Viareggio Kupa összefoglaló: út a döntőig

In medias res, magyarul a dolgok közepébe vágva. Elnézést kérek minden olvasótól, hogy egy irodalmi fogalommal kezdem, de némi magyarázatra szorul az írásom.

Viareggio Kupa

Tehát szeretném rögtön a lényeggel kezdeni, minden bevezetés nélkül. Megnyerte a Primavera alakulat a Viareggio Kupát!

Azt hiszem, érthető, hogy elhagyom az eddigi formalitásokat és rögtön a nagy írók egyik ékes módszeréhez nyúlok. A csapat által elért eredmény indokolja eme rendhagyó fogalmazást.

Az elkövetkező oldalakon Európa legnagyobb tornájával és annak történéseivel foglalkozom majd, természetesen szeretett csapatunk fiataljait előtérbe helyezve. Tehát jöjjön először a múlt, majd a jelen történései, egészen az elődöntőig.

In medias res, magyarul a dolgok közepébe vágva. Elnézést kérek minden olvasótól, hogy egy irodalmi fogalommal kezdem, de némi magyarázatra szorul az írásom.

Viareggio Kupa

Tehát szeretném rögtön a lényeggel kezdeni, minden bevezetés nélkül. Megnyerte a Primavera alakulat a Viareggio Kupát!

Azt hiszem, érthető, hogy elhagyom az eddigi formalitásokat és rögtön a nagy írók egyik ékes módszeréhez nyúlok. A csapat által elért eredmény indokolja eme rendhagyó fogalmazást.

Az elkövetkező oldalakon Európa legnagyobb tornájával és annak történéseivel foglalkozom majd, természetesen szeretett csapatunk fiataljait előtérbe helyezve. Tehát jöjjön először a múlt, majd a jelen történései, egészen az elődöntőig.

A világ egyik legpatinásabb utánpótlás tornája zajlott le az elmúlt héten Olaszországban. A Viareggio Kupát először 1949-ben rendezték meg, ami jelzi hihetetlen múltját és patinás mivoltát. Európa egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező, utánpótlás csapatok számára rendezett tornája ez, és Olaszország egyik kiemelkedő eseménye is.

A résztvevők száma és nemzetiségük sokszínűsége jelzi, hogy nem csak az öreg kontinensről, de az egész világról érkező csapatok számára rangot jelent részt venni, és esetleg jó eredményeket elérni itt.

A legelső győzelmet a Milan fiataljai aratták, és a piros-feketékhez fűződik a legtöbb serleg elhódítása is, ám e titulusban a Fiorentinával osztoznak 8-8 győzelemmel. Az örökranglista második helyén a Juventus csapata áll, az idei diadallal már 7 elsőséggel. Ez a szám azért igazán érdekes, mert az elmúlt 8 évben hat alkalommal született Juventus győzelem, ami nagyszerűen jelzi csapatunk akadémiájának erősségét.

Az utóbbi évek győztesei:

2000. Empoli, 2001. Milan, 2002. Inter, 2003. Juve, 2004. Juve, 2005. Juve, 2006. Juve, 2007. Genoa, 2008. Inter, 2009. Juve, 2010. Juve

A tornán a csapat fantasztikus teljesítményt nyújtott, a legkevesebb gólt kapva lett bajnok. Most szeretném sorra venni a mérkőzéseket, megmutatva a végső győzelemhez vezető utat.

Első forduló:

JUVENTUS - LEGIA WARSZAVA 3-0

Gólszerzők: Immobile 1', Immobile 44' (büntető), Alcibiade 82'

JUVENTUS: (4-2-3-1): Pinsoglio; Bamba, Alcibiade, De Paola, Serino; Marrone, Giandonato; Esposito, Belcastro, Iago (Boniperti 54'); Immobile (Albertazzi 74')

Fel nem használt cserék: Kirev, Romano, Silvestri, Fischnaller, Pirrotta, Ferrero

Edző: Bruni

Ciro Immobile

A csapatba visszatért a Bariban tett sikertelen kiruccanása után Iago, és képességei alapján Bruni mester számára nyilvánvalóan kihagyhatatlanná vált ezzel. Az ő visszatérése egy taktikai átszervezést igényelt, így a csapat átállt a 4-3-3-as taktikáról a 4-2-3-1-re.

A védelem összeállítása már-már kötelező gondokat okozott az edzőnek. Középen De Paola kapott helyett, a védelem bal oldalán pedig Crivillo hiánya miatt Serino bizonyíthatott.

A mérkőzés az elvárásoknak megfelelően alakult. Marrone sérülésből való végleges visszatérésével és a gyors iramban fejlődő Giandonato középső játékával csírájában fojtotta el az ellenfél támadásait.

Az Esposito, Belcastro, Iago támadó hármas pedig kitűnően szolgálta ki a Primavera csapatot már egyértelműen kinövő Immobilét, aminek két gól lett az eredménye. Az első helyzet Immobile előtt adódott. Esposito beívelésére a szőke csatár érkezett, és természetesen nem tudott hibázni, így rögtön megszerezték a fiúk a vezetést.

Ezután egy kontratámadás végén De Paola szabálytalankodott, a bíró tizenegyest ítélt, de a varsóiak kihagyták a megítélt büntetőt. A másik oldalon egy hasonló támadás végén Belcastrót buktatták a tizenhatoson belül, jött a megérdemelt büntető, amit Immobile higgadtan értékesített.

A csapat a második félidőre visszaállt védekezni, így az ellenfél előtt igen kevés lehetőség adódott. Végül a kegyelemdöfést egy szöglet hozta meg, amikor is Alcibiade fejelt a kapuba.


Második forduló:

JUVENTUS - VICENZA 4-0

gólszerzők: Belcastro 7', Immobile 30', Belcastro 53', Fischnaller 73'

JUVENTUS: (4-2-3-1): Pinsoglio; Bamba, Silvestri, De Paola, Serino; Alcibiade, Pirrotta (Fischnaller 64'); Esposito (Boniperti 75'), Iago, Belcastro; Immobile (Terrazzino 59')

Fel nem használt cserék: Kirev, Romano, Ferrero, Crivello, Giovinco, Libertazzi

Edző: Bruni

Ezen a mérkőzésen kisebb változtatásokat kellett eszközölnie a kezdő csapaton a tar mesternek, mert a Marrone, Giandonato párosnak a felnőtt kerettel kellett utaznia. Ez a probléma Alcibiade egy sorral feljebb rendelésével és Pirrotta kezdőbe állításával lett orvosolva. Az Esposito, Belcastro, Iago hármas az előttük lévő Immobilével természetesen megbonthatatlan négyest alkot, így itt nem volt szükség változtatásra.

A mérkőzés egy gyors Belcastro góllal kezdődött. A ragyogó technikai képességekkel megáldott fiatal első gólját lőtte a tornán. Az első félidő természetesen nem múlhatott el Immobile gól nélkül sem. A csapat hihetetlen főlényben játszott az első játékrészben, egy percig sem volt kétséges, ki kerekedik felül.

A második félidőben sem tudod mit kezdeni a Vicenza a Juventus gyors támadásaival. Az Alcibiade, Pirrotta kettős nem tudott olyan hatékonyan szűrni, mint a Giandonato, Marrone páros, de az elképesztő kreatív támadó négyes túl nagy nyomást gyakorolt az ellenfélre ahhoz, hogy ez problémát jelentsen.

A biztos győzelem tudatában úgy döntött Bruni mester, hogy pihenteti kicsit a húzóembereket, ezért Esposito és Immobile se játszotta végig a mérkőzést. Úgy tűnik, a csapat mégsem gyengült, ugyanis a télen megszerzett, nagyon tehetséges Fischnaller góljával tette biztossá a fölényes győzelmet.


Harmadik forduló:

JUVENTUS - CESENA 3-1

Gólszerzők:  Immobile 38', 60', 71' - büntetőből, Tabanelli 49’

JUVENTUS (4-2-3-1): Pinsoglio; Bamba, Alcibiade, De Paola, Serino; Giandonato, Marrone; Esposito (Boniperti 76'), Iago (Fischnaller 83'), Belcastro; Immobile (Libertazzi 86')

Fel nem használt cserék: Kirev, Romano, Silvestri, Ferrero, Crivello, Giovinco

Edző: Bruni

A csapatba visszatért a Giandonato, Marrone páros, miután Giandonato elkönyvelhette első pályára lépését a Serie A-ban. A kezdőben más változás nem történt.

A mérkőzés kezdetén eszünkbe juthatott a Primavera bajnokin állandóan felmerülő probléma, az igen langyos kezdés. Úgy tűnt, a fiúk az előző két győzelem után kicsit kényelmesebb focit képzeltek el, de Bruni mester vonal melletti hangos véleménynyilvánítása kicsit felébresztette a fiúkat, és szép lassan kezdtek kialakulni a helyzetek. A támadásvezetések közepette az ellenfélnek is adódtak lehetőségei, de végülis a Zebrák villantak először, ugyanis jól megszokott módon ismét Immobile vette be az ellenfél kapuját.

A gól után újra leült a csapat, és ez a játékban való lassúság a második félidőre is megmaradt, aminek eredménye a Cesena egyenlítése lett. A fiúknak egy kijózanító pofonnal ért fel a bekapott gól, ezek után ismét megrázták magukat, és ki más, mint Immobile villant ismét.

Végre esélyeshez méltó módon játszott a csapat, és továbbra is nyomást gyakorolt az ellenfélre, aminek egy Belcastro által kiharcolt tizenegyeses lett az eredménye. Ezt természetesen Immobile váltotta gólra.

A csapat megérdemelten győzött, biztossá téve ezzel a továbbjutását. Így az utolsó mérkőzés már csak formalitássá volt.


Negyedik forduló:

JUVENTUS - LIVORNO 4-0

gólszerzők: Fischnaller 41' és 79'; Libertazzi 76', Belcastro 80'

JUVENTUS: Kirev, Romano, Crivello (Serino 74'), Alcibiade, Ferrero, Silvestri, Fischnaller, Pirrotta, Libertazzi, Giovinco (Belcastro 71'), Boniperti

Fel nem használt cserék: Piccolo, De Paola, Bamba, Iago, Immobile, Terrazino, Esposito

Edző: Bruni

Manuel Fischnaller

Mivel a csapat már továbbjutott a csoportból, Bruni mester úgy döntött, hogy a legjobbjait pihenteti, így lehetőséget ad másoknak is a bizonyításra. Az alap csapatból csak Alcibiade került a kezdőbe, tehát egy igazán tartalékos együttes futott ki a gyepre.

A mérkőzés ennek megfelelően igencsak döcögősen indult. Egyik csapat előtt sem adódott az első 20 percben jelentős helyzet. Libertazzi próbált testi erejét érvényesítve veszélyes szituációkat kialakítani, de a társak egyelőre nem találták az összhangot.

Ahogy teltek a percek, úgy jött ki egyre jobban a két csapat közti tudáskülönbség, és érkeztek az egyre veszélyesebb lövések. Előbb Boniperti, aztán Fischnaller próbálkozott, de ezek a kísérletek még nem jártak sikerrel. A félidő vége azonban meghozta az áttörést, mivel Fischnaller a kapuba talált.

A játék képével és az eredménnyel is elégedett lehetett Bruni mester, hiszen a fiúk hamar megérkeztek a második félidőre, nem volt oly hosszú a taktika megbeszélés. A mérkőzés annyiban változott a második félidőre, hogy érezhető módon a Livorno képtelen volt a gólszerzésre, így a fiúk is kicsit nyugodtabb iramot diktáltak.

A próbálkozások nem maradtak el, csak egyszerűen a Livorno nem volt partner a nagy ütésváltásra a pályán. Giovinco ma egy kicsit gyengébb napot fogott ki, így érkezett is a várható csere a 26. percben, Belcastro személyében. A fiatal zseni rögtön felpörgette a társaságot, és gyors egymásutánban három gólt is szereztek a fiúk.

Előbb Libertazzit szolgálta ki a jó formában játszó Fischnaller, majd a németes nevű támadót Belcastro hozta kihagyhatatlan helyzetbe. A Livorno teljesen összeomlott, és egy percre rá Belcastro büntette meg a még mindig a gólok hatása alatt álló ellenfelet.

A fiúknak összességében nem kellett megerőltetni magukat, a játék minden elemében az ellenfél fölé nőttek. Ki kell emelni Fischnaller remek játékát, és a csapatba beálló Belcastro teljesítményét.


Negyeddöntő

JUVENTUS - SASSUOLO 1-0

Gólszerző: Belcastro 29'

JUVENTUS (4-2-3-1): Pinzoglio, Bamba, Alcibiade, De Paola, Crivello; Giandonato (Pirrotta 81'), Marrone,  Belcastro; Esposito, Immobile (Libertazzi 73'), Iago (Boniperti 56')

Fel nem használt cserék: Kirev, Romano, Ferrero, Serino, Fischnaller, Giovinco

Edző: Bruni

A csoportból való biztos továbbjutás megfelelő alaphangot adott a Sassuolo elleni mérkőzésre. A kezdőcsapat a Livorno ellen pihenhetett, így feltöltődve állhatott az ellenfél elé.

Várható volt, hogy nem lesz gólzáporos mérkőzés, mert a Sassuolo egy igen defenzív felállást választott, hiszen 5 védővel futottak ki a gyepre.

Ennek megfelelően az Esposito vezette társulat rögtön átvette a kezdeményezést, és állandósuló nyomás alá helyezte a Gallinetta által őrzött kaput. A sűrűn tömörülő ellenfél miatt nagyon nehéz volt veszélyes helyzeteket kialakítani, de szerencsére Belcastro betalált az első nagy lehetőségből, így hamar sikerült feltörni a masszív védekezést.

Valójában a gól sem változtatott a helyzeten, mert a Sassuolo csapata nem mert kinyílni, a Juventus pedig a kontráktól tartva mérsékelte a támadások intenzitását. A nézők mind azt várták, hogy a második félidőre az ellenfél változtat a taktikáján, és támadóbb cserék érkeznek a pályára, de Mandelli  edző nem volt hajlandó feladni a sündisznó állást.

A második játékrész elején a kisebb húzódást szenvedő Iagót a biztonság kedvéért lecserélte Bruni mester, de ez sem taktikai, sem minőségi változást nem hozott, a tehetséges Boniperti jól pótolta a spanyolt.

Az első cserére és változtatásra a hetvenedik percben szánta el magát a hátrányban lévő Sassuolo trénere, de érezhető volt, hogy későn érkezik a váltás. Az eddig rendszeresen túlerő ellen küzdő Immobilét ezekben a percekben Libertazzi váltotta. A mérkőzés képén ezek a cserék már nem változtattak, így győzelemmel menetelt tovább a primavera csapat.


Elődöntő:

JUVENTUS - ATALANTA 2-0

Gólszerzők: Iago 40'; Immobile 59' büntető

JUVENTUS (4-2-3-1): Pinsoglio; Bamba (Romano 81'), Alcibiade, De Paola, Crivello; Giandonato, Pirrotta (Boniperti 65'); Esposito, Iago (Fischnaller 69'), Belcastro; Immobile

Fel nem használt cserék: Kirev, Romano, Ferrero, Serino, Giovinco, Terrazzino, Libertazzi

Edző: Bruni

Iago Falqué

Az elődöntő nem indult jó előjelekkel a csapat számára, ugyanis a torna eddigi legbiztosabb középpályás párosa felbomlott. Marrone nem állt a csapat rendelkezésére, így Giandonatóra maradt a feladat, hogy uralma alá vonja a középpályát. Az új segítőtárs, akit Bruni mester kiválasztott mellé, a biztos csere, Pirrotta lett. Ezen a változáson kívül a csapat a szokásoknak megfelelően állt fel.

A mérkőzés elején ismét a hihetetlen elszántság és győzni akarás jellemezte a csapatot. Mindenki futott az elérhetetlennek tűnő labdákért is, és minden párharc egy kisebb háborúvá avanzsálódott.

Az első tíz perc nem hozott áttörést a támadásokban, de a szokásoknak megfelelően kezdtek belerázódni a fiúk, és hamarosan érkezett az első veszélyes akció is. Egy jobb oldali, Bamba - Esposito páros által megkomponált támadást Iago próbált befejezni, de Esposito középre ívelését nem tudta gólra váltani.

Az Atalanta úgy válaszolt, ahogyan egy győzelemért küzdő csapattól várnánk, és rögtön helyzeteket dolgozott ki. Folyamatos ütésváltás alakult ki a kapuk előtt, a Juventus részéről Esposito, majd Immobile, aztán Belcastro passzából ismét Esposito veszélyeztetett, a másik oldalon pedig a  Gabbiadini, Meduri páros próbálta Pinsoglio kapujába préselni a labdát.

A várva várt áttörést az ütésváltások közepette egy gyönyörű Iago egyéni villanás hozta meg, a fiatal spanyol ezzel vezetéshez juttatta a csapatot.

A második félidő az első játékrész iramát hozta, állandó helyzetekkel. Ismét az Esposito, Belcastro, Immobile hármas rajzolta a támadásokat. Végül az 59. percben egy szabálytalanság után a bíró tizenegyest ítélt a csapatnak, és emellett kiállítással sújtotta az Atalantát.

Immobile a tőle megszokott nyugalommal értékesített a büntetőt. A hátralévő idő főleg Juventus helyzeteket hozott, a csapat próbálta érvényesíteni a létszámfölényt, de újabb gól nem született, így jöhetett a gyors ünneplés, hiszen döntőbe jutott a csapat.


Statisztika forrás: centopercentocalcio.freeforums.org

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr674651991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_102246 2010.02.25. 11:57:05

Gula fóruma linknek :) Nem rossz. Ahogyan a cikk és az eredmény sem ;) Sajnos én nem követem a primaverát, így nem is tudom teljesen átérezni ennek a dolognak a jelentőségét, de grat a srácoknak.

Ismeretlen_137099 2010.02.25. 13:49:08

Mivel ő lát el engem statisztikákkal, így az ő oldalát tudom megadni:) Tényleg egy szép élmény volt végig nézni a tornát, még ha néha csak az összefoglalókon keresztül is. Valójában nekem is ez volt az első ilyen részletességgel végig követett Viareggiom, de magával ragadott a dolog, tényleg nagy a rangja a tornának és ez érezhető is. Ráadásul ha a fiatalok ilyen szinten képesek játszani, kár lett volna egy meccset is kihagyni:)

Ismeretlen_102246 2010.02.25. 17:23:54

És hol nézted? Milyen csatornán?

Ismeretlen_137099 2010.02.25. 17:41:48

Hol Gula adott linkeket, hol 20percen keresztül keresgéltem oldalakon(van már vagy 15 oldal elmentve), de volt mikor csak az összefoglaló maradt.

Ismeretlen_102246 2010.02.25. 17:46:21

Értem. Talán egyszer én is belenézek egy primavera meccsbe, ha lesz időm rá... akkor lehet majd priviben megkereslek gula fórumán, de lehet jó lenne, ha kitennél linkeket vhova. Akár ide is.

Ismeretlen_137099 2010.02.25. 17:48:06

először én is Gulához szoktam fordulni ő tud e, úgyh akkor nem privátban hanem nyíltba kérdezem h mindneki lássa a linkeket ha ad, ha meg én találok bedobom

Ismeretlen_102246 2010.02.25. 17:54:15

Ok, köszi.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9910) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4153) mercato (4137) nyilatkozat (7437) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása