Kiszemelt: Dejan Kuluševski

kulusevski_dejan_parma_nem_hallom.jpgHétfőn este robbant a bomba, a hírek szerint a Juventus és az Atalanta között megtörtént a megegyezés, és a liga talán legnagyobb tehetsége Bianconero színekbe öltözik, egyelőre kérdéses, hogy ez mikor fog megtörténni, most télen, vagy majd nyáron. Sok szurkoló számára még ismeretlen lehet a svéd tehetség neve, ezért ideje megismerni.

Szülei a jelenlegi Észak-Macedónia területéről vándoroltak Svédországba, így a kis Dejan is ott kezdte megtanulni a futball csínját-bínját. Első együttese az IF Brommapojkarna volt, amely klub U17-es csapatáig jutott.

2016-ban 165 ezer euróért vásárolta meg az Atalanta. Először az U17-es egyesületben játszott, 26 összecsapáson lépett pályára és 17 gólt szerzett. A következő szezonban már a Primaverában jutott lehetőséghez, és egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, ugyanis 55 meccsen szerzett 17 gólt és 26 asszisztot. Gian Piero Gasperini figyelmét is felhívta ezzel a mutatvánnyal, három összecsapáson be is vetette a tehetséges futballistát.

Tavaly nyáron úgy vélték a bergamói vezetők, hogy a svéd srác készen áll arra, hogy a Serie A-ban is bizonyítson, ezért kölcsönadták a Parmának. Azóta Kuluševski berobbant a köztudatba, és a Sonkások kirobbanthatatlan tagja lett. Összesen 19 összecsapáson segítette jelenlegi együttesét, a bajnokságban pedig mindegyik mérkőzésen kezdőként lépett pályára, és szinte mindig a meccs végig a gyepen maradhatott. 4 gólt szerzett és 7 gólpasszt kiosztott, így a Parma-gólok 45 százalékából kivette a részét. Kiváló teljesítménye nem csak a pályán mutatkozik meg, hanem a statisztikákban is, ugyanis ő a liga második legtöbb gólpasszt kiosztó játékosa (Luis Alberto után, neki 11 asszisztja van), ő csinálta meg a harmadik legtöbb sikeres cselt a támadók közül (35 darab), ő osztotta ki a legtöbb kulcspasszt (40 darab, Alejandro Gómeznek szintén ennyi szerepel a neve mellett), és ő nyerte meg a harmadik legtöbb párharcot a földön (73 darab). Nem mehetünk el amellett sem, hogy ő a legjobban védekező támadó játékos, ugyanis ő szerelt a legtöbbször (21 darab), és a közbeavatkozásokban is az élen jár (14 darab).

A svéd U15-ös nemzeti együttestől kezdve a felnőtt csapatig mindegyik korosztályos válogatottban megfordult, kivétel az U20-as gárda volt. Észak-Macedóniát is szolgálta, méghozzá az U16-os együttest, de végül Svédországot választotta, és már be is mutatkozhatott a felnőttek között. 

Adatai: 

  • Kor: 19 év
  • Állampolgárság: svéd, macedón
  • Magasság: 186 centiméter
  • Erősebbik láb: bal
  • Poszt: szélső
  • Értéke: 25 millió euró (a Transfermarkt becslése szerint)
  • Ügynöke: Stefano Sem

screenshot_20200101-153231.pngJátékstílusa: Annak a meghatározása, hogy pontosan melyik az eredeti posztja, nem könnyű feladat. Karrierje során legtöbbet a középpályán játszott, de a Parmánál leginkább a jobb szélen jutott lehetőséghez, tükörszélsőként. Több pozícióban is szerepelt már, például secunda puntaként, bal szélsőként és trequartistaként is. Érthető Roberto D'Aversa döntése, miszerint szélsőként játszatja a svédet, ugyanis meglehetősen gyors játékos, aki lendületből rendkívül jól cselez. Egy irányító játékosról beszélünk, aki még szélsőként is remekül tudja a csapatát irányítani, általában elkezd befelé cselezni a tizenhatos környékén, és vagy laposan bepasszolja egy társnak, vagy kapura lövi. Rendkívül jól lát a pályán, kiválóan passzol, különösen a lapos indításokban remekel, szélső létére nem tartozik az igazán jól beadni tudó futballisták közé. Erős és magas is egyszerre, és emellé párosul a gyorsaság, és kiváló technikai képzettség. Nem mellesleg védekezésből is kiveszi a részét, nagyon szorgos játékos.  

Komoly hiányossága nincs, talán annyit tudnék felróni neki, hogy a labdaátvételei néha hosszúra sikerülnek, így nehezebben tudja megszelídíteni a játékszert.

Mentálisan szerintem rendben van a srác, aki első szezonjában ilyen teljesítményre képes, annál nem gondolnám, hogy bármi ilyesmi problémája lenne. Olyan fiatalembernek tűnik, aki nem keresi a rivaldafényt, és tudja, hol a helye. Ez a pályán és a közösségi médiában is jellemző rá. 

A Juventus szempontjából érdekes döntés, hogy komoly huzavona helyett egyből kifizetnek egy komoly összeget egy félszezonos tehetségért. Bizonyára komoly köze van ahhoz, hogy az Inter már tárgyalásokat folytatott az Atalantával. Egy ilyen tehetség megszerzése remek döntés, annak ellenére, hogy rendesen megkéri a Nerazzurri a játékos árát, persze, ha hihetünk Di Marziónak, aki szerint 35+10 millió euróba fog kerülni a Juventusnak a svéd futballista szerződtetése. Az ár meglehetősen borsos, elvégre így ő lenne a második legdrágább 2000-ben született focista, Vinícius után. Én nagyon bízom Kuluševskiben, mert meglehetősen hasznos játékosnak tűnik, aki erőssége lehet a Juventusnak. Még akár orvosolni lehetne vele a középpálya problémáit, akár mezzalaként, akár trequartistaként jutna szerephez, lehetséges, hogy fiatal kora ellenére hasznára tudna lenni a csapatnak. Véleményem szerint trequartistaként tudna leghasznosabb lenni, mert így ki lehetne használni a jó lövőtechnikáját, és azt, hogy jó érzékkel osztja ki a kulcspasszokat, nem mellesleg így a gyorsaságát is tudja kamatoztatni.

Én jó döntésnek tartom a leigazolását, mert ilyen tehetséges játékos leigazolására nem nyílik mindig ilyen lehetőség. Örülnék, ha már télen csatlakozna a kerethez, mert ezalatt a fél év alatt jobban felmérhetjük, hogy szüksége lesz-e nyáron még kölcsönadni, vagy képes olyan teljesítményt nyújtani Juventus-mezben is, mint azt teszi a Ducalinál. A Sonkások értelemszerűen nem szívesen válnának meg kulcsemberüktől, de bízom benne, hogy Marko Pjaca valahogy Parmába költözik, míg Kuluševski már télen átcuccol Torinóba. Egy biztosnak tűnik, mégpedig az, hogy a héten a svéd srác orvosira jelentkezik, Fabrizio Romano szerint már holnap, és 2024-ig szóló szerződést fog kapni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr6615379334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grinta 2020.01.01. 20:44:02

Amennyit láttam belőle,az alapján tetszik a játéka.Nagyon is.De megítélni borzasztóan nehéz,hiszen mindössze 20 Serie A meccse van.Annyi látszik,hogy terület kell Neki,ami nem feltétlenül a Mi játékunk.Napindítónak a termál vízben azon gondolkodtam,(Haaland) melyik ér többet?!Húsz meccs egy topbajnokságban,vagy egy attól sokkal gyengébb ligából BL,EL mérkőzés?!Nem tudnék dönteni közte.Aztán eszembe jutott még Dybala.Hazaérve utánanéztem a számainak.Most ugye 19 éves Kulusevski,és azon van 20 meccsből 4 gólja,és 7 gólpassza.Arányosan nézve ez nagyon hasonló számokat vet előre,mint Dybala ideigazolásának előtti éve,a Palermoban.Ott 34 meccs 13-10.Ebből is lehet hasonló,fordított szereposztásban.
Egy dologgal még kiegészíteném a parádés cikket.Abszolúte kétlábas labdavezetése van,ami sokkal ritkább mint elsőre gondolnánk.Képességlába a bal,de jobbal sem jön zavarba.Sőt.

Rikoo 2020.01.01. 20:49:26

Most akkor itt a lehetőség, hogy eldöntsük: Bernardeschi vagy Kulusevski?

Grinta 2020.01.01. 20:55:15

@Rikoo: Az a fájó,hogy az egyikről már tudjuk hogy nem elég jó. : (

MdewC 2020.01.01. 22:16:57

@Rikoo: bárki, csak Berna ne. ;)

JuventusFanatikus 2020.01.01. 22:25:46

Kuluševski már Torinóban van.

m.martin91 2020.01.01. 22:37:19

Bernardeschi 2.0. Ugyanolyan poszt nélküli figura, csak még magasabb. Értelmetlen faszság, amit a Juventus vezetősége művel.

Rivendell 2020.01.01. 23:28:20

Johetne még Tonali és akkor lenne egy tehetseges fiatal mag...Dybala mögött.

Kmarcika 2020.01.01. 23:43:16

Nemre nyomtam, de csak azért, mert a kutya a frászt hozta rám igy este a sarokból....

Utananéztem Dejannak, jó kis játékos.
Mind2 lábbal ügyes, ebben már Berna előtt van.

Akár mi is lesz a vége örülök nagyon a leigazolásának, legalabb nem az Interbe megy.
Januárban jó lenne kerethez csapni.
Legalább látnánk mit tud, és rotálni is jó lenne Aaron helyett.
A walesitől sokat vártam nagyon, de az ellenünk játszott válogatott meccsen kívül nem mutatott sajnos semmit :/
Idén.
Pedig sokat vártam tőle, de ilyen az élet.
Azért forza Ramsey.

JuventusFanatikus 2020.01.02. 00:18:50

A 83,7% igenen azért meglepődtem, ugyanis a kommentekből ítélve alig voltunk négyen, öten, akik támogatjuk a leigazolását.

Ádám.84 2020.01.02. 01:03:42

@JuventusFanatikus: az a helyzet, hogy egy játékos leigazolásának helyességét nagyban befolyásolja az érte kiadott pénz. Alapvetően én is támogatom a leigazolását, amennyiben az nem Tonali vagy Eriksen, illetve egyéb fontosabb játékosok rovására megy. Szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy kicsit sokkalom érte ezt a pénzt, és remélem, hogy nem fog nagyon hiányozni a kasszából.

Wizzurah 2020.01.02. 01:30:12

Szóval az az új igazolási taktikánk, hogy akit az inter akar leigazolni, gyors megelőzzük? Igazán jó, nem tudtam hogy a bl-t érő helyek egyike a cél a bajnokságban és nem maga a bl.

Italia85 2020.01.02. 07:00:18

Dràga jò kenyér.. megint egy Pjaca.... tele van a csapat kutyaütővel, erre dùsítjuk még az àllomànyt.. inkàbb raktak volna le még 20M t Eriksenre, vagy Tonalira... katasztròfa amit mostanában a Juve bemutat igazolásokba.. de ne legyen igazam és legyen ő az ùj Savic..

Mitya10 2020.01.02. 09:34:34

Mikor lehet megtudni hàny rèszletbe fizetjük vagy esetleg egyösszegben? Mert ez a nem mind1. Èn tàmogatom bàr Giovinco is ùgy jàtszott ott mint egy fèl Isten aztàn nàlunk nem sokat hozott ki magàbòl bàr ő 1 elèg fos időszakban volt itt. Amùgyis jòl hangzik Ronaldo - Kulusevski pàros xD

venember83 2020.01.02. 10:46:01

@Mitya10: majd a klub hivatalos bejelentéséből, talán.

Jamal Jamal 2020.01.02. 10:49:37

Azt tudjuk hogy milyen faxa játékos lesz belőle (monnyuk Sári kezei alatt)? Ja nem.

Akkor minek szavazni, meg sarazni.

Bernát is észhez tér csak tavaszra, csak utálja a hideget ezért lefagy a pályán.

Itt a blogon mindenki jobban tudja hogy kire van szükség- Mindenki IS.

Rocky80 2020.01.02. 11:09:48

Roppant egyszerű a dolgunk: árgus szemekkel figyeljük hogy Marrottának ki kell, majd egy óvatlan pillanatban hopp! lecsapunk rá!

Viccet félretéve, ha valóban ilyen jó akkor jöjjön. Viszont a valódi problémánk a középpályán való szűrés és áteresztés, ehhez pedig más típusú játékos kellene, nemde? Vagy kicsit ő is tudna segíteni @JuventusFanatikus: ?

JuventusFanatikus 2020.01.02. 19:29:03

@Rocky80: Nem feltétlen ő fogja megoldani a problémáinkat védekezésben (igaz, Khedirát jobban védekezik, ha a statisztikákat vesszük alapul), viszont a még nagyobb bajt, hogy a középpálya támadásban gyenge, azt lehet orvosolni tudja, emellett szerintem nem vallana szégyent védekezésben.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3371) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1645) játékosokról (9892) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2425) meccsek (4140) mercato (4133) nyilatkozat (7419) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4162) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása