Burioni: „A játékosok megbetegedése tudatosíthatja a veszélyt”

rugani_daniele_melegitoben.jpgRoberto Burioni olasz virológus professzor szerint a sportolók és edzők pozitív koronavírustesztje előrelépést jelenthet a világszintű probléma súlyosságának a felmérésében.

A Serie A játékosok közül már ketten is pozitív koronavírustesztet produkáltak, Daniele Rugani és Manolo Gabbiadini, de mellettük már mások is, például Mikel Arteta és a Leicester City, Manchester City és Chelsea számos játékosa is önkéntesen karanténba vonult a lakásában.

„Ezek a diagnózisok előrelépést jelentenek a probléma mértékének a tudatosításában.” - mondta a szakember a La Gazzetta dello Sport munkatársának.

„Sokan abban az illúzióban éltek, hogy a jó erőnlétben lévő, folyamatosan ellenőrzött sportolók valahogy ellenállhatnak a vírusnak, de bárki megfertőződhet. És úgy értem, hogy tényleg bárki. Fiatalemberek, gyerekek, idősebbek, és akár a karrierjük és erőnlétük csúcsán lévő futballisták is.

Egyértelműen a következmények mások idősebbeknél, illetve már eleve különböző egészségügyi problémákkal küzdő embereknél. Remélem, és arra számítok, hogy Daniele Rugani és Manolo Gabbiadini felépül. A probléma viszont az, hogy másokat is megfertőzhettek.”

A Juventusnál 121 személy karanténba vonult saját lakásába, miután Daniele Ruganival érintkeztek, vagy fizikailag közel kerültek hozzá, miközben ugyanez történt a Sampdoriánál, illetve a két csapat legutóbbi ellenfelénél, az Inter és a Hellas Verona klubjánál.

„Az érintkezés után létezik egy inkubációs időszak, amelyik általában öttől nyolc napig terjed, de olykor akár 14 napig is elhúzódhat, ez idő alatt pedig az ember megbetegedhet, illetve másnak is átadhatja a vírust. Aki a mai napin fertőzött, holnap még nem fogja betegnek érezni magát, hanem némi idővel később, szóval ezért alkalmazták a karantént a Juventusnál.

Daniele Rugani nemrégiben fertőződött meg, és időbe telik a dolog, de Andrea Agnelli elnöktől Paulo Dybaláig mindenkit szigorúan el kell zárni. Naponta párszor ellenőrizniük kell a testhőmérsékletüket, és illetve azt, hogy a legenyhébb tünet felmerül-e, különös figyelemmel a légzőkészüléket illető problémákra. Csak ekkor lehet elvégezni a tesztet, hogy megnézzék, a torokban észlelhető-e a vírus vagy sem.”

A Juventust egyesek kritikával illették, mivel nem ellenőrizték Daniele Rugani fertőzöttségét az Inter elleni meccs előtt, ám Roberto Burioni szerint helyes protokoll szerint jártak el a klubnál.

„Tünetek nélkül nincs valós szükség a tesztre, egyszerűen várni kell a karantén időtartamának a végéig, mielőtt az egyén visszatérhet a közéletbe. Daniele Ruganinak valószínűleg volt egy enyhe láza, mivel a vírus egyeseknél nagyon enyhe tüneteket produkál, és ezért is veszélyes, mivel az ember nagyjából jól érzi magát, miközben az egyénnek megvan az a nemkívánatos képessége, hogy másokat fertőz meg.

Ha edzett a vírussal a szervezetében, akkor másokat is megfertőzhetett a keretben, edzőt, személyzetet és bárki mást, aki érintkezett vele. A karantén időtartama legalább két hét a pozitív eredményt követően, azonban a fertőzés emberről emberre változik.”

A Serie A meccseit felfüggesztették legalább április harmadikáig, de az elmúlt 48 órában számos bajnokságot és sporteseményt felfüggesztettek a koronavírus miatt.

„A helyzet mindenki számára egyértelmű: elképzelhetetlen volt, hogy futballmeccseket szervezzünk szurkolókkal a lelátókon, a Serie A megszakítása pedig szent és sérthetetlen döntés. A zártkapus meccsek is veszélyes, mivel láthattuk, hogy a pályán lévők is megbetegedhetnek. A vírust nagyon könnyű átadni.

A jövőben majd ismét élvezhetjük a futballt és a tömegrendezvényeket, de jelenleg ennek a járványnak a sorsa a mi kezünkben van. Nekem is le kellett állnom az imádott Lazióm követésével, nem lobogtathatok zászlót, nem ugrathatom a római rokonokat, az adott pillanat túlságosan komoly, az ellenség pedig közös és erős.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr8215519982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wizzurah 2020.03.13. 21:08:20

A legfrissebb eredmények szerint 20 napig is lappanghat a virus. Persze ők megtehetik hogy egy évre is karanténba mennek, ugyebár a hétköznapi ember 2 nap hiányzást sem engedhet meg magának a melóból. Pedig lehet szórakoztatóbb személyiség mint egy átlagos serie a meccs :)

venember83 2020.03.13. 21:19:19

@Wizzurah: betegszabadság is van a világon, plusz egy picit is gondolkodni képes vezető is beláthatja, hogy jobb, ha karanténba vonul az adott munkaerő (ha valóban szükséges és valóban karanténba vonul), minthogy végigfertőzzön közel mindenkit a cégnél, mivel utóbbi beláthatatlan következményekkel járhat.

Wizzurah 2020.03.13. 21:34:09

@venember83: Arra nem hiszem hogy adnak betegszabadságot, ha megelőzés céljából mész karanténba, tehát nem vagy beteg.
A másik probléma, hogy a picit is gondolkodni képest vezető, ebből szerintem kevesebb van. Harmadszor mire kiderül valakiről, hogy pozitiv, addigra megfertőzi a fél bandát. De alapjáraton úgy kéne lennie ahogy leirod igen. De én ellenben azt látom, hogy még ilyenkor is a hasznot nézik az emberek, amikor egy alapjáraton 200 forintos kézfertőtelnitő több ezer forint lesz, a sofőr tagadja le hogy olaszból jön, stb. Én inkább ilyenekkel szembesülök, mint gondolkodni képest vezetőkkel. Nekem annyiban más, hogy saját magam főnöke vagyok, igy nekem könnyü.

babo0410 2020.03.14. 00:26:18

@Wizzurah: Sofőr tagadja? Rendőr mondja neki a határnál, hogy tagadja le, hogy Olaszországból jön. Ez a nem mindegy!
Nálunk már bejelentették, hogy a cég éttermei nem zárnak be. Moss gyakrabban kezet, ha beteg vagy maradj otthon 7 napot, ha utána is, menj kórházba ennyi. Amúgy ameddig egy vendég is bejön, dolgozz. Mondjuk nem is baj. Így is eddig szívás a 2020-as év fizuban.

Shyr Kahn 2020.03.14. 02:29:43

A problema nem az, hogy egy-egy embert elengednek-e betegszabira, hanem hogy kollektiven mindenkinek el kell menni "betegszabira". Ennek a gazdasagi hatasa eleg kemeny kisebb cegekre nezve, de valojaban a nagyobb cegek eseten se tart orokke a tartalek. En alapvetoen szerencses vagyok, mert WFH (nem tudom mit hasznalnak magyarorszagon ra... talan home office?), de mivel a ceg, ahol dolgozom befeketetesekbol es tanacsadasbol el, ezert en nem orulok feltetlenul annak, ami ma megy: a panikhangulat es az izolacio. Ez a ket faktor kozosen konnyen okozhat valsagot (minel hoszabb ideig tart annal konnyebben), ami szvsz talan meg rosszabb, mint maga a virus. Nekem legalabbis harom gyerekkel bizonyosan.

Krisztianson 2020.03.14. 08:22:14

@babo0410: Szerintem Ő is úgy értette a sofőrös részt. Nálunk tegnap el lett küldve a hotelből 7 ember, mi a maradék pedig hétfőig eldönthetjük, hogy hajlandóak vagyunk-e heti 10 órával többet dolgozni és e mellé visszavesznek kb. 30 ezret a fizuból is.
Szóval van ilyen megoldás is a "gondolkodó vezetők" körében. :D

babo0410 2020.03.14. 08:54:06

@Krisztianson: Dolgozz többet kevesebbért. Szép. Ha meg nemet mondasz repülsz?

Krisztianson 2020.03.14. 09:14:19

@babo0410: Igazából ki ugye nem rúgnak, egyszerűen csak olyan feltételek fektetnek le eléd, amit nehéz elfogadni. Valahogy úgy hangzott el ez tegnap, hogy "ha fel akarsz mondani, megértem..."

ZecH 2020.03.14. 14:09:01

Oke sracok, ertem az erveket de az eremnek 2 oldala van. A vezeto/tulajdonos a sajat boret viszi a vasarra es meg tudom erteni naluk a panik hangulatot. Nekem spec 4 cegem van es kozel 50 alkalmazottam, szerencsere ebbol csak a 2 ettermem lehet komolyabban erintett, de gyanitom hogy nem lesz karanten mar a nyaron hisz minket csak az erint mert szezonalisan vagyunk nyitva itt a Balaton parton. Egyebkent elelmiszert gyartunk....de enni meg ugye kell, es mivel aruhazlancokat szolgalok ki a rendeleseim kb masfelszeresere emelkedtek, ugyanakkor aterzem mekkora lehet a panik azoknal akik pl. a turizmusbol elnek. Nezzetek egy munkavallalo fogja magat keres masik munkat, rovid idore visszaeses, de gyorsan talalni manapsag mas munkat akar agazaton belul vagy kivul is. A tulajdonos, vezeto, vallalkozo mindegy minek hivjuk viszont ott marad, felel a vagyonaval ami eluszhat egyik honaprol a masikra. Minden amiert eveken at kemenyen dolgozott elvesziti. Elveszitheti tovabba ezaltal a csaladjat, a gyerekeit es egy eletre akkora adossagot vehet a nyakaba amibol nincs kiut. Ezeket figyelembe veve nyilvan megertheto az o reakciojuk, hozzaallasuk is. Most, ezekben az idokben tenyleg nagyon fontos a szolidaritas es egymas problemainak megertese.

del pipi 2020.03.14. 16:35:14

@ZecH: Megérthető ha nem embertelen amit ajánlanak. Nekem is boltom volt, azért úszott el mert túl emberséges voltam, és mert 10-8 alkalmazott nem annyira...így hát szétloptak!! :) De azt elmagyarázni nekik hogy az éremnek két oldala van az nehéz dolog, itt lép be a képbe az irigység. Viszont ismerem azt a típust is aki képes bemondani hogy dolgozz többet kevesebbért, agyonütném őket egy szívlapáttal.

ZecH 2020.03.14. 18:23:39

@del pipi: En ugy fest meg tudom tartani az embereimet es a bereket is, tehat nagyon szerencses vagyok, de sokak nem igy vannak. Nagyon sajnalom legyen az vallalkozo vagy munkavallalo aki ezen tonkre megy vagy ellehetetlenul... Nagyon nehez vilag jon, ha eljutunk Magyarorszagon mi is oda ahol az olaszok vannak most...

Shyr Kahn 2020.03.14. 18:48:02

@ZecH: Ha kulfoldon elsz es ideiglenes munkavallaloid van, ami egy ceghez kot, akkor szinte lehetetlen masik allast talalni (az itteni munkahelyek tobbsege 1. nem kockaztat egy ideiglenes munakerovel, akinek max 2 evvel tudja meghosszabbitani a munkavallaloijat 2. idobe telik a papirmunka... kulonosen most, amikor minden ugyintezes lassabban megy). Jelzem, hogy idaig igen jol megbecsult munkaero voltam ezidaig es iden promotaltak, de ez nem jelenti azt, hogy nem kerulnek bele a rossz kalapba egy nagyobb valsag eseten. Azaz az eremnek nem csak ket, hanem tobb oldala is van attol fuggoen, hol, miota elsz es dolgozol... talan azert mert nem eremrol beszelunk, hanem egy igen sokoldalu kerdeskorrol. BTW jelenleg nem hiszem, hogy konnyu munkat talalni sok szektoron belul, de gyanitom, hogy ez csak feltetelezes volt a reszedrol... valamint nezzuk meg mi lesz par het mulva. Meg csak most kezdodott a "moka" es a "kacagas", de par het mulva tobbet tudunk majd... Remelem nem lesz igazam es nem lesz akkora gazdasagi krizis, mint ahogyan azt most prognosztizalnam. Nem szeretnek kenyszerbol a megtakaritasunkbol hazautazni es mindent elolrol kezdeni. (a repjegyek ara nem mehet le a vegtelensegig... 3 gyerek, ket felnott es ket kutya interkontinentalis hazautaztatasa nem hinnem, hogy barmikor is 6000 CAD ala esne (1,3 millio HUF). Most ez ugye 7500 CAD hozzavetolegesen es akkor meg a rengeteg holmi hazaszallitatasat nem szamoltam hozza). Nem arrol van szo, hogy panikolok, en pl nem vasarolok kenyszeresen, mint itt Montrealban oly sokan, hanem arrol, hogy jo eselyt latok egy igen rossz forgatokonyv bekovetkeztere es talan jobb felni, mint megijedni alapon igyekszem felkeszulni a rosszra. Mar amennyire ez lehetseges.

del pipi 2020.03.14. 19:35:09

@ZecH: Igen de az olaszoknak az EU tett be meg főként az hogy gyorsan bevezették az Euro-t, jó sokan letérdeltek benne.
@Shyr Kahn: Nálunk itt Németben most már március óta szépen módszeresen egy amolyan gazdasági válság van, ennek több oka van, de ez a vírus valószínűleg tovább mélyítheti. Csak remélni tudom hogy gyorsan lecseng. Értem amit mondasz, sehol sem könnyű, még ha otthon sokan azt is gondolják.Szerettek ott élni? :)

ZecH 2020.03.14. 19:44:05

@Shyr Kahn: Nagyon is igazad van. En csupan a mikrokornyezetembol szerzett tapasztalatbol beszeltem. Nyilvan joval szinesebb a helyzet hiszen ahany ember annyi sors es elethelyzet. Amit en latok videken (szigoruan magyar pelda) az hogy rengeteg a munka, gyakorlatilag aki akar az dolgozhat termeszetesen a szakkepzetlenekre gondolok, legalabbis aki igy jelenik meg a munkaero piacon az tapasztalatom alapjan batran kijelenthetem hogy talal munkat. Ehen biztos nem hal. Vallalkozokent viszont jo esellyel (tudom, mivel en is hasonlo helyzetben vagyok) nagy lehet a hitelallomany, hiszen eddig jol ment a gazdasag mindenki batran fejlesztett, en is egy uj 300nmes uzemcsarnokot epittettem tavaly. Egy ilyen kiszolgaltatott helyzetben konnyu tonkre menni egy eletre vegervenyesen. A ketto eletszituacio kozott pedig azert eleg nagy a kontraszt ha igy vizsgaljuk a dolgot.

Shyr Kahn 2020.03.14. 19:46:38

@del pipi: Nagyon sok kulonbseg van, de joval tobb a pozitivum, mint a negativum, szoval osszessegeben igen. :)

Shyr Kahn 2020.03.14. 19:57:15

@ZecH: Az Otthon helyzettel kapcsolatosan sajnos nincs elso kezbol tapasztalatom, mert tobb, mint ket eve eljottunk es surun nem latogatunk vissza (tobbek kozott a brutalis utikoltseg miatt). Ketsegtelenul elhiszem amit irsz es ugy velem el tudom kepzelni, hogy mennyire sokretu problemarol is beszelunk. Remelem jol alakul majd a helyzeted es jobb lesz a gazdasagi kicsenges, mint amit a jelenlegi irany mutat.

del pipi 2020.03.15. 06:31:21

@ZecH: Én csak jót kívánhatok, borzasztóan nagyot vállalsz be! Én már régen nem politizálok de egyvalamit biztos hogy nem hiszek el, ez pedig a gazdaság stabilitása. Tehát te is tudsz hibázni, de ha valami történne nem miattad lenne,történne. Hanem rajtad kívülálló okokból. És ne feledd el: aki magasra tör az nagyobbat is bukik! Én a stressz miatt hagytam abba!
@Shyr Kahn: Az a lényeg! :)

ZecH 2020.03.15. 12:01:40

@del pipi: Igazad van de en nem ertek mashoz. Ha nem ezt csinalom ertelmetlen az egesz. Celtalan. Sok ideget nyelek be, de meg mindig inkabb ez mint a celtalansag meg csak telnek a napok... Nehez ez mindenhogyan...

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3376) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (909) elemzés (40) előzetes (857) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9903) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2428) meccsek (4146) mercato (4135) nyilatkozat (7430) Olasz Kupa (322) összefoglaló (408) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása