pedig Gallas kellene, hisz ingyen igazolható, így rengeteget spórolnánk rajta, illetve szükség esetén fel lehetne hozni a nagyok közé Alcibiadet, vagy télen visszahívni Ariaudot. Jobbszélen mind Zebinatól, mind Grygeratól meg kell minél elõbb szabadúlni, mivel talán róluk sikerült a legtöbb gólt benyelni. Ide szerintem érdemes volt megszerezni a fiatal tehetségét, Marco Mottat, illetve Maggio is jó lenne (10 millió). Ezzel a párossal meg is oldódna a probléma, ha pedig kellene, fel lehetne hozni az ifi csapat kiválóságát, Bambat. Ezzel pedig a védelem ki lenne pipálva.
A középpálya is igen problémás. Del Neri taktikájához szükségeltetik ugyanis két jó szelsõ, egy védekezõ középpályás, aki alkalom adtán a támadásba is be tud segíteni, illetve egy irányító típusú középpályás, akinek a szerepe a labdák osztogatása. A jelenlegi keretben viszont nagyon kevés a szélsõ, így érkezett Jorge Martinez a Cataniatól és Simone Pepe az Udinesetõl, illetve már egyre valószínübb, hogy érkezik a CSKA szerb csodagyereke, Milos Krasic is. Camoranesi valószínüleg távozik, Salihamidzicnek kellene, Giovinco pedig bizonytalan. Egyik variáció, hogy Torinoban marad Atom-Anti, a másik, hogy kölcsönbe megy egy másik csapathoz. Ha az utóbbi lesz, akkor kelleni fog még egy szélsõ, aki a jelek szerint a fiatal Cuenaz visszatérésével megoldódik, alkalom esetén továbbra is a Primavera csapatból lehetne lehetõséget adni, ezen a téren Esposito és Iago Falque is alkalmas lenne. Ezután viszont elérkeztünk a problémás helyre, a középpálya közepére. Védekezõ szerepben Marchisio és Sissoko alkalmas lenne. Szervezõ középpályásnak pedig Melo szerintem kiváló lenne, hisz a VB-n nagyot menetelõ brazil válogatott egyik legpontosabban passzoló játékosa, ebbe a szerepkõrbe hamar belerázódna, úgy gondolom, ha mondjuk 20 sárga alatt lehozna egy idényt, nem lenne gond a természetével sem. Marchisioval párban pedig kellõen ki tudnák szolgálni a szélsõket, illetve a “fantasistat”. Ha véglegesítenénk Candreva szerzõdését, meg is lennénk, esetleg itt is lehetne a fiatalokhoz nyúlni, mint mondjuk Fausto Rossi. De mivel ez kútba esett úgy néz ki, szerintem a biztonság kedvéért meg kellene szerezni Pastoret, egy tizesbõl meg lehetne talán oldani. Poulsen pedig, úgy gondolom feleslegessé vált, a VB után még talán nem is bukunk rajta akkorát, most kellene eladni.
A középpályáról nem hiába ugrottam át Diegot, ugyanis neki a legideálisabb szerep ebben a rendszerben az, amit Cassano játszott a Sampdoriaban. Ez elvileg az árnyékék, illetve az olasz, tradicionális “fantasista”, vagyis a kreatív játékos elõl, aki a centertõl picit visszább játszik, szerepe kiszolgálni a centert, illetve alkalom adtán gólokat rúgni. Ez pedig Diegonak nagyon feküdne. Tavaly probléma volt, hogy mivel a támadások a brazilra épültek, minden védõ rá utazott, így elhaltak a támadások. Viszont ha szabadon mozoghatna a csatár mögött, teljesen össze tudná zavarni a védelmet, fantasztikusan kiegészítené a szélsõket. Az õ cseréje pedig Del Piero lehetne, akinek kijár minden tisztelet, de itt az ideje, hogy leüljön a padra. Nem maradt más hátra, mint a center. Itt Lanzafame érkezése már biztosra vehetõ. A Trezeguet-Iaquinta-Amauri fogattól jobb lenne megszabadulni. Trezeguet igazából már nem a régi, egy lesvonalon álló csatárral felállni pedig mindig kockázat. Iaquinta hajt, de nem több egy szorgalmas iparosnál. Amaurit, mint mondtam, bele kellene foglalni a Kjaer üzletbe. A Robinho (15 millió), Suárez (20 millió), Cavani (11 millió) is jó lenne, de egy okos transzferrel meg lehetne szerezni Ibrahimovicot is, akinek egyre jobban kifele áll a rúdja a katalánoknál. Egyre valószínübb Mata érkezése a Barcelonahoz, így ha esetleg távozna is Henry, még mindig ott van Pedro, Krkic, Messi, és Villa, így egyre kevesebb az esélye az állandó játéklehetõségre. Az Intert már meg is kereste, de Moratti visszautasította. Le kellene rá csapni, Olaszországban visszanyerhetné a régi klasszis formáját. Esetleg még Forlanra is le lehetne csapni. Idén a jelek szerint Immobile is szerephez juthat, ezzel teljes is lenne a támadószekció. Ezzel pedig össze lehetne rakni egy kemény kezdõcsapatot, illetve az állandó sérülések esetén is lenne tartalékmegoldás.

- madcows -

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr634652667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3382) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (914) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4155) mercato (4139) nyilatkozat (7439) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása