Bizonyítványosztás: Blaise Matuidi

matuidi_blaise_integet.jpgA mercato kezdetéig még több hét van, de ennek ellenére már történnek változások a keretben, Miralem Pjanić után Blaise Matuidi hagyta el az Öreg Hölgyet. Három évet töltött Torinóban, kezdjük is azzal, hogy összefoglaljuk mit nyújtott a Juventusnál ezen idő alatt, majd a végén búcsúzóul még a bizonyítványát is megkapja.

2017 nyarán 25 millió eurót fizetett ki a Juventus az akkor 30 esztendős futballista játékjogáért a PSG-nek. Ekkoriban még a magasan jegyzett középpályások között szerepelt Matuidi neve, ezen éveiben érte a legtöbbet a Transfermarkt szerint (30 millió euró), de a legjobb formájának mégis 2015-ben örvendhetett, mikor megválasztották hazájában az év játékosának. Ekkoriban egy fáradhatatlan, remekül védekező játékos hírében állt, aki rengeteg robotolás mellett kiválóan szerezte meg a labdákat. Olaszországba érkezve már látszódott, hogy kicsit megkopott már a tudása, nem tudott olyan magas szinten teljesíteni. Különösen az idei szezonban romlott le a teljesítménye, ugyanis ebbe a játékstílusba nagyon nem passzolt bele a francia világbajnok, ugyanis nem tud igazán jól sem passzolni, sem beadni, a kis területen való játékra teljesen alkalmatlan a hihetetlenül rossz labdakezelése miatt, és az igazat megvallva nagyon megkopott a sebessége. Mindig úton van, de időben nagyon ritkán ér oda, ahol lennie kell. A teljesítménye is rendkívül ingadozó volt, hol eltűnt teljesen, hol a rossz játéka miatt maradt emlékezetes, de szerencsére akadt pár olyan összecsapás, mikor régi önmagát tudta idézni. Csereként beállva általában hasznos tudott lenni, de kezdőként már nem volt képes úgy segíteni együttesét, mint régebben, nem véletlenül szerepelt "csak" 23-szor a neve a kezdő tizenegyben, ha a bajnokságot vesszük figyelembe. 

kepernyofelvetel_270.pngHivatalosan közös megegyezéssel lett felbontva a szerződése, ami azt jelenti, hogy a Juve egy centet nem fog kapni érte (a Transfermarkt szerint Blaise értéke 10.5 millió euró), így anyagilag kicsit több, mint 2.5 millió euró veszteséget könyvelhet el a torinói gárda. Azt hiszem jelenleg nem az a cél, hogy bevételt szerezzen a klub, hanem inkább az, hogy minél hamarabb eladja azokat a játékosokat, akik nem szerepelnek az edző tervei között. Ez a megoldás mindkét félt dicséri, ugyanis Matuidi megtehette volna azt, hogy megmakacsolja magát, és nem akar távozni, így hozzájutva a végkielégítéshez, ami nagy valószínűséggel a fennmaradó fizetése lett volna (3.5 millió euró), ehelyett rendkívül szerényen erről lemondott. Ez különösen azért nagy szó, mert a Juventus nemrég hosszabbított vele, így teljesen érthetően érezhette magát kellemetlenül, hogy nem is oly régen még nem ezt ígérte neki a kenyéradója. A klub részéről az a szép gesztus, hogy nem akart pénzt kisajtolni ebből a szituációból, így a világbajnok probléma nélkül válogathat az ajánlatok közül, és állítólag az Inter Miamival már meg is állapodott.

Személy szerint nem Matuidit küldtem volna el a legelsők között, mert, ha úgy adódott volna, akkor csereként még lehetett volna vele számolni annak ellenére, hogy a bal oldal megvan oldva Rabiot-val és Arthurral, de az szerintem kétségtelen, hogy eljött neki is az ideje a váltásra. Ő azért még mindig jobb játékos, minthogy az MLS-ben vitézkedjen, szerintem hazájában is szinte bármely klubnál lehetőséghez jutott volna. 

Az biztos, hogy egy ideig emlékezetünkben marad majd az esetlen mozgása, a csetlő-botló lábai, de nem fogjuk sosem elfelejteni azt, hogy ő mindig teljes szívéből játszott, mindent megtett ezért a mezért, fáradhatatlanul robotolt fel-alá, és nem próbálta meg megakadályozni a távozását. Bármely játékos példát vehetne erről az emberről. Köszönünk mindent, Blaise!

Bizonyítványa:

  • Eredményesség (0 gól, 2 gólpassz): Kettes
  • Passzolás (26.3 passz meccsenként, 89% pontosság): Négyes, azt hiszem megérdemli, mivel az ellenfél térfelén is képes 84% sikerességgel továbbítani a játékszert.
  • Kulcspasszok (0.5 darab összecsapásonként): Hármas, ez eléggé alacsony szám egy középpályástól.
  • Indítások (0.6 találkozónként, 59% pontosság): Hármas, de igazából nem különösebben tartozik hozzá a feladatköréhez.
  • Beadások (0.2 összecsapásonként, 20% pontosság, összesen 8 darab): Kettes, összességében jó százalékban tudja beadni a játékszert, de kevésszer teszi ezt meg ahhoz képest, hogy különösen a szezon elején ez eléggé hozzátartozott a Juve játékához, és sűrűn láthattuk a vonal mellett szerepelni.
  • Közbeavatkozások (0.6 darab mérkőzésenként): Hármas
  • Szerelések (1.4 meccsenként): Négyes, ez egy jó statisztika, de épp, hogy nem ötös.
  • Párharcok (3.1 mérkőzésenként, 48% sikeresség): Négyes, a párharcok száma lehetne magasabb, de jó százalékkal nyeri őket, mind a földön, mind a levegőben.
  • BL-teljesítmény (Öt mérkőzés, 6.74-es osztályzat): Hármas, körülbelül azt hozta, amit a bajnokságban.
  • Szemmel látható teljesítmény: Kettes
  • Fejlődés (idén 6.73, tavaly 6.95): Kettes, azon kevesek közé tartozik, akik rosszabbul teljesítettek, mint tavaly, ez betudható annak, hogy nem igazán ízlett neki az új játékfelfogás.
  • Megbízhatóság: Hármas, nem sérülékeny, ezért szinte bármikor az edző rendelkezésére állt, azonban a pályán sűrűn láthattuk tőle labdavesztéseket, vagy buta szabálytalanságokat.
  • Mentalitás: Ötös, ez azt hiszem egyértelmű.
  • Átlag: 3.08, azaz hármast érdemel.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr1516127142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kmarcika 2020.08.12. 22:37:16

Egyik kedvencem volt a mentalitása miatt. Nekem ez sokat jelent nagyon. Forza Matu
Sok sikert Miamiban.

spaolo1981 2020.08.12. 23:23:36

Gyenge hármas az idei szezonja. Tényleg csak hajtani tudott már, ez pedig kevés. Megnéznék már végre egy focistát a helyén, aki hajt is és focizni is tud.

MdewC 2020.08.12. 23:34:11

Szumma értékeltem Matut.

Ha Vidal anno 5-ös volt, vagy Marci 4-5, akkor Matu nálam szumma 3-as. Ha viszont a mostani kp-t nézem, akkor 4-es mert azért hajtott keményen, soha nem rinyált és fontos palyer volt. Picit korábban jön, akkor mégjobb lett volna.

Szumma szimpi volt, de sokszor közömbös is, nem hozta azt a kíváncsiságot mint Pogbaék.

Sok sikert Matu! :)

Soha rosszabb playert a Juveba!

Alex8610 2020.08.13. 00:01:30

En lehet kicsit kemeny leszek de a vezetoseg fele egy oltari nagy kritika hogy o erositeskent jott 3 eve.Ha jol emlekszem kb a geprol alig szallt le de mar jatszott is egy Cagliari elleni meccsen."Csak" ekkora gondok voltak.Emberkent kalapemeles,csupasziv,becsulettel hajtott es szimpatikusan tavozott de neki nem kellett volna nalunk jatszania normal esetben.Szornyu volt nezni amit a palyan muvel kulonosen iden.Szamomra erthetetlen hogy Allegri elso eveben egy f@sza kis csapatunk volt.Addig latszodott hogy evrol-evre alakul valami.Aztan azota...Olyan mintha tul nagyokat akartunk volna elore lepni de csak bukdacsolas lett belole.Maxi menesztesevel pedig pofara is estunk.Remelem iden gyokeres valtozasok lesznek vegre es valami folyamatossag.Jo lenne latni hogy ujra akarunk epiteni valamit,valamit aminek biztos alapja van.

Joseph Toser 2020.08.13. 02:17:31

Csupaszív.... ez jellemezte a pályán!

:-)

del pipi 2020.08.13. 07:12:11

Ha figyelembe vesszük hogy a Juventusról beszélünk, akkor nálam egy hármas fölé szív miatt.
Klassz írás, tetszett!

rockitbaby 2020.08.13. 07:49:26

Közös megegyezéssel felbontott szerződés után is kellene bánatpénzt fizetni?

Amúgy kösz mindent Matyi, sok sikert bárhova is mész!

venember83 2020.08.13. 07:59:30

@rockitbaby: ezt már nem kötik a publikum orrára. Maxi esetében is közös megegyezéssel távozott az edző, mégis a klub fizette a bérét a szerződése lejártáig állítólag.

JuventusFanatikus 2020.08.13. 08:18:59

@del pipi: Köszönöm!:)
@rockitbaby: Ahogy a cikkben le van írva, tudomásom szerint nem kell.

Knob 2020.08.13. 08:25:58

@JuventusFanatikus: Hármas? Nagyon jó lelkű vagy! Komolyan, ez nálam akkora egyes, mint a ház! Az aki, nem tudja átvenni a labdát, annak gyakorlatilag annyi köze van a focihoz, mint nekem az űrhajózáshoz.

Krisztianson 2020.08.13. 08:40:36

Nekem a mozgásvilága és a robotolása mindig a néhai Mohamed Sissokot idézte fel.
Bosszantott a pályán, de valahogy a végén mégsem gondol rá az ember negatívan.

Rocky80 2020.08.13. 08:43:44

Kedves Blaise,

Hajtottál, meg minden,
De azért örülünk, hogy mész...

:D

Rocky80 2020.08.13. 08:53:02

@Krisztianson: tényleg.

Azért egészen bámulatos hogy mit kihozott a pályafutásából!

Emlékszem amikor megérkezett, mondtam hogy ez egy jó igazolás! Ja...

Na ő tényleg kimaxolta a karrierjét. Mint Thorgelle! :D

venember83 2020.08.13. 09:14:15

@Krisztianson: nekem Vieirát. Ő is "a legjobb korban" érkezett Torinóba, egyéb időzítésről nem is beszélve. Mindegy, azon a borzasztó időszakon is átevickéltünk valahogy.

rockitbaby 2020.08.13. 09:45:46

@JuventusFanatikus: Köszi, reménykedjünk, hogy a többieket is sikerül így megoldani!

@venember83: Ezért is kérdeztem, mert ennek a szerződésbontásos hadjaratunknaknez kritikus pontja. Akkor is, ha most nem az a lényeg, hogy nyereséges legyen.

JuventusFanatikus 2020.08.13. 09:47:50

Majdnem elfelejtettem, itt egy videó Matuidi Juventusos karrierjéről.
www.youtube.com/watch?v=eu3JX0Jfurc&t=280s

dobor norbert 2020.08.13. 10:45:42

@JuventusFanatikus: Köszi Kolléga úr! Igen ez volt Ő nálunk,egy harcos robot,nem labdazsonglőr. De ami szembetűnő,h esett-kelt,de nem maradt fekve. Ment tovább és küzdött!!!

Matteo89 2020.08.13. 19:09:14

@rockitbaby: Ilyenkor közösen megállapodnak a felek egy bizonyos összegben. Az összeg nem lesz publikus.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3352) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9861) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4118) mercato (4125) nyilatkozat (7392) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4153) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása