Pogba: "Legendává akarok válni"

pogba_paul_levegoben.jpgPaul Pogba talán az európai topligák egyik legjobban figyelemmel követett játékosa.

Annak ellenére, hogy a játékos még csak 23 éves, klubja és a válogatott kulcsjátékosának tekinthető, főleg annak tükrében, hogy a Karim Benzema botrányai miatt távol marad a gall csapattól.

A labdarúgás iránt érdeklődők mind tudni szeretnék, hogy Pogba mihez kezd majd az Európa Bajnokság után. Marad a Juventusnál vagy valamelyik gigaklubnál köt ki, vélhetően rekordot jelentő átigazolási összegért?

A Párizs külvárosából származó középpályásnak sok dolog jár a fejében, szerenécsre azonban tudott időt szakítani az ESPN munkatársainak.

Milyen gyerekkori emlékeket tudsz felidézni arról, amikor figyelemmel követted a francia válogatott szereplését a nagy tornákon?

"Vegyük például az 1998-as Világbajnokságot. Nagyon fiatal voltam még, de emlékszem a döntőre. Két gól Zidanetól és egy Petitől. Ezek nagyon kellemes emlékek, remélem mi is hasonló jó élményekkel tudunk szolgálni a mai gyerekek számára."

Tiniként három évet töltöttél a Manchester Unitednél. Miket tanultál ott, olyan játékosok mellett, mint Ryan Giggs vagy Paul Scholes?

"Velük az edzés tényleg a legvégsőkig tart, szinte a tökéletességig, hiszen Paul Scholes - a kora ellenére - mindig a gyakorlatok legvégéig maradt. Hosszú labdákat osztogatott, kapura lőtt. Egyet sem hibázott el. Amikor ott vagyok, nagyon gyorsan hozzá kell szoknod ehhez, de nekem ez bejött, szeretem a kihívásokat."

Tizenkilenc évesen aztán elmondtad Sir Alex Fergusonnak, hogy elhagyod a United a Juventus kedvéért. Hogy volt bátorságod elé állni?

"Ő egy edző, akit én nagyon tisztelek. De egyben ember is. Én pedig egy olyan ember vagyok, aki kimondja amit gondol. Lehet a beszélgetőpartner Ferguson vagy Obama, megmondom neki. Ferguson meglátogatott, aztán elbeszélgettünk. Meg akart tartani, de én addigra már meghoztam a döntésemet."

Milyen különbségeket látsz a Juventusnál az angol focihoz képest?

pogba juventus.jpg"Az első edzésemet követően fogytam három kilót. Itt nagy hangsúlyt fektetnek a fizikális és taktikai felkészülésre. Az angolok viszont robbanékonyabbak, soha nem állnak meg, egyáltalán nem hasonlít az olasz focira. Az olasz edzések hosszabbak is.

Érkezésedkor a Juventus nyerő embere Andrea Pirlo volt. Te mindig készen állsz a tanulásra, mit tanultál tőle?

"A nyugalmát és a magabiztosságát emelném ki. Ha hibázik is egy passznál, biztos, hogy a következő hajszálpontos lesz. Meccseket tudott eldönteni, és szeretnék én is olyan meghatározó játékossá válni, mint ő. Még mielőtt hozzá kerülne a labda, már tudja, hogy kinek fogja azt továbbítani. Pirlo és Scholes tudták, hogyan kell olvasni a játékot. Én inkább vezetem a labdát, ez főleg azért van, mert meglehetősen nagy termetú vagyok, s szeretem ezt kihasználni. Így akkor is tudom birtokolni a labdát, ha többen vannak körülöttem, aztán persze passzolok. Ők alacsonyabbak, így gyorsabban tudják mozgatni a játékszert, anélkül, hogy hozzájuk érnének.

Most Pavel Nedved - a csapat korábbi kiváló középpályása - a klub alelnöke. Ő is ellát néhány hasznos tanáccsal?

"Mindig ott van az edzéseken. Mindig azt tanácsolja, hogy edzzek többet, dolgozzak a szabadrúgásaimon, gyakoroljam a büntetőket, használjam többet a bal lábamat."

Azt mondtad, hogy meg akarod teremteni és képviselni is szeretnéd az 'új középpályás' típusát. Mit értettél pontosan azon, hogy 'új középpályás'?

"Azt, aki mindenből kiveszi a részét: védekezik, támad, gólt lő, gólpasszt ad, szerel, visszaszerzi a labdát. Tehát ő a vezér a pályán."

Tehát a box-to-box középpályáshoz hozzáadsz egy kis Zidanet?

"Meg Ronaldót, Ronaldinhót, Messit, ja és persze Iniestát." (nevet)

Tényleg? Most komolyan beszélsz?

"Komolyan mondom. Az összes típust egybegyúrnám, a védekező középpályástól kezdve a támadóig. Mindenkinek a legjobb tulajdonságait. Szeretnék olyan szintre eljutni, ahol mindez megvan számomra pl. Viera, Deschamps, Zidane, Ronaldinho, Henry, Ronaldo. Nem lenne rossz. Már most is lövök gólokat, adok kulcspasszokat, szerzek vissza labdákat. Minden csak arról szól, hogy ezt magasabb szinten tedd."

Magasságod ellenére nem sok gólt szerzel fejjel.

"Úgy gondolom ez éppen azért van mert magas vagyok. Túlontúl figyelnek rám. Nagyon nem szeretem, amikor rám tapadnak."

Persze már így is nagyszerű játékos vagy. Nyertél négy olasz bajnokságot, mégis úgy gondolod, hogy csupán hatvan százalékon vagy még?

pogba_francia.jpg"Nem gondolom, hogy hatalmas játékos lennék. Úgy érzem, még semmit sem tettem le az asztalra, semmi maradandót nem alkottam még a futballban. Persze nyertem bajnokságokat, de még nem nyertem meg a Bajnokok Ligáját, a Világbajnokságot és az Európa Bajnokságot. Otthon nyerni meg az EB-t, nagyon nem lenne rossz dolog."

Rendkívül ambicionált ember vagy.

"Ez az erősségem. Dolgozni akarok tovább, a legjobb játékossá válni, megnyerni mindent."

Hogy akarod elérni azt, hogy az emberek emlékezzenek rád harminc év múlva is?

"Nézzenek majd YouTube videókat rólam is, úgy mint Maradonáról vagy Peléről. Amikor azt mondom, hogy legendává akarok válni, sokan azzal vádolnak, hogy nagyratörő vagyok. Számomra azonban ez inkább egy kihívás. Ez a vágyam, az álmom. Nem mondom azt, hogy az is leszek, de az akarok lenni."

Olyan ligában játszol, amely nem a legerősebb Európában. Ez problémát okozhat ebben.

"Lehet, hogy nem ez a legjobb bajnokság, de ez a legnehezebb. Egy olasz csapat ellen játszani sokkal nehezebb mint bármely más bajnokság csapatával. Az olaszok nem lőnek olyan sok gólt, de nem is kapnak sokat."

A Juventusnál betöltött szereped más mint a válogatottban. Kifejtenéd ezt bővebben?

"A Juvénál sokkal támadóbb szerepkörben játszom. Deschamps viszont inkább mélyebben játszat. Ehhez kicsit furcsa hozzászoknom a válogatottnál, de két-három edzés után már jól megy."

Első meccseiden a nemzeti csapattal nem érezted néha, mintha idegenben játszanál, annak ellenére, hogy a meccs Párizsban került megrendezésre?

"Voltak olyan idők, amikor igen. Amikor péládul a portugálok jöttek, a stadionban több portugál volt mint francia. A szurkolók viszont most teljes mellszéleséggel mögöttünk állnak, tényleg otthonunknak érezzük Franciaországot."

Sambou Tati volt az edződ fiatalon. Ő azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben játékod letisztultá vált, egyszerűsödött. Egyetértesz vele?

pogba_paul_labdaval.jpg"Számomra az egyszerű játék azt jelenti, amikor cselezek. Egy-két érintéssel játszani nekem sokkal nehezebb. Letisztultan játszani a legnehezebb dolog."

Ennek ellenére edzőid folyamatosan azt mondják neked, hogy játssz egyszerűbben.

"Azt kellene mondaniuk, hogy játszak bonyolultabban, és akkor letisztultabban játszanék." (nevet)

A rokonlátogatásod az afrikai Guineába öt évvel ezelőtt, megváltoztatott téged.

"Láttam, hogy az emberek ott mennyire szenvednek, ez pedig segített nekem felfogni, hogy mennyire szerencsésnek mondhatjuk magunkat mi itt Európában. Többet gondolok a gyerekekre is, a szegényekre, akiknek nincs mit enniük és nincs víz amit megihatnának."

Hogyan élted meg november 13-át astadionban?

"Mi volt akkor?"

A Franciaország - Németország barátságos mérkőzés és a terrorista támadások.

"Az egy nagy szomorúság mindenkinek. De túl kell tenned magad rajta, hiszen amúgy sem fogsz örökké élni. Nem feledjük az elhunytakat, de tovább kell lépnünk."

Mindenki tudni szeretné, hogy elhagyod-e a Juventust a nyáron. Mikor és hogyan fogsz elről dönteni?

"Mondd meg Te!"

Ha a helyedben lennék, már lenne egy jó ötletem.

"Valóban? Én pedig csak a soron következő mérkőzésre, aztán az Európa Bajnokságra, majd pedig a nyári pihenésemre gondolok."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr348793058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pekáry 2016.06.08. 20:51:11

Legenda leszel, amennyiben maradsz a Juventusnál!

Watakuki 2016.06.09. 09:09:31

@Pekáry: +1
Barca - Realnál nem lesz több jó játékosnál.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9907) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4136) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4166) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása